Thuja Szmaragd w jakiej odległości sadzić

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
grzesiek1980
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 maja 2012, o 23:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Thuja Szmaragd w jakiej odległości sadzić

Post »

Zatrudnilem do wkopania thuj mial sadzic co 60cm a posadzil co 50cm ,byly w kopane dwa dnie temu w tzw siatce(chyba z lnu) .thuje maja pow 160cm czy jest sens teraz je przesadzac a jest tego troche bo prawie 60sztuk .Czy taka odleglosc im nie zaszkodzi.Z gory dziekuje za wszystkie odpowiedzi
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Re: Prosze o pomoc Thuja szmaragd co 50cm czy tak mozna

Post »

Ja bym się martwiła czym innym :roll: Musiały mieć bardzo obcięte korzenie skoro dało się tak duże egzemplarze posadzić co 50 cm.Takie praktyki to barbarzyństwo, nie zdziw się jak zaczną zasychać.Przesadzanie nie ma sensu 10 cm w tą czy w tamtą.
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Post »

Smaragda sadzi się około 70-75 cm ewentualnie nawet 80 cm, dla zwartej jednolitej ściany.
Zmarnowane rośliny i robota , a także pieniądze.
Wykopał bym i zobaczył faktycznie jaką mają bryłę korzeniową .I druga sprawa reklamacja /dał jakąś gwarancję ?
Nie będzie to rosło.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
grzesiek1980
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 maja 2012, o 23:39

Post »

Nie sadze ze mialy za malą bryle korzeniowa zakupowalem w dwoch skółkach i mialy takie same bryły.A to wielkie szkólki gdzie towar szprzedawany jest do wielkich sklepów w polsce jaki i za granice.Juz sam nie wiem czy je wykopywac wiec czakam na kolejne odpowiedzi
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p

Post »

Wielka szkółka nie oznacza fachowej roboty czasem.Ot szybko na ura, bo dużo jest sadzonek do wykopania i leci to w tysiącach.Ja będąc w sklepie co biorę materiał, widziałem jakie przywiózł ogrodnik sadzonki.Pierwsze kopali mu a następne sam wykopał ,bo nie mógł patrzeć na ,,taką robotę '' poucinane korzeni i to ma rosnąć ? Pogonił ich , wykopał i przyjechał.Pierwsze bryła jak interes u komara , a drugie ledwo się w wór pomieściło .
Awatar użytkownika
nikka55
100p
100p
Od: 21 sie 2007, o 13:29

Post »

Oddaję głos za pozostawieniem tui w spokoju ;:333

Oczywiście 10 cm nie ma znaczenia, szybciej będziesz mieć zieloną ścianę :D
Zapowiadają deszczowy tydzień, więc powinny dać radę. Tylko nie syp im nawozu w tym roku. A jeśli zaczną się upały, to podlewaj obficie raz w tygodniu.
I nie panikuj :wit
Pozdrawiam - nikka
Awatar użytkownika
adamza07
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2007, o 20:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Te 50 cm. to mierzone od pnia do pnia czy od zewnętrznej średnicy koron ?
Wyślij zdjęcie.
"Człowiek żyje po to,aby kochać. Jeśli nie kocha - to nie żyje." Vinet
ogrody,kompozycje roślin
roisyb
50p
50p
Od: 19 lut 2012, o 13:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

ja bym zostawił, szybko zrobi solidną zieloną ścianę a 10 cm wielkiej różnicy nie robi
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 16:21

Post »

To może i ja się wypowiem.Sadziłam właśnie szmaragdy zakupione u ogrodnika i zalecenie jakie dostałam na zieloną ścianę,bo taka mnie interesuje od strony ulicy;było;75-80cm od pnia.Nie bliżej ,bo kiedy rośliny się rozrosą i zaczną dotykać bokami przestanie docierać światło i zrobią się rzadkie u dołu,a igliwie zacznie się sypać.Moje posadziłam więc 75 cm.
Prawdą jest ,że szkółki;wielkie przedsiębiorstwa produkcyjne wysyłające swoje towary do marketów i innych odbiorców wcale nie gwarantują dobrej jakości towaru.Tam idzie się na ilość.Ceny bywają niższe,ale jak to będzie po posadzeniu....okaże się w najbliższym czasie.Może 10 cm .nie robi róznicy teraz,ale jeśli drzewka zaczną chorowac i schnąć to uwierz mi roboty z wysadzaniem będziesz miał więcej niż teraz przy poprawkach kiedy roślinki jeszcze nie zdążyły się ukorzenić i wystartować na nowym miejscu.Ja musiałam moje poprzednie 15 letnie tuje usunąć,powyrywac korzenie,przejść kwarantanne ziemi i wydac ponad 2 tys na nowe nasadzenia.Poprzednie tuje były zbyt blizko siebie posadzone,zaczeły się obsypywac i szybko załapały chorobe wirusową.Narobiliśmy się jak konie,podwórko zryte,koszty drzewek(porządnych) duże(mogłam kupić za połowę ceny w markecie ,ale jakość żadna),nowa ziemia do iglaków,kora,nowe obrzeża ,ziemia na trawnik i nowe sianie trawy na 800m powierzchni.Można sobie łatwo policzyć jakie to są koszty i to przez głupotę popełnioną na samym początku.Decyzja oczywiście nalezy do Ciebie.
Nasadzenia możesz zobaczyć w moi mątku :wink:
Jurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2006, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nie wiem, jaką wizję żywopłotu z tych tui ma Grzesiek, ale dla mnie sensem żywopłotu jest to, żeby stykały się bokami, tworząc gęstą, zwartą ścianę. Oczywiście środek i te części, do których nie będzie docierało słońce będzie się obsypywać, ale nie ma to żadnego wpływu na wygląd, jedynie jest trochę roboty na wiosnę związanej z wygrabieniem igliwia. 50 cm to trochę za gęsto, ja swój żywopłot ze szmaragdów, który ma około 13-15 lat sadziłem w rozstawie 60 cm. Od kilku lat ścinam wierzchołki na wysokości 1,9 - 2 m

Obrazek
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Re: Thuja Szmaragd w jakiej odległości sadzić

Post »

A po co to igliwie wygrabiać, to doskonała, naturalna ściółka.Te na powyższym zdjęciu są jednak posadzone od młodego, więc zachowują kształt, mogłyby nawet jeszcze w nieco wiekszej rozstawie być posadzone, bo zdrowo rosną.Takie starsze trzeba liczyć się z tym, że część gałązek od dołu obeschnie, zrobią się prześwity...Ja tam jestem zwolenniczką sadzenia młodych drzewek :wink:
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p

Post »

Bo od małego jak pisze Selli same się dopasują z czasem.Z większymi egzemplarzami nie jest tak pięknie jak się potocznie mówi :lol: /a odnośnie igliwa też je wygrabiam.Marnie to wygląda naokoło pełno tego paskudztwa.Pod sosną czy świerkiem niech sobie leżą , nie przeszkadza mi to wręcz przeciwnie ,ale pod żywotnikami za dużo i za duże te odpady.Kwestia oczywiście gustu i co kto lubi.
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 16:21

Post »

dodatkowo im mniejsza przerwa między tujami tym szybciej się zagęszczą,ale już nie uformują się w tak piękne stożki jak powinny.Mam nauczkę z poprzednich nasadzeń :wink: , igliwie też wygrabiałam,bo to siedlisko robactwa.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”