Witajcie,
Borykam się z dylematem w temacie wyboru rośliny na niski szpaler oddzielający część trawnikową od ścieżki. Dotychczas rolę tą pełniły niskie żywotniki kuliste, nie mniej jednak był to chyba przegląd gatunków sprzedawanych w okolicy, w dodatku zdziesiątkowany przez dzieci i psa, a i rosły tak jak chciały (tzn. część chciała i urosła do kul o średnicy około metra, a inne nie chciały).
Wymogi stawiane przed szpalerem:
- długość około 17,5 metrów
- szerokość docelowa max do 1 metra
- wysokość docelowa do 1 metra
- zarówno do formowania jak i nie.
Szpaler umiejscowiony byłby na nasłonecznionym stanowisku, z częściowym przesłonięciem wyższych drzew w godzinach okołopołudniowych (12-14), przy czym część szpaleru (około 4-5 metrów) znajduje się w cieniu większych roślin przez większość dnia.
Ziemia nie za specjalna (mam wrażenie że to wręcz jakieś gruzowisko pozostałe po budowie domu), ale sadzonki chciałbym podsypać przy sadzeniu lepszą ziemią.
Nie zależy mi na błyskawicznym wzroście roślin, efekt wizualny i tak osiągnę zaraz po wymianie żywotników. Jeśli zbliżone do docelowej formy dojście zajmie mi z 4-5 lat to byłoby super.
Aktualnie biorę pod uwagę:
- choina kanadyjska "nana" lub "jeddeloh" - najprawdopodobniej do szpaleru kształtowanego. Ponoć dobrze sprawdza się także na zacienionych pozycjach, ale wymagają żyznej gleby.
- sosna górska/kosodrzewina - z uwagi na niskie wymagania co do gleby, ale wymaga ponoć dobrze nasłonecznionych pozycji.
Proszę o radę - co byłoby najlepiej wybrać, ewentualnie w jakiej odmianie?
Nie chcę na pewno więcej żywotników, inni domownicy nie życzą sobie również jałowców.
Niski szpaler z iglaków?
Re: Niski szpaler z iglaków?
Choina odpada bo ma duże wymagania glebowe,wilgotnościowe i nie znosi zadeptywania gleby wokół niej. Najlepsza chyba będzie jakaś kosodrzewina albo jakaś niska odmiana cisa np densiformis ale cisy też preferują żyzne i wilgotne gleby.
Dobrze, a jeśli kosodrzewina, to która miałaby stosunkow zwarty pokrój zbliżony do kuli? Chodzi mi o to, by nie był zbiór łatwo wyróżnialnych gałązek, tylko choć trochę jednolita forma a'la "Conica". Analizując różne zdjęcia wychodziłoby, że najlepiej sprawdziłyby się odmiany "Echiniformis" i "Benjamin".
Echniformis lubi słońce z tymże on dość wolno rośnie.Gęsciutki jak szczota, ale czasu potrzebuje ........... 

Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.