Planuję ogród nieśmiało

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
avalonne
500p
500p
Od: 9 wrz 2012, o 22:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Planuję ogród nieśmiało

Post »

Kasiu, ja na Twoim miejscu, gdybym miała taką złotą rączkę w domu, to nie spałabym dzień i noc, tylko myślałabym, jak go namówić :twisted: Pergolki w wykonaniu Twojego męża wyglądają tak profesjonalnie, że niejedna osoba chciałaby zakupić taką do ogrodu ;:224 Skoro mąż sprawdził się w przy mniejszej pracy, to na pewno poradzi sobie z większą :)

My zdecydowaliśmy się na altankę dlatego, żę u nas na ogrodzie jest bardzo ostre słońce. Męczarnią było zjedzenie obiadu jak światło raziło w oczy i pot spływał z czoła ;:306 Gdyby nie to, pewnie stolik z parasolem by wystarczył. Musieliśmy postawić szopkę i drewutnię, więc dołączyliśmy jeszcze altankę i wyszło trzy w jednym :twisted: - ale to ze względu na prawo budowlane, bo trzeba tak planować, żeby urząd przyjął zgłoszenie budynku. ;:218
Pozdrawiam.
Celinka
Planuję ogród nieśmiało
Awatar użytkownika
avalonne
500p
500p

Post »

Dzień dobry poniedziałkowo :uszy :wit
Wczoraj trochę u nas popadało, od razu inaczej ogród wygląda - zielenie się nasyciły, kwiaty na drzewach się rozwinęły, zawiośniło się zupełnie ;:138 Korzystając z niedzielnego lenistwa zrobiłam parę zdjęć.

Na początek zdjęcie mojej trwaki, Imperaty, tej, co to ma być czerwona - i pytanie - czy jej aby nie podciąć, bo końcówki ma nieładne?
Obrazek

Korzystając z wiosennej aury zrobiłam porządek na skalniaku. Aktualnie wygląda tak:
Obrazek

Tu, w rogu skalniaka mam posadzone budleje - trzy kolory w trójkącie: różową, czerwoną i żółtą :)
Obrazek

Róże mam już wszystkie posadzone, rabaty różane podsypane korą. Między różami posadzone czosnki. A niedługo będą też aksamitki i może nagietki - bo słyszałam, że pozytywnie wpływają na stan gleby.
To moja prawa aleja róż :) ;:306
Obrazek

A to lewa aleja róż (od prawej dzieli ją tylko ścieżka). Na tej rabacie oprócz róż i czosnków są też lilie i liliowce - jak to wyjdzie nie wiem :roll: lilie - przyznaję się bez bicia - posadziłam sama, ale liliowce już siedziały w ziemi przed liliami ;:224 :;230
Obrazek

To róża pnąca historyczna - Souvenir du docteur Jamain, posadzona w ocienionym rogu altany. Ma już ładne listki. Zabezpieczyłam ją gałęziami ściętej zimą gruszy chińskiej - i wiecie, gałązki wetknięte w ziemię wypuściły listki :lol: Fajnie to wygląda :lol: Na początku myślałam, żeby te pąki poobrywać, ale potem stwierdziłam, że przecież one zareagowały tak na wilgoć - soków róży może nie zabiorą ;:306 ;:306 Już wiem, Aaron miał laskę z gruszy chińskiej!!! ;:306 :;230 ;:306 bo też mu zakwitła - wetknięta w ziemię ;:306
Obrazek

Pomidorki koktajlowe już wsadzone w skrzyni tarasowej. Między nimi tradycyjnie czosnki, a jeszcze dojdzie pietruszka ;:306
Obrazek

Miłego dnia wszystkim :)
Pozdrawiam.
Celinka
Planuję ogród nieśmiało
Awatar użytkownika
tesia39
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2012, o 10:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Celinko, widzę że już sobie fajnie uporządkowałaś skalniaczek i mini plantację pomidorków też zrobiłaś ;:138 Zastanawiam się czy też sie nie skusić na jakieś pomidorki w dużej donicy ;:224
Rabaty różane ;:215
Awatar użytkownika
avalonne
500p
500p

Post »

Tereniu, nie mam miejsca w gruncie na warzywa - a na to potrzeba obszarów ;:306
Pomysł z donicą mam od sąsiadki - pomidorki koktajlowe rosną w niej jak w gruncie, a od biedy możesz taką donicę wnieść do domu zimą, gdy jeszcze pomidorki owocują. Koleżanka zbierała swoje koktajlówki do lutego włącznie ;:oj
Pozdrawiam.
Celinka
Planuję ogród nieśmiało
Awatar użytkownika
Altika
500p
500p
Od: 29 mar 2011, o 13:05

Post »

Pomysł z pomidorkami super, na spotkanie grillowe będą pod ręką :D
Awatar użytkownika
avalonne
500p
500p

Post »

Kasiu, moje dziecięta w tamtym roku na ogrodzie szukały pomidorków koktajlowych i bardziej im one smakowały niż maliny ;:oj Dlatego stwierdziłam, że potrzebuję dla nich stałego miejsca - bo w tamtym roku miałam je w przypadkowych doniczkach :twisted:
Pozdrawiam.
Celinka
Planuję ogród nieśmiało
Awatar użytkownika
marika2006
200p
200p
Od: 24 kwie 2012, o 09:37
Kontakt:

Post »

Pomysł na pomidorki świetny :)
Chyba pożyczę :wink:
Pozdrawiam cieplutko i kolorowo :)
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=55916" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
julianna
1000p
1000p
Od: 21 gru 2011, o 21:22

Post »

Celinko świetny pomysł na pomidorki koktajlowe. Ja też mam mało miejsca i być może coś takiego wymyślę. Mam plastikowe skrzyneczki nieużywane , to mogę je wykorzystać. Miłego wieczoru!
Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga długiego czasu. Czas i tak upłynie.

H. Jackson Brown
Awatar użytkownika
anastazja B
1000p
1000p
Od: 3 mar 2013, o 09:44

Post »

Celinko coraz ładniej u Ciebie w ogrodzie ; jak te wszystkie róże zakwitną to dopiero będzie szał. Z pomidorkami w doniczce bardzo dobry pomysł . Ja tez mam mało miejsca na warzywa i w tym roku ich nie posadzę bo ziemia już się dla nich wyrodziła i ostatnie dwa lata rosły mizernie . Ale w doniczce , w nowej ziemi myślę ,że urosły by jak trzeba . Chyba się skuszę na ten pomysł ;:108
pozdrawiam Beata

Mój ogród w półcieniu
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Celinko jak rabatki różane zakwitną to dopiero będzie pokaz...jestem bardzo ciekawa efektu ;:224
Pomidorki w skrzyni to świetny pomysł ;:108 Moja Imperata tak samo wygląda,ale na razie jej nie ruszam...
Z budleją mi nie wyszło,ciekawe czy Twoje zakwitną ;:224 Życzę Ci tego,pięknie połączyłyby się kolorami ;:63
Awatar użytkownika
katevalley
200p
200p
Od: 17 kwie 2013, o 16:14

Post »

piękna aleja różana :lol:

ale sobie zrobiłaś miszmasz w tej skrzyni...
między kwiatkami schowana ja i moja pasja - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=65537
Awatar użytkownika
avalonne
500p
500p

Post »

Jej, jaki u tłok w moim ogrodzie ;:63 ;:138 Bardzo się cieszę :D
Dziewczyny, pomidorki koktajlowe świetnie rosną w donicach - ja w tamtym roku miałam je w takich zwykłych doniczkach kwiatkowych, pojemności może 5 litrów. Rosły świetnie i jak przymroziło jesienią, to wstawiłam je do domu. Pomidorki miałam do grudnia ;:306
Dzisiaj jeszcze do tych pomidorków wsadziłam czosnek, pietruszkę i aksamitki. Do dużej donicy tarasowej po kilka sztuk wszystkiego, a do małych doniczek po jednej :) Będę miała pomidorowo-warzywno-kwiatowe kompozycje ;:306 Słyszałam bowiem, że pietruszka poprawia smak pomidorka, czosnek go inhaluje, a aksamitka pozwala mu być zdrowszym, ściągając na siebie mszyce i eliminując nicienie w glebie :wink:

Julianko, Beatko, Mariko - pomidorki koktajlowe w doniczkach rosną świetnie - spróbujcie:)

Aniu, ja codziennie liczę listki tym różom i mam nadzieję, że zakwitną. A jak zakwitną, to chyba będę spać w altance, hihihi ;:306 Do budlei codziennie gadam, mam nadzieję, że zakwitnie.... Wymieniłam jej ziemię tak jak różom - starałam się dać jak najżyźniejszą. Miejmy nadzieję, że jej się spodoba u mnie :roll: Dzięki, że mnie uspokoiłaś z tą Imperatą :)

Kasiu, żebyś Ty teraz ten miszmasz zobaczyła ;:306 Pomidorki + aksamitki + pietruszka + czosnek ;:306 jak to urośnie, to sąsiedzi pękną ze śmiechu ;:306

Dzisiaj powsadzałam aksamitki między róże i resztę czosnków, co się ostały :) Jutro wsadzam nagietki ;:306 Ponoć też ściągają na siebie mszyce - oby róże były dzięki nim zdrowsze :lol: Dziś nie udało mi się tego ufocić, bo skończyłam sadzić, jak już było ciemno, ale jutro się postaram :twisted: :D
Pozdrawiam.
Celinka
Planuję ogród nieśmiało
Awatar użytkownika
anastazja B
1000p
1000p
Od: 3 mar 2013, o 09:44

Post »

Celinko budleje często wymarzają w zimę a na wiosnę odbijają od kopczyka i to dopiero w maju. Moja też na razie sucha ,ale jak rozgarnęłam delikatnie ziemię to coś żywego widać. Na pewno niedługo zaczną wybijać w górę ;:333
pozdrawiam Beata

Mój ogród w półcieniu
Awatar użytkownika
avalonne
500p
500p

Post »

Wiesz, Beatko, moje doświadczenie nie sięga tak daleko :) Budleje posadziłam dopiero w tym roku na wiosnę. Ale nastawię się na zaś, żeby nie rozpaczać na przyszłą wiosnę ;:224 Mam nadzieję, tylko, że jak odbijają od korzenia, to w tym samym roku kwitną 8-) czytałam też, że trzeba je ciąć nisko po zimie. 8-)
Pozdrawiam.
Celinka
Planuję ogród nieśmiało
Awatar użytkownika
anias1
500p
500p
Od: 20 sty 2013, o 16:27

Post »

:wit Celinko
Odnośnie tej trawki to zostaw może na razie jak jest i obserwuj ją czy nie będą dalej zasychać jej listki. Bardzo ładny masz skalniak, fajnie dobrane rośliny :)
Zapraszam
Mój ogród - moja pasja
Pozdrawiam Ania :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”