@ Nemezja & Sweety ? To co za siatką to już posiadłość sąsiadki.
@ Jacek ? No mam nadzieję, że im dalej, tym bardziej kolorowo będzie. Aczkolwiek tak czy siak czeka mnie długaśna przerwa w kwitnieniach ? wiosenne cebulaki niedługo przekwitną, do kwitnienia kwalifikują się jeszcze irysy holenderskie i rozmaite czosnki (już w pąkach) oraz powojniki (również w pąkach), a potem już długo nic ? bo jednoroczne dopiero nieśmiało zaczynają kiełkować. A co do kotów ? one ewidentnie uznają, że to ich teren. Szczęśliwie na razie nornic nie stwierdziłem ? z cebulek w tajemniczych okolicznościach znikły mi jedynie przebiśniegi, no ale nie wierzę w to, żeby nornice zjadły przebiśniegi i nie tknęły całej reszty.
@ E-Genia ? zaraz wbijam do Twojego wątku podziwiać szachownice.

@ Kogra ? Mam nadzieję, że pergola będzie ładnie wyglądać ? dziesiątki litrów ziemi z ogrodniczego tam musiałem naładować, bo ziemia oryginalna jest taka, że jak w niej posadziłem moje balkonowe powojniki, to zaczęły marnieć i drugiego kwitnienia nie było w 2012. roku... Poza tym ostatnio miałem zabawną przygodę. Wychodzę nocą na papierosa i słyszę jakieś takie fukanie i szelesty. Potem także chrupanie i mlaskanie. Biorę latarkę, patrzę cóż to za stwór, a tam jeżyk. Tak się zastanawiam, czy czasem w kompostowniku mi nie nocuje ? warunki miałby tam idealne ? fura mniej lub bardziej podsuszonych roślin, w której można się wygodnie zagrzebać.

A poniżej kilka fotek:
Szachownica lisia (Fritillaria uva-vulpis):

Tulipanów ciąg dalszy (Tulipa sp.):

Fotka poglądowa drugiej rabatki cebulowej:

Pozdrawiam!
LOKI