Wiejski eksperyment Pat - Ogród wiosną 2013

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Wiejski eksperyment Pat - Ogród wiosną 2013

Post »

Darmokot pisze:Pat Podziwiam że zdecydowałaś się PITa jutro pisać, to chyba jest przedostatni dzień oddawania :D Ja się tego dziadostwa już w styczniu pozbyłem. Bardzo się cieszę, że spotkałaś na swojej drodze Ewę, która obdarzyła Cię tyloma wspaniałymi roślinami. Właśnie to jest fajne w ogrodzie, że każda roślina ma jakieś pochodzenie (nawet te ze sklepu, coś miłego może się z nimi wiązać) i o kimś przypomina. Jak zwykle poprawiłaś mi humor jak przeczytałem Twoje opowieści z ostatnich stron - dzięki ;:333 Miałem pytać czy Ci czegoś nie wysłać, np ostróżek ale i tak byś ich nie dała rady teraz wsadzić :;230 poczekam do jesieni.
Michale, nie ja zdecydowałam tylko życie...ja pity od klientów do końca marca dostaję, a w kwietniu jakoś do tej pory czasu nie było...wczoraj też nie, bo dziewczynki szału bez tatusia dostawały i poszły spać dopiero o północy :evil: Więc jak przeciętny obywatel będę jutro stać w kilometrowej kolejce, żeby złożyć PITa na ostatnią chwilę :roll:

Ostróżki zawsze i chętnie, ale teraz rzeczywiście nie dam rady wsadzić ich do ziemi, więc przypomnę się za czas jakiś :wink: Właśnie sobie uświadomiłam, że czekam jeszcze na 3 paczki z roślinami...dzięki Bogu, w tym tygodniu nikt nie wyśle, bo długi weekend :)

Aaaa odnośnie do inspektu, to właśnie taki miałam plan na okna, tylko wykonawcy brak na razie...może okna nie zgniją zupełnie do czasu, aż będzie komu to zrobić? A czy rzodkiewki jest jeszcze sens przykrywać, jak już nadżarte? eM gdzieś agrowłókninę schował, więc mogłabym zrobić to dopiero jutro...

Zdjęć przez weekend nie robiłam, bo nie było kiedy, ale mam piątkowe z kolejnych kwitnień (jak widzę lekko rozmazane, chyba coś z ustawieniami aparatu pokićkałam :? ):

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I Marzenkowi pomocnicy ogrodowi :wink:

Obrazek
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Masz zdjęcia z poświatą :D O zwrocie podatku już zapomniałam, tak dawno to było :roll:
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
zwkwiat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2011, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Pati, przyłączę się do zachwytów nad dobrocią serca Ewy-Zamii, poznałam ją i jej rodzinę osobiście i ogród też, strasznie mi jej szkoda że musi opuścić swoje dzieło, bo wiem jak go kocha, każda roślinka jest wypieszczona.
Ale myślę, że u Ciebie te rośliny też będą kochane.
Zapraszam na spotkanie forumowiczów 19 maja w moim ogrodzie. Informacja w wątku http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=63&t=47336
Ogród zwkwiat,cz.aktualnaSzydełko
"Nie starzeje się ten, kto nie ma ma to czasu." Benjamin Franklin
Awatar użytkownika
roza333
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 maja 2010, o 11:30

Post »

pomocnicy od Marzenki super ciekawe gdzie je kupiła ;:224
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Pati, cieszę się, że pomocnicy się spodobali ;:196 , niech pomagają i cieszą :wit . Kupione w Kaufl...
Na pewno początki bez M w domu będziesz mieć trudne, ale idzie się przyzwyczaić, tym bardziej, że Twój M długich tras nie będzie robił z tego co pisałaś domniemuję. Jakby co to dzwoń ;:108
Ostróżki od Michała piękne i jak proponuje to przyjmij. U mnie już rosną i mają się świetnie ;:3
Awatar użytkownika
julianna
1000p
1000p
Od: 21 gru 2011, o 21:22

Post »

Fantastycznie opisałaś swoją wizytę u Ewy Zambii. Wspaniałe dary, będziesz miała sporo pracy, ale powoli dasz radę. Bardzo mi sie podobają Twoje opowieści, czyta się z zapartym tchem. Pozdrowionka i miłego dnia!
Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga długiego czasu. Czas i tak upłynie.

H. Jackson Brown
Awatar użytkownika
D-M
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2009, o 00:06

Post »

Pati cieszę się że spotkałaś taką osobę, która podzieliła się swoimi dobrami z ogrodu ;:168
jestem ciekawa jak je u siebie posadzisz.. :)
tak króciutko gdyż mam sporo pracy...
Ostoja spokoju...
Pozdrawiam Daria
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Pat
Szachownice masz piękne :D w starym ogrodzie musiałam długo czekać ,żeby zakwitły :wink:
Narcyz unikatowy 8-)
Nie martw się, powolutku zagospodarujesz dary od Ewy, dobrze, że duże sadzonki ;:173
Kiedyś dostałam torbę roślinek, czekały już parę dni bez wody - w takim stanie się nimi zaopiekowałam, mimo tego wszystko się przyjęło, irysy mam do dziś.
Dzieci muszą przywyknąć do tego, że Matka ma swoje do odrobienia w ziemi.
Szkoda, że starsza więcej nie pomaga, nastolatki są jeszcze mniej chętne do kopania gleby ;:185
Pat trzymam mocno kciuki za Was - poradzisz sobie w nowej sytuacji na pewno - mocna i dzielna kobitka z Ciebie ;:196
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pelaś, ja moje częściowo zostawiłam w otwartych torbach i pudłach, wczoraj wieczorem podlałam, dziś padało i widzę, że dają radę. Zaraz spróbuję wygonić bachorki na dwór i choć część zadołować...Starsza nie bardzo ma co pomóc, bo jednak ma niecałe 5 lat, ugoru mi nie przekopie, a i z sadzeniem bym chyba żałowała, gdyby się za to wzięła :wink: Fajnie małej pilnuje, ale nadzór musi być, bo ona wpada w panikę jak się Sara przewróci, czy uderzy i nie wie co robić :( Z młodszą generalnie na dworze w taki zimny i szary dzień jak dziś sprawa jest trudna, bo w wózku szału dostaje, no ale spróbujemy, najwyżej będzie się darła i płucka przewietrzy :twisted:

A przy popołudniowym wyjeździe poszło mi nawet lepiej niż przy porannym, nie wpadłam w panikę na widok pieszego rzucającego się pod koła i ciężarówki, która się w zakręcie nie zmieściła, a nawet zaszalałam i nie tylko jak koń pod przedszkole pojechałam, ale i do B. na zakupy, a co! :) eM już jakieś prawo Murphego dopadło, bo tylko pisał, ze się pochrzaniło i będzie wieczorem...co mi przypomina, że od kiedy się znamy, gdy pracował jako kierowca, to przynajmniej raz w miesiącu zdarzały się a to wypadki, a to powrót dobę później, a to grad meteorów akurat na trasie jego przejazdu... po dzisiejszym dniu mój szacunek dla samotnych matek i słomianych wdów wzrósł tysiąckrotnie....to jest praktycznie nie do ogarnięcia, żeby sobie ze wszystkim poradzić samej :roll:
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Cześć Pat! Zakmnęłaś domowy, ale dobrze, że wiosenno-ogrodowy hula i to na całego :tan
Poczytałam historie krzepiące serce i ogrodniczą duszę i cieszę się ogromnie na te wszystkie cuda, które zyskał Twój ogród ;:196
ps. moje helitropy też ledwo dychają, ale wsadziłam dzisiaj do ziemii i liczę na cud. Za t przetaczniki i szałwie na razie żyją! Jak trafię na sadzonki heliotropa to kupię... ;:224 Ach te nasze wysiewy..byle z lobelii coś wyszło bo inaczej się zapłaczę ;:145
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

po dzisiejszym dniu mój szacunek dla samotnych matek i słomianych wdów wzrósł tysiąckrotnie....to jest praktycznie nie do ogarnięcia, żeby sobie ze wszystkim poradzić samej
Ja sobie nie poradzę? Ja? Never :evil:
Ale są rzeczy, których nie lubię. Np. przegląd techniczny samochodu, gdy trzeba wjechać na te diabelskie wałki. Wtedy trzeba użyć przywiędłego wdzięku. Facet ze stacji obługi nie poleci na ów wątpliwy wdzięk, ale żal mu się baby zrobi (może nienormalna?) i pomoże... Reszta jakoś mnie nie przeraża. Eurosierotka w międzyczasie podrosła. Jednego tylko brakuje. Nie ma kogo op... tak dla upuszczenia ciśnienia :;230
Awatar użytkownika
zeberka4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 17:25

Post »

Ci ogrodnicy ale fajni ;:306
Który to Gburek,a który to Mędrek? A brakuje jeszcze Gapcia ;:219
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu, moje lobelie po tym jak natura i nieumiejętna selekcja dokonały uśmiercenia 80%, wyglądają całkiem nieźle...niemal tak dobrze, jak Twoje, więc bardzo liczę, że w gruncie dadzą też efekt podobny do Twojego :wink:

Aniu, no właśnie, też jestem zacięta i nie ma, że sobie nie poradzę, tylko żeby dzieci chodziły spać tak o 22, żebym do 1 gdzieś mogła popracować, to by super było ;:224 Wczoraj poszły spać o północy, wstały bez problemu przed 7 i młodsza przespała się w ciągu dnia 45 minut...sieroctwo, cholera, pielęgnują, wstręciuchy jedne :evil: A eM dzwonił, że będzie przed północą, a jutro o 6 rano jedzie do Wrocławia :roll:

z powodu takiego:

Obrazek

udało się popracować całe 20 minut w ogrodzie...pobiłam rekord sadzenia na czas i jakieś 10% darów od Ewy siedzi w ziemi :wink: Dziecko starsze uruchomiło tryb pupotrujstwa, więc dostało aparat z poleceniem wykonania zdjęć wszystkiego co się rusza i wyszło mu całkiem nieźle (ja tylko nieco podrasowałam i wyzoomowałam efekty):

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Z nudów dziecko starsze wykonało również cud przemiany...nie wina w wodę, ale dąbrówki w mlecza :)
Obrazek

Nuda żarła także Balego po drugiej stronie płotu, w związku z czym Bali żarł tulipany :evil:

Obrazek

A potem dziecko młodsze już tak wydarło japę, że zagłuszyło huk ciężarówek gnających z kamieniołomu, więc zmuszone byłyśmy wrócić do domu...akurat jak fajne słońce wyszło :roll:
Awatar użytkownika
D-M
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2009, o 00:06

Post »

sweety pisze:
po dzisiejszym dniu mój szacunek dla samotnych matek i słomianych wdów wzrósł tysiąckrotnie....to jest praktycznie nie do ogarnięcia, żeby sobie ze wszystkim poradzić samej
Ja sobie nie poradzę? Ja? Never :evil:
Ale są rzeczy, których nie lubię. Np. przegląd techniczny samochodu, gdy trzeba wjechać na te diabelskie wałki. Wtedy trzeba użyć przywiędłego wdzięku. Facet ze stacji obługi nie poleci na ów wątpliwy wdzięk, ale żal mu się baby zrobi (może nienormalna?) i pomoże... Reszta jakoś mnie nie przeraża. Eurosierotka w międzyczasie podrosła. Jednego tylko brakuje. Nie ma kogo op... tak dla upuszczenia ciśnienia :;230
Aniu ja podjeżdżam i mówię prosto z mostu
proszę mi tu wjechać 8-)
i nigdy facet mi nie odmówił..
Ostoja spokoju...
Pozdrawiam Daria
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold