Imer - Mój foto wątek...
- Mirabela
- 1000p
- Od: 30 wrz 2011, o 14:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Imer - Mój foto wątek...
Ale się cieszę z tej wycieczki. Przyznam , że jest co oglądać, zwiedzać.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 kwie 2009, o 11:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Remiku pomocy, mam duży kombajn Olimpus + 3 obiektywy ale co byś polecił babci do torebki. Taki żebym mogła nosi na co dzień i żeby zdjęcia były względnie dobre zwłaszcza macro. Miałam Olimpusa FE-340 ale to niewypał.
- imer
- 1000p
- Od: 29 lip 2011, o 15:51
- Kontakt:
Cieszę się, że podobają Wam się moje zdjęcia, to mnie i też trochę motywuje. W wolnej chili jeszcze jedna wycieczka, z ostatniego wyjazdu, trochę mniejsza, ale za to w bardzo ciekawe miejsce.... ;)
Grażynko, bardzo ciężkie pytanie! Skoro masz lustrzankę to najbardziej polecił bym Ci... większą torebkę!
Serio, serio. Przeczytaj sobie przy okazji taki artykuł: Dlaczego lutrzanka? (w ogóle szczerze polecam cały "Szeroki Kadr"). Każdy kompakt naprawdę ograniczy Twoje możliwości w porównaniu z lustrzanką, oczywiście gdy potrafi ją się wykorzystać (nie robi się tylko na programie AUTO). Natomiast jeśli naprawdę chcesz coś mniejszego, to bardzo ciężko coś doradzić z suchego opisu. Nie powiedziałaś też ile funduszy chcesz na to przeznaczyć, domyślam się, że im mniej tym lepiej
Jednak jak to w życiu bywa tak to ciężko. Od jakiegoś czasu wychodzą kompakty z matrycą praktycznie taką jak w lustrzance (chodzi o fizyczną wielkość matrycy, a nie o "magiczną" liczbę MPx, wbrew pozorom osobiście wybrał bym model, który ma mniej megapixeli upakowanych na takiej samej matrycy, wątpię byś drukowała na formacie A0 czy większym, albo wywędrowywała w PS ze zdjęcia jakieś tylko 10% kadru). Niestety te aparaty jak na razie są po prostu drogie (>>1500). Często też mają stałoogniskowe obiektywy.
Ale wracając do sedna, może nie polecę na razie konkretnego modelu, ale na co warto zwrócić uwagę przy kupnie kompaktu: MUSI posiadać tryb ręczny, wszelkie aparaty tylko z trybami automatycznymi odpadają (albo niechaj ma chociaż priorytet przysłony, w ostateczności), tryb makro o jak najszerszym zakresie - wbrew pozorom nie tylko do robienia zdjęć makro, ale i do zasymulowania małej głębi ostrości (np. przy portrecie), odpowiedni zakres ogniskowej (tzw. zoom - w zależności co potrzebujesz) wbrew pozorom bardzo często przydaje się szeroki kąt, podwójną stabilizację obrazu (nie tylko cyfrową, która dużo nie daje ale i optyczną - dzięki temu można użyć o 1-2 działek mniejsze czasy i obraz nie będzie poruszony.
To tak tytułem wstępu, będziemy myśleć nad czymś
Grażynko, bardzo ciężkie pytanie! Skoro masz lustrzankę to najbardziej polecił bym Ci... większą torebkę!

Ale wracając do sedna, może nie polecę na razie konkretnego modelu, ale na co warto zwrócić uwagę przy kupnie kompaktu: MUSI posiadać tryb ręczny, wszelkie aparaty tylko z trybami automatycznymi odpadają (albo niechaj ma chociaż priorytet przysłony, w ostateczności), tryb makro o jak najszerszym zakresie - wbrew pozorom nie tylko do robienia zdjęć makro, ale i do zasymulowania małej głębi ostrości (np. przy portrecie), odpowiedni zakres ogniskowej (tzw. zoom - w zależności co potrzebujesz) wbrew pozorom bardzo często przydaje się szeroki kąt, podwójną stabilizację obrazu (nie tylko cyfrową, która dużo nie daje ale i optyczną - dzięki temu można użyć o 1-2 działek mniejsze czasy i obraz nie będzie poruszony.
To tak tytułem wstępu, będziemy myśleć nad czymś

-
Dzięki za obszerny wykład i poświęcony czas.Chyba nie jest z babcią tak źle,bo jeszcze rozumiem o czym piszesz.Chodzi mi o taki aparacik do kieszeni,tyle ostatnio mam sytuacji ,że tylko cykać fotki a mój kombajn trochę waży,bez torby do niego nie ruszam się. A tu przyroda budzi się do życia tu kwiatek tam kwiatek, tu ptaszek tam rybka. Tryb AUTO omijam z daleka. Rozejrzę się w internecie. Jeszcze raz wielkie dzięki.
- imer
- 1000p
- Kontakt:
Grażynko, najprawdopodobniej za 2 tygodnie wpadnie mi w łapki nowa hybryda Samsunga (komunijny prezent dla córci) WB100, zapowiada się całkiem przyzwoity aparat za dobrą cenę (można dostać za 500zł), z wieeelkim zoomem 26x, ciekawym zakresem ogniskowej (ekwiwalent 22.3 - 579.8mm - czyli baaardzo szeroki kąt "na dole") podwójną stabilizacją i super macro od 1-10 cm, chociaż niestety bez pełnego manuala. Zobaczymy co jest to warte.
- aage
- Od: 7 mar 2008, o 13:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jak zawsze piękne fotki z cudnych miejsc 

-
Remiku dziękuję za wiadomość.
- wielkakulka
- Od: 5 wrz 2012, o 12:25
Ja mam problemy z robieniem fotek z bliska...pomijajac sprzęt watpliwej jakosci, to umiejetnosci fotografa do niczego. Ostatnio cykam fotke z odległosci i przycinam na komputerku powiekszajac wybrany kawałek zdjecia.
- imer
- 1000p
- Kontakt:
Aniu, napisz proszę dokładnie jak imasz aparat, zobaczymy czy coś można na to poradzić.
- wielkakulka
Cyfrówke Olympus LENS - teraz spisze wszystko co na nim napisano - tak sie znam -
HD MOVIE 5xWIDE OPTICAL ZOOM4.7-23.5 MM 1:2.8-6.5
HD MOVIE 5xWIDE OPTICAL ZOOM4.7-23.5 MM 1:2.8-6.5
- imer
- 1000p
- Kontakt:
Aniu, napisałaś wszystko, oprócz... modelu
Z tego co znalazłem jest to najprawdopodobniej Olympus Stylus 5010

Z tego co doczytałem posiada on 2 tryby macro:
1. MACRO MODE - zakres ostrości od 15 cm do 60 cm (w zależności od ustawienia zooma).
i
2. SUPER MACRO MODE - zakres ostrości od 7 cm do 60 cm - jednak w tym trybie najprawdopodobniej nie można używać zooma i jest dosyć ciemna przesłona (f=8,3) także warto przy dobrym oświetleniu.
Także do robienie zdjęć z bliska przetrenuj te 2 tryby macro, powinno wychodzić lepiej.

Z tego co znalazłem jest to najprawdopodobniej Olympus Stylus 5010

Z tego co doczytałem posiada on 2 tryby macro:
1. MACRO MODE - zakres ostrości od 15 cm do 60 cm (w zależności od ustawienia zooma).
i
2. SUPER MACRO MODE - zakres ostrości od 7 cm do 60 cm - jednak w tym trybie najprawdopodobniej nie można używać zooma i jest dosyć ciemna przesłona (f=8,3) także warto przy dobrym oświetleniu.
Także do robienie zdjęć z bliska przetrenuj te 2 tryby macro, powinno wychodzić lepiej.
- wielkakulka
Indentyczny,
kolor inny
Właśnie w trybie macro nie wychodzą ładne fotki. Lepiej zrobiś fotke z odległości i potem przyciąć i powiększyć na komputerze.
kolor inny

Właśnie w trybie macro nie wychodzą ładne fotki. Lepiej zrobiś fotke z odległości i potem przyciąć i powiększyć na komputerze.
- imer
- 1000p
- Kontakt:
No tak, widziałem jeszcze bodajże błękitne i różowe
To dziwne, że źle wychodzą. A mogła byś zrobić taki test: ustawić aparat nieruchomo na jakiejś równej powierzchni (nie z ręki) w odległości powiedzmy 10 cm ustawić "coś" tak aby było w środku kadru, aby autofokus łapał to bezproblemowo (na pewno coś się zaświeca na zielono gdy łapie autofocus) i zrobić zdjęcia w obu trybach makro, ale używając samowyzwalacza. Koniecznie z wyłączoną lampą błyskową (do makro nie używamy) i na zewnątrz aby było jasno. I wstawić tu te zdjęcia, a jeszcze lepiej podesłać mi na e-mail w oryginalnej wielkości.

To dziwne, że źle wychodzą. A mogła byś zrobić taki test: ustawić aparat nieruchomo na jakiejś równej powierzchni (nie z ręki) w odległości powiedzmy 10 cm ustawić "coś" tak aby było w środku kadru, aby autofokus łapał to bezproblemowo (na pewno coś się zaświeca na zielono gdy łapie autofocus) i zrobić zdjęcia w obu trybach makro, ale używając samowyzwalacza. Koniecznie z wyłączoną lampą błyskową (do makro nie używamy) i na zewnątrz aby było jasno. I wstawić tu te zdjęcia, a jeszcze lepiej podesłać mi na e-mail w oryginalnej wielkości.
- wielkakulka
Da się zrobić. Kolorowe elementy wyjdą ładnie, białe, żółte, rózowe niestety nie.
Oprócz rózu i błękitu mogę jeszcze zaserwować fotkę-rysunek...
ślij maila na pw
Oprócz rózu i błękitu mogę jeszcze zaserwować fotkę-rysunek...

ślij maila na pw