Witam wszystkich pozytywnie zakręconych na punkcie begonii Ja w tym roku też zamierzam wziąć się na poważnie za te piękne kwiatki. Z poprzedniego sezonu mam 2 bulwy a w tym już nie wytrzymałam i kupiłam następne 2 . Ale nie wiem tylko czy one dadzą radę na południowym balkonie... Dwie poprzednie roślinki jakoś dały radę ale były osłonięte od palącego słońca. Natomiast w tym roku nie będzie tak kolorowo...
Pozdrawiam, Aga "Szczęścia pragnie cały świat, każdy, kogo znam,
lecz dać sobie szczęścia kwiat, nikt nie może sam. Lothar Zenetti "
Ja swoje begonie na dzień wystawiam na dwór ale na noc chowam. To są moje pierwsze begonie. Zastanawiam się co będzie jak w nocy spadnie deszcz, czy im nie zaszkodzi?
Deszcz by sie przydał ale na trawnik,a o begonie też się martwię jak je przeleje czy nie zgniją,również w tym roku mam je po raz pierwszy.Wydaje mi się że ważne jest podłoże, czy dość przepuszczalne,żeby odprowadziło nadmiar wody.Śledzę prognozy i mam zamiar chować pod dach w razie deszczu,mam tylko 5 sztuk to nie ma problemu.
Czemu? Nie wzeszły?
Przesadziłam jedną z begonii do 4 l donicy a wierzch podsypałam korą. Druga nadal rośnie w małej doniczce - przesadzę ją jak podrośnie. A trzecia jest niby zwisająca i rośnie w takiej doniczce, jak się wiszące surfinie sprzedaje. Niestety nie mam większej wiszącej donicy i będzie sobie musiała w niej poradzić.
witam u mnie troszkie się ruszyły nawet niektóre posadziłem już do donic docelowych i stoją na dworze cały czas
dwie troszkie mnie martwią kupiłem jako wiszące jedna troszkie wygląda na taką ale ta chyba zwykła jest