Tuje - czy będą rosły w takim miejscu?

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
asiaowca
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 13 kwie 2013, o 07:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Tuje - czy będą rosły w takim miejscu?

Post »

Witam wszystkich serdecznie :)

Bardzo proszę o pomoc. Planuję zasadzić przy płocie tuje (skłaniam się ku tują smaragd). Głównym celem jest odgrodzenie się od sąsiadów. Nim kupię drzewka chciałam się upewnić czy w ogóle w takim miejscu będą rosły? Przy płocie rosną już drzewa i boję się że cień który dają, oraz samo ich sąsiedztwo spowodują że tuje rosnąć nie będą. Z góry dziękuję za wszystkie uwagi ;:215

Poniżej zdjęcia płotu. Przepraszam za te samochody zasłaniające widok, ale aktualnie innych zdjęć nie posiadam, więc te muszą wystarczyć. Myślę, że widać to co najważniejsze.

Obrazek
Obrazek
Asia
Awatar użytkownika
kefas g
200p
200p
Od: 23 maja 2011, o 17:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Tuje - czy będą rosły w takim miejscu?

Post »

Na iglaki za cienisto, w ogóle pod świerkami jest zbyt duży mrok. Takie zacienienie lubią tylko niektóre rośliny.
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 paź 2005, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Spróbowałabym w tym miejscu poprowadzić żywopłot z cisa :D Trudność może sprawić wykopanie dołka pod rośliny - trzeba sprawdzić. Świerki mają często korzenie idące poziomo tuż pod powierzchnią.
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Olenkazz
200p
200p
Od: 3 mar 2013, o 13:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wiesz, wg mnie z żywopłotem będzie trudno.... cień + korzenie od świerköw (rzeczywiście system korzeniowy tych drzew jest specyficzny - płytki i rozległy. Nie zastanawiałaś się nad np. Przesłonä z płotöw drewnianych lamelowych?

Mogły by stanowić świetnä przesłonę a jednocześnie tło dla innych rośli, ktörym towarzystwo świerköw by nie wadziło... np rabata rododenronowo- bylinowa.....
Pozdrawiam
Olenka
asiaowca
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dziękuje za odpowiedzi. Cieszę się, że napisałam posta przed zakupem roślin, bo zaoszczędzi nam to dużo pracy i również pieniędzy. Być może posadzę na próbę kilka cisów i zobaczę czy będę rosły. Sosny od lewej strony nie są takie gęste i popołudniu słońce już dochodzi w to miejsce, wiec może się uda. Jedno złamane wcześniej przez piorun drzewo jest ucięte w połowie, wiec dodatkowo będzie można je wyciąć. Ze względu na dobre stosunki z sąsiadami nie chciałabym się odgradzać na całej długości płotem, boję się że mogliby się obrazić, a tego bym nie chciała, ale jest to jakieś wyjście, które mogę wykorzystać w ostateczności.

;:215 dziękuje za pomoc!
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Zanim wytniesz sosnę zapoznaj się z prawem, bo możesz zapłacić wysokie kary za wycięcie drzew.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Moim zdaniem to nawet gdyby była szansa na wzrost tui w tym miejscu, to one tam nie pasują, ich charakter i regularna forma w towarzystwie tych świerków spowoduje, że będą wygladały jakby 'z innej bajki'.Pomyślałabym raczej o kawałku płotu lamelowego tam gdzie bardziej chcesz się zasłonić, albo posadziłabym coś liściastego mało wymagajacego np. pęcherznice powinny dać radę.Cis bedzie tam rósł, ale bardzo powoli gdyż ma spore zapotrzebowanie na wodę.
asiaowca
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Comcia - dzięki za podpowiedź. Zdaję sobie sprawę, że bez zezwolenia nie ma co ryzykować. Nie wiem czy trudno uzyskać takie zezwolenie, ale mam nadzieję, że dla i tak zniszczonego wcześniej drzewa nie będzie dużych problemów.

Selli7 - pierwotnie chciałam posadzić tuje na całej długości siatki, ale teraz widzę że to nie jest dobry pomysł. Chyba posadzę je dopiero od miejsca, w którym kończą się świerki, bo w sumie tam najbardziej zależy mi na przesłonięciu. A tam gdzie rosną świerki może skuszę się na niedługi kawałek płotu lamelowego. Wydawało mi się, że tuje na całej długości będą ładnie wyglądać, ale rzeczywiście nie wzięłam po uwagę sąsiedztwa świerków. Muszę sobie to wszystko od początku przemyśleć, bo to co planowaliśmy na pewno nie wypali.

Dzięki za sugestie ;:180
monberka
500p
500p
Od: 2 kwie 2013, o 08:40

Post »

asiaowca, ja aby osłonić się od sąsiadów postawiłam płoty lamelowe, pomalowałam je drewnochronem...pracy było co niemiara, ale jak na razie efekt super...prywatności kupa :D pomimo tego sadzę po całości działki tuje brabanty bo gdy za kilka ładnych lat płoty szlag trafi to będzie już piękny żywopłot rósł :heja Tylko kwestia gustu...czy ci się takie płoty podobają?
asiaowca
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

monberka, zdecydowanie wolę tuje od płotu. Posadzilismy w zeszły weekend 50szt od strony drugich sąsiadów i wyglądają super, więc tym bardziej mam ochotę posadzić drzewka po obu stronach :) Na razie czekam na zezwolenie na wycięcie. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”