Minibotanik Jacka cz.7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Minibotanik Jacka cz.7

Post »

@ Jacek ? A bo to cała frajda jest, jak się roślinę uda wyhodować z nasionka. Zawsze mi to dawało ogromną satysfakcję... Ewentualnie z cebulki też może być... A gotowe sadzonki? E-tam. No... Kupiłem sobie niedawno sadzonkę chabra górskiego, bo nasion nigdzie mi się nie udało dostać ? ale poza tym zainwestowałem właśnie w nasionka.

Ładny tulipan Kaufmanna. :-) No i barwinek rzecz jasna. :-D

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wiesiu, wiele kwiatów straciłem, bo nie upilnowałem podlewania, ochrony przed jakimś ziemnym gryzoniem itd. Nie sposób pamiętać o wszystkich roślinach i ich wymaganiach ;:136

Loki, dziś barwinki już kwitną w wielu odmianach ale pogoda paskudna więc szybko zawinąłem się do domu.
Jestem tego samego zdania - to wielka frajda mieć coś od nasiona (nawet cebulowe czy irysy tak można!) ale nie jestem fizycznie w stanie dopilnować takiej ilości wysiewów. Tym bardziej, że w naszych warunkach wysiewy trzeba zaczynać do doniczek w lutym-marcu, a to już kompliuje sprawę. Co roku wysiewam kilka nowych bylin i to są "moje dzieci znane od kołyski" :wink:
Tulipany botaniczne - moje ulubione (+ stare odmiany nie do zdarcia)

Wczoraj nareszcie uporałem się z cantedeskiami, galtoniami, ismenami, dziwaczkami, neriną itd. Wszystko muszę pakować do doniczek (ismeny do największych doniczek, bo ma megakorzenie!) więc roboty na cały dzień. Ale wszystko już w ziemi. Pozostały tylko pacioreczniki i dalie.
Tarasowce też w większości przesadzone i już pod chmurką. Nareszcie przejaśniało w pomieszczeniach zastawionych do tej pory roślinami.
Awatar użytkownika
patkaza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2010, o 23:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

mogę Jacku zapytać gdzie zakupiłeś tulipany botaniczne? i poprosić o twoje dopieszczone zdjęcia ? tak sobie myślę czy na glinie dały by sobie radę? może i ja bym się skusiła na kilka tylko poprosiłabym kilka porad ;:180
Opowieść o moim miejscu...cdnn
"Opowieści są jak ludzie z upływem czasu stają się coraz lepsze"pozdrawiam Aga
Awatar użytkownika
Piotr=)
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 17:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ale u Cb. kwitnąco i wiosennie :wit
Spis tematów
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
Awatar użytkownika
misia53
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2011, o 00:32

Post »

patkaza pisze:mogę Jacku zapytać gdzie zakupiłeś tulipany botaniczne? i poprosić o twoje dopieszczone zdjęcia ? tak sobie myślę czy na glinie dały by sobie radę? może i ja bym się skusiła na kilka tylko poprosiłabym kilka porad ;:180

Mogę się podzielic tulipanam botanicznymi po kwitnieniu jak jestes zainteresowana napiszna pw.
Mój ogród - moje marzenie
Moje nadwyżki
https://plus.google.com/photos/11666739 ... 490/albums" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2012, o 20:37

Post »

Jacku czy letnich roślin masz takie samo mnóstwo jak wiosennych? Co do Ciebie zajrzę to jakieś nowe pokazujesz, pod wrażeniem jestem ich ilości ;:oj Jakby Ci ten gryzoń zniszczył przylaszczkę to mogę się podzielić, dostałem ostatnio trochę od znajomego z lasu. Przesadzałem kwitnące z gołym korzeniem i nadal kwitną ;:138
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agnieszko, dziękuję 8-) Tulipany botaniczne są jesienią w każdym sklepie ogrodniczym np. z gatunków: Tarda, Greiga, Kaufmanna, turkiestański itd. Zazwyczaj łatwo je rozróżnić, bo oprócz nazwy odmiany mają jeszcze nazwę gatunku. Poza tym wcześniej kwitną i są mniejsze. W samej glinie pewnie też urosną ale ja sadzę w ziemi kompostowej, w listopadzie.
Wkrótce pokażę, jakie u mnie kwitną ale dziś wszystkie były pozamykane, jak np. te:
Obrazek

Dzięki Piotr 8-)
Obrazek

Misiu, cieszę się, że chcesz się podzielić z koleżanką ;:136 Niektóre rzeczywiście szybko się namnażają i rozsiewają
Obrazek

Michał, trochę roślin się nazbierało. Ale to zazwyczaj pojedyncze egzemplarze, bo traktuję rośliny kolekcjonersko. Chyba że się coś namnoży i szkoda wyrzucić, a akurat jest miejsce, jak np. tulipany wielkokwiatowe:
Obrazek
dziękuję Ci za chęć podzielenia się, ale przylaszczce nic nie będzie, skoro zakwitła, to zaraz i nowe listki wypuści i wszystko będzie dobrze 8-)

Obrazek
Awatar użytkownika
Syringa
500p
500p
Od: 12 kwie 2012, o 13:10

Post »

Jacku, czy biały fiołek naprawde jest wonny? I czy tak samo pachnie jak fioletowy?
Bea
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Jacku mnóstwo już tulipanków u Ciebie kwitnie i wszystkie takie śliczne :D Wyobrażam sobie jaki obraz przedstawia ten szpaler tulipanów.... ależ musi być widok jak taka masa kwiecia pojawi się ;:oj
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Syringo, nie pamiętam co do fiołka 'Alba'. I nie obiecuję, że dziś sprawdzę, bo jest mokro, a chcąc powąchać fiołki, trzeba się prawie położyć na ziemi ;:306

Agness, prawie wszystkie tulipany botaniczne kwitną. Pozostał tylko szpaler tulipanów wielkokwiatowych. Choć to głównie stara odmiana 'Apeldoorn' (klasyczny czerwony tulipan) to bardzo ją lubię. Cebule zdrowe, duże i namnażają się pięknie :) Jesienią posadziłem 6 klatek. A zaczynałem 5 lat temu od ok. 10 cebul od Ani-Raczka ;:196
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Ja botanicznych nie mam wiele , zawsze kupuje te późniejsze tulipany , za to tarda kwitną jak oszalałe i mam ich tak dużo .
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Ja bardzo lubię tulipany botaniczne, ale nie mam ich zbyt dużo.... tej jesieni koniecznie muszę sobie dosadzić. Tę starą czerwoną odmianę mam i ja.... i bardzo, bardzo je lubię, uważam, że są piękne :D Często widzi się w ogrodach całe łany tych tulipanów, pomieszane ze starą odmianą żółtych..... zawsze podziwiam z zachwytem :D
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

Fiołki białe i biało- niebieskie już tak nie pachną jak fioletowe ale wyglądają ślicznie jak kwitną a później giną . Dobrze że u mnie mają spore i twarde kępy to ich nie można zniszczyć . U mnie zimno i pada . siedzę w domu i oglądam inne ogrody .. A miał być długi słoneczny weekend ..
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Jacku
Przepiękne są Twoje tulipanki botaniczne i jakie szpalery ich masz ;:oj
Seria zbliżeń w błękitach to coś dla moich zmysłów, uwielbiam te odcienie. :D
Swoją drogą jaka jest kolosalna różnica w wegetacji, u mnie dopiero liście szafirków wyszły, kwiaty w ściśniętych pąkach, tulipany podobnie.
Wiesz, że w dziadkowym mam sporo białych fiołków, niektóre z lekkim różowym zadmuchem jakby.
Zaskoczyły mnie, myślałam, że będą zwykłe fioletowe.
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Geniu, ze względu na krótkowieczność, wyradzanie się i choroby nie kupuję tulipanów niebotanicznych. Chyba że jakieś cebulki dostanę ale jeśli świadomie kupuję to tylko botaniczne 8-)
Tardy rozwlekła mi chyba nornica i teraz jest w kilku miejscach. Poza tym nasiewają się

Agness, u mnie dokładnie tak samo - żółte wymieszane z czerwonymi tworzą całe łany. Żółty to odmiana 'Golden Apeldoorn' i wraz z klasycznym 'Apeldoorn' powstały w 1943 jako mieszańce Darwina, które były znane już wcześniej (od 1889r).

Maniusia, zmotywowałaś mnie, by pójść natychmiast do ogrodu i obwąchać białe fiołki. Fiołek wonny 'Alba' pachnie tak samo jak niebieski! Miałem wątpliwości, czy przypadkiem nie dolatuje mnie zapach tych drugich ale nie - obok rosną leśne czyli bezwonne. Trochę dziś słaba pogoda na wąchanie ale sprawdzę to jeszcze raz w słońcu. Być może masz na myśli fiołka motylkowatego w popularnej odm. 'Albiflora'? One rzeczywiście nie pachną.
U mnie też zimno i musiałem się wrócić do domu po drugi sweter.

Pelagio, czy białe z różowym nalotem to też fiołki wonne? Sprawdź proszę. Mi wyginęły różowe.
A ten szpaler tulipanów to wielkokwiatowe. Botanicznych mam dużo mniej ilościowo ale dużo więcej jakościowo :D
Niebieski to Twój ulubiony kolor. Dla Ciebie i wszystkich odwiedzających szafirki:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”