Storczyki dzikiej

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Storczyki dzikiej

Post »

Przyznam, ze tez się zastanawiałam nad tym nawozem, ale są chyba 3 rodzaje jak nie więcej i totalnie zgłupiałam, którego kiedy powinno się używać, wiec nie kupiłam żadnego ;:306 Teraz w okresie wiosenny, rośliny idą zarówno w kwiaty jak i listki i korzonki, więc powinno się podlewać roztworem nawozu z przewagą N czy K ? ;:218
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
dzika
500p
500p
Od: 17 lut 2012, o 21:43

Post »

W przypadku phalaenopsis zaczynamy nawozić Blossom Booster od momentu pojawienia się zalążka pędu kwiatowego do pierwszych objawów przekwitania. Potem przechodzimy na nawóz z przewagą azotu, np Grow-Mix. Jesienią ograniczamy nawożenie.
W przypadku innych storczyków jak cambrie, brassie, miltonidium, cymbidium, oncidium stosujemy B-B trzy razy jesienią i dopiero później podczas kwitnienia na zmianę z nawozem z przewagą azotu. Po przekwitnięciu przechodzimy całkowicie na nawóz z przewagą N. Po trzykrotnym zastosowaniu jesienią (wrzesień) nawozu z przewagą P i K zaprzestajemy nawożenia i ograniczamy podlewanie.
Rośliny ogrodowane latem mogą wcześniej zakwitnąć z powodu nocnych chłodów, już pod koniec sierpnia. Wtedy oczywiście nawozimy je nawozem z przewagą P i K.
Jeżeli chodzi o dendrobium i catlejowate nie mam wiedzy nt ich rocznego cyklu i nie wiem kiedy w ich przypadku najlepiej zatosować ten nawóz.
actus
1000p
1000p
Od: 13 sty 2013, o 13:54

Post »

O matko ,jak dla mnie to zbyt skomplikowane :D
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

w sumie to tylko phalki by mnie interesowały bo dla nich myślałam kupić, dziękuję za tak wyczerpująca odpowiedź, pomogła :D ;:168

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
dzika
500p
500p

Post »

Dufin pisze:w sumie to tylko phalki by mnie interesowały bo dla nich myślałam kupić, dziękuję za tak wyczerpująca odpowiedź, pomogła :D ;:168
Nie ma za co, odrobisz w ogrodzie przy chwastach :wink: ;:80
actus pisze:O matko ,jak dla mnie to zbyt skomplikowane :D
No właśnie ja z braku czasu na te wszystkie zabiegi skupiam się głównie na phalaenopsisach, bo wiem, że innym gatunkom nie zapewnię odpowiedniej opieki. Ogród mam, ale na razie tylko z trawą i małymi iglaczkamia, więc cienia niet. Może kiedyś, jak zbuduję wymarzoną oranżerię......
actus
1000p
1000p

Post »

Czego Ci z calego serca zycze!!!!! Potem zapelnisz ja storkami i zrobisz orchidarium z pniami drzew , najlepiej w ogole jak drzewo do niej wstawisz z odgalezieniami gdzie ulokujesz storczyki .Jak mi sie cos takiego marzy....
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31

Post »

Prześliczna kolekcja ;:167 ;:333 Bardzo podoba mi się ten;

Obrazek
Pozdrawiam - Justyna
Awatar użytkownika
auspex
200p
200p
Od: 8 lut 2011, o 22:30

Post »

Dzięki za wyczerpującą odpowiedź.
Awatar użytkownika
dzika
500p
500p

Post »

duju pisze:Prześliczna kolekcja ;:167 ;:333 Bardzo podoba mi się ten;
Dziękuję ;:196
Ten należy do moich ulubieńców :D
auspex pisze:Dzięki za wyczerpującą odpowiedź.
Powodzenia w testowaniu nawozu :D .
Awatar użytkownika
dzika
500p
500p

Post »

W ten pochmurny dzień wklejam kilka zdjęć uaktualniających sytuację u moich falków.

Łaciata rozwinęła wszystkie pączki:
Obrazek

Obrazek

Piccolo Red zaczyna pokazywać swoje buźki:
Obrazek

Obrazek

Uważam, że to jedna z najpiękniejszych hybryd wielorzędowych. Jest taka delikatna i szlachetna. Jestem w niej zakochana ;:167

I na koniec reanimowana Wild Peach.
Kupiona rok temu z totalnie przelanymi korzeniami. Liczyłam na to, że wystarczy je osuszyć, bo nie wyglądały źle. Niestety szybko prawie wszystkie padły i musiałam je usunąć oraz obciąć pęd. Do tego zżółkł jej jeden liść. Trafiła do reanimacji i jeszcze jesienią zdążyła wypuścić kilka korzeni. Niedawno zauważyłam, że wyrasta jej pęd, a kolejnych korzeni i liści ani widu, ani słychu. Byłam zdecydowana obciąć pęd, żeby poszła w korzenie i liście. Ale tuż przed ostateczną decyzją pokazały się nowe korzenie :D
Obrazek
Zlitowałam się więc nad pędzikiem. Uznałam, że storczyk ma na tyle sił, żeby utrzymać pęd i róść w siłę.
Dzisiaj pędzik wygląda tak:
Obrazek

cdn...
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
actus
1000p
1000p

Post »

Kurcze Ty to tez super fotki robisz !!!!!Picco jest naj naj!!!!!! Moj ma metrowy ped caly lysy i na koncu dwa kwiatki :;230 .Koszmar.A nowy ped zasuszyl dziad!
Awatar użytkownika
gianna
1000p
1000p
Od: 3 cze 2012, o 19:55

Post »

Piccolo Red - "brzydal" (Ani Mru Mru) ;:306 . dzika, dzięki Tobie to od dziś nr 1 na mojej liście zakupów.
Łaciaty też piękny. I choć tego typu Phal. nie rzucają mnie na kolana, to tak go zaprezentowałaś, że nawet mi się podoba. ;:215
actus
1000p
1000p

Post »

Picco jest booooskiiiiii ;:167 ;:167 ;:167 ;:167 ;:167
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Piccolo faktycznie cudo ;:167 ;:167 Można wiedzieć gdzie nabyłaś? Ślinka mi cieknie na storczyka w takim kolorze, ale na OG go nie widziałam :/ Jest czego pozazdrościć ;:215 Reanimek pięknie Ci się odwdzięczył, mogę zapytać jaką metodę przy reanimacji obrałaś i jak długo czekałaś na pierwsze rezultaty?

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
dzika
500p
500p

Post »

actus pisze:Kurcze Ty to tez super fotki robisz !!!!!Picco jest naj naj!!!!!! Moj ma metrowy ped caly lysy i na koncu dwa kwiatki :;230 .Koszmar.A nowy ped zasuszyl dziad!
Dzięki :D Wiesz, naturalne światło ułatwia sprawę. Chciałabym dokupić jeszcze dobry obiektyw do dużych zbliżeń, ale ciągle jakiś storczyk się przyplącze i kasa się rozpływa. :?
Mój Piccolo ma 28 pączków razem z już rozwiniętymi kwiatami, tyle co w tamtym roku. Ale rok temu miał je na jednym pędzie, a teraz na dwóch. Każdy pęd ma po jednym odgałęzieniu.
Swojemu musisz chyba zrobić rozmowę dyscyplinującą :wink:
gianna pisze:Piccolo Red - "brzydal" (Ani Mru Mru) ;:306 . dzika, dzięki Tobie to od dziś nr 1 na mojej liście zakupów.
Łaciaty też piękny. I choć tego typu Phal. nie rzucają mnie na kolana, to tak go zaprezentowałaś, że nawet mi się podoba. ;:215
Brzydal z niego okropny! ;:306
Łaciate miały swoje pięć minut trzy, cztery lata temu, kiedy pojawiły się w sprzedaży. Każdy chciał takiego mieć. Dzisiaj, jak to w moich stronach mówią, na ich widok "d..y nie urywa", bo zrobiły się bardzo pospolite, ale obfite kwitnienie dodaje każdemu storczykowi urody.
Dufin pisze:Piccolo faktycznie cudo ;:167 ;:167 Można wiedzieć gdzie nabyłaś? Ślinka mi cieknie na storczyka w takim kolorze, ale na OG go nie widziałam :/ Jest czego pozazdrościć ;:215 Reanimek pięknie Ci się odwdzięczył, mogę zapytać jaką metodę przy reanimacji obrałaś i jak długo czekałaś na pierwsze rezultaty?
Piccolo kupiłam dwa lata temu na all. Od tego czasu nigdzie w sprzedaży go nie widziałam, nawet w sklepach internetowych. Niektóre sklepy za granicą oferują go czasem i na eb też się zdarza. Często występuje pod nazwą Bhuddas Treasure.
Reanimację storczyków przeprowadzam najczęściej w keramzycie z włóknem kokosowym. Po posadzeniu stawiam storczyka na oknie północnym i nie podlewam przez dwa tygodnie. Potem podlewam co około 10 dni. Wild Peach kupiłam w czerwcu tamtego roku, a w lipcu trafiła do reanimacji. W sierpniu pojawiły się nowe korzonki i rosły do września. Kolejne pojawiły się w kwietniu prawie równo z pędem. Mam też drugiego storczyka, który trafił do reanimacji w tym samym czasie. Podobnie późnym latem wypuścił pierwsze korzenie, a teraz kolejne korzenie i liść.
Trzeci reanimek już dwa razy mi kwitł po reanimacji, która skończyła się 1,5 roku temu.
Najszybciej phalaenopsisy dochodzą do siebie, jeśli trafią do reanimacji wiosną, bo mają przed sobą cały sezon i nie muszą robić sobie przerwy zimą. Odbudowa korzeni i wypuszczenie nowych liści trwa około pół roku.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”