Rabatki Konstantego część 5
- JAKUCH
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Rabatki Konstantego część 5
Na ogrodowej werandzie w skrzynkach też już królują pelargonie angielskie .Jakoś w tym roku padło na nie bo w ubiegłym roku królowały surfinie i begonie .Teraz begonie pójdą na nową rabatkę przy murze ,albo do donic .Na razie zbierają się .Kostek ma ładny widok z okna .Też czekam na darmowe podlewanie
- amba19
- Od: 11 kwie 2007, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ewo - my już na wsi z kotami,cebulkami i siewkami do posadzenia . Pogoda i fajna( popadało
) i mniej fajna( zimno
)
Ale najważniejsze że za oknami zieleń a nie beton..

Ale najważniejsze że za oknami zieleń a nie beton..
- EwkaEs
- Od: 9 lip 2008, o 20:28
Dalsze porządki w Podwórkowym,czekamy na deszcz,dzięki uprzejmości panów robotników troszkę,czyli parę konewek podlałam na wszelki wypadek. W piwnicy wykonano częściowo wylewkę i jest niedostępna do poniedziałku,ani konewki,ani narzędzia,ani woda.Niemożebny duszny upał,nie na tę porę roku.Dowiozłam tramwajem kolejną "20" podłoża w oczekiwaniu na zamówione pelargonie.Jutro maraton,zmiany w komunikacji,pozamykane na wiele godzin ulice....

Jadziu-ja z angielskich pelargonii byłam zadowolona,ale nie udało mi się ich przechować w zimie.
Ambo-akurat zapowiedzieli ochłodzenie na północy.A już`1 maja zwykle bywała piękna pogoda,z cebulek nie oparłam się dwu białym liliom orientalnym,ale dziś nie posadziłam,miałam trochę dość.

Jadziu-ja z angielskich pelargonii byłam zadowolona,ale nie udało mi się ich przechować w zimie.
Ambo-akurat zapowiedzieli ochłodzenie na północy.A już`1 maja zwykle bywała piękna pogoda,z cebulek nie oparłam się dwu białym liliom orientalnym,ale dziś nie posadziłam,miałam trochę dość.
-
- Od: 17 sty 2009, o 17:26
Tegoroczna zima łaskawa dla złotlinu.
Ja miałam już swój całkiem wywalić, bo ostatnie dwa lata był przemarznięty i ścinany do ziemi
i co? - niespodzianka, zieloniutki i będzie kwitł, ale bez przesady, nie tak szybko, jak Twój
.
Tego roku będzie miał darowane, ale i tak dość go ograniczyłam.
Lubi się rozrastać wszerz - miej go na oku
.
Nastała pora na żonkile, mam kilka odmian, choć kępy niewielkie
i wiesz, wolę te skromniejsze, przynajmniej nie trzeba ich z ziemi podnosić do zdjęcia
.
Ułudka piękna, oba kolory, wypisałam sobie białą w roku ubiegłym, przysłali i ... wzbogaciłam kępę niebieskiej
.
Ja miałam już swój całkiem wywalić, bo ostatnie dwa lata był przemarznięty i ścinany do ziemi
i co? - niespodzianka, zieloniutki i będzie kwitł, ale bez przesady, nie tak szybko, jak Twój

Tego roku będzie miał darowane, ale i tak dość go ograniczyłam.
Lubi się rozrastać wszerz - miej go na oku

Nastała pora na żonkile, mam kilka odmian, choć kępy niewielkie
i wiesz, wolę te skromniejsze, przynajmniej nie trzeba ich z ziemi podnosić do zdjęcia

Ułudka piękna, oba kolory, wypisałam sobie białą w roku ubiegłym, przysłali i ... wzbogaciłam kępę niebieskiej

Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Ogród Elżbiety
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
Złotlin widzę ładnie przetrwał u Ciebie i już rozkwita.
Mój też ma już pączki ale jeszcze nie kwitnie.

Mój też ma już pączki ale jeszcze nie kwitnie.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
Mój złotlin juz w kwiatach oczywiście nie w całości ,ale już ma większość .Musiałabym go czymś wzmocnić, bo ma takie słabe witki .Myślałam ,żeby go przesadzić w bardziej słoneczne miejsce na rabatę przed dom .Podwórkowy zaczyna szaleć kolorami
- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Już kwitnie złotlin? U mnie dalej nie padało... o przepraszam dzisiaj po południu chwilkę kilkadziesiąt kropel
Za oknem masz pięknie zielono i kolorowo, biedny kiciulek coś by obgryzł

Za oknem masz pięknie zielono i kolorowo, biedny kiciulek coś by obgryzł

- EwkaEs
A u nas w nocy padało!
Masko-mam nadzieję,że u Ciebie też?Bo wbić kija się nie dało tak twardo.Doprowadzanie ogródka do ładu jeszcze potrwa...
Jadziu Jakuch u mnie złotlin posadzony tuż przy siatce,zasadniczo ma zasłaniać nieco podwórko,a zwłaszcza śmietnik i okolice.Na tej wąskiej pierwszej grządce jest jeszcze złotlin variegata i forsycja Maluch.Słońca tam mało,tylko rankiem i wczesną wiosną.Zaczyna kwitnąć serduszka,w rozkwicie brunery,hosty ciągną w górę.
Kogro-to zasługa tych kilku upalnych i słonecznych dni,złotlin variegata(z Andrychowa od Stasi Ogrod.) jeszcze nie kwitnie.On zawsze nieco późniejszy.
Czosnek niedźwiedzi ma już pierwsze pąki.
Elsi-mam złotlin trzeci rok,okrywam liśćmi lipy z tego podwórka,odpukać jeszcze nie przemarzł,po kwitnieniu zawsze przycinam,a jeszcze ekipa remontowa w zeszłym roku go obłamała.Raczej rozwija się wzwyż,może z racji lokalnych warunków?Szerzej jak na siatkę i tak rosnąć nie może!
Ułudki z zeszłorocznych targów na Chemobudowie,u mnie tendencję do ekspansji ma biała,już są prawie trzy, z czego jedna w kopytniku i trzeba ją będzie przenieść.Żonkile z Centrum Ogrodniczego w Myślenicach(kupowałam po 5-6 cebul kierując się zdjęciem w skrzynce),powinny być jeszcze i inne,kilka kępek,czekam na kwiaty.

Masko-mam nadzieję,że u Ciebie też?Bo wbić kija się nie dało tak twardo.Doprowadzanie ogródka do ładu jeszcze potrwa...
Jadziu Jakuch u mnie złotlin posadzony tuż przy siatce,zasadniczo ma zasłaniać nieco podwórko,a zwłaszcza śmietnik i okolice.Na tej wąskiej pierwszej grządce jest jeszcze złotlin variegata i forsycja Maluch.Słońca tam mało,tylko rankiem i wczesną wiosną.Zaczyna kwitnąć serduszka,w rozkwicie brunery,hosty ciągną w górę.
Kogro-to zasługa tych kilku upalnych i słonecznych dni,złotlin variegata(z Andrychowa od Stasi Ogrod.) jeszcze nie kwitnie.On zawsze nieco późniejszy.
Czosnek niedźwiedzi ma już pierwsze pąki.
Elsi-mam złotlin trzeci rok,okrywam liśćmi lipy z tego podwórka,odpukać jeszcze nie przemarzł,po kwitnieniu zawsze przycinam,a jeszcze ekipa remontowa w zeszłym roku go obłamała.Raczej rozwija się wzwyż,może z racji lokalnych warunków?Szerzej jak na siatkę i tak rosnąć nie może!
Ułudki z zeszłorocznych targów na Chemobudowie,u mnie tendencję do ekspansji ma biała,już są prawie trzy, z czego jedna w kopytniku i trzeba ją będzie przenieść.Żonkile z Centrum Ogrodniczego w Myślenicach(kupowałam po 5-6 cebul kierując się zdjęciem w skrzynce),powinny być jeszcze i inne,kilka kępek,czekam na kwiaty.

- Tosia1
- Od: 13 mar 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Żonkile masz cudne. Ja też mam kilka kępek, ale dokupię jesienią.
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
- ElzbietaaG
- Od: 16 sie 2008, o 14:57
Ale masz kolorowo na podwórkowym i na parapetach !
Moje żonkile dopiero zaczynają rozwijać pąki...
Zgodnie z prognozą pogody, na płónocy mamy drugi dzień zimna
Widzę, że pięknie zakwitła malutka forsycja,
możesz obejrzeć jak moja zaszalała. Po raz pierwszy zresztą

Zgodnie z prognozą pogody, na płónocy mamy drugi dzień zimna

możesz obejrzeć jak moja zaszalała. Po raz pierwszy zresztą

- Maska
- Kontakt:
Piękna ułudka! a ja nie mam wcale !
cóż nie można mieć wszystkiego.
Popadało i ściemniało, zrobiło się też chłodniej. Nie byłam na Klimeckiego ale chyba czuję przesyt kupowania - wszystko trzeba sobie dozować!

Popadało i ściemniało, zrobiło się też chłodniej. Nie byłam na Klimeckiego ale chyba czuję przesyt kupowania - wszystko trzeba sobie dozować!
-
- Od: 7 kwie 2009, o 11:05
Zrobiłaś z Podwórkowego mały kolorowy ogród. Na takim małym skrawku tyle kolorów.
- EwkaEs
Masko-byłam na Klimeckiego,chociaż dojazd okrężną drogą i z przesiadkami,kiedy wyjeżdżałam nieco popadywało,ale się rozeszło.Za ciepło,zwłaszcza po ostatnich upalnych dniach to nie było.Wstęp podrożał-4 zł.Za to mniej wystawców.Dla miłośników róż-był Pan zwany Tapirem i wybór u niego jak zwykle spory,było stoisko z trawami,były zioła-kupiłam szałwię Scarlett Pineaple ostatnią,kilka pierwiosnków na dwu stoiskach i różową truskawkę.Oglądałam ciekawą ceramikę szkliwioną i nie z Podlasia,w tym wazy poziome z otworem na rośliny,był chleb regionalny,bardzo drogi podpiwek i kwas chlebowy też podlaski,oscypki,krówki wielosmakowe,wędliny z Podlasia i dwa stoiska bułgarskie konkurencyjne.
Evluk był z miodami ten pan co zeszłego roku.
cd po powrocie z kościoła

Evluk był z miodami ten pan co zeszłego roku.
cd po powrocie z kościoła

- Maska
- Kontakt:
Ewo czy pierwiosnek też z K. ? prześliczny! , a szałwię Scarlett Pineaple schowaj na zimę do domu, miałam kilka szałwii kupionych w jesieni i te wrażliwsze zadołowałam w tunelu i przykryłam włókniną, zima była lekka i zmarzły. Reklamowałam, bo to u Emila i dostanę inne rośliny w zamian. Pan z miodem to chyba ten co bywa na Imbramie i miewał też grykę i łuski ale łusek już nie miewa.