Do samych listków ;) Będzie bardziej krzaczasta wtedy.Gleba pisze:Jak przesadzić bazylię? do samych listków czy tak jak rosły ?
Bazylia (Ocimum basilicum) wysiew nasion
- Basia86
- 50p
- Od: 14 kwie 2012, o 15:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Bazylia - Ocimum basilicum wysiew nasion
SlonecznyBalkon.pl - mój blog
W tym roku wysiałem kilka odmian bazylii, jednak z odmiany Piccolino jestem najbardziej zadowolony (pod względem wizualnym)

Niestety ostatnio przelałem ją trochę stąd te plamki

Niestety ostatnio przelałem ją trochę stąd te plamki

Pozdrawiam Marcin
@Mordzio
A jak z zapachem i smakiem tej odmiany, bo powiem szczerzę że wygląda ona interesująco.
A jak z zapachem i smakiem tej odmiany, bo powiem szczerzę że wygląda ona interesująco.
Powiem tak, wysiałem różne odmiany i ta jest najbardziej kompaktowa, na pewno będzie świetnym dodatkiem dekoracyjnym do butelki z olejem.dansys80 pisze:A jak z zapachem i smakiem tej odmiany, bo powiem szczerzę że wygląda ona interesująco.
W przyszłym roku pozostanę przy zwykłej bazylii, jest bezproblemowa i najbardziej aromatyczna.
Pozdrawiam Marcin
- scousi
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 9 gru 2010, o 01:18
Właśnie zakupiłam sobie kilkanaście różnych nasionek ziół. Jakoś tak wyszło, że mam bazylię drobnolistną, czerwoną, grecką, cytrynową i właściwą. Planuję posadzić ją jeszcze w tym tygodniu w uniwersalnej ziemi (takiej odpowiedniej do ziół nie mogłam znaleźć), a potem do gruntu. Zastanawiam się tylko czy ma to sens, nie jest już za późno i nie lepiej gdzieś pod koniec kwietnia ewentualnie na początku maja zasiać wprost do gruntu? O ile normalna bazylia pewnie zejdzie bo w tamtym roku wzeszło jej tyle bez specjalnej troski, że nie wiedziałam co z nią zrobić, to nie wiem czy reszta tych "egzotycznych" sobie poradzi... Ach te dylematy niedoświadczonych 

- miejskibandyta
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 24 kwie 2013, o 20:43
- Kontakt:
Okej, leci pytanie z mojej strony. Bazylia wykiełkowała szybko równie szybko urosła, i dwie pary liści się pokazały, po czym została przeniesiona do większego pojemniczka po jogurcie naturalnym kupionym w Biedronce i czytając cały ten dział szukam informacji, której nie udało mi się znaleźć odnośnie uszczykiwania. Na czym to właściwie polega? Dwie pary liście właściwych są, kolejna na czubku się pojawia, więc należy ją przyciąć? Dobrze myślę czy na zły tor weszliśmy razem z moją bazylią? 

- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dobrze rozumujesz, uszczknij paznokciami, to się rozkrzewi.
Ja w zeszłym roku siałam bazylię do gruntu, kilka się uchowało bez uszczykiwania, to były wysokie krzaczki z jednym tylko pędem.
Ja w zeszłym roku siałam bazylię do gruntu, kilka się uchowało bez uszczykiwania, to były wysokie krzaczki z jednym tylko pędem.
-
- 500p
- Od: 2 kwie 2011, o 22:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Comciu,
czy bazylię do gruntu już teraz mogę wysiewać czy mam jeszcze poczekać, aż się na prawdę zrobi ciepło
.
czy bazylię do gruntu już teraz mogę wysiewać czy mam jeszcze poczekać, aż się na prawdę zrobi ciepło

Joasia
- anka22639
- 200p
- Od: 8 sty 2012, o 15:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A nie lepiej rozsadę w domu zrobić? Bazylia z moich obserwacji wynika lubi przesadzanie a będzie szybciej.
Ps. Zazdroszczę bazylii w ogrodzie ja mam jej sporo ale wszystko w donicach na schodach zewnętrznych bo mam plagę ślimaków w ogrodzie a posiłku dla tych zwierzy nie będę sadziła. ( nawet truskawki mam w posadzone w wiadra
które stoją na starej taczce)
Ps. Zazdroszczę bazylii w ogrodzie ja mam jej sporo ale wszystko w donicach na schodach zewnętrznych bo mam plagę ślimaków w ogrodzie a posiłku dla tych zwierzy nie będę sadziła. ( nawet truskawki mam w posadzone w wiadra

Pozdrawiam Anka
Polecam coś na i o grillu http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Polecam coś na i o grillu http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
- Andzia1967
- 200p
- Od: 1 kwie 2013, o 12:31
- miejskibandyta
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 24 kwie 2013, o 20:43
- Kontakt:
Aj, te Wasze bazylie takie dorodne, ładne, o dużych liściach. Moja coś kiepskawo, a ma już kilka tygodni. Poprzesadzałam ją w te weekend, mam nadzieję, że wraz z nową ziemią i nowym miejscem zamieszkania dostaną kopa i zaczną bujniej rosnąć, a jak nie, to ja im kopa zasadzę.
Moje bazylie:

Uploaded with ImageShack.us
Moje bazylie:

Uploaded with ImageShack.us
miejskibandyta, ruszą na pewno
Moje zawsze po przesadzeniu dostają kopa