Minibotanik Jacka cz.7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Minibotanik Jacka cz.7

Post »

Agnieszko, wielkie dzięki! Ogród trzeba było przearanżować po wykopach kanalizacyjnych i studni, jaka u mnie "wyrosła". Mam nadzieję, że wtopi się w krajobraz 8-)
Ułożyłem duże kamienie tak, bym mógł po nich swobodnie chodzić. Tworzą ścieżkę wewnątrz skalniaka i tylko one są solidnie osadzone. Pozostałe kamyki są ruchome i w zależności od potrzeb, będą przesuwane. Taką miałem koncepcję i dziś już ją wypróbowałem, sadząc pierwsze rośliny na nowym skalniaku :)

Patakazo, bardzo dziękuję :) Wykorzystuję materiały, które mam pod ręką, często materiały wtórne, które zamiast wyrzucać zmieniają swoje przeznaczenie i dalej służą. A drugi rodzaj ulubionych materiałów to naturalne - kamienie, wszelakie pniaki, korzenie drzew, szyszki itp.

Pisałem właśnie u Lokiego, że miałem wczoraj gościa - przyleciała kaczka. Dwa kaczory zostały za siatką, próbujac ją sforsować. Nie wpadły na to, że możnaby górą :;230
Obrazek
Awatar użytkownika
IWONA1311
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 mar 2011, o 12:10

Post »

:wit Jacku
Widzę że robota w ogrodzie idzie pełną parą, powstają nowe rabaty i gości masz nie byle jakich.
Tak patrzyłam na Twoje go krokusa Firefly bo ja mam też pod taką nazwą z tym że mój jest jesienny i tak się zastanawiam który z nich jest prawdziwym firefly?
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

JacekP pisze:Geniu, nawet jeśli są straty, niekoniecznie były spowodowane zimą. Moja sangwinaria nawet rozrosła się. Straty takie czy inne zawsze są, bo czynników jest wiele, byleby nie dziesiątkowały

Jacku w zeszłym roku była taka

Obrazek
a w tym roku nie ma po niej śladu.
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jacku, do prac wiosennych zabrałeś się z entuzjazmem i efekty już widoczne! Poszerzony skalniak wyglada imponująco, wykorzystanie podkładow kolejowych bardzo pomysłowe!
Urzeka mnie tez Twoja rabata trawiasta, powstała ubiegłej jesieni.
Współczuje pozimowych strat w azaliach...
Pozdrawiam serdecznie :wit
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

;:224 ależ się ostro zabrałeś do pracy..... ;:215
Będzie pięknie jak wszystko obsadzisz.
A czym wyłożysz ścieżki bo widzę że jakby podłoże już przygotowane.
Podkłady to super pomysł, są nie do zdarcia.
Kiedyś szukałam u nas, ale nie znalazłam.
Kaczusia mądra a kaczory......no cóż, tylko jedno im w głowie..... ;:306
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Jacku
Jeszcze ciekawiej u Ciebie po tych robotach kanalizacyjnych - widzisz, a martwiłeś się :!:
Ciekawie wygląda drewniane przykrycie dziękuję i obramowania z cegieł. Można by było tam na tym podeście jakieś donice wyeksponować :)
Czy na ścieżkach masz ubitą ziemię, czy to suchy cement ?
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonka, dziękuję. Kaczki bywają u mnie, gdy jest dużo wody. Ale są bardzo płochliwe i pierwszy raz udało się złapać w kadr.
Sprawdziłem z netem i mój 'Firefly' się zgadza. Jego pełna nazwa: crocus sieberi 'Firefly'. Sprawdź, jaki Ty masz gatunek.

Geniu, szkoda takiej pięknej sangwinarii tym bardziej, że one nie są tanie. Ale też bardziej wrażliwe od gatunku więc coś mogło zaszkodzić.

Witaj Kasiu :!: Skalniak już się "prosił" o powiększenie, bo ten zrobiony 4 lata temu zapełniony po brzegi. Myślę, że na kolejne 4 lata starczy :)
Chodzi Ci o moje azalie doniczkowe? Jakoś nie żal mi ich - naturalna selekcja. Miały być wyrzucone więc ja im dałem tylko szansę i przedłużyłem życie o jeden sezon. Zostało jeszcze kilka 8-)
Właśnie wczoraj pracowałem na rabacie trawiastej i bawiłem się we fryzjera :lol: Ogólnie trawy wyglądają dobrze po zimie (nawet uniola świetnie przezimowała :tan ) ale nie wszystkie jeszcze odbijają.

Grażynko, ścieżki mają solidny drenaż z gruzu i na to piasek. I na tym koniec. Piasek mocno ubijam i dosypuję, jak brakuje. Inne ścieżki mam z cegieł i jeszcze inne właśnie z podkładów kolejowych. Dostałem kiedyś 8 szt i to rzeczywiście najtrwalsze i nie do zdarcia ścieżki.
Tak, kaczorki nierozgarnięte ale za to piękne, bo to krzyżówki. Robią teraz mnóstwo hałasu na stawach i co rusz przelatują mi nad głową :lol:

Agnieszko, no martwiłem się (i złościłem też), bo trochę roślin straciłem. Ale potem ostro się zabrałem do roboty i próbuję porażkę przekuć w sukces. Jeszcze sporo przede mną.
Ścieżki są z ubitego dobrze piasku, który zakrywa gruz. Dzięki temu woda się nie zbiera, a sam piasek czasem zagrabię lub ubiję ponownie.
Co do "drewnianego ronda", to najpierw poczekam na pokrywę od dziękuję, której jeszcze nie zamontowali. Może potem postawię tam jakieś donice, choć nie lubię stawiać doniczek na patelni. Może agawy?
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Jacku sporo pracy już wykonałeś - miło ogląda się nowe rabaty.
Ciekawe jak je zagospodarujesz.
Miałam zaplanowane na jutro wysłanie kłaczy i innych dla Ciebie ale chryzantemy zbyt małe aby je ruszać więc wstrzymam się i wyślę dopiero po majowym weekendzie. Swoje dalie tez jeszcze nie sadzę bo ziemia zbyt wilgotna i zimna, ostatnie noce mieliśmy przymrozki.
Kamasja biała stojąca w pojemniczku na klatce schodowej ma pęd kwiatowy - oby tylko nie zakwitła u mnie bo szkoda.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

To masz fajnie, możesz podglądać jak żyją i jakie mają obyczaje.
Ja uwielbiam podglądać zwierzaki u mnie.
Czasem można się nieżle ubawić, nie wiadomo czy my od zwierząt czy one od nas łapią takie zachowania.
Miłego wieczoru. :wit
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu, bardzo wiele roślin czeka na przesadzenie więc migiem zapełnię nowe, puste miejsca. Nareszcie rośliny będą trochę lepiej wyeksponowane. I wszystkie spod muru muszę przesadzić przed planowanym ocieplaniem i tynkowaniem budynku.
Na roślinki spokojnie poczekam. A kamasja, to miała być biała o szywnych liściach? Bo jakąś dostałem w ub. roku ale nie wiem jaki kwiat. Właśnie przypomniałem sobie o niej teraz, jak wzeszła i długo zastanawiałem się, co to.

Grażynko, my możemy nauczyć się więcej od zwierząt, bo robimy to świadomie ale one od nas też się uczą i korzystają z naszej obecności. Nawet te dzikie zwierzęta. Wiele z nich przyzwyczaja się do nas i często przebywa w pobliżu domostw. Mogą liczyć na dokarmienie, bezpieczeństwo (bażanty nagminnie przesiadują w sadzie sąsiada, bo lisom tam trudniej się dostać), dobre warunki do zamieszkania.
Ostatnio jakieś ptaki się tłukły na zabój (chyba o smaczny kąsek) a ja nawet nie wiedziałem, co to za gatunek :oops: Dzięcioł często stuka w moje wierzby i sójek sporo.

Dziś moje śnieżniki:

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Twoje fotki śnieżników przypomniały mi, że i ja miałam kiedyś te różowe...Nie mam pojęcia gdzie się podziały. Zostały mi tylko niebieskie i białe. Trzeba przyznać, że śnieżniki są urocze. Naprawdę je lubię.
Z podziwem oglądam zmiany w Twoim ogrodzie. Studzienka dobrze wkomponowana. Solidne ścieżki, powiększony skalniak. To robi wrażenie :!: Pamiętam ile nerwów i pracy kosztowały Cię te roboty ziemne. Wychodzi na to, że zgodnie z przysłowiem "nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło".
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2009, o 19:20

Post »

Śnieżniki są urocze.Gdyby jeszcze nie chodziły tam gdzie proszone nie są.To samo zresztą dotyczy wszystkich wiosennych cebulowych.Mam je wszędzie.Robi się łąka.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Ja staram się ścinać kwiatostany tych wiosennych kwiatków zaraz po przekwitnieniu ,żeby się tak nie rozsiewały , troszkę to pomaga.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Też mam trochę śnieżników.
Fajna niewymagająca roślinka.
Ale też mam ich po całym ogrodzie.
Nie wiem czy dlatego, że przekopałam czy same się rozsiewają.
Ale chyba to pierwsze. :uszy
Luknij na pw.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Jacku właśnie taka kamasja czyli biały kwiat o sztywnych liściach bo to inna odmiana.
Te błękitne mają tendencję do załamywania się liści w połowie wysokości.
Jednak kwiaty mają piękne i wystarczy je posadzić za inną aby zasłonić.
Wyobraź sobie,że dziś obserwowałam nasze kochane pszczółki ... rudawe toto i mniejsze od miodnej. Miłe zaskoczenie bo sporo tego lata ...
Fotki perfekcyjne jak u zawodowca - to tradycja u Ciebie .
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”