Pomidory ? Siew i rozsada 2013r. cz.6
- aguskac
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 kwie 2007, o 22:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pomidory ? Siew i rozsada 2013r. cz.6
U mnie nawet w szklarni ziemia jest mokra. Dałam jej zimą trochę śniegu i teraz na pewno na co najmniej miesiąc mam podlewanie z głowy. Po posadzeniu pomidory podlałam. Zruszać glebę wokół pomidorów co parę dni, by ziemia przesychała?
Jak w rzędach nie stoi woda, to daj im spokój.
Aban tak wygląda moja rozsada:

Na jednym ze zdjęć lutowe koktajlowe malinowe od forumowicz krzaki mają zawiązane po jednym gronie a następne dwa już kwitną..
Największe pomidorki mają średnicę ok. 3 cm..
Od kilku dni stoją na balkonie, na dzisiejszą noc wstawiłem do mieszkania bo ma być tylko 8 stopni..

Na jednym ze zdjęć lutowe koktajlowe malinowe od forumowicz krzaki mają zawiązane po jednym gronie a następne dwa już kwitną..
Największe pomidorki mają średnicę ok. 3 cm..
Od kilku dni stoją na balkonie, na dzisiejszą noc wstawiłem do mieszkania bo ma być tylko 8 stopni..
Ja pogląd, że pomidory trzeba podlewać oszczędnie mam od dłuższego czasu wyrobiony. Tylko właśnie chciałem się dowiedzieć, jak to powinno wyglądać w praktyce, bo o tym, żeby uważać przy podlewaniu podczas pikowania tutaj nie przeczytałem, a teraz wiem, że i to jest bardzo ważne. Bo obiegowa zasada ogrodnicza mówi, żeby przy każdym przesadzaniu roślinę obficie podlać.
Pozdrawiam
Adam
Adam
Oj, Paweł. Ten bambus, to nie do tych pomidorów. Twój malinowy co prawda trochę z przodu, bo mój dopiero kwitnie ale w czerwcu JEMY POMIDORKI
. Wlasne 

forumowicz wiem że nie dla tych ale z braku laku na teraz wystarczy..
Później dostana tyczki 2,5 m
Teraz już są w docelowych pojemnikach 15 l.. ziemi dałem ok. 12l i mam miejsce żeby dosypać..
Bardzo udany eksperyment, dodatkowo ukorzeniłem sadzonkę z cytrynka i słodkiego n/n od Loginala bo te najbardziej Mi uciekły..
A te maluchy na fotkach pójdą do gruntu w ziemie z biedronki
Mam tam Carbon, Czarną Zebrę, K24, Malinową Zebrę k136 i Czarny Książę zobaczymy jak uda się w gruncie..
P.S
Dodam że z tych sianych w Lutym, najmniej wybiegły Koktajlowe od forumowicz, krzaczki mają teraz wysokość 50-57 od powierzchni ziemi i 3 grona..
Następny Cytrynek który ma też 3 grona i ok. 60 cm, słodki podobnie a najbardziej uciekł chery purple pear i c55.
C55 odciąłem i ukorzeniam bo miał 60 cm i jedno grono tylko..
Później dostana tyczki 2,5 m

Teraz już są w docelowych pojemnikach 15 l.. ziemi dałem ok. 12l i mam miejsce żeby dosypać..
Bardzo udany eksperyment, dodatkowo ukorzeniłem sadzonkę z cytrynka i słodkiego n/n od Loginala bo te najbardziej Mi uciekły..
A te maluchy na fotkach pójdą do gruntu w ziemie z biedronki

Mam tam Carbon, Czarną Zebrę, K24, Malinową Zebrę k136 i Czarny Książę zobaczymy jak uda się w gruncie..
P.S
Dodam że z tych sianych w Lutym, najmniej wybiegły Koktajlowe od forumowicz, krzaczki mają teraz wysokość 50-57 od powierzchni ziemi i 3 grona..
Następny Cytrynek który ma też 3 grona i ok. 60 cm, słodki podobnie a najbardziej uciekł chery purple pear i c55.
C55 odciąłem i ukorzeniam bo miał 60 cm i jedno grono tylko..
- Yvona
- Od: 31 sie 2011, o 21:38
Wybacz, Pawle, pytanie, ale to na pewno jest malinowa koktajlówka od forumowicz? O ile dobrze pamiętam, to powinna mieć długie, oblepione owocami grona, szczególnie te najniższe, a u Ciebie tego nie widzę 

Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
No przyznam się, że i ja początkowo wbiłem bambusy , ale to jeszcze jak stały w domu. Łatwiej nimi było manewrować. Ale zakupiłem już uchwyty wkręcane do ściany i w poniedziałek montuję wysokie paliki.
A co do eksperymentu. Powiem, że na pewno w przyszłym roku posieję w lutym pomidorki z przeznaczeniem na balkon. Prawdopodobnie któreś z kozulowych 37-ek. Które to się okaże po zachowaniu w gruncie.
A co do eksperymentu. Powiem, że na pewno w przyszłym roku posieję w lutym pomidorki z przeznaczeniem na balkon. Prawdopodobnie któreś z kozulowych 37-ek. Które to się okaże po zachowaniu w gruncie.
Yona na tym zdjęciu nie ma zawiązanych jeszcze wszystkich ale to na pewno jest koktajlów ka od forumowicz..
Tu masz fotkę z drugiego krzaka..

Na jednym z zdjęć widać że grono jeszcze kwitnie, wystawienie na dwór je trochę przytrzymało..
P.S
forumowicz z Twojej wypowiedzi wnioskuje że długi Bambus się też nie sprawdzi?
Moje pójdą na tara więc w Maju będę mógł pokombinować..
na razie te bambusy muszą być.
Tu masz fotkę z drugiego krzaka..

Na jednym z zdjęć widać że grono jeszcze kwitnie, wystawienie na dwór je trochę przytrzymało..
P.S
forumowicz z Twojej wypowiedzi wnioskuje że długi Bambus się też nie sprawdzi?
Moje pójdą na tara więc w Maju będę mógł pokombinować..
na razie te bambusy muszą być.
Właśnie sobie pomyślałem, że zamiast mówić o podlewaniu pomidorów właściwsze byłoby mówienie o utrzymywaniu ich ziemi w stanie lekkiego przeschnięcia.
Pozdrawiam
Adam
Adam
Ywona
Ja poznaje swojego pomidora po charakterystycznych liściach i pokroju. U mnie mają po 8 kwiatów w gronie i jak widzę u Pawła chyba też. Nie zapominaj jednak, że to pomidory z siewu lutowego a zawiązki gron w roslinie powstają już we wczesnej fazie rozsady a ma na to kolosalny wpływ światło. Ten sam pomidor w gruncie z siewu marcowego będzie miał więcej pomidorów w gronie

Ja poznaje swojego pomidora po charakterystycznych liściach i pokroju. U mnie mają po 8 kwiatów w gronie i jak widzę u Pawła chyba też. Nie zapominaj jednak, że to pomidory z siewu lutowego a zawiązki gron w roslinie powstają już we wczesnej fazie rozsady a ma na to kolosalny wpływ światło. Ten sam pomidor w gruncie z siewu marcowego będzie miał więcej pomidorów w gronie

Proponuję Ci Paweł pociągnąć ten eksperyment dalej w inna stronę. Zauważyłeś zapewne, że pomidory te już puszczają wiele bocznych pędów. Nie obrywaj ich. Pozwól im zakwitnąć i uszczknij każdy z tych pędów tak,jak ogławia się pomidor z końcem lipca. Poprowadź tak jeden z krzaków. Na balkonie można sobie na to pozwolić bo te pomidory będą stały aż do października. Będziesz miał cały krzak niesamowicie obsypany pomidorkami.Pabblo_Pl pisze:forumowicz z Twojej wypowiedzi wnioskuje że długi Bambus się też nie sprawdzi?
Na pierwszym Tym kwitnącym jest 7 a na drugim krzaku 5 zawiązanych i 3 malutkie kwiatki (czy się rozwiną to nie wiem, na następnych gronach już po 8)
Trzeba wziąć też pod uwagę że one rosły w jedno litrowych pojemnikach dopiero mogłem je przesadzić przed wystawianiem na balkon..
Ciekawy pomysł żeby pozwolić im zakwitnąć i ogłowić(mam na myśli wilki)..
Tak zrobię i to nie tylko z Twoją Koktajlów-ką
A tu ciekawy pomidorek..
Penduling Orange jest cały obsypany pączkami, a zawiązał już z 10 pomidorków..

Trzeba wziąć też pod uwagę że one rosły w jedno litrowych pojemnikach dopiero mogłem je przesadzić przed wystawianiem na balkon..
Ciekawy pomysł żeby pozwolić im zakwitnąć i ogłowić(mam na myśli wilki)..
Tak zrobię i to nie tylko z Twoją Koktajlów-ką

A tu ciekawy pomidorek..
Penduling Orange jest cały obsypany pączkami, a zawiązał już z 10 pomidorków..

- Yvona
- Od: 31 sie 2011, o 21:38
One jeszcze są malutkie, nie wszystkie jeszcze zawiązały pomidorki, a ja już widzę te przewieszające się grona czerwonych "piłeczek" 

Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Wszystkie kwiatki w gronie się rozwiną i zapylą. Ten pomidor dobrze wiąże.
Są specyficzne w dotyku. Robią wrażenie jak gdyby były lepkie albo wciąż wilgotne.Yvona pisze:One jeszcze są malutkie, nie wszystkie jeszcze zawiązały pomidorki, a ja już widzę te przewieszające się grona czerwonych "piłeczek"