Siedlisko z sosnami cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
bina12
1000p
1000p
Od: 17 mar 2011, o 13:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Siedlisko z sosnami cz.4

Post »

:wit Ależ piękny ,kolorowy ogród u Ciebie się zapowiada ;:138 co do Azalii japońskiej musisz bardzo ją okrywać , moja 3-letnia Princess Ann mimo dobrego okrycia połowa zmarzła i teraz dziwnie wygląda , będzie kwitła na jednej połowie :shock:
- Motyle wymyślają cudowne bajki, by je podszeptywać kwiatom.- Pozdrawiam Ewa

Na końcu tęczy - Na końcu tęczy cz.2
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Kochani wszyscy jesteście, pokazuję to co mam najpiękniejszego w ogrodzie, mam też czarne strony, ale tych nie pokazuję :oops: , nie jestem aż tak odważna jak Pati :wit

KASIU, z różą nic nie robię. Pamiętam, że kanadyjka i wyczytałam wszystko o niej. Teraz też kanadyjkę dokupiłam czerwoną parkową Adelaide Hoodles. Opis jest rewelacyjny i idealny do moich ekstremalnych :wink: warunków.
Wczoraj dokładnie obejrzałam żylistki od Ciebie i żyją na 100%, gałązki nie łamią się pod naciskiem, a jeden z korzenia wypuszcza. Ważne, że żyją. Budlei nie ruszam, dam jej czas. Koło niej posadziłam tulipanki i lilie, to i tak nie straszy kikutkami
Między pęcherznice wsadziłam jedną diabolo od Aguni, będzie kontrast :?

ANIU, tulipanki to chyba pół forum będzie mieć takie same ;:138 . Jak był cynk na FO, że są cebulowe w Biedronce, to było przecież pospolite ruszenie i każdy zainteresowany tam pojechał ;:71
Z Twoim ogrodem, to trudno będzie mi się równać. Masz jakiś cieplejszy klimat, czy co? No i przede wszystkim bardziej dbasz o rośliny. Jak budleja od Kasi nie da rady, to spróbuję jeszcze raz z nimi, piękne są te "motyle krzewy", choć jednak wrażliwce. U mnie surowy klimat ;:108

ELU, moja surfinia jest cała czarna, ma jakby bordową "poświatę", zależy jak się na nią patrzy. Nie byłam na giełdzie, przeszliśmy się w sobotę, przy okazji bycia na wymianie opon w mieście, na ryneczek i się trafiły. Gość miał ich kilka, może nawet mniej niż 10, my jako pierwsi ją kupilismy, nikt sie nimi nie interesował :?
Tamta zima była jakaś okrutna i wszędzie dużo strat było. Szkoda Twoich budlei, róży przecież też natraciłaś

EWO, z azalkami z Biedronki postąpię jak mówisz...a zdrowaśki to do kogo odmawiać? muszę Marusi/Maski spytać, ona ma ogród pod wezwaniem św. jakiegoś od ogrodów

MARYSIU, miniaturowe Rh też mam i przezimowały bez większego problemu, bez żadnego okrycia. DWie sztuki kupiłam jakoś pod koniec sezonu w markecie

EWA/Bina z azalkami moja przygoda się zaczyna właśnie od tych biedronkowych. Ciekawe jak mi to pójdzie? Pod sosną tworzę ;:oj zakątek rododendronowo-azaliowo-wrzosowy. mam tu też wsadzonego enkianta dzwonkowatego i też żyje ;:138 . Muszę tylko wykorować całe to miejsce, bo póki co to mają naturalnie wyściółkowane przez sosnę. Perz też tam zagląda ;:145
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

eeee...no pokaż, niech się nie czuję osamotniona w ogrodowym ekshibicjoniźmie :) Ty masz hektary i obrabiasz je sama, więc nikt chyba nie uwierzy, że do najdalszej sosenki masz wylizany trawnik :) A to co już kwitnie nadrabia z nawiązką pewne niedociągnięcia :wink:
Awatar użytkownika
Grazka226
1000p
1000p
Od: 12 mar 2012, o 13:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marzenko Ty walczysz z perzem a ja z okropnym podagrycznikiem ;:223 ;:223 ;:223 wychodzi wszędzie ;:223
Aktualny wątek http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 40&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Trzy­maj się z da­la od ludzi, którzy próbują pom­niej­szać Two­je am­bicje. Ma­li ludzie zaw­sze tak ro­bią, a nap­rawdę wiel­cy spra­wiają, że czu­jesz, że i Ty możesz być wielki. Mark Twain
Awatar użytkownika
maliola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2012, o 16:01

Post »

Marzenko, podziwiam w dalszym ciągu Twój zapał do upiększania ogrodu, a jak Ci wszystko kwitnie :roll: .
Ja po zrobieniu "warzywniaka" zabrałam się wczoraj za plewienie rabatki z kwiatowym misz-maszem, niby w niedzielę był deszcz, a sucho że nie wiem. Udało się pół zrobić bo już dzieci wołały, że bardziej kocham ogród niż własne dzieci.
Taka moja praca popracy ;:108 A gdzie i kiedy reszta... :?:
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przepraszam, ze tak ogólnie, ale mam dziś oberwanie chmury w pracy. Jak chcę mieć czwartek wolny to musze dziś 300% normy wyrobić ;:145
W weekend też może być mnie mniej, bo M wraca. Może uda nam się kawałek płotu zrobić, bo jedna z suk...poczciwa, stara Azja zrobiła dziurę w płocie i co ja dziurę załatam, to ona robi dziure dalej :evil:
Awatar użytkownika
Altika
500p
500p
Od: 29 mar 2011, o 13:05

Post »

Zwierzaki jak się nudzą to różne dziwne rzeczy przychodzą im do głowy. Zamknęłam Aresa w garażu bo u mnie burza to mi szczotki zjada :D
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

Jeśli chodzi o larwy trzmieli ? zimują dorosłe królowe, więc jedyna szansa na natknięcie się na larwy trzmieli nadarza się, jeśli przypadkiem rozkopiesz im gniazdo ? ale wtedy zostaniesz zaatakowana przez dziesiątki wściekłych robotnic, które boleśnie Cię za ten akt wandalizmu pożądlą. Zresztą larwy trzmieli opakowane są w woskowe komórki. ;-)

Natomiast nie jestem przekonany, że wykopane przez Ciebie larwy należą do pożytecznych zwierzaków. Larwy chrabąszcza majowego żywią się korzeniami roślin, zaś dorosłe osobniki ich liśćmi ? są to więc jak najbardziej szkodniki.

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
przemo1669
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2011, o 11:06
Kontakt:

Post »

;:oj Marzenko, Marzenko ale masz piękny i zadbany ogród ;:138
Awatar użytkownika
semper
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2011, o 10:12

Post »

Wczoraj był 1 Maja. Z opóżniwniem pozdrawiam przodownika ogrodowej pracy. ;:180 ;:180
Pozdrawiam! ,Jurek z górek ;)
Moje górki
Rojnikowisko i nie tylko
elakuznicom
500p
500p
Od: 13 cze 2012, o 18:52

Post »

Pięknieje u Ciebie z dnia na dzień z powodu pogody nie pojechalismy na działkę w przydomowym tez nic nie poczyniłam bo ziąb i mokrzyca a chwaściory rosną ;:196
pozdrawiam Ela
Awatar użytkownika
Pacynka
500p
500p
Od: 16 lis 2012, o 19:04
Kontakt:

Post »

Sosenki4, a co tam, niestety przyznaję, ze nie przeczytałam Twoich wątków skrupulatnie, jak miałam w zamiarze, ale trudno. Jestem!:D Pracusiu, co tam porabiasz na działce aktualnie?
Nie myślisz może o założeniu wielkiego wrzosowiska? Pasowałoby u Ciebie, działka jest ku temu naturalnie predysponowana. A może już go zakładasz, ale ignorantka nie doczytała? ;:224
bebeluch
1000p
1000p
Od: 26 gru 2010, o 16:35

Post »

Marzenko , ja się pogubiłam ;:185
Nie mogę znaleźć mojej ostatniej wizyty u Ciebie :oops:
Mędrzec potrafi uczyć się nawet od Głupca. Głupiec nie uczy się nigdy.
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam na zakończenie długiego weekendu. Próżnowałam w dosłownym tego słowa znaczeniu, bo ziąb i deszcz skutecznie uniemożliwiał pracę w ogrodzie.
Jednak 2go maja był u nas grill, ubrana w płaszcz p/deszczowy pilnowałam mięska. To tak dla M :) moje poświęcenie, nawet nie odchorowałam tego :)

Kasiu, u mnie Azja tak szaleje jak wycodzę do ogrodu bez niej. Nie biorę jej jednak, bo gryzie Tinę. Nie wiem co babie odbiło. Ponad rok w prawie zgodzie mieszkały na podwórku. W czasie cieczek jej odwaliło i już tak zastało.
Psy to jednak szkodniki w ogrodzie. Hiro do tego, ze kopie doły to jeszcze obsikuje roślinki. Miej to na uwadze, jak Twój skończy rok

Loki
, dzięki za pouczający wykład. Teraz już nie patyczkuję się z tymi pędrakami. Spotykam ich całkiem dużo kopiąc w ziemi

Przemku, :oops: nie przesadzajmy, nie jest on znów taki piękny. Raczej kiedyś ma szansę taki się stać, jak wcześniej ducha nie wyzionę

Jurku, ;:196 , dziękuję. Aż taki przodownik to nie jestem. Ostatnio 3 dni leniuchowałam. Dziś dopiero udało mi się posadzić wszystkie dalie. Część siedzi w ziemi już jakiś czas, a te najbardziej rasowe z forumowych wymian i moje dziś poszły do dołków zw. trumienkami. Takie rabatki na 2,5x 0,6m niedzielnie wykopałam/wydarłam z darni (zdj. jutro)

Karolinko, kolejne tulipanki rozwinęły się i pokazały swo urok. Zdjęcia jutro. Ujęć ogólnych póki co nie robię, bo nieład i rozgrzebane wszędzie :oops:

Elu, pracuję jak w kieracie ostatnio, choć w weekend niewiele udało mi się zrobić. Posadziliśmy z M 2 owocowe drzewka, potem M wyrównał kupę usypaną z żółtego piasku przeze mnie. Nawiozł popieczarkowej i zasiał trawę. Ponawoziłam wszystko, M dodatkowo rozwióżł popieczarkową, która jak obornik traktujemy. Posadziłam 2 bordowe te kłójące/ no kurde nazwa mi wyparowała/, kolejne 2 są do przesadzenia. Posadziłam ok 30 dalii i chyba mam te co Ci się tak bardzo podobają. Karłową mix white-wyglądają jak rumianki. Odkopię Ci parę paluchów jak chcesz.

Pacynko, wrzosowisko bardzo chętnie. Mam jednak zbyt ubogą i suchą ziemię. Z posadzonych 7 wrzosów jeden przeżył. Cieszę się jak dziecko i dalej będę je sadzić, jak co jesień ;:223

Renatko, nic nie szkodzi, że nie możesz znaleźć swojego ostatniego wpisu. Ważne, że pamiętasz i zaglądasz ;:196 . Dbaj o swoje zdrowie, ona najważniejsze
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No to dalie posadzone! Ja dziś też wsadziłam ostatnie!
A zostało mi z 20 sztuk z podziału :;230
Jutro rozdam chyba w pracy. ;:224
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”