Aprilkowy las cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Aprilkowy las cz.3

Post »

Witajcie ;:196 Trudno otrząsnąć się po takich wieściach.
Bardzo współczuję rodzinom. Nawet nie jestem sobie w stanie wyobrazić co przeżywają.
Co bym zrobiła gdyby mnie coś takiego spotkało? Świat by się pewnie skończył...

Ale korzystając że M był przez weekend w domu, zajęłam go robotą, żeby nie myślał. Dziś już wyprawiłam go znów, tym razem pojechał do Austrii, a ja cała drżę :oops:

Za to weekend wykorzystaliśmy naprawdę uczciwie pracując. Zrobiłam kolejny pokoik - no prawie. I zmontowaliśmy jedną skrzynię. Zabrakło mi długich śrub, więc dziś już sama będę wykańczać i malować. Kolorek będzie szokiem dla wielu ;:224
A oto relacja
Obrazek kupiliśmy zwykłe heblowane deski, które pocięliśmy

Obrazek podłoga powstała z nieheblowanych, które zostały po budowie. Ciągle jeszcze wykorzystujemy pozostały materiał. Nic nie może się zmarnować.

Obrazek gotowy dół

Obrazek przymiarki

Obrazek I oto pierwsza skrzynia gotowa. W środku pomalowałam drewnochronem. Dziś uzupełnię brakujące wkręty, wyłożę styropianem, nasypię keramzytu i posadzę Bonicę :heja

A to nowy kawałek na rabacie, kolejny pokoik od strony północnej
Było tak:
Obrazek
Obrazek
To kawałek ok 6-7 metrów między kołem z jukami a drewutnią.

Jest tak
Obrazek po kilku godzinach pielenia i przekopywania, przymiarki
Obrazek dwie róże Lavender Lassie przy mini pergolach. Pergole kupione dzięki Ewie/Gajowej :tan

Obrazek

Obrazek Zdjęcia jak zwykle do bani.

Na razie tyle zdążyłam zrobić. Z tyłu będą cisy po łuku, towrząc tło dla L.Lassie a z przodu pięć bukszpanów, które będę namiętnie kulkować. pomiędzy bukszpanami posadziłam na przemian dalie białe i jedna fioletowa. Wszystkie dalie od Jule ;:196
Z tyłu po lewej stronie są lilie Black Out ale wiadomo, trzeba jeszcze poczekać zanim będzie cokolwiek widać. Teraz to foty tylko dla wyobraźni :;230
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Pomysł z posadzeniem cisów w łuku przypadł mi do gustu, powinno to stworzyć ciekawy zakątek.
A jak róże zakwitną to dopiero będzie pięknie. :)
Wiele osób miało pracowity weekend, musimy nadganiać przydługą zimę.
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2008, o 16:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mieszkam ze 20km od Pucka i słyszałam o tym wypadku. Jednak dopiero teraz jak przeczytałam, że ktoś znał tych ludzi to bardziej przeraził...
Awatar użytkownika
variegata
1000p
1000p
Od: 24 sie 2012, o 13:45

Post »

Jolu, ale przemiana :D Ile pracy włożonej w zagospodarowanie piaskownicy :shock: ;:215 Wiem jak ciężko robi sie cokolwiek w warunkach piaskowych i dlatego szacunek kochana ;:108

Skrzyneczki pierwsza liga :D Ja nadal czekam na swoje zamówione kilka tygodni temu...
Zaintrygowałaś mnie kolorem, jaki będzie? 8-)
Dom na wsi i ogród wokół niego to spełnienie moich marzeń. Rośliny i zwierzęta- pasja i miłość. Pozdrawiam. Magda.
Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz.IV
Tak, lubię koty ;)
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42

Post »

Joluś :wit
Dzielna jesteś ;:3
Skrzynia biutifulna, jak mówi mój starszy. Podpatrzeć, bo sama mam z tamtego roku po budowie deski nieheblowane i tez wymyśliłam skrzynię. Teraz widzę, ze może być problem z tymi nieheblowanymi, w dodatku w resztkach pobudowlanych :evil: ale na dno mogłyby być.
Jaki będzie dalszy etap? Coś jeszcze do środka?
Pokoje robisz z planem, to super.
Pozdrawiam
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Comcia, pomysł sadzenia w łuk u mnie nie nowy. W innym miejscu mam cyprysiki wokół traw, tak trochę pół/łukiem. Jakoś się mnie to uczepiło :;230 Dzięki :wit

Obrazek

Obrazek

Izo, przykro się o takich rzeczach dowiadywać ;:131
Widziałam Twój ogródek, niezwykle sympatyczny :uszy

Madziu, bardzo dziękuję ;:180 Walczę z przeciwnościami, sprawia mi to ogromną frajdę choć czasem po cichu marzę o żyznej ziemi... leżaczku...drinku... i podskubywaniu tylko przekwitłych kwiatów ;:306
A kolor skrzyń to tajemnica :wink: jak pomaluję to pokażę. Liczę się z tym że nie każdemu przypadnie do gustu ale muszę zaszaleć :;230 Mam nadzieję że i ty się na swoje wkrótce doczekasz. Jakie zamówiłaś, bo jakoś nie kojarzę żebyś o nich coś pisała ;:218

Justi, buziam. Nie miałam pojęcia, że się tak trzeba narobić przy tych skrzyniach ;:306 Dobrze że B nie wyjechał to mi pomógł, bo przydałoby się mieć sześć rąk, tu przytrzymać, tu przykręcić, tam poprawić bo się rozłazi.... Na same skrzynie musisz mieć heblowane, inaczej się pokaleczysz. Zadra murowana przy każdym otarciu kolanem. Ale na dno można wykorzystać jak najbardziej te stare. Jak podokręcam całość to na boki i dół dam styropian i na to folia. Na dół keramzyt potem agro żeby się nie mieszało z ziemią i sadzenie :tan Pomaluję jak nie będzie wiatru bo wszystko się będzie czepiać.
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38

Post »

Jolu, wielkie ukłony ;:180, kawał roboty zrobiony w weekend. Donica na róże wyszła czadowo ;:333 Już widzę ją z zawartością.
Odchwaszczanie mnie czeka w wolnej chwili, no i wypalanie tej chol...j trawy, która przełazi od sąsiadów ;:124 ;:124 ;:124
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Jola,ale z ciebie zdolniacha,sama skrzynie skręcasz.
Awatar użytkownika
ewa_rozalka
1000p
1000p
Od: 10 cze 2012, o 12:18

Post »

Joluś gratuluję Ci pomysłu i wykonania .Róże śliczne kupiłaś .Wyobrażam sobie jak to będzie wyglądało ,jak urośnie .Możesz być z siebie dumna ;:63
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42

Post »

No to fajnie, super właściwie. :wink: tez tak sobie to wykombinowalam, ale widzę, że dodać powinnam, tak jak Ty: agro nad keramzytem :heja Dziękuję ;:196
Ps. Jaka to różnica ta twoja ziemia i z worków ;:173
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

April, piękna ta skrzynia! Bonica będzie się prezentować zjawiskowo ;:333
Ciekawa jestem koloru...typuję przecierany, pobielany, francuski dąb albo lawendę :lol:
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam, ciężki dziś się dzień zapowiada więc będzie krótko, zwłaszcza że wieczorem padłam i zapomniałam ściągnąć fotki z aparatu ;:223
Zresztą jeszcze nie ma co pokazywać bo nie udało mi się skończyć. Było ciężej niż myślałam. Dokupiłam wkręty, których mi zabrakło. Miały być znacznie dłuższe niż te dotychczasowe, niestety, co za tym idzie były grubsze. Wkręcało się fatalnie i w dziwnych pozach ;:306 omal nie weszłam do skrzyni. Sąsiad miał chyba ubaw. Ręce mnie bolą od wiertarki. Potem przycinałam styropian i folię.
Posadziłam: Bonica razy dwa :heja . Skrzynia jest ogromna, wsypałam trzy worki ziemi 50 l i jakieś resztki i zabrakło :lol: Muszę dokupić dzisiaj i jak nie będzie wiatru to pomalować ;:333
Madziu wielkie dzięki, ale widziałam że i Ty nie próżnowałaś ;:180 Znalazły się wszystkie zasłony do wiaty?
Małgoś to nic nadzwyczajnego, trzeba sobie w głowie projekt zrobić i do dzieła. Zresztą ja mam ciągoty techniczne i takież inżynieryjne wykształcenie :;230 więc żadna filozofia. Samolotu nie buduję ;:306
Rozalko jesteś kochana ;:196 Fajnie że Ci się podoba. Tak bym już chciała żeby miały chociaż listki, a tak nawet trudno zrobić zdjęcie. A na dodatek przy tych walkach ułamałam jeden pęd ;:145 myślałam że się zapłaczę.
Justi, to do roboty. Może szybciej zrobisz niż ja. Czeka mnie jeszcze jedna skrzynia. Tylko czasu ciągle brak. Koniecznie daj agro bo inaczej wypłuczesz ziemię na spód i keramzyt się zmiesza.
Nie bardzo rozumiem pytanie dot ziemi. Moja ziemia na działce to piasek a z worków to kompost przemieszany z dwoma rodzajami torfu, uszlachetniona... O to ci chodziło?
Kasiek buziole wielkie ;:196 mam taką nadzieję że jej tam będzie dobrze, a dokładniej im. Bo posadziłam dwie sztuki. Skrzynia jest duża.
A co do koloru to jesteś blisko ale będzie jeszcze odważniejszy ;:306 Najwyżej potem przemaluję jak mi się znudzi. Meble na tarasie mam szare więc kontrast wskazany :tan

Miłego dnia i znikam do orki ;:333
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 15:01

Post »

Joluś fajna skrzynia ;:215 ale ten tajemniczy kolorek to mnie intryguje strasznie ;:224
Pozdrawiam, Monika :)
Zielony świat Moniki cz. 9
Awatar użytkownika
patkaza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2010, o 23:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:roll: no i ja czekam na ten kolorek....ależ ta skrzynia bombowa ;:138
a reszta róż posadzona?
Opowieść o moim miejscu...cdnn
"Opowieści są jak ludzie z upływem czasu stają się coraz lepsze"pozdrawiam Aga
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Skrzynia będzie fioletowa, jak nic :) Jola lubi mocne kolory ;-))
Jolu, napracowałaś się ogromnie, a Twój las pięknie się zmienia i dojrzewa... jestem pod wrażeniem ;:173
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”