Wiejski eksperyment Pat - Ogród wiosną 2013
- Pacynka
- 500p
- Od: 16 lis 2012, o 19:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Wiejski eksperyment Pat - Ogród wiosną 2013
Pat, od kogo masz tę zieloniuchną dabróweczkę, co to Flo posadziła z mniszkiem? Widzę, że już chętna rozrosnąć się na boki, więc może uśmiechnę się do Ciebie znów ;] Albo zdradź darczyńcę
Kupiłam kilka dabrówek od Galadrieli, ale one są ciemne i chciałabym jeszcze taką zieloną jak u Ciebie ;]

- survivor26
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 sty 2012, o 14:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
wiesz co, ona nie jest taka super zielona...raczej zielonobordowa, zrobię zdjęcia jak słonce przyjdzie i Ci pokażę, a podzielę się chętnie oczywiście też;) mam też taka variegatę, ale jeszcze malutka, z sezon potrzebuje, żeby się rozrosnąć. A nie pamiętam od kogo...być może od zeberki4 albo JolantyG, bo od nich w zeszłym roku najwięcej kupowałam.Pacynka pisze:Pat, od kogo masz tę zieloniuchną dabróweczkę, co to Flo posadziła z mniszkiem? Widzę, że już chętna rozrosnąć się na boki, więc może uśmiechnę się do Ciebie znów ;] Albo zdradź darczyńcęKupiłam kilka dabrówek od Galadrieli, ale one są ciemne i chciałabym jeszcze taką zieloną jak u Ciebie ;]
A tak w ogóle to właśnie wróciłam z ogrodu, umrę prawdopodobnie już dziś z przemęczenia, ale szczęśliwa

- maliola
- Od: 26 cze 2012, o 16:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Hej Pat, zwolnij bo się zajedziesz dziewczyno!
Ja prawie 4 godziny robiłam różne rzeczy w ogródku i mam już dosyć na dzisiaj, a końca nie widać. Wzięłam prysznic i teraz trochę relaksu na FO
Reszta dnia to tylko zaległości w domu ale to drobnostka w porównaniu z moim ugorem.
A Ty dbaj o siebie
Ja prawie 4 godziny robiłam różne rzeczy w ogródku i mam już dosyć na dzisiaj, a końca nie widać. Wzięłam prysznic i teraz trochę relaksu na FO

Reszta dnia to tylko zaległości w domu ale to drobnostka w porównaniu z moim ugorem.
A Ty dbaj o siebie

- survivor26
- Od: 31 sty 2012, o 14:23
A ja w sumie też na FO siedzę...muszę trochę odparować, to od razu zdjęcia wstawię, bo wobec zdarzeń różnych jutro może się okazać, że znowu nie mam czasu...
A zatem dziś posadziłam 10 taczek takiego dobra:

Sadziłam w glinianym ugorze przejechanym glebogryzarką, ale że mokre siano kiepsko się grabi, to je na rabatach zostawiłam, niech się kompostuje. Im więcej sadziłam tym bardziej do mnie docierało, jak ogromne ilości roślin dostałam...obsadziłam dwie rabaty o długości i szerokości ca. 3 metry...na zdjęciach słabo widać, bo to siano burzy obraz, ale posadzone jest gęsto.
tu:

wylądowały rośliny pi razy oko niebieskie, białe i różowe...pi razy oko, bo od spotkania z Ewą połowy zapomniałam, co bylo co
Do tego doszły jeżówki i floksy od Agapy, a cały tył stanowi różany żywopłot...wyszedł mi na jakieś 15 metrów długości
Dalej posadziłam maliny i jeżynę od Ewy, dalej kupnego derenia i resztę krzewów od EwyM, a wcześniej jabłonkę ozdobną i głóg. Na drugiej pierzei dosadziłam do końca patyczki od Marysi, stwierdzając ze zdumieniem, że jeden z wsadzonych z tydzień temu ma kwiatka

Zobaczyłam też, że patyczki moich róż urodzinowych ukorzeniane w piasku nadal żyją, więc szansa na posiadanie wielkowiatowej róży w kolorze starego wina rośnie

A dalej za bosko kwitnącą dziką czereśnią:

Powstała druga rabata przyżywopłotowa, w założeniu w kolorach czerwono-żółto-pomarańczowych:

Dobra od Ewy wylądowały jeszcze w paru innych miejscach ogrodu, zostały mi tylko do posadzenia te w przedogródku, ale to już jutro, bo na dziś mam dość...
Dziś sadząc to wszystko po raz pierwszy miałam poczucie, że mimo przegranej walki z chwastami, mimo braku czasu i innych przeciwności, jednak chyba mam szansę na fajny ogród...i to dzięki Wam, bo 90% roślin mam od Was właśnie
W podziękowaniu za wielkie serca kiedyś zrobię wielką imprezę plenerową dla Was wszystkich, a tymczasem parę ładnych kwiatków

(czerwony kaloszek pozostawiony celowo...pochwalić się chciałam, jakie ładne mam
)
A zatem dziś posadziłam 10 taczek takiego dobra:

Sadziłam w glinianym ugorze przejechanym glebogryzarką, ale że mokre siano kiepsko się grabi, to je na rabatach zostawiłam, niech się kompostuje. Im więcej sadziłam tym bardziej do mnie docierało, jak ogromne ilości roślin dostałam...obsadziłam dwie rabaty o długości i szerokości ca. 3 metry...na zdjęciach słabo widać, bo to siano burzy obraz, ale posadzone jest gęsto.
tu:

wylądowały rośliny pi razy oko niebieskie, białe i różowe...pi razy oko, bo od spotkania z Ewą połowy zapomniałam, co bylo co

Zobaczyłam też, że patyczki moich róż urodzinowych ukorzeniane w piasku nadal żyją, więc szansa na posiadanie wielkowiatowej róży w kolorze starego wina rośnie

A dalej za bosko kwitnącą dziką czereśnią:

Powstała druga rabata przyżywopłotowa, w założeniu w kolorach czerwono-żółto-pomarańczowych:

Dobra od Ewy wylądowały jeszcze w paru innych miejscach ogrodu, zostały mi tylko do posadzenia te w przedogródku, ale to już jutro, bo na dziś mam dość...
Dziś sadząc to wszystko po raz pierwszy miałam poczucie, że mimo przegranej walki z chwastami, mimo braku czasu i innych przeciwności, jednak chyba mam szansę na fajny ogród...i to dzięki Wam, bo 90% roślin mam od Was właśnie

W podziękowaniu za wielkie serca kiedyś zrobię wielką imprezę plenerową dla Was wszystkich, a tymczasem parę ładnych kwiatków

(czerwony kaloszek pozostawiony celowo...pochwalić się chciałam, jakie ładne mam

- robaczek_Poznan
- Od: 30 sty 2012, o 23:42
Pat, napakowane te rabaty aż miło! Jak to wszystko bujnie kwieciem latem to będzie dżungla
A kaloszki masz zajefajne

A kaloszki masz zajefajne

- maliola
- Od: 26 cze 2012, o 16:01
Fajnie Ci to wyszło, i kolorków pilnujesz, jak się wszystko poprzyjmuje i zakwitnie to będzie orgia wzorów i kolorów
Na zdjęciach widać jaki masz ogromny teren do zagospodarowania
, a kwitnące rabatki super. Wiem po sobie jak to cieszy, że w tym całym chaosie jednak coś rośnie i jeszcze kwitnie
Kaloszki oczywiście wymiatają. Chyba sobie takie "na niedzielę kupię" bo na codzień to w takich roboczych od taty latam...

Na zdjęciach widać jaki masz ogromny teren do zagospodarowania

Kaloszki oczywiście wymiatają. Chyba sobie takie "na niedzielę kupię" bo na codzień to w takich roboczych od taty latam...
Odwaliłaś kawał roboty, będzie na co popatrzeć latem.
Nie będę kupować nowych roślin. Nie będę kupować nowych roślin. Nie będę kupować... akurat
10 minut
10 minut
o tak - podziwiam ,że przy 2 obecnych dziś babkach vel kozach mogłaś tyle zrobićEwaM pisze:Odwaliłaś kawał roboty

- roza333
- Od: 4 maja 2010, o 11:30
Pati spędziłaś pracowity dzień w ogrodzie 

Pozdrawiam Wszystkich i zapraszam do moich wątków Justyna
Moje wątki Ogród róży część 4 U róży - co nieco prywatniej
Kupię ,sprzedam ,wymienię roza333
Moje wątki Ogród róży część 4 U róży - co nieco prywatniej
Kupię ,sprzedam ,wymienię roza333
- variegata
- 1000p
- Od: 24 sie 2012, o 13:45
Pat, bardzo miło mi czytać, że napracowałaś się niemożebnie, sadząc dary od życzliwych ludzi
To takie przyjemne jak możesz rabatę od razu naładować bylinami, które będą się rozrastały z czasem tworząc łany kolorowych plam. Super, optymistycznie, trzymam kciuki za rozrost tego dobra
Kwitnące drzewa owocowe 

Dom na wsi i ogród wokół niego to spełnienie moich marzeń. Rośliny i zwierzęta- pasja i miłość. Pozdrawiam. Magda.
Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz.IV
Tak, lubię koty ;)
Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz.IV
Tak, lubię koty ;)
-
- Od: 8 kwie 2012, o 14:10
Pati, kawał dobrej roboty
.
To, że masz mlecze w rozmiarze XL dowodzi żyzności gleby.
Czyli nawet się nie obejrzysz, jak Ci dżungla wyrośnie.
Jagoda

To, że masz mlecze w rozmiarze XL dowodzi żyzności gleby.
Czyli nawet się nie obejrzysz, jak Ci dżungla wyrośnie.

- Pacynka
- 500p
- Od: 16 lis 2012, o 19:04
- Kontakt:
Kaloszki czerwone i ja posiadam (z Anglii ponoć;) Czyżby jakieś 'siostrzane'?
Naprawdę masz wielką szansę na piękny ogród! Ja w to wierzę
Zapału Ci nie brak, a to najważniejsze, bo pracy równie dużo jeszcze.

Naprawdę masz wielką szansę na piękny ogród! Ja w to wierzę

- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Pat tą imprezę plenerową musisz zrobić, żeby Ci teraz ofiarodawcy oplewili te rabaty, bo to straszne ilości plewienia
Ale jak się już rozrośnie to będzie pięknie!

Ale jak się już rozrośnie to będzie pięknie!
Marysiu,jeśli Pati tylko by taką imprezę zrobiła(taką z pieleniem oczywiście) to ja chętnie się na nią piszę
.Jako że w swój ogród na razie więcej inwestować nie zamierzam (a z grubsza jest ogarnięty) więc chętnie pazurkami w takiej świeżej ziemi bym pogrzebała
Pati,jak tylko odpoczniesz po tym sadzeniu i złapiesz oddechu to daj znać abyśmy mogli Ci dostarczyć nową porcję roślinek.Wielu z nich zabrakło już miejsca w tym transporcie i czekają na kolejny
Pogoda choć nie jest może wymarzona dla ludzi wybierających się na majówki ale idealna na prace w ogrodzie i myślę że roślinki to docenią i ruszą pięknie z kopyta

Pati,jak tylko odpoczniesz po tym sadzeniu i złapiesz oddechu to daj znać abyśmy mogli Ci dostarczyć nową porcję roślinek.Wielu z nich zabrakło już miejsca w tym transporcie i czekają na kolejny

Każdy dzień może być lepszy od dnia poprzedniego...
Ewa
Ewa
- ewamaj66
- Od: 19 lut 2011, o 16:55
To ja posadziłam roślinek 14 i się zmęczyłam
Jeszcze nie miałam okazji liczyć roślin na taczki