MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach CZ.II
- kidaa21
- 200p
- Od: 6 kwie 2012, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Hodowla dzikich pszczół i Trzmieli w naszych ogrodach. CZ II
murarki latają przy temeraturze 15 stopni
co do rurek srednica od 8mm do 2,5 cm
co do przenoszenia tylko wieczorami juz gdy nie latają, potem jak złożą jajeczka nie ruszac i nie wstrzasać bo larwy pospadają i padną
co do rurek srednica od 8mm do 2,5 cm
co do przenoszenia tylko wieczorami juz gdy nie latają, potem jak złożą jajeczka nie ruszac i nie wstrzasać bo larwy pospadają i padną
:)
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 18 kwie 2012, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Swoją drogą to dziwne uczucie gdy kokony za które zapłaciłeś opuszczają pszczoły i tylko masz nadzieje że wrócą ,na szczęście moje jakimś cudem odnalazły swój domek , bzyczą naokoło aż miło

Tydzień temu wykluły się pierwsze samce.

Reszta kokonów i samce na górze zostały zaniesione do domku:

W zeszłym roku miałem 500 kokonów, w tym dużo więcej.
Poniżej filmik ze wczoraj. Samce latają w koło i czekają na samiczki
.
Tylko nie piszcie, że mało rurek wystawiłem, bo dołożę później.
Moje Małe Murarki

Reszta kokonów i samce na górze zostały zaniesione do domku:

W zeszłym roku miałem 500 kokonów, w tym dużo więcej.
Poniżej filmik ze wczoraj. Samce latają w koło i czekają na samiczki

Tylko nie piszcie, że mało rurek wystawiłem, bo dołożę później.
Moje Małe Murarki
Moje też mają się dobrze! Trudno je sfotografować w locie! ale udało się jak odpoczywały:

Mają dużo kwiatków z derenia a i inne kwiatki też są:

Mają dużo kwiatków z derenia a i inne kwiatki też są:

Zielonym do góry!
- ania1590
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 kwie 2009, o 08:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
A gdzie one nocują jak się już wygryzą?
ania1590
Zaczynam się obawiać, że mój nowy domek dla pszczół będzie za mały. W zeszłym roku kupiłem 100 kokonów z czego wykluło się tylko 70. Po wyjęciu kokonów z rurek naliczyłem ich 450. W zeszłym roku koło domku latało kilka pszczół max w danej chwili 5, teraz jest ich pełno, zobaczcie sami na załączonym filmiku co tam się dzieje
Jakieś sugestie odnośnie powiększenia domku?? Planowałem tylko po wykluciu się wszystkich kokonów dołożyć trzciny w miejsce pudełek na kokony. Ale czy nie będzie za mało?? Nie przypuszczałem, że tak szybko się rozrośnie moja kolonia 
http://youtu.be/Qe0QNdwFF0M

http://youtu.be/Qe0QNdwFF0M
- BozenkaA
- 1000p
- Od: 26 cze 2011, o 21:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kristoof, śliczny ten Twój domek, ale czy nie powinieneś dać z przodu siatki, by ptaki nie potraktowały go jak stołówki?
No wlasnie powinienem ale nie moge sie zebrac zeby ja kupic i zamontowac 

-
- 100p
- Od: 30 mar 2008, o 19:42
@kristoof ładny domek. Jeżeli narzekasz na nadmiar murarek to ten brak siatki może pomóc w ich redukcji 
W ubiegłym roku miałem murarki w rurkach z rdestu. Wszystko super, ale ich późniejsze rozcinanie i wybieranie kokonów było bardzo męczące. Na dodatek kilka pszczółek nie przeżyło tego. Wypatrzyłem w internecie pomysł na domek i przystąpiłem do pracy.
Bierzemy klocek drewna 14x50 cm, grubość ok. 12-13 cm i wiercimy wiertłem 8 mm 350 otworów. W otwory wkładamy zwinięte w rulon kartki papieru o długości większej niż grubość klocka, tak by wystawały poza niego. Papier jaki zastosowałem to papier do pakowania, z jednej strony zaimpregnowany. Powinno mu to pomóc w przetrwaniu wilgoci z powietrza.

Następnie wystające kawałki rurek zaginamy:

Uzyskujemy rurki, które z jednej strony licują z krawędzią klocka a z drugiej są zamknięte przez zagięcie:

Składamy ze sobą 2 takie klocki i mamy hotel gotowy:

Idea tego rozwiązania jest następująca: po sezonie wyciągamy papierowe rurki z dziurek za pomocą wystającego kawałka papieru, rozwijamy rulon i mamy pszczółki bezpiecznie ewakuowane na zimę.
Czas wiercenia otworów w 1 klocku: ok. 2 godziny na wiertarce stołowej. Czas wkładania rulonów papieru do 1 klocka: ok. 2 godziny. Może trudno w to uwierzyć, ale potrzeba ok. 2 m2 papieru na te 350 otworów. Chwilę to trwa, ale zimą okropnie się nudzę

W ubiegłym roku miałem murarki w rurkach z rdestu. Wszystko super, ale ich późniejsze rozcinanie i wybieranie kokonów było bardzo męczące. Na dodatek kilka pszczółek nie przeżyło tego. Wypatrzyłem w internecie pomysł na domek i przystąpiłem do pracy.
Bierzemy klocek drewna 14x50 cm, grubość ok. 12-13 cm i wiercimy wiertłem 8 mm 350 otworów. W otwory wkładamy zwinięte w rulon kartki papieru o długości większej niż grubość klocka, tak by wystawały poza niego. Papier jaki zastosowałem to papier do pakowania, z jednej strony zaimpregnowany. Powinno mu to pomóc w przetrwaniu wilgoci z powietrza.

Następnie wystające kawałki rurek zaginamy:

Uzyskujemy rurki, które z jednej strony licują z krawędzią klocka a z drugiej są zamknięte przez zagięcie:

Składamy ze sobą 2 takie klocki i mamy hotel gotowy:

Idea tego rozwiązania jest następująca: po sezonie wyciągamy papierowe rurki z dziurek za pomocą wystającego kawałka papieru, rozwijamy rulon i mamy pszczółki bezpiecznie ewakuowane na zimę.
Czas wiercenia otworów w 1 klocku: ok. 2 godziny na wiertarce stołowej. Czas wkładania rulonów papieru do 1 klocka: ok. 2 godziny. Może trudno w to uwierzyć, ale potrzeba ok. 2 m2 papieru na te 350 otworów. Chwilę to trwa, ale zimą okropnie się nudzę

@Krzychoo bardzo fajny pomysł na domek, na pewno ułatwia wyjmowanie kokonów na zimę, ja się męczyłem z moimi kokonami i trzciną w tym roku, aż strach pomyśleć co będzie po tym sezonie.
- markonix
- Od: 16 mar 2009, o 16:38
kristoof
spora część tych pszczół to samce które za jakiś czas padną , wtedy będziesz mógł ocenić ile tak naprawdę masz pszczół samic , co nie zmienia faktu że możesz dołożyć trzciny jeśli ją masz
spora część tych pszczół to samce które za jakiś czas padną , wtedy będziesz mógł ocenić ile tak naprawdę masz pszczół samic , co nie zmienia faktu że możesz dołożyć trzciny jeśli ją masz

Krzychoo - bardzo fajne! Powiedz, jak zwijałeś rurki? Na ołówku czy może inaczej? Chcę na szybko dorobić próbki innych niż trzcinowe domków, bo martwi mnie to, że pszczoły nie wyglądają na zachwycone nimi.
Pozdrowienia,
Gośka
Gośka
-
- 100p
- Od: 30 mar 2008, o 19:42
Zwijałem na tym co mi w rękę wpadło: elektroda do spawania o średnicy ok. 6 mm
Generalnie na coś musisz te kawałki pociętego papieru nawijać. Ułatwia to i zwijanie i wkładanie rurek do wywierconych otworów.

- phrix
- 100p
- Od: 10 kwie 2011, o 11:15
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Moje murarki już zapylają jagody kamczackie
W wolnym czasie mają inne zajęcia :

Zapowiada się dobry rok dla murarki, koło rurek wygląda jak w roju pszczoły miodnej
Jednak najbardziej cieszy mnie to, że trzmiele zostały na mojej działce - głównie one interesują się kwitnącą borówką amerykańską.

W wolnym czasie mają inne zajęcia :

Zapowiada się dobry rok dla murarki, koło rurek wygląda jak w roju pszczoły miodnej

Jednak najbardziej cieszy mnie to, że trzmiele zostały na mojej działce - głównie one interesują się kwitnącą borówką amerykańską.
"Natura jest nieskończenie podzielonym Bogiem" - Friedrich Schiller
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
Moje zaczęły osiedlać się w domu. Pod parapetami, wlatują i wylatują cały czas. Odwiedzają krokusy i sasanki. Do kwitnienia borówki to mam jeszcze daleko.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris