Co to za iglak?

Rozpoznawanie roślin na podstawie zdjęć.
ODPOWIEDZ
rodgard
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 kwie 2013, o 20:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Co to za iglak?

Post »

Witam
Zwracam się z pytaniem do zacnych forumowiczów jakie drzewo widnieje na poniższych zdjęciach? Jakiś gatunek jodły czy może jeszcze coś innego?
Szyszek niestety brak.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Olenkazz
200p
200p
Od: 3 mar 2013, o 13:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Co to za jeden?

Post »

Sprawdź: Abies concolor, jodła kalifornijska
Pozdrawiam
Olenka
Awatar użytkownika
AHa
100p
100p
Od: 7 gru 2008, o 22:10

Post »

Nie, pień jodły kalifornijskiej ma szarą, raczej gładką korę. Prędzej daglezja (jedlica, pseudotsuga).
Igiełki zarówno daglezji, jak jodły kalifornijskiej po roztarciu pachną skórką pomarańczową. Pod jodłą oczywiście nie ma szyszek; pod daglezją zazwyczaj są, i to bardzo charakterystyczne, no ale też nie zawsze.
Tylko ta szara kora na drobnych gałązkach nie całkiem mi pasuje - nie pamiętam, jak jest u daglezji.

Z tym wszystkim - ja bym obstawiała, że to jednak świerk.
Anna
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2009, o 11:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Pamiętaj, że na pędach świerka po usunięciu igieł pozostają te 'trzonki' (nie pamiętam jak to się fachowo nazywa) dzięki, którym pędy są szorstkie. Daglezja i jodły mają gładkie pędy.
Na zdjęciu widzę, że nie ma tych trzonków więc albo to jodła albo daglezja. Chociaż po pąkach bardziej to drzewo wygląda mi na jakąś jodłę. Daglezja ma wyraźnie wrzecionowate pąki (bez żywicy ale tego nie da rady sprwadzić).
Prawdą jest, że kilka zdjęć macro by się przydało do pełnej identyfikacji + szyszki.
Kaktusy: cz.1, cz.2, cz.3, cz.4
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
ODPOWIEDZ

Wróć do „Identyfikacja roślin ogrodowych. FOTO”