Groszek zielony - wszystko o grochu cz.1
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Groszek zielony i ja zielona, łaaaaaa
Ja daje dwa kołki na początku i końcu rządka i wiążę pomiędzy nimi sznurek na wysokości ok 30 cm - groszek sam się czepia wąsami. W ubiegłym roku nie zdążyłam dać sznurka na czas i dużo groszku mi się zmarnowało - ten, który leżał na ziemi zgnił. Wypraktykowane dla odmian: "Pegaz" i Cud Kelwedonu".
Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."

- aguskac
- Od: 9 kwie 2007, o 22:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nawet niski groszek jest dość wiotki. Ja zawsze daję różne rozkrzaczone gałęzie po cięciu krzewów.
- radcamedyczny
- 10p - Początkujący
- Od: 23 mar 2013, o 16:08
- Kontakt:
Kiedy rośliny są jeszcze małe, daję liczne podpórki z pędów miskantu. Później wbijam kilka wyższych tyczek, przeważnie z leszczyny i dodatkowo wiążę między nimi sznurki na różnych wysokościach. Bardzo dobrze się to trzyma, gąszcz jest dość zwarty, nic się nie przechyla.
rm
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
Mam nadzieję, ze poniższa uwaga nie dotyczy odpowiedzi na powyższe pytaniepawlik pisze:Witam wszystkich smakoszy groszkuJa również nie wyobrażam sobie działki bez tego zielonego smakołyku. Mam pytanie odnośnie podpór do wspinaczki. Czy odmiana rosnąca do 50-60cm będzie potrzebowała takiej podpory? Z góry dziękuję za odpowiedź.

A ja mam 3 rządki groszku, 3 sznurki i obrywam z łatwością pod warunkiem, że niska odmiana groszku.radcamedyczny pisze:Kiedy rośliny są jeszcze małe, daję liczne podpórki z pędów miskantu. Później wbijam kilka wyższych tyczek, przeważnie z leszczyny i dodatkowo wiążę między nimi sznurki na różnych wysokościach. Bardzo dobrze się to trzyma, gąszcz jest dość zwarty, nic się nie przechyla.
Moje nowe imię Szansa 

- pawlik
- 10p - Początkujący
- Od: 27 kwie 2013, o 18:08
Ostatnia szansa faktycznie, trochę "łyso" wyglądałby półmetrowy groszek na półtorametrowych tyczkach
Ale zapewne to bardzo dobry sposób radcymedycznego na groszek wysoki. Z gałęziami to ciekawy pomysł, ale ja już swoje spopieliłem i uzdatniają już glebę. Zostało mi trochę z mirabelki, ale ta jest kolczasta. Zrobię to tak jak mówicie na sznurkach
Dziękuję za odpowiedzi.

To ostatni dzwonek.aguskac pisze: Może połowa kwietnia to jednak dobry termin na siew.
- aguskac
Wcześniej leżał śnieg
Posiałam najszybciej jak się dało. Najpierw odśnieżyłam grządkę, by się szybciej rozmroziła

Posiałam najszybciej jak się dało. Najpierw odśnieżyłam grządkę, by się szybciej rozmroziła

Ma się rozumieć, że wcześniej tego roku był problem ze siewem.
A jak już jesteśmy przy temacie. Muszę chyba wsiać w przyszłym roku trochę groszku ,by pokazać jak powinien być wsiany.
Siałem corocznie sporo groszku dokąd miałem woreczek żółciowy. Zbierałem pełne wiadro 7 l łuskanego groszku i robiłem przetwory.
Powiem, że lepiej jest wsiać groszek gęsto ale w większym rozstawie rzędów. I ze względu na wysokość plonu z powierzchni i ze względu na zwartość uprawy. Ten siew jaki masz na zdjęciu jest jeszcze grubo na rzadki. Po wzejściu , kiedy groszek osiągnie 10 cm wzrostu powinien być obsypany i wbite gałęzie na podporę.
A jak już jesteśmy przy temacie. Muszę chyba wsiać w przyszłym roku trochę groszku ,by pokazać jak powinien być wsiany.
Siałem corocznie sporo groszku dokąd miałem woreczek żółciowy. Zbierałem pełne wiadro 7 l łuskanego groszku i robiłem przetwory.
Powiem, że lepiej jest wsiać groszek gęsto ale w większym rozstawie rzędów. I ze względu na wysokość plonu z powierzchni i ze względu na zwartość uprawy. Ten siew jaki masz na zdjęciu jest jeszcze grubo na rzadki. Po wzejściu , kiedy groszek osiągnie 10 cm wzrostu powinien być obsypany i wbite gałęzie na podporę.
- aguskac
Aaaa to ja zrobię lepszą fotkę, po całości . Siałam co ok 2-3cm , a one dopiero wychodzą z ziemi. Gałęzie to dałam już jak tylko zdjęłam agro, bo by mi ptaki wszystko wyskubały.forumowicz pisze: Ten siew jaki masz na zdjęciu jest jeszcze grubo na rzadki. Po wzejściu , kiedy groszek osiągnie 10 cm wzrostu powinien być obsypany i wbite gałęzie na podporę.
- radcamedyczny
- 10p - Początkujący
- Od: 23 mar 2013, o 16:08
- Kontakt:
W ubiegłym roku groch zasiałem 20 marca, w tym roku 11 kwietnia. Zobaczymy co z tego będzie.

Odmiana: 'iłówiecki'. Zdjęcie wykonane 27 kwietnia.

Odmiana: 'bajka'. Zdjęcie wykonane 27 kwietnia.

Odmiana: 'iłówiecki'. Zdjęcie wykonane 27 kwietnia.

Odmiana: 'bajka'. Zdjęcie wykonane 27 kwietnia.
rm
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
forumowicz pisze:Ma się rozumieć, że wcześniej tego roku był problem ze siewem.
O nie wiedziałam ,że groszek się obsypuje...

Asia
Trudno znaleźć informację na ten temat w sieci, ale jeśli ktoś ma książkę :

to na stronie 118 tego wydania jest opisany sposób uprawy groszku. I jest w nim mowa o konieczności podsypania.
Tak powinna wyglądać uprawa groszku
http://www.ogrodniczeabc.pl/wp-content/ ... roch-2.jpg
Rośliny, niezależnie od podpór, podtrzymują się też same.
to na stronie 118 tego wydania jest opisany sposób uprawy groszku. I jest w nim mowa o konieczności podsypania.
Tak powinna wyglądać uprawa groszku
http://www.ogrodniczeabc.pl/wp-content/ ... roch-2.jpg
Rośliny, niezależnie od podpór, podtrzymują się też same.
- aguskac
Podsypany
Też nie wiedziałam, że tak trzeba. Niezłe zagonki
Ale masz potem łuskania 

- jofracy
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 2 kwie 2011, o 10:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
jakbym wysiała teraz groszek (mieszkam na Śląsku), to będzie za późno? mamy działkę od dwóch tygodni i bardzo bym chciała mieć groszek, ale może lepiej się wstrzymać do przyszłego roku?
-------------------------
Pozdrawiam! Magda
Pozdrawiam! Magda
Jofracy, możesz spokojnie siać groszek, mój sąsiad wysiał kiedyś w czerwcu jako poplon po innych warzywach i był bardzo zadowolony . Ja też czasem sieję drugą partię groszku w maju, tylko
ma trochę robaków w strąkach.
ma trochę robaków w strąkach.
Pozdrawiam , Bożenka.