Chrapkowe doniczki cz. II

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
agnieszka_
1000p
1000p
Od: 21 gru 2012, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Chrapkowe doniczki cz. II

Post »

:wit
Nie moge się doczekać kiedy się rozwina te pączki ;:65 ;:333
Awatar użytkownika
Chrapka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2011, o 00:01

Post »

Agnieszko uwierz mi, że ja również :) Tego dużego Aeschynantusa mam od maleńkiej ciętej szczepki od ok... 2 lat? Jakoś tak... Gdy poprosiłam znajomą o szczepkę to pojęcia nie miałam co to za roślina, ale po prostu spodobały mi się te ciemne kwiatki-nawet nie wiedziałam, że z tych ciemnych wyrastają jeszcze jasne :) W chwili obecnej mam pięc Aeschynantusów, z czego dwa zaczynają kwitnąć, jeden trzeci zakwitł kiedyś na pomarańczowo, ale niemal go ukatrupiłam, teraz jest w sanatorium :)
Podobno Aeschynantusy czasem gubią pąki przed całkowitym rozwinięciem...zobaczymy jak to będzie u nas-na pewno się pochwalę :) Lub pożalę... :?

Nastia, Tesia i Renata ;:196
Alinko ja również mam za sobą killllkkkka podejść do storczyków, ale się nie poddaję... :) A Kalathea przepiękna-jeszcze takiej nie mam-oj ścignę ja tą Twoją koleżankę, ścignę :wink:

Dziś, za sprawą Arkadiusza, postanowiłam poczynić drastyczne cięcia Difenbachiom. Niestety zaniedbałam je znacząco i ogołociły się panie nieco, tak więc cięłam-nie patrzałam, niech walczą i odbijają :) Pozostaje pytanie co ze słoikami pełnymi ukorzeniających się kawałków? :;230
Chyba będę musiała zbudzić swój śpiący wątek wymianowy, ponieważ miejsca na parapetach zupełnie brak, na stolikach poustawianych specjalnie dla doniczek również zapałki się nie wciśnie i ja mam jeszcze kilka chciejstw, którym muszę gdzieś zrobić miejsce. Zwłaszcza, że to takie osobniki, które prędzej czy póżniej muszę mieć i koniec ;:108 ;:108 ;:108
sylvi
1000p
1000p
Od: 26 sty 2012, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

widać, że aeschynantus stęsknił się za Twoją adoracją i koniecznie chciał zwrócić na siebie uwagę ;:306 lepiej go dalej lekceważ to nie zgubi pąków tylko będzie szalał z kwitnieniem ;:198
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2011, o 18:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Basiu, widać, że eszynantus lubi zaskakiwać i czekał na przeniesienie w ustronne miejsce. :wink:
A serio, pamiętam, że największy szok przeżyłam po powrocie z tygodniowych wczasów, tyle pozytywnych zmian i w domu, i na balkonie. ;:108
Awatar użytkownika
Chrapka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sylwio-jak na pierwszy raz nie muszi szaleć z Tym kwitnieniem ale niech w ogóle pokaże jak to robi :)
Jagódko bo to faktycznie tak jest-jak co dzień zaglądamy do rośliny bo na czymś tam nam zależy /na nowym liściu, na pąku itd/ to niczego nie zauważamy i denerwujemy się lub martwimy, że może oś nie tak, że już nic z tego nie będzie i w ogóle i w ogóle...i wówczas wydaje nam się, że taaak dłuuuuugo to trwa... A gdy damy sobie i roślinie spokój to się okazuje, że ona zadziałała-cuda niemalże-i to w tak krótkim czasie :;230
Dziś pogoda całkiem niezła, więc korzystając z okołopołudniowego snu dzięcięcia, myknęłam do ogródka posprzątać na rbatce po zimie i... po psie. Było co grabić i wyrzucać... I choć nie ma się czym chwalić to już sam porządek na rabatce szalenie cieszy oko...

Poczyniłam również porządki na stolikach, szafkach i półeczkach, tak więc ruszyłam wątek sprzedażowy-może komuś czegoś braknie... Zapraszam ;:3
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2011, o 18:49

Post »

Basiu, wczoraj podejrzałam, jak tam zielistkowe szczepki i 4 wsadziłam do doniczki, natomiast dwie z całkiem już sporymi korzonkami czekają na stabilizację pogody i wysyłkę. :) Oczywiście szczepek jest więcej, ale korzonki na razie znikome, ale dwie masz bankowo, a dołożę ci jeszcze na pewno świeżo cięte, to sobie ukorzenisz sama. :)
Chciałam zajrzeć do twojego wątku sprzedażowego, ale link w podpisie kieruje na stronę z informacją, ze taki wątek nie istnieje. ;:218
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Szkoda storczyków - u mnie rosą, jak głupie. A zajmuję się nimi tylko raz w tygodniu, bo więcej czasu brak.

Eszki - za to szaleją u Ciebie. Pączku rosły dużo...

Ten sukulent o bordowych, błyszczących liściach - jaki piękny ;:108
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 maja 2009, o 15:03
Kontakt:

Post »

Basiu aeonium pomimo iż podgryzione :twisted: to po prostu pięknie błyszczące ;:167
no i oczywiście gratuluję pączków "eszkowych" (wybacz skrót, ale na forum tydzień nie byłam i nijak nie wymówię tej oryginalnej nazwy ;:223 )
Pozdrawiam teraz z centrum... Aga
Oto moja mała "dżungla" --> part V; Spis moich wątków
Sprzedaję ładne sadzonki hibiskusa czerwonego pełnego
Awatar użytkownika
elcia1974
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2009, o 18:25

Post »

E tam ja sobie życie ułatwiam i piszę po polsku: Eszynantus ;:224
Znaczy się Twój Eszynantus Basiu jest po prostu cudny ;:138
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34

Post »

Basiu,nie wiem czy Lidzia podziwiała Twoje storczyki ale zapewniam Cię,że ja na pewno.Istotnie przepięknie kwitnące a ich lśniące liście świadczą o Twojej nad nimi troskliwości.O maleństwo się nie martw,na pewno nic nie będzie go zjadało.
Pozdrawiam i życzę samych sukcesów w hodowli roślin :wit
Awatar użytkownika
AliWas
500p
500p
Od: 24 lut 2013, o 00:17

Post »

Basiu... gdzie Jesteś? ;:144
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
oxalis
1000p
1000p
Od: 24 mar 2012, o 00:47

Post »

Basiu :wit , i Ciebie też czarna dziura zassała?
Aeonium wygląda super na Twoich fotkach, błyszczy się jak...czarny diament ;:138 .
Gratuluję kwitnień na phalenopsisach ;:63 .
Jeszcze muszę słówko uznania pod kątem kolesia z najtrudniejszą nazwą świata wypowiedzieć :;230
Aeschynanthus obdarował Cię od serca tymi pąkami, musi mu być dobrze :heja .
Awatar użytkownika
Chrapka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie :)
Ależ się cieszę, że wróciłam do świata "zielonych" :) Utraciłam hasło do mojego konta i tu wielkie podziękowania dla babuchny i KaRo, dzięki którym udało się je odzyskać -Dziękuję za wszelką pomoc!
Kasiu już się odessałam z czarnej dziury i jestem :) A Aeonium rzeczywiście jest takie błyszczące :)
Widzę, żeście uczepiły się nazewnictwa-mnie Aeschynantusy nie sprawiają trudności w wymawianiu :) -może dlatego tak kwitną-jak się ogarnę to pokażę ich aktualne fotki :)
justus-u mnie wreszcie zaczęło dziać się cokolwiek dobrego, jeśli chodzi o storczyki-może mój upór pomógł w ogarnięciu ich-znalazłam kolejny nowy pędzik kwiatowy-ależ mnie to mobilizuje :)

Arkadiuszu, Elu, Agusiu dziękuję za miłe słowo :)
Alinko już jestem, jestem :)
Jagódko już wątek "'naprawiony" :) A na Zielistkowe szczepki już mi się buzia cieszy-ostatnio bardzo mnie na nie "wzięło" :)

Chcąc nadrobić zaległości pokażę nowy nabytek od Alinki AliWas :)
Dziękuję, Kochana, jest bardzo ładna ta Szeflera /i wielka :)/

Obrazek

Obrazek

Nie ukrywam, że osłonka podoba mi się bardzo ;:167 Nie mam wątpliwości co do tego, że jest to Twoje, Alinko, rękodzieło :) Początkowo zamiarowałam przesadzić Szeflerę do większej doniczki, ale póki co zrezygnowałam na rzecz osłonki :)

Obrazek

Szeflera i roślinki prezentowane poniżej trafiły na "nowy" /bo stary-używany/ kwietnik wyłapany z ogłoszenia typu "oddam gratis". Dobrze, że sokole oko eMa w porę dostrzegło ogłoszenie :) Tak więc zamieszkał z nami drugi rozporowy kwietnik-brązowy, mieszczący 8 doniczek /jak znam życie to już ja go przystosuję do większej ilości :;230 /

Calathea orbifolia zajęła pięterko.

Obrazek

Oxalis, którego bardzo lubię, ulokowany został na kwietnikowym parterze.

Obrazek

Nie mogło tam zabraknąć rozjaśniających towarzystwo Zielistek, czyli Bonnie, której mam nadzieję posłuży zmiana miejsca, bo do tej pory rosła słabo...

Obrazek

Oraz Zielistka Sternberga, która wreszcie wypuściła pędzik z potomnymi.

Obrazek

Na zakończenie pokażę dawno nie prezentowaną, młodą Alocazję Callidorę:

Obrazek

Oraz jej matka- aby zapewnić drogiej pani jak najwyższą wilgotność, M ulokował ją między kanapami, w pobliżu otwartego akwarium :)

Obrazek
Awatar użytkownika
kociara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2011, o 21:37

Post »

Staram się nadrabiać zaległości ale nijak się nie daje. Co wejdę w wątek, jak się przylepię
do jakiegoś zdjęcia to napatrzeć się nie mogę! Przecież choćby tutaj tyle piękności.
I nawet nie wiem co bardziej oko przyciąga: ta rewelacyjna, nadzwyczajnej urody szeflera
czy calathea orbifolia - są prześliczne. :roll: ;:138
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Oj ja jak Krysia próbuję nadrobić i nie wyrabiam...ale za to podziwiam Twoje cudne roślinki i nowa szeflera przeurocza :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”