Siedlisko z sosnami cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Siedlisko z sosnami cz.4

Post »

Witaj Marzenko :)
Ta czarna surfinia jest niezwykle oryginalna... zdecydowałaś już z czym ją posadzisz?
Cieszę się, że nowo posadzone rośliny żyją i mają się dobrze!
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Łał, czarna surfinia wspaniała ;:oj Połącz ją z czymś białym i bladym żółtym. Będziesz miała cudnie elegancką kompozycję, koniecznie na eksponowane stanowisko.
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Aguniu, ciągle myślę z czym ją połączyć, dziś na noc schowałam do domu przez te wieczorne 2*. Koniecznie muszą to być 3 kwiaty w jednej donicy. Bardzo podoba mi się pomysł heliotropu i million bells do niej. Będzie to stać na ganku, więc zapach by mi pasował. Pelaśki dam na taras, bo tylko one wytrzymują palące słońce, podsadzę je bakopami.

Jolu, surfinia trafiła mi się jak ślepej kurze ziarno. Wcale jej nie planowałam czy nie szukałam. Wpadła sama w oko. Patryk zdecydował, że to dla taty będzie kwait, bo tata lubi czarny. Mnie przydzielił różową pelaśkę a dla siebie coś pomarańczowego chce. Zestawienie kolorów jak dla jednej doniczki mordercze. Jednak skłaniam się do wykonania :;230 . Z drugiej strony nie da się razem pelaśki z surfinią połączyć, bo albo jedna uschnie albo druga zgnije.

Muszę pokombinować z donicami, ale boję się ciągle przymrozków, wszak 3 Ogrodnicy w połowie maja są. Mam jeszcze czas...
Tymczasem
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
miłek wiosenny ;:167

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Grazka226
1000p
1000p
Od: 12 mar 2012, o 13:45

Post »

Marzenko ten miłek jest cudowny ;:167
Aktualny wątek http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 40&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Trzy­maj się z da­la od ludzi, którzy próbują pom­niej­szać Two­je am­bicje. Ma­li ludzie zaw­sze tak ro­bią, a nap­rawdę wiel­cy spra­wiają, że czu­jesz, że i Ty możesz być wielki. Mark Twain
x-ag-a
---

Post »

Miłek cudny :)
Marzenko, a jakie stanowisko masz na ganku? Bo heliotrop woli półcień, a Million Bells raczej słońce... trzeba wypośrodkować - najlepiej postawić je od wschodu :)
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko, miłek wiosenny, to mój ubiegłoroczny zakup na skalniak. Miałam ambitny plan rewitalizacji skalniaka. Nie udało mi się tego w całości zrobić, w tym roku kontynuacja działań. Miłek jest jedną z najdroższych kupionych roślin, maleństwo kosztowało 24zł

Aguniu, ganek mam właśnie od wschodu, słońce do 10tej, poten potężny dąb robi cień i do końca dnia słońce już tu nie zagląda, bo dom zasłania. Na spokojnie temat przegryzę. Może w weekend do Łodzi się wybierzemy do jakiegoś marketu? CHoć patrząc na ceby to takie na ryneczku czy targu są superaśne, np. stokrotki po 1zł widziałam. Niestety kartą nie da rady płacić i nie kupiłam żadnej ;:145 . Muszę je sobie wysiać, takie malutkie w a'la trawniku z perzu i innych chwastów.
Niedługo mniszki będą szaleć. Cóż, póki co są dobrą karmą dla królików...

Koło Patryka domku:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
lilie w tulipanach ;:306

Obrazek

Obrazek

Obrazek
x-ag-a
---

Post »

Skoro od wschodu, to taka kompozycja się uda :)
Ależ masz dorodne tulipany!
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Marzenko, mam nadzieję, że krzewy jednak dadzą radę i się przyjmą. Te od Aguni wykopane niedawno to soki jeszcze krążą, może stąd ten wzrost pąków. Oby wszystkie się przyjęły.
Azalie japońskie musisz okryć kopcem z kory i powinny przezimować :uszy
Tulipanki pięknie wschodzą, widać, że Patryk ma "zielone ręce" po mamusi (pomagał przy sadzeniu o ile pamiętam ;-)) ;:196
ps. ja ukorzeniam z patyków hortensje (3 odmiany: Vanilla Fraise, Pinky Winky i Grandiflorę). Już puszczają pąki, więc jak tylko lepiej się ukorzenią to chętnie wyślę Tobie i Pat ;:4
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
elakuznicom
500p
500p
Od: 13 cze 2012, o 18:52

Post »

Nic nie mówiłaś o tawułach w przydomowym mam różową i rozrośniętą ale nie da się wykopać mogę zrobić odkłady , nie myślałaś dołożyć bo żywopłotu o berberysach one są cudne -gorzej z cięciem bo kujące ;:196 Obrazek
Obrazek

Na działce mam tawuły :Norweska wczesna i Vanhojtena późniejsza możemy je podzielić

-- 29 kwi 2013, o 15:32 --

Coś 1 zdjęcie nie wyszło ;:oj Obrazek
pozdrawiam Ela
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aguniu, tulipany biedronkowe :heja . Patryk wybierał sobie i te co mu się podobały ma koło siebie. Rosną pąki jak szalone na popieczarkowej.

Kasiu, świetną masz pamięć, Patryk sadził cebulowe aż miło. Jak każdy facet, jak widział ładny obrazek to sadził, a jak teraz dostał mieczyki (bez opakowania czyli obrazka) t osadzenie mu nie pasowało.
Jestem bardzo chętna na hortensje ;:196 .
Tak też myślę, że rośliny teraz sadzone mają jeszcze zapas energii i rosną. Cieszę się może zawcześnie ;:124
Twoje pęcherznice przyjęły się na 200%, puszczają piekne listeczki ;:167 , żylistki też żyją, a róża :?: Ta to dopiero szaleje ;:138 . Budleja chyba niestety nie dała rady, choć nie ruszam jej. Miała kopczyk, rozgarnęłam jej, ale nic nie widzę. Gałązki suche, łamią się pod naciskiem

Elu, pomysły na forum rodzą się co chwilę. Jak byłam u Ciebie to nie wiedziałam jeszcze na 100% czy żylistki dojadą od Aguni, bo miałam prolem z transportem.
Jestem chętna na Twoje propozycje ;:196
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Marzenko, pęcherznice już startują, u nie też. Żylistki nieco później, a budleje dopiero w połowie maja, a czasami później ;:108
Cieszę się bardzo, że roślinki rosną ;:196 Ta róża to odmiana kanadyjska William Baffin, nie wymaga cięcia i nie powinna przemarzać :uszy
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Tulipanki jakby poznaje ;:224 Mam takie same :;230
A co do budlei - moje ruszyły. Mam trzy. Po przycięciu - popuszczały listki. No i mają nowe pędy od korzeni...
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 paź 2009, o 15:36

Post »

Budlei nie mam bo mi w ubiegłym wymarzły 3 stare krzaki ;:108 Marzenką taką surfinię miałam dwa lata temu tylko miała delikatne żółte paseczki i czym bardzięj było słonecznie to paseczki były większe ,wyglądało to ciekawie ,w tym roku nie byłam jeszcze na giełdzie bo coś mi się nie składa ;:180
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
EwaM
500p
500p
Od: 1 gru 2007, o 13:19

Post »

Sosenki4 pisze:

Kupiłam też w Biedronce azalię fioletową i różową. Potem doczytałam, że pewnie zimy nie przeżyją ;:14

To pierwsze fioletowe wygląda mi na Rh impeditum, powinien zimować bez większego problemu. A drugie to chyba azalia japońska, trzeba będzie dobrze okryć i odmówić litanię do wszystkich świętych, bo bestia wrażliwa
Nie będę kupować nowych roślin. Nie będę kupować nowych roślin. Nie będę kupować... akurat
10 minut
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

W ubiegłym roku kupiłam takiego Rh miniaturowego fioletowego i wsadziłam koło skalniaka, okryłam go gałązkami iglaka i przetrwał zimę zobaczę czy zakwitnie jest taki rzadszy.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”