Bób cz.2
Re: Bób cz.2
Windsora sieję drugi rok i jak dla mojej rodziny jest z plonami na styk. Zawsze sieję dwa opakowania bobu, ale niedługo dosieję kolejne dwie. 

- KorK
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 1 maja 2012, o 10:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dziękuje za odpowiedź. A wiesz jak namoczyć te nasiona? Ile czasu,jaka ilość wody,w jakiej temperaturze?

Pozdrawiam miłośników bobu :P
Zalewasz w jakimś naczyniu nasiona przegotowaną letnią wodą i pozostawiasz w ciepłym miejscu na 24 godziny. Nasiona mają być przykryte wodą cały czas/ trzeba uzupełniać /. I to cała filozofia. Można potrzymać dłużej, aż do ukazania kiełków ale pilnować by nie zakisły.KorK pisze:Witam...miałem wcześniej wsadzić bób do doniczek,ale zdecydowałem się,że poczekam na ocieplenie i wsadzę prosto do gruntu...Trochę się to przeciągnęło i chcę troszkę przyspieszyć kiełkowanie. Mógłby mi ktoś powiedzieć w jaki sposób namoczyć nasiona?Kupiłem dzisiaj cztery rodzaje bobu: Karmazyn,Barton,Hangdown i Windsor. Wiecie coś więcej o tych odmianach?
- KorK
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 1 maja 2012, o 10:26
Wszystkie moje wątpliwości i pytania zostały właśnie rozwiane
Dziękuje serdecznie 

Pozdrawiam miłośników bobu :P
Jedna uwaga. Moczone nasiona nie mogą być wysiane do suchej ziemi ani ziemia nie może przeschnąć do czasu wykiełkowania bobu.
- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
no nieźle Comciu
, i co teraz zrobisz?

- danger325
- 200p
- Od: 22 wrz 2012, o 16:30
Mój nie wschodził ze 2 tygodnie, wczoraj wszedłem tam z grabiami żeby coś posiać, a się okazało że bób kiełkuje
Za głęboko wsadziłem 

-
- 200p
- Od: 26 lut 2012, o 18:21
u mnie w nocy popadał fajny deszcz, który sprawi, że wszytki bób ładnie powychodzi z ziemi
-
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
Ja czekam na deszcz
Pozdrawiam Teresa
Miłe chwile dnia każdego czynią człeka szczęśliwym.
Miłe chwile dnia każdego czynią człeka szczęśliwym.
- judyta
- Od: 10 lut 2008, o 14:08

...i jaka oszczędność miejsca !!!

Comciu u mnie bób też wykiełkował późno, zastanawiałam się, czy coś z niego będzie

serdecznie pozdrawiam, judyta.
U judyty na prowincji ; jud-linki
nadwyżki ogrodowe i parapetowe;
U judyty na prowincji ; jud-linki
nadwyżki ogrodowe i parapetowe;
-
- 200p
- Od: 26 lut 2012, o 18:21
forumowicz, a czy mogę zastosować dolistnie saletrą i w jakim stężeniu, czy lepiej troszke posiać ręką?
-
- 10p - Początkujący
- Od: 23 sty 2013, o 14:42
jak wasz bób ? wyszedł wam wszystkim ?
Jak już chcesz dolistnie to raczej mocznik.wojtekman pisze:forumowicz, a czy mogę zastosować dolistnie saletrą i w jakim stężeniu, czy lepiej troszke posiać ręką?
Tu specjalnie wkleiłem tabelę http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=406wojtekman pisze:w jakim stężeniu,
A tu jest to, o czym pisałem już wcześniej
http://www.nasiona-warzyw.pl/index.php? ... &Itemid=15Wiosną, przed siewem wskazana jest dawka startowa N w ilości 40-60 kg/ha, natomiast po kwitnieniu zaleca się dolistne dokarmianie bobu 0,5% roztworem mocznika.
Przy czym , jeśli chodzi o nawożenie startowe to rzutowo na dużym areale, w warunkach działki skuteczniejsze jest podlanie roslin roztworem saletrzaku najlepiej magnezowego.