Fiołek wonny, fiołek pachnący (Viola odorata)
- sosi1975
- 50p
- Od: 22 lut 2010, o 23:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Fiołek wonny, fiołek pachnący (Viola odorata)
Ma ktoś może jakieś doświadczenie z tym kwiatkiem?Chodzi mi głównie o to czy mogę teraz wysiać nasiona,bo z tego co wiem to wysiewa się je w październiku. 

Re: Fiołek wonny
Wysiać możesz, ale dla lepszego kiełkowania wymagają okresu przechłodzenia. Stąd zasiewy wystaw na zewnątrz lub do lodówki na 2-3 tyg.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2013, o 13:13
Jeśli mu się spodoba, to będziesz miała niezłą rodzinkę - chętnie wysiewa się sam. Ponoć mrówki go jeszcze roznoszą...
- sosi1975
- 50p
- Od: 22 lut 2010, o 23:09
Wysiałem kilka do doniczki i na balkon temp.około 0 albo poniżej to powinno być dobrze.Zobaczę co z tego wyjdzie bo kwiaty są jadalne i można zamrozić w kostkach lodu do drinków.
- carmenick
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 12 sie 2012, o 18:48
- Kontakt:
Jak długo kwitnie fiolek wonny ? jak juz o nim mowa . Zakwitł pięknie właśnie kilka dni temu.
W ogrodzie spędzam każdą chwilę a poza nim- czytam Regulamin
A jak to technicznie przeprowadzić w przypadku lodówki? Zmieszać nasiona z ziemią i trzymać w jakimś woreczku, czy wysiać do pojemniczka i trzymać w chłodzie?miko4 pisze:Wysiać możesz, ale dla lepszego kiełkowania wymagają okresu przechłodzenia. Stąd zasiewy wystaw na zewnątrz lub do lodówki na 2-3 tyg.
- DorkaS-66
- 500p
- Od: 27 maja 2011, o 08:51
Tyle zachodu z wysiewaniem? Do mnie sam przywędrował i sam się rozsiewa, mam go w bardzo dziwnych miejscach, lubi wskakiwać na rabatki przy bardziej dostojnych kwiatach:
W najdziwniejszym miejscu rośnie fiołek biały, walczy o przetrwanie z hostą, on ma już malutkie listeczki, czekam na kwiaty, a hosta wystawia kły. Nie mogę biedaka wyciągnąć, bo wplątał się w korzenie tej hosty (nie wiem skąd się wziął) ale przetrwał zimę, to znaczy, że jest silny
W najdziwniejszym miejscu rośnie fiołek biały, walczy o przetrwanie z hostą, on ma już malutkie listeczki, czekam na kwiaty, a hosta wystawia kły. Nie mogę biedaka wyciągnąć, bo wplątał się w korzenie tej hosty (nie wiem skąd się wziął) ale przetrwał zimę, to znaczy, że jest silny
DorkaS.
"Barbam video, sed philosophum non video."
"Barbam video, sed philosophum non video."
- Waleria
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Cudowne! W tym roku też u mnie pojawiło się sporo fiołków w całkiem niespodziewanych miejscach, z czego niezmiernie cieszę się, ale ten dywan jest cudowny. Ja na takie coś nie mam nadziei, bo ziemia nie jest gliniasta.
Waleria
Nie mówię że rośnie tylko na ziemi gliniastej, co prawda lubi gleby lekko wilgotne i próchnicze, ale to wcale nie znaczy że na luźniejszych podłożach nie rośnie równie dobrze. Pozdrawiam
- magduska81
- 500p
- Od: 11 wrz 2012, o 22:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Fiołki kwitną zależnie od miejsca i odmiany juz teraz są niebieskie i te pierwsze krócej kwitną,kiedyś miałam takie z lasu te kwitły dłużej,mam też białe i te kwitną później i dłużej i ładnie zimują i same się wysiewaja,a może ktoś ma różowe???
Przez moj ogród przewineło się wiele osób... po każdym została jakaś pamiątka. Najdroższe są te, które pozostały w sercu.
Sprzedam/wymienię:Byliny Krzewy Kwiaty rustykalne
Moje małe co nieco
Sprzedam/wymienię:Byliny Krzewy Kwiaty rustykalne
Moje małe co nieco
- anabuko1
- Od: 16 sty 2013, o 17:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja też mam na trawniku,,,bardzo je lubię

- rozmalinka
- Od: 7 sty 2013, o 11:54
Witam wszystkich w tym wątku
Ostatnio zakochałam się w wonnym fiołku. Czy mogę go teraz wysiać? Mam na myśli zimną piwnicę. Jeżeli tak, to czy zakwitnie jeszcze w tym roku
.Będę wdzięczna za każdą radę. 
Jeszcze jedno pytanie. Czy nasionka potrzebują do wykiełkowania światło? Mam tu na myśli ciemna lodówkę...

Ostatnio zakochałam się w wonnym fiołku. Czy mogę go teraz wysiać? Mam na myśli zimną piwnicę. Jeżeli tak, to czy zakwitnie jeszcze w tym roku

Jeszcze jedno pytanie. Czy nasionka potrzebują do wykiełkowania światło? Mam tu na myśli ciemna lodówkę...
Pozdrawiam. Ania
-
- Od: 17 lut 2013, o 13:13
Skoro w naturze mrówki znoszą nasiona fiołka do gniazd i normalnie wschodzą, to nie powinno być problemów z wysiewem.
Zakwitnie przy dobrych wiatrach w roku następnym.

- rozmalinka
- Od: 7 sty 2013, o 11:54
Ja jeszcze wrócę do tej lodówki
Czy mam w niej umieścić paczkę z nasionami, czy kuwetkę z obsianą ziemią?

Czy mam w niej umieścić paczkę z nasionami, czy kuwetkę z obsianą ziemią?
Pozdrawiam. Ania