Chleb żytni domowy na zakwasie

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
ganio4
1000p
1000p
Od: 11 maja 2009, o 09:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

Ciekawa jestem co trzeba zrobić by zniknąć razem ze wszystkimi postami 8-) Nie ma śladu bytności TeBe na forum, szkoda... ;:3
Ale przepis na chleb z pierwszej strony mam skopiowany :lol:
Kasia
Pani Bestia
200p
200p
Od: 14 lis 2011, o 11:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kasiu, żeby zniknąć, wystarczy poprosić :wink: Natomiast żeby chcieć zniknąć, trzeba mieć już dosyć pewnych głupich sytuacji. Tomek miał dosyć po prostu ;:209
"Na początku był Smok."
Awatar użytkownika
GunnarSK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2009, o 17:10

Post »

ganio4 pisze:Ale przepis na chleb z pierwszej strony mam skopiowany :lol:
I istnieje też wątek Pawła Woynowskiego.
pozdrawiam, Gunnar
margolcia3
100p
100p
Od: 18 sty 2012, o 21:14

Post »

Powiedzcie mi prosto i konkretnie ile trzeba dać zakwasu, żeby chleb wyrósł, jeżeli się robi na samym zakwasie. Ja próbowałam robiłć i nie wyszło, musiałam dodać drożdży bo nie chciało to rosnąć. Jak robiłam wcześniej na drożdżach i zakwasie to było ok.
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

margolcia3 nie ma jednoznacznej odpowiedzi :| - zależy jaki masz zakwas i z jakiej mąki chcesz upiec chleb.
Ja robię mniej więcej tak http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 1#p3525041 choć obecnie w tej ostatniej fazie dodaję w sumie bardziej 400gramów mąk niż 500.
margolcia3
100p
100p

Post »

No ostatnio robiłam z żytniej 2000,, a z jakiej jest łatwiej?
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

margolcia3 pisze:ostatnio robiłam z żytniej 2000,, a z jakiej jest łatwiej?
Mówisz o mące użytej tylko zaczyniu czy całej mące użytej do chleba ?
margolcia3
100p
100p

Post »

Mówiłam o mące z której robiłam zakwas. I właśnie mam problem ile tego pierwszego zrobionego zakwasu trzeba dodać do zaczynu i czy zostawia się trochę z zaczynu czy z ciasta już gotowego. Jaką mąkę najlepiej dodawać robiąc zaczyn żeby ładnie rosło.
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A przeczytałaś mój opis robienia chleba - link Ci podałam w ktorymś poprzednim poście -tam jest napisane jakiej mąki i w jakiej ilości użyłam . Generalnie zaczyn z mąki typ2000 a do wyrobienia chleba im wiecej mąki żytniej użyjesz szczególnie razowej to trudniej i wolniej chleb rośnie . Na poczatek zrób chleb mieszany pszenno-żytni.
Awatar użytkownika
GunnarSK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

margolcia3 pisze:Mówiłam o mące z której robiłam zakwas. I właśnie mam problem ile tego pierwszego zrobionego zakwasu trzeba dodać do zaczynu i czy zostawia się trochę z zaczynu czy z ciasta już gotowego. Jaką mąkę najlepiej dodawać robiąc zaczyn żeby ładnie rosło.
Nie wiem, jak się robi, a ja używam przeważnie żytniej razowej (typ 2000) do robienia zakwasu. Owszem dla konsystencji (żeby chleb się nie sypał) można dodać nierazowej albo pszennej/orkiszowej. Z gotowego ciasta daję "na oko" ile mi zostało do następnego zakwasu, a chyba wychodzi jakichś 200-300 g, a może być i więcej.
pozdrawiam, Gunnar
margolcia3
100p
100p

Post »

dziękuję wam wszystkim, będę jeszcze próbowała. Nie można się poddawać przecież. Z drożdżami i zakwasem mi wychodziło a z samym zakwasem nie chciało za bardzo rosnąć.
Gimbo
50p
50p
Od: 16 kwie 2013, o 08:29

Post »

margolcia3 pisze:dziękuję wam wszystkim, będę jeszcze próbowała. Nie można się poddawać przecież. Z drożdżami i zakwasem mi wychodziło a z samym zakwasem nie chciało za bardzo rosnąć.
Jakiś czas temu ciocia poradziła mi, że zakwas najlepiej zrobić z barszczu.

Nie wiem czy była już o tym mowa w tym wątku, bo nie czytałem całego.

Piekę chlebki różnego rodzaju. Od pewnego czasu tylko na zakwasie, bo drożdżowe są dobre tylko w dniu wypieku. Te na zakwasie da się zjeść nawet po tygodniu.
Barszcz kupuję w piekarni w butelkach 0,5l. Wystarcza na dwa razy. Pół butelki barszczu wlewam do miseczki, dodaję kilka łyżek mąki żytniej i czekam aż zacznie "bąbelkować". Z reguły wystarczą 24 godziny. Czasami potrzeba na to nieco więcej czasu.
Taka ilość spokojnie wystarcza na 700g mąki (stosuję różne rodzaje, wszystko zależy od tego, jakie mam pod ręką :lol: ) i sporo ziarna słonecznika, dyni i innych.

Barszcz wygląda tak, jak woda zmieszana z mąką. Są różne rodzaje i nie każdy się nadaje.

Aktualnie testuję mąkę żurkową. Jestem ciekaw, co z tego wyniknie.

Jeśli są jakieś pytania, to chętnie pomogę 8-)
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33

Post »

Upiekłam dzisiaj pszenno-żytni chlebek w nowym piekarniku, który ma funkcję pieczenia z parą. Nie muszę już wstawiać naczynia z wodą ani spryskiwać wnętrza, po prostu siup do piecyka i gotowe :heja . Wyszedł piękny bochenek, piekłam na blasze a nie na kamieniu i nie widzę różnicy, więc z kamienia zrezygnuję.
Awatar użytkownika
GunnarSK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

aria pisze:Upiekłam dzisiaj pszenno-żytni chlebek w nowym piekarniku, który ma funkcję pieczenia z parą. Nie muszę już wstawiać naczynia z wodą ani spryskiwać wnętrza, po prostu siup do piecyka i gotowe.
Chyba dobrze robiłaś, ja zawsze stawiam naczynie (miskę) z wodą na dno piekarnika.
pozdrawiam, Gunnar
Awatar użytkownika
GunnarSK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gimbo pisze:Barszcz wygląda tak, jak woda zmieszana z mąką. Są różne rodzaje i nie każdy się nadaje.
Aktualnie testuję mąkę żurkową. Jestem ciekaw, co z tego wyniknie.
Jeśli są jakieś pytania, to chętnie pomogę.
Rozumiem, że (biały) barszcz jest po prostu robiony z mąki żurkowej po fermentacji. Mąka żurkowa, jeśli to typ 1400 jest gładsza od razowej (typ 2000). Ale skoro to jest mąka żytnia, da się z niej upiec chleb. A zakwas wolę robić z razowej.
pozdrawiam, Gunnar
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”