Ewo, Paulinko, Celinko, Aluniu, Niko, Emmo, Agatko dziękuję
Alinko tak, jest tam rojnik
Elu duża Ikea otwiera się 8 maja. Prosiłaś mnie wcześniej żebym Ci napisała ile przetrwały bratki - wytrzymały 5 dni w mieszkaniu
Olku w złotej doniczce jest sansewieria cylindryczna
Wiolu dziękuję

a zakupy tylko do domu
Mimo braku światła udało mi się dzisiaj zrobić kilka bardziej sensownych zdjęć (czyli takich, na których coś widać...). W sumie wczoraj byłam tylko w 2 sklepach - w O... i w I... Trochę się zawiodłam na O..., roślinek sporo, ale drożej niż w kwiaciarniach w moim mieście

Widziałam za to storczyki-giganty, cała roślina miała grubo ponad metr wysokości i kwiaty 2 razy większe niż przeciętnie
Mimo cen udało mi się coś w O... kupić - na pierwszy ogień idzie rojnik po promocji

Nie wiem czy sprawdzi się jako roślinka doniczkowa, ale jest ślicznie wybarwiony. Wybrałam jeden z bardziej rozrośniętych egzemplarzy, wprost wylewający się z doniczki:
Już w nowym domku (miska z I...

)
Docelowa "miejscówka" (długo tak pusto tam nie będzie

)
Ficus pumila, czyli figowiec pnący - kolejny zakup z O..., z wózeczka-umieralni

za 1,95

Zbrodnia nie kupić

Roślinka jest w bardzo dobrym stanie, była jedynie przelana
Koleus również z O..., z promocji, jeden jedyny w tym kolorze, były też jasnozielone, ale nie podobały mi się ich liście, miały sporo uszkodzeń które nie wyglądały na mechaniczne

Również przelany, wsadzony do miseczki z I... (czteropak, były też żółte i pomarańczowe)
Storczyk z I..., wyprzedają wszystkie rośliny przed przenosinami do większego sklepu. Ten jest w bardzo dobrym stanie, musiałam uciąć mu jedynie suche końcówki korzeni, ale niektóre były bardzo zmaltretowane. Już w domu zauważyłam że udał mi się kupić kolejnego dziwaczka - tylko jeden kwiat jest normalny, 2 mają zagięte po 1 płatku, a 1 ma zagięte aż 2. Co ciekawe w porównaniu do moich kwiaciarnianych falków, ten ma cieńsze, delikatniejsze i bardziej błyszczące liście i prawie 2 razy cieńsze pędy kwiatowe
Storczyk miał jeszcze 2 pęd który został obcięty, ale jest na nim zielone, "budzące się" oczko