Fasolka szparagowa cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
tomate
200p
200p
Od: 27 kwie 2012, o 19:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Fasolka szparagowa

Post »

Doppelte Holländische Prinzess dostałam od mamy, była z firmy Ogrodnik.
Tu możesz zobaczyć http://www.cebulki-kwiatowe.pl/product_ ... s_id=10431

A Saxa zielona była u mnie katastrofalna. Siałam 2 razy, rośliny nawet były ok, ale prawie że nic nie zebrałam. W tym roku mam znowu Princeske i Fasolkę kwitnącą na czerwono - Gulliver, ciekawe jaka ta będzie :wink:
Pozdrawiam
Ewa
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

tomate pisze:bioy - Doppelte Holländische Princess mogę polecić. Owocuje 2 razy na sezon nawet na złej jakości ziemi.
Miałam już sporo różnych odmian fasoli i każda owocowała co najmniej dwa razy, byłam przekonana że to normalne.
Awatar użytkownika
tomate
200p
200p
Od: 27 kwie 2012, o 19:29

Post »

Princess to odmiana karłowa, nie wiem jak z tycznymi bo nie uprawiam. Mieszkam na górce i wiatrzyska nie pozwalają na nic wysokiego. Saxa owocowała tylko raz i słabo. Princess dwa razy z przerwą.
Pozdrawiam
Ewa
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2012, o 12:04
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

tomate pisze:A Saxa zielona była u mnie katastrofalna. Siałam 2 razy, rośliny nawet były ok, ale prawie że nic nie zebrałam. W tym roku mam znowu Princeske i Fasolkę kwitnącą na czerwono - Gulliver, ciekawe jaka ta będzie :wink:
Ja mam Saxe żółtą, mam nadzieję że nie będzie tragedii.
Dokupię jeszcze którąś z polecanych przez was odmian, może jakoś to będzie. :D
Pozdrawiam, Jacek
Zbyszek T
200p
200p
Od: 22 wrz 2011, o 21:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Czy warto zrobić rozsadę szparagówki do wysadzenia do gruntu?

Mam do dyspozycji wielodoniczkę o doniczkach pojemności około 50 ml - wystarczy jej taka wielkość?

Ile przed wysadzeniem (15.05) posiać nasiona? Coś wyczytałem, że 4 tygodnie powinno być ok?

Ziemia z perlitem 50:50 będzie dobra?
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Rozsadę fasoli szparagowej karłowej warto robić. Doniczka 50 ml jest za mała. Trzeba ok 150-200 ml czyli 5x9 lub 4x7. DO jednej doniczki 3 nasionka.

Nasiona wysiać w III dekadzie kwietnia. Po skiełkowaniu ekspediować na balkon by się nie wyciągła.

Perlitu daje się ok 1 litr na 50 l podłoża a nie fifty-fifty
Awatar użytkownika
GunnarSK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2009, o 17:10

Post »

Ciekawe, że istnieje fasola z nazwą Jembo Polish Bean. Remy (the Sample Seed Shop) ją ma i uprawia, tylko teraz nie ma, bo nasiona sprzedała. Jej opis jest tutaj:
Bean ?Jembo Polish? bnJPol
This is my favorite overall bean. It is pretty rare and should be more well known. It is very vigorous and makes lots of tasty beans that do not have strings until very late stage. They are a flat podded variety but do not have seeds like a romano. My photo of Earl?s Faux tomato has Jembo Polish pods to the right of the scale. To see the pic Click Here. The seeds are quite large for a string bean. They might be good as a dry bean for cooking, but I?ve not tried them that way. 25 seeds for $3.00. LIMIT ONE per customer.
pozdrawiam, Gunnar
bazylionetka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 24 kwie 2013, o 20:12

Post »

Witam mam pytanie. Na początku marca wysiałam fasolkę szparagową do doniczek, pięknie rosła i takim sposobem około tygodnia temu zaczęła kwitnąć. Niestety do gruntu wysadzę ją dopiero za około 10 dni, wcześniej nie mam możliwości... Pytanie moje brzmi następująco: czy faasolka jest "samozapylna" czy powinnam kupić jakieś specjalne preparaty ? Z góry dziękuję za podpowiedzi ! Pozdrawiam
tysonka
500p
500p
Od: 20 lut 2012, o 13:17

Post »

:roll: Chyba się za bardzo pospieszyłaś... Fasolkę wysiewa się do gruntu po 10, a nawet po 15 maja lub w tym terminie wysadza rozsadę - kiedy minie ryzyko przymrozków.
Co do zapylania - fasolka sama sobie z tym poradzi.
bazylionetka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Kierowałam się terminami, które proponuje producent na opakowaniu.. ogólnie są w bardzo dobrej kondycji, piękne liście, gruba łodyga jedyne do czego mam wątpliwości to właśnie to czy zapylą się na parapecie w domu czy nie trzeba pszczółek i innnych robaczków ;)
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

Wystaw na pole.
Zabieraj tylko na znaczne obniżki temperatury, mróz.
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Nie potrzeba pszczółek. Fasola zwykła a taka jest fasola szparagowa karłowa jest rośliną samopylną. Pszczółek potrzebuje fasola wielokwiatowa jak np. Piękny Jaś ale tego raczej na parapecie nikt nie uprawia :D
bazylionetka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dzięki wielkie za odpowiedzi, ona oczywiście trafi do gruntu ale to za +/- 10 dniów ;)
pongo
50p
50p
Od: 2 kwie 2013, o 19:10

Post »

Tydzień temu posiałam fasole szparagową Saxa zieloną i żółtą. Wczoraj byłam na działeczce i zauważyłam, że żółta fasolka powschodziła w 100% jednak zielona, ani nie drgnęła. Czy zielona wschodzi dłużej???
Awatar użytkownika
DorkaS-66
500p
500p
Od: 27 maja 2011, o 08:51

Post »

Fiu, fiu... mieszkasz w cieplejszym klimacie? Fasolkę sieję w maju, by "zimni ogrodnicy" jej nie zniszczyli.
DorkaS.

"Barbam video, sed philosophum non video."
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”