Thuja Szmaragd w jakiej odległości sadzić
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 19 maja 2012, o 23:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Thuja Szmaragd w jakiej odległości sadzić
Zatrudnilem do wkopania thuj mial sadzic co 60cm a posadzil co 50cm ,byly w kopane dwa dnie temu w tzw siatce(chyba z lnu) .thuje maja pow 160cm czy jest sens teraz je przesadzac a jest tego troche bo prawie 60sztuk .Czy taka odleglosc im nie zaszkodzi.Z gory dziekuje za wszystkie odpowiedzi
Re: Prosze o pomoc Thuja szmaragd co 50cm czy tak mozna
Ja bym się martwiła czym innym
Musiały mieć bardzo obcięte korzenie skoro dało się tak duże egzemplarze posadzić co 50 cm.Takie praktyki to barbarzyństwo, nie zdziw się jak zaczną zasychać.Przesadzanie nie ma sensu 10 cm w tą czy w tamtą.

Smaragda sadzi się około 70-75 cm ewentualnie nawet 80 cm, dla zwartej jednolitej ściany.
Zmarnowane rośliny i robota , a także pieniądze.
Wykopał bym i zobaczył faktycznie jaką mają bryłę korzeniową .I druga sprawa reklamacja /dał jakąś gwarancję ?
Nie będzie to rosło.
Zmarnowane rośliny i robota , a także pieniądze.
Wykopał bym i zobaczył faktycznie jaką mają bryłę korzeniową .I druga sprawa reklamacja /dał jakąś gwarancję ?
Nie będzie to rosło.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 19 maja 2012, o 23:39
Nie sadze ze mialy za malą bryle korzeniowa zakupowalem w dwoch skółkach i mialy takie same bryły.A to wielkie szkólki gdzie towar szprzedawany jest do wielkich sklepów w polsce jaki i za granice.Juz sam nie wiem czy je wykopywac wiec czakam na kolejne odpowiedzi
Wielka szkółka nie oznacza fachowej roboty czasem.Ot szybko na ura, bo dużo jest sadzonek do wykopania i leci to w tysiącach.Ja będąc w sklepie co biorę materiał, widziałem jakie przywiózł ogrodnik sadzonki.Pierwsze kopali mu a następne sam wykopał ,bo nie mógł patrzeć na ,,taką robotę '' poucinane korzeni i to ma rosnąć ? Pogonił ich , wykopał i przyjechał.Pierwsze bryła jak interes u komara , a drugie ledwo się w wór pomieściło .
- nikka55
- 100p
- Od: 21 sie 2007, o 13:29
Oddaję głos za pozostawieniem tui w spokoju
Oczywiście 10 cm nie ma znaczenia, szybciej będziesz mieć zieloną ścianę
Zapowiadają deszczowy tydzień, więc powinny dać radę. Tylko nie syp im nawozu w tym roku. A jeśli zaczną się upały, to podlewaj obficie raz w tygodniu.
I nie panikuj

Oczywiście 10 cm nie ma znaczenia, szybciej będziesz mieć zieloną ścianę

Zapowiadają deszczowy tydzień, więc powinny dać radę. Tylko nie syp im nawozu w tym roku. A jeśli zaczną się upały, to podlewaj obficie raz w tygodniu.
I nie panikuj

Pozdrawiam - nikka
- adamza07
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2007, o 20:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Te 50 cm. to mierzone od pnia do pnia czy od zewnętrznej średnicy koron ?
Wyślij zdjęcie.
Wyślij zdjęcie.
"Człowiek żyje po to,aby kochać. Jeśli nie kocha - to nie żyje." Vinet
ogrody,kompozycje roślin
ogrody,kompozycje roślin
-
- 50p
- Od: 19 lut 2012, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
ja bym zostawił, szybko zrobi solidną zieloną ścianę a 10 cm wielkiej różnicy nie robi
To może i ja się wypowiem.Sadziłam właśnie szmaragdy zakupione u ogrodnika i zalecenie jakie dostałam na zieloną ścianę,bo taka mnie interesuje od strony ulicy;było;75-80cm od pnia.Nie bliżej ,bo kiedy rośliny się rozrosą i zaczną dotykać bokami przestanie docierać światło i zrobią się rzadkie u dołu,a igliwie zacznie się sypać.Moje posadziłam więc 75 cm.
Prawdą jest ,że szkółki;wielkie przedsiębiorstwa produkcyjne wysyłające swoje towary do marketów i innych odbiorców wcale nie gwarantują dobrej jakości towaru.Tam idzie się na ilość.Ceny bywają niższe,ale jak to będzie po posadzeniu....okaże się w najbliższym czasie.Może 10 cm .nie robi róznicy teraz,ale jeśli drzewka zaczną chorowac i schnąć to uwierz mi roboty z wysadzaniem będziesz miał więcej niż teraz przy poprawkach kiedy roślinki jeszcze nie zdążyły się ukorzenić i wystartować na nowym miejscu.Ja musiałam moje poprzednie 15 letnie tuje usunąć,powyrywac korzenie,przejść kwarantanne ziemi i wydac ponad 2 tys na nowe nasadzenia.Poprzednie tuje były zbyt blizko siebie posadzone,zaczeły się obsypywac i szybko załapały chorobe wirusową.Narobiliśmy się jak konie,podwórko zryte,koszty drzewek(porządnych) duże(mogłam kupić za połowę ceny w markecie ,ale jakość żadna),nowa ziemia do iglaków,kora,nowe obrzeża ,ziemia na trawnik i nowe sianie trawy na 800m powierzchni.Można sobie łatwo policzyć jakie to są koszty i to przez głupotę popełnioną na samym początku.Decyzja oczywiście nalezy do Ciebie.
Nasadzenia możesz zobaczyć w moi mątku
Prawdą jest ,że szkółki;wielkie przedsiębiorstwa produkcyjne wysyłające swoje towary do marketów i innych odbiorców wcale nie gwarantują dobrej jakości towaru.Tam idzie się na ilość.Ceny bywają niższe,ale jak to będzie po posadzeniu....okaże się w najbliższym czasie.Może 10 cm .nie robi róznicy teraz,ale jeśli drzewka zaczną chorowac i schnąć to uwierz mi roboty z wysadzaniem będziesz miał więcej niż teraz przy poprawkach kiedy roślinki jeszcze nie zdążyły się ukorzenić i wystartować na nowym miejscu.Ja musiałam moje poprzednie 15 letnie tuje usunąć,powyrywac korzenie,przejść kwarantanne ziemi i wydac ponad 2 tys na nowe nasadzenia.Poprzednie tuje były zbyt blizko siebie posadzone,zaczeły się obsypywac i szybko załapały chorobe wirusową.Narobiliśmy się jak konie,podwórko zryte,koszty drzewek(porządnych) duże(mogłam kupić za połowę ceny w markecie ,ale jakość żadna),nowa ziemia do iglaków,kora,nowe obrzeża ,ziemia na trawnik i nowe sianie trawy na 800m powierzchni.Można sobie łatwo policzyć jakie to są koszty i to przez głupotę popełnioną na samym początku.Decyzja oczywiście nalezy do Ciebie.
Nasadzenia możesz zobaczyć w moi mątku

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 kwie 2006, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie wiem, jaką wizję żywopłotu z tych tui ma Grzesiek, ale dla mnie sensem żywopłotu jest to, żeby stykały się bokami, tworząc gęstą, zwartą ścianę. Oczywiście środek i te części, do których nie będzie docierało słońce będzie się obsypywać, ale nie ma to żadnego wpływu na wygląd, jedynie jest trochę roboty na wiosnę związanej z wygrabieniem igliwia. 50 cm to trochę za gęsto, ja swój żywopłot ze szmaragdów, który ma około 13-15 lat sadziłem w rozstawie 60 cm. Od kilku lat ścinam wierzchołki na wysokości 1,9 - 2 m

Re: Thuja Szmaragd w jakiej odległości sadzić
A po co to igliwie wygrabiać, to doskonała, naturalna ściółka.Te na powyższym zdjęciu są jednak posadzone od młodego, więc zachowują kształt, mogłyby nawet jeszcze w nieco wiekszej rozstawie być posadzone, bo zdrowo rosną.Takie starsze trzeba liczyć się z tym, że część gałązek od dołu obeschnie, zrobią się prześwity...Ja tam jestem zwolenniczką sadzenia młodych drzewek 

Bo od małego jak pisze Selli same się dopasują z czasem.Z większymi egzemplarzami nie jest tak pięknie jak się potocznie mówi
/a odnośnie igliwa też je wygrabiam.Marnie to wygląda naokoło pełno tego paskudztwa.Pod sosną czy świerkiem niech sobie leżą , nie przeszkadza mi to wręcz przeciwnie ,ale pod żywotnikami za dużo i za duże te odpady.Kwestia oczywiście gustu i co kto lubi.

dodatkowo im mniejsza przerwa między tujami tym szybciej się zagęszczą,ale już nie uformują się w tak piękne stożki jak powinny.Mam nauczkę z poprzednich nasadzeń
, igliwie też wygrabiałam,bo to siedlisko robactwa.