300 m 2 frajdy - część II - ekologicznie

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 10:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: 300 m 2 frajdy - część II - ekologicznie

Post »

Dziękuję Miłe Goście za wizytę. :uszy
Nie wytrzymuję tego czekania na trawę. Dobrze, że zostawiłam sobie kawałek nie obsiany - znęcam się tam nad sobą i ziemią.
Obrazek

Wczoraj byłam w jednym z centrów ogrodniczych i doznałam zawodu. w dużym, znanym centrum róże podpisane są :
pnąca, okrywowa, wielkokwiatowa, rabatowa itd. Zero, wielkie zero nazw. Kupiłam pelargonie, lawendę wąskolistną, miętę (o zapachu truskawki - serio ;:oj )i coś na czym napisane było delosperma ale to chyba nie jest prawdą. Nie ważne ;:173
Ładne kwiatki no to kupiłam.Dla ścisłości - to nie te, które widać na zdjęciu ;:185 . Dziś znów miałam pracę społeczną na rzecz ogrodu tak więc do siebie dotarłam ok 15.00
Posadziłam zakupione posiałam trochę nasion i już zrobiła się 18.00
Awatar użytkownika
ewa w
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2012, o 14:01

Post »

Mariolko super pomysł taka donica na nogach, myśl dalej może cos skopiuję :D Mam do zaanektowania wielka beczkę i mnóstwo pomysłów a w efekcie nie wiem co znią zrobić ;:223
Awatar użytkownika
DuczekiOsia
1000p
1000p
Od: 10 sie 2012, o 08:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

no to ładne zakupy :) jak będziesz miała czas to pokaz fotki nowych nabytków :wit
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 cze 2010, o 18:56

Post »

;:3
Pięknie, już piąta strona, a ja dopiero spostrzegłam, że w stopce Ci przybyło. :(
Twoja działeczka jak nowa, uładzona, wygładzona, kwiatki się uśmiechają. Jak już wszystko skończysz, przyjedź do mnie. Pole do działania praktycznie bez ograniczeń. :lol:
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewciu ceberek postawiony na pieńkach obciętego suchego bzu. Przeczytałam już, że wykorzystałaś beczkę u siebie - ;:215 . Wpadaj do mnie, zgapiaj ile chcesz. Ja u Ciebie też to robię :oops: ;:306
Osiu cieszę się, że wpadasz. Jesteście parą "pomysłowych dobromirów" - fajnie mieć takie towarzystwo na forum. A poza tym - chylę głowę z szacunkiem - masz czas i chęć na robienie pięknych rzeczy - przy maleńkich dzieciach - szacun ;:180 . Foty wstawiała będę w miarę rozwoju sytuacji ;:306 . Teraz jest goła ziemia i moje zapewnienie, że coś tam posiałam. Sadzoneczki też są malutkie.
Helenko - rozgość się ;:4 .
Przyjadę do Ciebie - oczywiście ;:215 ......... gdy już obrobisz swoje hektary ;:306 ;:306

W swoim malutkim królestwie sadzę, sieję i tratuję ( gdy nie zauważę :oops: )
Wczoraj kupiłam clematis i passiflorę - najtaniej w życiu - po 6.99 za sztukę. W E.Lec....c. Produkcji PNOS - świeże i ładnie opakowane. Szok ;:oj .
Latałam i szukałam nasion smagliczki nadmorskiej - zgapiam pomysł i nasiona skończyły mi się w połowie wykonania :twisted: . Koniec końców nasiona kupiłam w spożywczym koło domu ;:108 ale działów ogrodniczych zwiedziłam kilka - no i tak nabyłam pnącza.
Wysiałam już aksamitkę, astry i ostróżkę. Wcześniej słonecznik i groszek pachnący. Wsadziłam gladiole (wczoraj).
Czekam na ciepelko i słoneczko. W Warszawie deszczowi dziękujemy :|
Awatar użytkownika
DuczekiOsia
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

dziękuje, bardzo za tak miłe slowa :) a ja uwielbiam do Ciebie wpadać bo masz bardzo fajne poczucie humoru i ciągle się coś dzieje , widać pasje , zaangażowanie i też masę rewelacyjnych pomysłów ;:108 czekam na te Twoje wysiewy :) ja jeszcze groszku nie wysialam, może dzisiaj... a z tyli zakupami to fajnie się masz Taniocha :!: :!: dużo ;:3 ;:3 ;:3 ;:3
Awatar użytkownika
Pacynka
500p
500p
Od: 16 lis 2012, o 19:04
Kontakt:

Post »

U mnie sporo nasion smagliczki nadmorskiej, gdybyś jeszcze chciała. Nasze wysiane wykiełkowały ładnie i padły niedawno, takie drobinki nie dla mnie. Chyba, że do krążków torfowych, może ... żeby nie zraszać z góry tych mizerotek.
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pacynko smagliczkę wysiałam wprost do gruntu. Nawet nie wiedziałam, że wysiewa się na rozsady :oops: W zeszlym roku wzeszła mi ładnie i kwitła no to w tym chyba też ..... ;:131
Nie,dziękuję za nasionka ;:196 - pomysł zrealizowany i więcej mi nie potrzeba :uszy
Osiu będziemy sobie teraz wzajemnie kadzić ;:306 . Też Was lubię ;:196
Awatar użytkownika
Pacynka
500p
500p
Kontakt:

Post »

Ale to ja nie mam pewności czy z rozsady, ale uznałam, że takie drobinki, to może je dopieszczę wcześniej ... Taaa. No to też spróbuję, za Twoim przykładem, resztę wysiać do gruntu. Jak tylko na wieś się udam ;:65
Awatar użytkownika
Anna55
1000p
1000p
Od: 27 kwie 2012, o 00:06

Post »

Witaj "Rudzielcu".
Dobrze,że wpadłaś do mnie bo dzięki temu znalazłam Twój nowy wątek. Poprzedni zwiedziłam zimą , strona po stronie oraz przeczytałam cały o mulczowaniu gleby. Moja skoszona trawa już nie idzie do worów.
Lubię Twoje poczucie humoru i spontaniczność. Masz tyle zaraźliwej energii i pomysłów..
Będę wpadać do Twojego frajdowego ogródka i śledzić Twoje ogródkowe poczynania.
Skorzystaj czasem z tego hamaka. Producent przewiduje wytrzymałośc ok. 200 kg.:)
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pacynko nie wahaj się - siej. "Będzie Pani zadowolona" :lol:
Aniu witaj, dzięki za miłe słowa :D
Mnie też zmylił tytuł Twojego wątku - w zakładkach mam chyba inny ;:131 , nieważne, ważne, że się znalazłyśmy ;:215
Awatar użytkownika
DuczekiOsia
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

hehe pisze co myślę :uszy u nas wczoraj lało jak nie wiem... dziś chyba będzie to samo ...ty to pewnie sie cieszysz bo trawka będzie rosła jak dzika, a ja nie mam skąd walca pożyczyć .... ;:223
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Osiu trawka nawet nie pokryła się zieloną mgiełką ale nie tracę nadziei ;:131 ( nie mam innego wyjścia ha ha ha ).

Jutro sadzę pomidory do gruntu. Widziałam dziś jak doświadczeni działkowcy to zrobili :shock: no to ja też. Wylazły u nas slimarole luzytańskie - zaczyna się polowanie, dodam - beznadziejne polowanie bo one co roku wygrywają ;:223
MagdalenaKCh
500p
500p
Od: 26 sie 2011, o 19:42

Post »

Jaki masz sposób na te ślimaki? :wit
Awatar użytkownika
Pacynka
500p
500p
Kontakt:

Post »

Ruda jak chce ekologicznie, to wiele sposobów nie ma. Sypać piasek, skorupki z jajek, podstawiać piwo,... wybierać ręcznie i zanosić w siną dal... Ponoć dobrze sadzić begonie, które odstraszają, a może przyciągają do siebie? ślimaki. Wtedy dadzą spokój całej reszcie... Jakoś tak chyba to było?
Ruda pewnie będzie lepiej zorientowana i napisze ładnie jak sobie z nimi radzi ;)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”