Minibotanik Jacka cz.7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Minibotanik Jacka cz.7

Post »

Iza, nerwy były ale potem przyszły do głowy nowe pomysły, które właśnie realizuję. Myślę, że ogrodowi wyjdzie to na dobre :)
Czasem jakieś cebulki giną. Mi np. zginęły po zimie śnieżyce. O wyjedzonych przez nornice narcyzach w ub. latach nie wspomnę :evil:

Janek, u Ciebie śnieżniki "chodzą"? U mnie tylko cebulice i przebiśniegi. Śnieżniki pozostają grzecznie na swoim miejscu ;:170 Ale fakt - za ten perłowy blask i elegancję - są super!

Geniu, ja cierpliwie wykopuję rozproszone cebulki i zbieram "do kupy". Właśnie wczoraj zbierałem przebiśniegi 8-)
Śnieżnik 'Pink Giant' od Ciebie ;:196

Dziś zdjęcia bez serii, bo sporo takich wybijających się ponad szereg lub "bezseryjnych" kwitnie:
pierwszy zawilec; myślałem, że mi zginęły, bo nie mogłem znaleźć cebulek w ub. roku. Same się znalazły :)
Obrazek

moja ulubiona przylaszczka omal nie zginęła zakopana przez kopiec jakiegoś gryzonia :evil:
Obrazek

z małej kolekcji miodunek pozostała ta najpospolitsza i sama sie sieje
Obrazek

największa niespodzianka tej wiosny - po raz pierwszy nie przemarzły pąki na kalinie :tan
Obrazek

prawie bym go nie zauważył, bo posadzony w kępie krokusów. I to był dobry pomysł, bo go nieco zacieniają (zawsze się przypalał) i radość wielka, bo w końcu zakwitł po trzech latach :tan
Obrazek

cieszynianka nigdy nie zawodzi
Obrazek

Obrazek

doniczkowa gwiazda też na zewnątrz stoi, bo mało u mnie słońca w mieszkaniu
Obrazek
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

Piekne zdjęcia,piekne kwiaty, miłego dnia :D
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Jacek
Ależ mocny kolor Hipeastrum :!:
Kupowałam nie raz mojemu Z. - On jest ich wielbicielem, nigdy nie zakwitły takie ciemne, mimo etykiety. W tym roku słabo kwitną, tylko dwa.
Jacku niesamowite fioletowe anemony i przylaszczki :)
Czy widzę pszczółkę na śnieżniku ?
Cudne są :D Mam różowe z wyprzedaży.
Piszesz, że nornice pożarły narcyzy :evil: Ktoś miły z forum mówił, że nie ruszają ich :|
A z przemieszczaniem cebulek, to czasem jest zabawnie. W starym ogrodzie moje fioletowe krokusy przekopał kret do sąsiadów, ich żółte do mnie ;:14
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko pisałaś chyba u siebie, że przekopałaś :lol: U mnie śnieżniki nie rozsiały się jak dotąd. Ale może to kwestia czasu?

Krysiu, to może na razie wstrzymaj się z wysyłaniem kamasji? Zobaczymy, jak zakwitnie ta, którą dostałem. A u kamasji Kusika byłbym w stanie znieść pokładające się liście i kwiaty, gdyby tylko chciała kwitnąć. 2 poprzednie sezony nie zakwitła :? Więc to kolejne po koronach cesarskich i krokosmi cebule, które sadzę z litości tylko, bo efektu nie widać.
Dzięki za miłe słowa. Zdjęcia wybieram najlepsze, jakie uda mi się zrobić.
Co do pszczół to zaglądam do domków zrobionych dla murarek i jak na razie pusto. Martwi mnie to :( Za to bąków dużo.

Dorotko, dziękuję 8-) Teraz tak dużo kwitnie, że jest co focić 8-)

Agnieszko, od razu mówię, że zdjęcia naturalne, nie podrasowane w komputerze 8-) Te kwiaty rzeczywiście tak ładnie się wybarwiły, co i mnie cieszy. Co do zawilców greckich - kupiłem jesienią nową paczkę przekonany, że te już straciłem. Miał być mix kolorów ale też wszystkie fioletowe. Jednak cieszę się, bo wszystkie cebulki zawiązały kwiaty :tan
Tak, śnieżniki okupowały pszczoły. Zresztą dużo i bąków się kręci.
Jeśli nie nornice, to pędraki przyczyniły się do zdziesiątkowania narcyzów. I hiacyntów chyba też.
Kret robi wymianę sąsiedzką cebul? ;:306 Oby tylko takie przypadłości były z kretem 8-)
Ale jakieś narcyzy będą. Zakwitł pierwszy:
Obrazek

I jeszcze narcyzy, które zaczęły brzydnąć w doniczkach i miały być wyrzucone. Trafiły do mnie:
Obrazek
Awatar użytkownika
IWONA1311
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 mar 2011, o 12:10

Post »

Jacku Twoje zdjęcia też pięknie pokazują roślinki. Ja kupowałam śnieżniki i białe i różowe ale mam tylko niebieskie. Widzę u Ciebie moje chciejstwo cieszyniankę, śliczna jest, czy ona zawiązuje nasiona?
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Iwonka 8-) Cieszynianka chyba zawiązuje nasiona, skoro czasem widuję jej siewki.
Czyli wszystkie śnieżniki okazały się gatunkiem? Szkoda. Odmiany też bardzo ładne.

Kalina bodnanteńska miała zaledwie kilka kiści kwiatków więc pierwszy krzew obsypany kwiatami to:
Obrazek

cebulice kończą pokaz:
Obrazek

Obrazek

i sasankowy mix:
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Cudne to abeliophylium. ;:215
Jakiej wielkości ma kwiatki, okrywasz je na zimę ?
Sasanki super, moje dwie malizny jakoś nie chca rosnać - kolejny raz mi marnieją, chyba nie dla nich moja glina. :(
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Jacku czy te ciemne listki widoczne przy niebieskiej przylaszczce to jej?
Biała przylaszczka wciąż na mojej liście chciejstw :wink:
Gratuluję kwitnących krzewów. Jeden i drugi bardzo ciekawy.
Tych małych narcyzów miałam sporo ( to Tete-a-Tete ), a w tym roku tylko 2 szt. zakwitły :(
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Jak na razie nie spieszą mi się rośliny z wschodzeniem... Na dwieście posianych rozmaitości wschodzi może z 10%...

Kaczuszka słodka. :-D

No a kolekcja roślin niczym z ogrodu botanicznego po prostu powala. :-D

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
patkaza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2010, o 23:13

Post »

;:oj ależ bogactwo roślinne ;:138
cieszynianka nigdy nie zawodzi
ta roślinka mnie zachwyciła ;:215
Opowieść o moim miejscu...cdnn
"Opowieści są jak ludzie z upływem czasu stają się coraz lepsze"pozdrawiam Aga
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko, abeliophyllum ma kwiatki takie same jak forsycja. Tyle że białe i bardzo ładnie pachną. Nie okrywam go tylko robię kopczyk. W tym roku nie przemarzły pąki więc to jego najlepsze kwitnienie. Jeszcze jedno ujęcie dla Ciebie:
Obrazek
Faktycznie sasankom zbyt ciężka gleba nie służy, co nie znaczy, że nie dają rady (na ciężkiej glinie u rodziców rosną).

Iza nie, to listki pragni, która wchodzi na przylaszczkę. A ja się nie dorobiłem jeszcze różowej przylaszczki. I jeśli mnie oko nie myli - po raz pierwszy jest samosiejka przylaszczki :tan
Możliwe, że to 'Tete-a-Tete' choć podpędzone niemiłosiernie, bo moje 'Tete' dopiero się rozwijają i są o połowę niższe.
Pierwsze kwitnące krzewy bardzo udane, bo zima była dla nich łaskawa. Inaczej byłoby po kwiatkach. Jedynie jaśmin nagi ucierpiał podczas mrozów marcowych i zrzucił pąki :(
Iza, dla Ciebie bukiet wybujałych 'Tete'a-Tete'
Obrazek

Loki, powalasz ilością wysiewów ;:202 Ale zrealizujesz swój plan, by mieć byliny od nasionka. Brawo ;:63
Dla Ciebie, pierwszy tulipan,który zakwitł przed tygodniem (teraz już kwitnie większość botanicznych):
Obrazek

Agnieszko, mnie też wciąż zachwyca cieszynianka, pomimo iż jest u mnie od wielu lat 8-)
We wcześniejszej fazie kwitnienia:
Obrazek
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Jacku po jesiennym przesadzeniu moja cieszynianka ,teraz piękniej kwitnie
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
misia53
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2011, o 00:32

Post »

Jacku ,wielkie zmiany w twoim ogrodzie,bardzo ładnie zakwitła cieszynianka ,z moją nie wiem ;:7 nie ma ani śladu ,moze soś sobie skąsumowało ,bo zadnych strat w ogrodzie po zimie niemam,z wyjątkiem jednej rózy miniatury z markietu.Niestety mimo okrycia nie przetrwała.
Mój ogród - moje marzenie
Moje nadwyżki
https://plus.google.com/photos/11666739 ... 490/albums" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Geniu, ja też w ub. roku przesadzałem moją cieszyniankę, bo na słońcu się przypalała. Teraz lepiej wygląda.

Misiu, zmiany są konsekwencją robót kanalizacyjnych. Teraz część ogrodu urządzam na nowo.
Cieszyniance mogło coś zaszkodzić. Moja przypalała się na słońcu i bałem się, że ją stracę. A na początku pięknie rosła w cieniu i jako pierwsza zakwitała. Teraz z powrotem przesadziłem w bardziej zacienione miejsce.

Trochę niebieskości w różnych odcieniach:
najwcześniejszy szafirek, kwtnie już od tygodnia
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

i zakończę bielą, by dopełnić fiołki obecnie kwitnące:
Obrazek
Awatar użytkownika
misia53
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2011, o 00:32

Post »

Może masz racje ,teraz tak sobie myślę ze moze miała za sucho ,cieszynianka bardziej lubi mokro ,gapowe się płaci ;:oj mam juz nauczkę .
Mój ogród - moje marzenie
Moje nadwyżki
https://plus.google.com/photos/11666739 ... 490/albums" onclick="window.open(this.href);return false;
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”