Henryk - moje kaktusy i sukulenty 4
- DAK
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lip 2008, o 19:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Henryk - moje kaktusy i sukulenty 4
Henryku, wyczytałam w wątku Roberta, że zraszacie pierwszy raz po zimowym śnie `ciepłą wodą, żeby nie powiedzieć nawet gorącą ;).
Co to znaczy? Tak ciepłą wodę do rozpylacza i zraszanie całości od góry? Jak obficie? Kiedy?
Co to znaczy? Tak ciepłą wodę do rozpylacza i zraszanie całości od góry? Jak obficie? Kiedy?
- czarny
- Od: 24 kwie 2009, o 21:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Piękny kwiat. Szkoda, że te badyle tyle miejsca zajmują, bo je lubię. Choć też fakt, że bez kwiatów trochę mniejszy urok. No i pyl i twórz swoje cuda :]
- Blueberry
- Od: 7 kwie 2013, o 22:34
- Kontakt:
Piękna wiosna u Ciebie
Czekamy na ciąg dalszy 

?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Dziękuję.
Mnie wystarczy samo piękno kwiatu...
Który zresztą bywa czasem denerwująco inny od genotypu. Różne warunki uprawy, podlewanie, nawożenie... I otrzymujemy kwiat czasem ledwo podobny do tego z obrazka.
Wysiewać natomiast próbowałem z niezłym skutkiem.
Polega na tym że pierwsze wiosenne podlanie robi się mocno ciepłą (nie gorącą!) wodą. Po to aby korzenie dostały ciepła i zaparowały, co ma stymulować szybsze wejście rośliny w wegetację. Kiedyś zabieg ten często był stosowany, dziś niewielu się nim chwali.

Oczywiście. Na tym polega urok tych roślin. I takie mnie podobają się najbardziej...nyskadu napisał(a):
te płatki ma takie dwukolorowe?

Rzeczywiście. Kolejne kwiaty w drodze...abaddon1986 napisał(a):
Długo na zdjęcia nie musiałem czekać.

Epiphyllum to czyste gatunkowo rośliny. Jest ich tylko kilka gatunków, na ogół mało atrakcyjne w wyglądzie i trudne w uprawie. To co my hodujemy to epikaktusy czyli jak pisze Aleksander krzyżówki między gatunkowe a nawet między rodzajowe.raflezja napisał(a):
Czy epikaktusy to są dawne epifylla?moritius napisał(a):
Krzyżówki Epiphyllum i innych rodzajów

A to fakt. Zupełnie nie polecam tych roślin do mieszkań czy na balkony.czarny napisał(a):
Piękny kwiat. Szkoda, że te badyle tyle miejsca zajmują

Nie ma mowy. Dużo z tym zachodu - interesowałem się tym to i wiem. Rejestrować je trzeba (w USA). Dużo by o tym pisać. Mam przyjaciela w Nowej Zelandii od którego zresztą mam sporo roślin - on mi temat naświetlił bo sam się tym zajmuje.pyl i twórz swoje cuda :]
Mnie wystarczy samo piękno kwiatu...
Który zresztą bywa czasem denerwująco inny od genotypu. Różne warunki uprawy, podlewanie, nawożenie... I otrzymujemy kwiat czasem ledwo podobny do tego z obrazka.

Wysiewać natomiast próbowałem z niezłym skutkiem.

Ja nie stosuję tego zabiegu.Dak napisał(a):
wyczytałam w wątku Roberta, że zraszacie pierwszy raz po zimowym śnie `ciepłą wodą, żeby nie powiedzieć nawet gorącą ;).
Polega na tym że pierwsze wiosenne podlanie robi się mocno ciepłą (nie gorącą!) wodą. Po to aby korzenie dostały ciepła i zaparowały, co ma stymulować szybsze wejście rośliny w wegetację. Kiedyś zabieg ten często był stosowany, dziś niewielu się nim chwali.
- czarny
- Od: 24 kwie 2009, o 21:15
A po co komu rejestracja w jakiejś bliżej nieznanej organizacji. W hybrydach moim zdaniem chodzi o piękne kwiaty. I nic więcej.
Też kiedyś wysiałem coś tam z epi przy okazji zakupów w succseed, acz przez traktowanie byle jakie zostały ze dwie najtwardsze siewki. W tym roku jak przetrwały, co przetrwały to trochę o nie zadbam :]
Też kiedyś wysiałem coś tam z epi przy okazji zakupów w succseed, acz przez traktowanie byle jakie zostały ze dwie najtwardsze siewki. W tym roku jak przetrwały, co przetrwały to trochę o nie zadbam :]
- ellcia
- 500p
- Od: 12 lis 2012, o 11:58
Cudne kwiaty, a pączki - niech ich będzie, jak najwięcej, bo my mamy, jak sie rozkwitną, co podziwiać...dbaj tak dalej o te piękności i wrzucaj ich
fotki

- Spy
- Od: 25 lip 2009, o 15:47
Witaj Henryku
Mam pytanie, kiedy takiej pospolitej H. cornosa wypada zakwitnąć ? Mam takową od zeszłego roku i póki co ładnie obrasta w nowe liście, jednak pączków jeszcze nie wychwyciłem. Stoi przy oknie lecz bezpośredniego światła ma krótko.

Mam pytanie, kiedy takiej pospolitej H. cornosa wypada zakwitnąć ? Mam takową od zeszłego roku i póki co ładnie obrasta w nowe liście, jednak pączków jeszcze nie wychwyciłem. Stoi przy oknie lecz bezpośredniego światła ma krótko.
Pozdrawiam. Krzysztof.
/Pustynni Strażnicy/
/Pustynni Strażnicy/
- Martada
- Od: 17 mar 2013, o 19:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Niewiele jestem w stanie z siebie wydusić oprócz oooo

Wielki, piękny

Bardzo mi się podoba

Szkoda, że u nas nie można tak łatwo wejść w posiadanie takiego cuda jak np u naszych zachodnich sąsiadów

Parapety zimą w szwach mi trzeszczą ale takiego to z wielką ochotą bym przygarnęła.
Śliczny jest

- hen_s
Elu, Marto - dziękuję.
Kwiat klasy XL czyli z tych największych.
Fotki będą jak będą nowe kwiaty.
Termin kwitnień H. carnosa (sprawdzałem) to kwiecień-maj. Jednak jeśli roślina duża i mocna potrafi kwitnąć cały rok.

Kwiat klasy XL czyli z tych największych.
Fotki będą jak będą nowe kwiaty.
Każda hoja lubi światło rozproszone - bezpośrednie słońce może je przypalić. H. carnosa znosi mniej światła niż inne więc Twoja powinna sobie dać radę w tych warunkach które jej zaproponowałeś.Spy napisał(a):
kiedy takiej pospolitej H. cornosa wypada zakwitnąć ? Mam takową od zeszłego roku i póki co ładnie obrasta w nowe liście, jednak pączków jeszcze nie wychwyciłem. Stoi przy oknie lecz bezpośredniego światła ma krótko.
Termin kwitnień H. carnosa (sprawdzałem) to kwiecień-maj. Jednak jeśli roślina duża i mocna potrafi kwitnąć cały rok.
Epikaktus French Dynasty
wygląda nieziemsko
Czekam na kolejne piękności 

- elcia1974
- Od: 23 lip 2009, o 18:25
Henryku nie wypada przejśc obojętnie obok takiego cuda, jak ten kwiat Epikaktusa
Więc i ja pozostawiam swoje gorące
dla kwiatu jak i dla Ciebie 

Więc i ja pozostawiam swoje gorące

Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
- Nadzieja
- Od: 3 sty 2012, o 14:18
Epikaktus French Dynasty bomba, aż dech mi zaparło na ten widok.
-
- Od: 1 lut 2011, o 15:10
Taki jeden kwiat epikaktusa mógłby przyćmić na chwilę resztę kolekcji, gdyby się zapatrzeć tylko na wielkość i barwę...Cudny!
- hen_s
Niestety u mnie wciąż zimno, pada deszcz, ciemno. Na kwiaty się nie ma - epikakaktusy na które tak czekałem już je zgubiły... Przynajmniej 3-4 już zwiędły.
W związku z powyższym zrobiłem mini sesję co ładniejszym turbinikarpusom bo jak wiem tu na Forum mają one swoich wielbicieli. Nawet bez kwiatów nie wyglądają źle...
Turbinicarpus jauernigii

Turbinicarpus jauernigii PP190, Ciudad Maiz SLT

Turbinicarpus klinkerianus

Turbinicarpus krainzianus

Turbinicarpus krainzianus v. minimus PP220

Turbinicarpus macrochele

Turbinicarpus rioverdensis

Turbinicarpus schwarzii v. rubriflorus

Turbinicarpus schmiedickeanus

A to zdjęcie wstawiam po to aby nie było, że u mnie zupełnie nic nie kwitnie. Otóż kwitnie ślicznie - gruszka pod blokiem.

W związku z powyższym zrobiłem mini sesję co ładniejszym turbinikarpusom bo jak wiem tu na Forum mają one swoich wielbicieli. Nawet bez kwiatów nie wyglądają źle...

Turbinicarpus jauernigii

Turbinicarpus jauernigii PP190, Ciudad Maiz SLT

Turbinicarpus klinkerianus

Turbinicarpus krainzianus

Turbinicarpus krainzianus v. minimus PP220

Turbinicarpus macrochele

Turbinicarpus rioverdensis

Turbinicarpus schwarzii v. rubriflorus

Turbinicarpus schmiedickeanus

A to zdjęcie wstawiam po to aby nie było, że u mnie zupełnie nic nie kwitnie. Otóż kwitnie ślicznie - gruszka pod blokiem.

- mCm86
- Od: 26 mar 2012, o 21:23
Kaktusy z rodzaju, którym się nie interesowałem ale chyba będę musiał zacząć
Nie sposób przejść obok nich obojętnie. Piękne rośliny! Ciekawi mnie czego używasz jako tła do robienia zdjęć swoim podopiecznym
Ładnie to wygląda.