Mój skrawek raju...

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
AliWas
500p
500p
Od: 24 lut 2013, o 00:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój skrawek raju...

Post »

Krzysiu, proszę Cię o pomoc. ;:180 Bardzo lubię fiołki ale z ich ukorzenianiem mam czasem problem. Nie znam innego sposobu jak ukorzenianie w ziemi. U Ciebie widzę inne rozwiązanie.
Czy to jest czysta woda, czy zwracasz uwagę na temperaturę i jak długo czekasz na korzonki?
Proszę uświadom biednego laika... ;:124
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Witam :wit Właśnie przejrzałam cały wątek i spodobało mi się tutaj - tak bardzo, że chyba zostanę na dłużej :D Pozdrawiam ;:138
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
Krzysia
Przyjaciel Forum - silver
Od: 3 lip 2012, o 10:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

elcia1974 Elu właśnie w tym szampańskim to najbardziej spodobały mi się listki ;:oj a storczyków to u mnie jeszcze niewiele ;:174 zwłaszcza takich innych niż te sklepowe

evluk Ewuniu dziękuję za odwiedzinki ;:7 wiesz na zdjęciach to zawsze zdrowe i urodziwe bo zdechlaczki po kątach pochowane żeby nie straszyły ;:306 pamiętasz jeszcze o mnie ;:202

AliWas Alinko ja ukorzeniam fiołki w wodzie jakoś ta metoda najbardziej mi pasuje tzn. prawie 100% mi się ukorzenia. Ukorzeniam w wodzie z filtra bo taką podlewam kwiatki, temperatura pokojowa, jeżeli chodzi o korzenie to już zależy od fiołków na niektóre czekam tylko tydzień na inne i kilka miesięcy :;230 W tym roku jeszcze próbuję ukorzeniać w keramzycie może też coś z tego wyjdzie tym bardziej, że większość fiołków od pół roku rośnie u mnie w hydroponice. Ale na pocieszenie powiem Ci Alinko, że ukorzenione listki w zeszłym roku wsadziłam do ziemi i do dziś jeszcze nie mam małych sadzonek a listki stoją sobie sztywne i zielone :;230 cóż uczą mnie cierpliwości choć ja tam i tak bardzo cierpliwy człowiek jestem i je przeczekam ;:306 a potem to chyba imprezkę zrobię jak pokaże się coś małego ;:215

Blueberry aż się :oops: zapraszam i bardzo się cieszę, że Ci się spodobało
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Ale tutaj zachwycająco pięknie ;:167
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
AliWas
500p
500p
Od: 24 lut 2013, o 00:17

Post »

Dziękuję Krzysiu, że tak szczegółowo opisałaś mi swoje metody na fiołka. ;:180
Też spróbuję ukorzenić jakiegoś liściora w wodzie ;:224 Zobaczymy, może ta metoda okaże się u mnie skuteczniejsza ;:173
Trochę mnie pocieszyłaś, bo moje listki fiołkowe też ani drgną od 2 miesięcy... ;:192 i wiesz mi, że i u mnie będzie imprezka jak jakiś listek wypuści coś małego... ;:23
Dziękuję kochana !!! Pozdrowionka ;:100
e_w_u
500p
500p
Od: 27 sie 2008, o 15:28

Post »

A ja myślałam ze ja jestem szalona ;:215 Ależ masz to przedszkole :) Piękne storczysie ;) ja tylko falki umiem do kwitnienia skłonić, więc inne odmiany z wolna i z bólem serca przestałam kupować..
Moje kwiatki :)
Pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
Krzysia

Post »

justus27 Justynko :oops: dziękuję za takie miłe słowa ;:196

AliWas Alinko ależ nie masz za co dziękować zawsze to miło jak można komuś coś podpowiedzieć tym bardziej, że ja sama ciągle coś doczytuję tu na forum i ciągle uczę się czegoś nowego ;:215

e_w_u oj tam, oj tam.... Ewuniu o jakim szaleństwie mówisz :;230 przecież to tylko mała odskocznia od codzienności ;:306

Nie wiem jak u Was ale u mnie pogoda paskudna, co chwilę pada deszcz ;:145 miałam tyle planów, ileż to ja chciałam zrobić na działce i co ... ano nic na planach się skończyło ;:202 a chwasty mnie zarosną ;:223 na szczęście na parapetach kwiatuszki szaleją ;:oj i zaraz humor się poprawia

oncidia dwa sobie rosną razem i tak razem zakwitły :D

Obrazek

Obrazek

wreszcie pokazał w pełni swe kwiaty phalaenopsis stobartiana x bastianii

Obrazek

dendrobium Hibiki wcale nie chce być gorsze i też czaruje kolorem kwiatów :tan

Obrazek

i jeszcze jeden storczyk Aerangis zauroczył mnie bielą płatków

Obrazek

Obrazek

a na koniec coś nie storczykowego, hoja lac. Eskimo wykorzystała nawet tę odrobinę słońca i jej listki wyglądają urzekająco ;:oj

Obrazek
Awatar użytkownika
elcia1974
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2009, o 18:25

Post »

Cudowne kwitnienia storczyków ;:138 ;:138 ;:138
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Przepiękne kwitnienia ;:oj ale i ciapate listki hoi urzekające ;:108
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Pozdrawiam, Natalia
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Przecudowne kwitnienia storczykowe...pokażesz nam oncidia w całej swej okazałości?.
Awatar użytkownika
Krzysia

Post »

Elu, Natalio w imieniu storczyków dziękuję bardzo :D a ciapate listki ostatnio mnie zauroczyły ;:oj i na pewno będzie więcej zdjęć gdy zaczną rosnąć

Pati to oncidium to hybrydy maleńkie tak ze 20 cm wysokie całe roślinki z kwiatami ;:215 jak wyjęłam ją z koszyczka to się okazało, że już przekwitają i kwiatki się sypią a szkoda bo ładne były ;:145 one rosną z gołymi korzeniami, zdjęcie takie byle jakie ale ciemno i słonka brak ;:222

Obrazek

Chciałam też ogłosić, że u mnie już rozpoczął się sezon grzybowy ;:oj niestety tylko zdjęciowy bo znalazłam smardze dla niewtajemniczonych ale zainteresowanych dodam że, w Polsce smardze zaliczają się do najbardziej wykwintnych składników potraw, we francuskiej kuchni jednemu tylko grzybowi smardz ustępuje - trufli, był kiedyś w Polsce pospolitym gatunkiem grzyba, ale dziś jest rzadko spotykany i w dodatku objęty ochroną. A to już znalazłam w internecie -smardze do tanich nie należą - za 100 gramów suszonych grzybów trzeba zapłacić około 200 zł ;:223

Obrazek

Obrazek

czasami zastanawiam się nad bezmyślnością ludzi, łażą tacy po lesie i dla czystej przyjemności czy zabawy niszczą to czego nie znają czy też diabli wiedzą dlaczego ;:14 a takich grzybów i dodatkowo podeptanych to wkoło zobaczyłam chyba z pięć :shock:

Obrazek
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Smutne, że są ludzie którzy niszczą dla samej przyjemności niszczenia :( Jeszcze smutniejsze, jak robią krzywdę żywej istocie :evil:
Czekam z niecierpliwością na zdjęcia ciapatych :D Obok moich ukochanych storczyków, najulubieńsze są wszystkie roślinki z kolorowymi listkami :wink:
Pozdrawiam, Natalia
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Cudowne oncidium.

Grzybki ... poczekamy jeszcze na te jadalne:).
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Cudne kwitnienia storczyków. Oncidiami się zachwycam - bo je uwielbiam ;:108

A u mnie weekend był cudny, upalny. Jedynie w piątek chyba mocno popadało.
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
kubasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2012, o 19:26

Post »

Zamarłam z wrażenia ;:oj jakie Ty masz cudowności ;:224 Co do smardzy, to mogę je zbierać kilogramami w ogrodzie. Chyba grzybnia była w korze. Nawet nie wiedziałam, że są tak drogie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”