Pomidory ? Siew i rozsada 2013r. cz.6
- Yvona
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 sie 2011, o 21:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pomidory ? Siew i rozsada 2013r. cz.6
Może przesadź megagrona do suchego podłoża?
Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
Trzeba być głupim by tego nie robić.
piotrek7725 bardzo dziękuję
! Dzisiaj dotarła koperta z zamawianymi tyvkami
!
Teraz czekam aż moje pomidorki "zmężnieją", żeby móc je oznakować. Na razie są zbyt wątłe
Mam pytanie, czy można na nich pisać takim zwyczajnym markerem? Nie wyblaknie na słońcu?

Teraz czekam aż moje pomidorki "zmężnieją", żeby móc je oznakować. Na razie są zbyt wątłe

Mam pytanie, czy można na nich pisać takim zwyczajnym markerem? Nie wyblaknie na słońcu?
Pozdrawiam - Danuta
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam :-)!
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam :-)!
Marker nie wyblaknie.
-
- 50p
- Od: 24 mar 2013, o 17:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mam pytanie bo czytam o sympatiach i antypatiach warzywnych i okazało się, że pomidor nie za bardzo lubi paprykę, a ja narobiłem sadzonek jednego i drugiego sporo bo miałem zamiar w jednym miejscu posadzić
czy to dobry pomysł?

-
- 200p
- Od: 6 maja 2011, o 08:55
U mnie megagroniaty tak samo lichaczew.
Pozdrawiam Emet
Pozdrawiam Emet

-
- 100p
- Od: 30 wrz 2012, o 14:23
Hejka,
mam chyba problem z moimi pomidorami,
kiełkowane 22.03,
później do kuwetki/wielodoniczki,
i jak już miały po dwa listki to poszły do trochę większych doniczek.
Moneymaker, Black Cherry, Maskotka i Harzfeuer wyglądają chyba nienajgorzej,
ale martwi mnie Aztek,
wysiany w tym samym czasie, ale nie pikowałam go jakoś specjalnie bo bardzo mały był
- dałam tylko wszystkie razem do kuwetki, zwiększając odstępy:

oglądając Wasze zdjęcia, mam wrażenie że nie ma aż takich różnic pomiędzy odmianami
(pomijam fakt że większość z Was ma już bardziej dorosłe krzaczki :/
moje jakieś takie mikruski a właśnie Azteki jakieś całkiem calineczkowate...)

mam chyba problem z moimi pomidorami,
kiełkowane 22.03,
później do kuwetki/wielodoniczki,
i jak już miały po dwa listki to poszły do trochę większych doniczek.
Moneymaker, Black Cherry, Maskotka i Harzfeuer wyglądają chyba nienajgorzej,
ale martwi mnie Aztek,
wysiany w tym samym czasie, ale nie pikowałam go jakoś specjalnie bo bardzo mały był
- dałam tylko wszystkie razem do kuwetki, zwiększając odstępy:

oglądając Wasze zdjęcia, mam wrażenie że nie ma aż takich różnic pomiędzy odmianami
(pomijam fakt że większość z Was ma już bardziej dorosłe krzaczki :/
moje jakieś takie mikruski a właśnie Azteki jakieś całkiem calineczkowate...)

regulamin
Light nie martw się, Aztek to mikrus. Wyrośnięty ma koło 30cm to sadzonki też malutkie. Mam tak samo z Vilmą i Hahms Gelbe Topftomate. Obie odmiany takie małe jak twój Aztek. W zeszłym roku z Vilmami też tak miałam, więc w tym roku już się nie martwię że małe. 

Pozdrawiam
Ewa
Ewa
-
- 100p
- Od: 30 wrz 2012, o 14:23
@tomate
super! teraz mogę spać spokojnie
Azteki niech szaleją...
... milimetr na tydzień to też wyczyn
super! teraz mogę spać spokojnie

Azteki niech szaleją...
... milimetr na tydzień to też wyczyn

regulamin
To takie pomidorki dla krasnoludków
Ja to lubię duuuże pomidory tak samo jak duuuże samochody
forumowicz pięknie rośnie Twój St.Pierre, a koktajlowy ma liście jak pietruszka naciowa kędzierzawa
- wszystko z nimi ok, ale od początku mają takie charakterystyczne rozpoznawalne liście. Właściwie poza tymi, które maja liście ziemniaczane, wszystkie tfutfu bardzo dobrze się sprawują. Te nowe nabytki ziemniaczane zachowują się jak mój Sybirskij w zeszłym roku 

Ja to lubię duuuże pomidory tak samo jak duuuże samochody

forumowicz pięknie rośnie Twój St.Pierre, a koktajlowy ma liście jak pietruszka naciowa kędzierzawa

Chciał bym się dowiedzieć paru rzeczy o tym pomidorze:

Rudy ziemniaczany. Jakie one rosną na wysokość? Są generatywne? Bo już pączki mają. W porównaniu z carbonem, bardzo szybko wchodzą mi w kwiat. W tunelu hoduję tez tylko pomidorowe giganty wegetatywne i jeśli rudy ziemniaczany jest inny, wolał bym to wiedzieć. Poratuje ktoś?

A oto moje najładniejsze pomidory, bo siane tydzień wcześniej i nie chorowały tak na niedobór światła. Czy przesadzić je w coś większego? Nie chcę za mocno ryzykować z wsadzaniem juz do tunelu. Nie mają jeszcze kwiata. Przepraszam ze gadam tak nieskładnie, ale spieszę się i od tego powietrza i słońća we łbie mi się miesza XD

Rudy ziemniaczany. Jakie one rosną na wysokość? Są generatywne? Bo już pączki mają. W porównaniu z carbonem, bardzo szybko wchodzą mi w kwiat. W tunelu hoduję tez tylko pomidorowe giganty wegetatywne i jeśli rudy ziemniaczany jest inny, wolał bym to wiedzieć. Poratuje ktoś?

A oto moje najładniejsze pomidory, bo siane tydzień wcześniej i nie chorowały tak na niedobór światła. Czy przesadzić je w coś większego? Nie chcę za mocno ryzykować z wsadzaniem juz do tunelu. Nie mają jeszcze kwiata. Przepraszam ze gadam tak nieskładnie, ale spieszę się i od tego powietrza i słońća we łbie mi się miesza XD
Alembik Rudy ziemniaczany to 127/K 'wczesny' ziemniaczany, prawda? tu go Suppa opisuje, on jest po prostu wczesny, ale niestety ja nigdy nie wiem co autor miał na myśli pisząc 'dość wysoki'
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 3#p3409483
wg opisu krystynac50 'Rudy - w tunelu . Krzak wysoki liść ziemniaczany Owoc sakiewkowy dojrzały prawie brązowy lekko zielony przy szypułce'
Także widzisz -dla kobitki wysoki dla faceta dość wysoki
Wg mnie Carbon ma ładnie porządnie wykształconą bryłę korzeniową, ale chyba max z tydzień jeszcze tak może pociągnąć, chyba już mu się zaczynają zwijać korzenie. Zależy kiedy chcesz go sadzić, ale ja nie fachowiec

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 3#p3409483
wg opisu krystynac50 'Rudy - w tunelu . Krzak wysoki liść ziemniaczany Owoc sakiewkowy dojrzały prawie brązowy lekko zielony przy szypułce'
Także widzisz -dla kobitki wysoki dla faceta dość wysoki

Wg mnie Carbon ma ładnie porządnie wykształconą bryłę korzeniową, ale chyba max z tydzień jeszcze tak może pociągnąć, chyba już mu się zaczynają zwijać korzenie. Zależy kiedy chcesz go sadzić, ale ja nie fachowiec
- DoktorPio
- 100p
- Od: 6 lut 2013, o 21:51
Chyba jednak nie wsieje tych 12 odmian jankeskich pomidorów
ponieważ dużo mam już zaplanowane do wsadzenia. W folii mam wsadzone 22 krzaki w 8 odmianach no i do gruntu mam przeznaczone 40 szt. w 10 odmianach i do tego 10 szt. koktajlowych w 5 odmianach. Nie wspomnę ze w rezerwie czeka jeszcze około 60-70szt. rozsady która mi została tak wiec cześć rozdam po rodzinie i kolegach a reszta pewnie pójdzie na kompost
A tak naprawde to co zostanie pewnie wsadzę bo będzie mi szkoda wywalić 
W przyszłym roku bardziej zachowawczo zaplanuję ilość odmian i rozsady

W przyszłym roku bardziej zachowawczo zaplanuję ilość odmian i rozsady

- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
To nierealne, za rok będziesz miał więcej odmian i więcej dylematów co, ile i gdzie posadzić.DoktorPio pisze: W przyszłym roku bardziej zachowawczo zaplanuję ilość odmian i rozsady

Realne, realne.
Warunek : po krzaczku z odmiany.
Miejsce jest na 70, to nie jest tak źle.
Warunek : po krzaczku z odmiany.

Miejsce jest na 70, to nie jest tak źle.

- DoktorPio
- 100p
- Od: 6 lut 2013, o 21:51
Dokładnie będę miał po dwa krzaczki z każdej odmiany czyli jakieś.......winterek pisze:Realne, realne.
Warunek : po krzaczku z odmiany

No właśnie wyjdzie jeszcze więcej sztuk niż w tym roku heheh...
A co tam