Jak odważyć 1,5 g ?
- nemo56
- Przyjaciel Forum 
- Od: 18 sie 2005, o 15:16
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Waga elektroniczna kuchenna ze szklaną szalką
Żona kupiła dzisiaj podaną wcześniej wagę. Koszt- 30 zł. Waży do 2 kg.
Fotki nie mam ale bardzo podobna jest pod tym linkiem:
http://www.fajnysklep.com/
fajnysklep.com - tanie wagi elektroniczne - kuchenne, łazienkowe oraz błotniki rowerowe
to jest taka ze szklaną okrągłą szalką.
prod. China

Żona kupiła dzisiaj podaną wcześniej wagę. Koszt- 30 zł. Waży do 2 kg.
Fotki nie mam ale bardzo podobna jest pod tym linkiem:
http://www.fajnysklep.com/
fajnysklep.com - tanie wagi elektroniczne - kuchenne, łazienkowe oraz błotniki rowerowe
to jest taka ze szklaną okrągłą szalką.
prod. China
Jakub . . . . .

- Nalewka
- Przyjaciel Forum 
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
Dzięki, dzięki, dzięki, nie wiem jak wam się odwdzięczę za pomoc  Bardzo dziękuję.
 Bardzo dziękuję.
Chyba zacznę własnoręcznie dziergać odważniki 0,001 i 0,002 gr specjalnie dla działkowców

Bardzo dziękuję.
 Bardzo dziękuję.Chyba zacznę własnoręcznie dziergać odważniki 0,001 i 0,002 gr specjalnie dla działkowców

"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."

- maryann
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Przebiegłem te trzy strony i nie zauważyłem precyzyjnej, taniej i łatwej metody aptekarskiej na taki problem. Proszek trzeba rozsypać   tak, czyli: usypać na kartce lub w rowku (powstałym z zagięcia kartki na pół) całość preparatu którego wagę znamy- taki pasek czy rządek łatwo podzielić na pół, potem jeszcze na pół, 1/5 czy przy pomocy linijki zmierzyć 1cm i będzie to 1/10 z dziesięciocentymetrowego paska.
  tak, czyli: usypać na kartce lub w rowku (powstałym z zagięcia kartki na pół) całość preparatu którego wagę znamy- taki pasek czy rządek łatwo podzielić na pół, potem jeszcze na pół, 1/5 czy przy pomocy linijki zmierzyć 1cm i będzie to 1/10 z dziesięciocentymetrowego paska.

tak, czyli: usypać na kartce lub w rowku (powstałym z zagięcia kartki na pół) całość preparatu którego wagę znamy- taki pasek czy rządek łatwo podzielić na pół, potem jeszcze na pół, 1/5 czy przy pomocy linijki zmierzyć 1cm i będzie to 1/10 z dziesięciocentymetrowego paska.
  tak, czyli: usypać na kartce lub w rowku (powstałym z zagięcia kartki na pół) całość preparatu którego wagę znamy- taki pasek czy rządek łatwo podzielić na pół, potem jeszcze na pół, 1/5 czy przy pomocy linijki zmierzyć 1cm i będzie to 1/10 z dziesięciocentymetrowego paska.1g = 1cm(sześcienny) = 1ml wody i podobnych substancji.Mariolka pisze:ile gram jest w 1 ml wody?
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!

- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Takie wagi czasem mają problem z małymi objętościami(np. do 100g, mimo rozdzielczości 1g) lub z dosypywaniem w trakcie ważenia- nie zauważają powolnego wzrostu ciężaru.nemo56 pisze:Waga elektroniczna kuchenna
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!

- hanka55
- Od: 19 sty 2008, o 15:30
- Kontakt:
"MIARY DOMOWE
Łyżka stołowa ca 15 ml wody
12,0 tinktur
20,0 syropów
7,5 proszków
Łyżka deserowa 10 ml wody
9,0 tinktur
13,0 syropów
Łyżeczka od herbaty 5 ml wody
4,0 tinktur lub olejów
6.0 syropów
2,5 proszków mieszanych
0.5 magn.oxydatum
3,0 - 5,0 soli
„na koniec noża” ca 1/2 łyżeczki od herbaty
kieliszek mały 15-25 ml
do wina 30-50 ml
filiżanka 100 - 150 ml
szklanka 200 - 250 ml
wiadro 10 - 15 ltr"
http://www.receptura.farmacja.pl/upload ... _10_25.pdf

Łyżka stołowa ca 15 ml wody
12,0 tinktur
20,0 syropów
7,5 proszków
Łyżka deserowa 10 ml wody
9,0 tinktur
13,0 syropów
Łyżeczka od herbaty 5 ml wody
4,0 tinktur lub olejów
6.0 syropów
2,5 proszków mieszanych
0.5 magn.oxydatum
3,0 - 5,0 soli
„na koniec noża” ca 1/2 łyżeczki od herbaty
kieliszek mały 15-25 ml
do wina 30-50 ml
filiżanka 100 - 150 ml
szklanka 200 - 250 ml
wiadro 10 - 15 ltr"
http://www.receptura.farmacja.pl/upload ... _10_25.pdf
- 
				Ann-ka72
- 1000p 
- Od: 1 paź 2009, o 18:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mospilan 20sp
Witam.
Kupiłam Mospilan z myślą o oprysku przeciwko różnym szkodnikom na roślinach ozdobnych. Kiedyś miałam jakiejś innej firmy i było ok, ale teraz kupiłam innego producenta i nijak nie mogę dojść w jakiej ilości wody mam rozpuścić 2,5 g proszku. Może ktoś mi pomóc? Nigdy nie lubiłam matematyki, ale tutaj poległam całkowicie 

Z góry dziękuję za pomoc. 

II ZAKRES STOSOWANIA, TERMINY I DAWKI
1. ROŚLINY ROLNICZE
A) ZIEMNIAK
larwy i chrząszcze stonki ziemniaczanej
Zabieg wykonać w momencie składania jaj i masowego wylęgu larw.
W przypadku długotrwałych nalotów szkodnika zabieg można powtórzyć z użyciem środka z innej grupy chemicznej.
Zalecana dawka: 0,08 kg/ha.
B) RZEPAK OZIMY
słodyszek rzepakowy
Opryskiwać w momencie nalotu szkodnika na plantację od fazy zwartego kwiatostanu do początku kwitnienia rzepaku.
Zalecana dawka: 0,08-0,12 kg/ha.
Wyższą z zalecanych dawek stosować w przypadku intensywnego nalotu szkodnika na plantację.
chowacz podobnik, pryszczarek kapustnik
Zabieg wykonać w początkowym okresie opadania płatków kwiatowych
Zalecana dawka: 0,12 kg/ha.
Zalecana ilość wody w zabiegach w uprawach rolniczych: 200-400 l/ha.
Zalecane opryskiwanie: średniokropliste.
2. ROŚLINY SADOWNICZE
A) JABŁOŃ
mszyce
Opryskiwać od fazy zielonego pąka w momencie pojawienia się pierwszych kolonii mszyc.
Zalecana dawka: 0,125 kg/ha.
toczyk gruszowiaczek
Zabieg wykonać w fazie różowego pąka pod koniec opadania płatków kwiatowych.
owocówka jabłkóweczka
Stosować 1-2 zabiegi na początku lotu motyli i masowego składania jaj.
Zalecana dawka: 0,2 kg/ha.
B) CZEREŚNIA I WIŚNIA
nasionnica trześniówka
Zabieg wykonywać w okresie licznego pojawu muchówek i masowego składania jaj.
W przypadku rozciągniętego w czasie nalotu muchówek można dokonać 2-3 zabiegów środkami należącymi do innych grup chemicznych.
Zalecana ilość wody: 500-750 l/ha.
C) TRUSKAWKA
opuchlaki
Zabieg wykonywać po zbiorze owoców opryskując rośliny i glebę pod nimi.
Zalecana dawka: 0,3 kg/ha.
Zalecana ilość wody w zabiegach w uprawach sadowniczych: 500-900 l/ha.

Kupiłam Mospilan z myślą o oprysku przeciwko różnym szkodnikom na roślinach ozdobnych. Kiedyś miałam jakiejś innej firmy i było ok, ale teraz kupiłam innego producenta i nijak nie mogę dojść w jakiej ilości wody mam rozpuścić 2,5 g proszku. Może ktoś mi pomóc? Nigdy nie lubiłam matematyki, ale tutaj poległam całkowicie

Z góry dziękuję za pomoc.

II ZAKRES STOSOWANIA, TERMINY I DAWKI
1. ROŚLINY ROLNICZE
A) ZIEMNIAK
larwy i chrząszcze stonki ziemniaczanej
Zabieg wykonać w momencie składania jaj i masowego wylęgu larw.
W przypadku długotrwałych nalotów szkodnika zabieg można powtórzyć z użyciem środka z innej grupy chemicznej.
Zalecana dawka: 0,08 kg/ha.
B) RZEPAK OZIMY
słodyszek rzepakowy
Opryskiwać w momencie nalotu szkodnika na plantację od fazy zwartego kwiatostanu do początku kwitnienia rzepaku.
Zalecana dawka: 0,08-0,12 kg/ha.
Wyższą z zalecanych dawek stosować w przypadku intensywnego nalotu szkodnika na plantację.
chowacz podobnik, pryszczarek kapustnik
Zabieg wykonać w początkowym okresie opadania płatków kwiatowych
Zalecana dawka: 0,12 kg/ha.
Zalecana ilość wody w zabiegach w uprawach rolniczych: 200-400 l/ha.
Zalecane opryskiwanie: średniokropliste.
2. ROŚLINY SADOWNICZE
A) JABŁOŃ
mszyce
Opryskiwać od fazy zielonego pąka w momencie pojawienia się pierwszych kolonii mszyc.
toczyk gruszowiaczek
Zabieg wykonać w fazie różowego pąka pod koniec opadania płatków kwiatowych.
owocówka jabłkóweczka
Stosować 1-2 zabiegi na początku lotu motyli i masowego składania jaj.
Zalecana dawka: 0,2 kg/ha.
B) CZEREŚNIA I WIŚNIA
nasionnica trześniówka
Zabieg wykonywać w okresie licznego pojawu muchówek i masowego składania jaj.
W przypadku rozciągniętego w czasie nalotu muchówek można dokonać 2-3 zabiegów środkami należącymi do innych grup chemicznych.
Zalecana ilość wody: 500-750 l/ha.
C) TRUSKAWKA
opuchlaki
Zabieg wykonywać po zbiorze owoców opryskując rośliny i glebę pod nimi.
Zalecana dawka: 0,3 kg/ha.
Zalecana ilość wody w zabiegach w uprawach sadowniczych: 500-900 l/ha.
Anna
Mój ogród...

Mój ogród...
- Zielona_Ania
- Od: 2 mar 2010, o 17:40
Re: Mospilan 20sp
Jak widać środek nie ma rejestracji na rośliny ozdobne, dlatego nie doszukasz się dawki.
Ja bym zastosowała jeśli już w stężeniu 0,02%- tj, 20g na 100l, czyli 2,5g na 12,5l wody. Na mszyce, wciornastki, czerwce powinno wystarczyć.

Ja bym zastosowała jeśli już w stężeniu 0,02%- tj, 20g na 100l, czyli 2,5g na 12,5l wody. Na mszyce, wciornastki, czerwce powinno wystarczyć.
- 
				Ann-ka72
- 1000p 
Dzięki  Tak zrobie
 Tak zrobie   

Jak kiedyś kupowałam,to było napisane że na rośliny ozdobne też...walczyłam z mączlikiem na fuksjach, potem dodatkowo na pomidorach i tylko Mospilan mi pomogl. Nie wiem, dlaczego nic nie napisano o ozdobnych.
  i tylko Mospilan mi pomogl. Nie wiem, dlaczego nic nie napisano o ozdobnych.
Pozdrawiam.

Tak zrobie
 Tak zrobie   
 Jak kiedyś kupowałam,to było napisane że na rośliny ozdobne też...walczyłam z mączlikiem na fuksjach, potem dodatkowo na pomidorach
 i tylko Mospilan mi pomogl. Nie wiem, dlaczego nic nie napisano o ozdobnych.
  i tylko Mospilan mi pomogl. Nie wiem, dlaczego nic nie napisano o ozdobnych.Pozdrawiam.
Anna
Mój ogród...

Mój ogród...
- Zielona_Ania
W rejestracji środków stale się coś zmienia. Na mączlika to nie wiem czy nie będzie za słabe stężenie, ale lepiej spróbować z takim, niż stracić rośliny przez ŚOR.

- 
				Ann-ka72
- 1000p 
Z mączlikiem mam spokój, nie mam pomidorów ani fuksji  Chociaż na szałwi(jednorocznej) też lubią siedzieć
 Chociaż na szałwi(jednorocznej) też lubią siedzieć
Za to zaczęłam wojnę z tarcznikami /jałowcowiaczkami czy jak je tam zwą na jałowcach.Ta plaga mnie przeraziła, rozłazi się to z jednego krzewu na drugi
 na jałowcach.Ta plaga mnie przeraziła, rozłazi się to z jednego krzewu na drugi  No i pryskanie Topsinem, bo też żółte od środka. Tylko pogoda nie pomaga.... Ale Mospilanem już potraktowałam jałowce, na razie świeci słońce, chociaż chmury krążą.
  No i pryskanie Topsinem, bo też żółte od środka. Tylko pogoda nie pomaga.... Ale Mospilanem już potraktowałam jałowce, na razie świeci słońce, chociaż chmury krążą.

Chociaż na szałwi(jednorocznej) też lubią siedzieć
 Chociaż na szałwi(jednorocznej) też lubią siedziećZa to zaczęłam wojnę z tarcznikami /jałowcowiaczkami czy jak je tam zwą
 na jałowcach.Ta plaga mnie przeraziła, rozłazi się to z jednego krzewu na drugi
 na jałowcach.Ta plaga mnie przeraziła, rozłazi się to z jednego krzewu na drugi  No i pryskanie Topsinem, bo też żółte od środka. Tylko pogoda nie pomaga.... Ale Mospilanem już potraktowałam jałowce, na razie świeci słońce, chociaż chmury krążą.
  No i pryskanie Topsinem, bo też żółte od środka. Tylko pogoda nie pomaga.... Ale Mospilanem już potraktowałam jałowce, na razie świeci słońce, chociaż chmury krążą.Anna
Mój ogród...

Mój ogród...
- Zielona_Ania
Powinien zadziałać - oby przez kilka godzin nie padało. Na ozdobne ma rejestrację Confidor- też daje efekt ok. 3 tygodnie, to tak na przyszłość   .
 .

.
 .