Powojniki do cienia i półcienia
- Agnieszka83
- 200p
- Od: 8 maja 2010, o 17:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Powojniki do cienia i półcienia
Mam sporo clematisów i fajne miejsce w cieniu, słonce jest tam tylko rankiem. Rośnie tam veronica choice ale muszę ją przesadzić, bo chyba jej tam nie służy.
Czy któryś z moich posiadanych clematisów nadaje się do cienia?
podam tylko te które chce przesadzić i są dość młode
the President
Rouge Cardinal
Jan Paweł
multi blue
Dorothy watson
reszty nie chce przesadzać
Czy któryś z moich posiadanych clematisów nadaje się do cienia?
podam tylko te które chce przesadzić i są dość młode
the President
Rouge Cardinal
Jan Paweł
multi blue
Dorothy watson
reszty nie chce przesadzać
- lesioc
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 cze 2008, o 10:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Który z nich do cienia?
Wg moich obserwacji
* Rouge Cardinal - jak najbardziej się nadaje, pieknie kwitnie wysadzony w cieniu.
* Multi Blue - u mnie bardzo słabo zniósł przesadzenie, ale teoretycznie również powinen się nadawać
* President - to w zasadzie to samo co Multi blue (Multi blue jest sportem The President)
* Jan Paweł - zdecydowanie lepiej rośnie i prezentuje się na słonecznych ciepłych miejscach (w cieniu prawdopodbnie wyjdzie bardziej "kompaktowy")
* Dorothy Watson - nie znam niestety
* Rouge Cardinal - jak najbardziej się nadaje, pieknie kwitnie wysadzony w cieniu.
* Multi Blue - u mnie bardzo słabo zniósł przesadzenie, ale teoretycznie również powinen się nadawać
* President - to w zasadzie to samo co Multi blue (Multi blue jest sportem The President)
* Jan Paweł - zdecydowanie lepiej rośnie i prezentuje się na słonecznych ciepłych miejscach (w cieniu prawdopodbnie wyjdzie bardziej "kompaktowy")
* Dorothy Watson - nie znam niestety
Zapraszam: spis treści ogród
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
Powojniki do półcienia
Jakie odmiany polecacie posadzic w miejscu, gdzie słońce mam do godz. ok. 13.00. ?
- asta6265
- Od: 8 sty 2012, o 12:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: powojniki do półcienia
Na pewno świetnie poradzi sobie Ar Noir, Asao, Fuyu-No-Tabi.
Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
Pozdrawiam Anka
- misiaczekm
- Od: 31 paź 2009, o 19:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A oto powojniczki, które tam będą sobie rosnąć w półcieniu...
Clematis Rhapsody
http://e-clematis.com/userdata/gfx/3794 ... ee1fea.jpg
Clematis Kardynał Wyszyński
http://e-clematis.com/userdata/gfx/df27 ... 3853c9.jpg
Clematis Snow Queen
http://e-clematis.com/userdata/gfx/fdff ... 1d1da6.jpg
Clematis Multi Blue
http://e-clematis.com/userdata/gfx/4772 ... bc5757.jpg
oraz ten z biedrony,,,
Powojnik 'Ville de Lyon'
Clematis Rhapsody
http://e-clematis.com/userdata/gfx/3794 ... ee1fea.jpg
Clematis Kardynał Wyszyński
http://e-clematis.com/userdata/gfx/df27 ... 3853c9.jpg
Clematis Snow Queen
http://e-clematis.com/userdata/gfx/fdff ... 1d1da6.jpg
Clematis Multi Blue
http://e-clematis.com/userdata/gfx/4772 ... bc5757.jpg
oraz ten z biedrony,,,
Powojnik 'Ville de Lyon'
- lesioc
lamia68 - prawdę mówiąć to większość powojników bez problemu poradzi sobie w półcieniu, a nawet zupełnie zacienionymi miejscu.
Z wielkokwiatowych jest kilka odmian które wybitnie lepiej kwitną na mocnym słońcu, ale to nie znaczy, że nie dadzą rady w cieniu.
Fajnie jakbyś napisała jeszcze:
* jaką mniej więcej wielkość rośliny potrzebujesz (są powojniki 50cm i 10m)
* na jakim tle będzie posadzony (białe i różowe powojniki lepiej wyglądają na ciemnym tle, kilka jest tak ciemnych, że w zasadzie można sadzić tylko przy jasnej ścianie).
* czy wolisz jednolite kwiaty czy z paskiem
* a może chciałabyś coś z pełnymi kwiatami?
Czy masz już jakieś doświadczenie z powojnikami? Jest kilka odmian polecanych dla początkujących - ja osobiście zdecydowanie wszystkim polecam jako pierwszy powojnik Omoshiro

Z wielkokwiatowych jest kilka odmian które wybitnie lepiej kwitną na mocnym słońcu, ale to nie znaczy, że nie dadzą rady w cieniu.
Fajnie jakbyś napisała jeszcze:
* jaką mniej więcej wielkość rośliny potrzebujesz (są powojniki 50cm i 10m)
* na jakim tle będzie posadzony (białe i różowe powojniki lepiej wyglądają na ciemnym tle, kilka jest tak ciemnych, że w zasadzie można sadzić tylko przy jasnej ścianie).
* czy wolisz jednolite kwiaty czy z paskiem
* a może chciałabyś coś z pełnymi kwiatami?
Czy masz już jakieś doświadczenie z powojnikami? Jest kilka odmian polecanych dla początkujących - ja osobiście zdecydowanie wszystkim polecam jako pierwszy powojnik Omoshiro

Nie mam żadnego doświadczenia z powojnikami.
Wysokośc docelowa 2-3 m.
Tło : jasnożółte - elewacja domu.
Kwiaty jednolite
Wysokośc docelowa 2-3 m.
Tło : jasnożółte - elewacja domu.
Kwiaty jednolite
- lesioc
Zatem propnuję nieco ciemniejsze odmiany:
Czerwone/bordo
"Rouge Cardinal"
Wspomniany wcześniej "Ville de Lyon", sam od niego właśnie zaczynałem przygodę z powojnikami ;)
Niobe
lub niebieskie
'KIRI TE KANAWA'
"Ramona"
"Fujimusume"
Jeżeli boisz się przycinania to można posadzić coś z grup texensis - to powojniki bylinowe, pędy wycinamy do zera na zimę
"GRAVETYE BEAUTY"
"Princess Diana"
Czerwone/bordo
"Rouge Cardinal"
Wspomniany wcześniej "Ville de Lyon", sam od niego właśnie zaczynałem przygodę z powojnikami ;)
Niobe
lub niebieskie
'KIRI TE KANAWA'
"Ramona"
"Fujimusume"
Jeżeli boisz się przycinania to można posadzić coś z grup texensis - to powojniki bylinowe, pędy wycinamy do zera na zimę
"GRAVETYE BEAUTY"
"Princess Diana"
witam ja natomiast mam miejsce w którym chce posadzić clematisy, ale jest to miejsce przez zdecydowaną część dnia zacienione - zero słonka. czy mogę w takim miejscu posadzić clematisy? jeśli tak to jakie odmiany polecacie?
jestem nowym użytkownikiem forum, ale zamierzam dobrze się przygotować zanim coś posadzę na balkonie
czekam na propozycje i będę bardzo wdzięczna za pomoc
jestem nowym użytkownikiem forum, ale zamierzam dobrze się przygotować zanim coś posadzę na balkonie

czekam na propozycje i będę bardzo wdzięczna za pomoc

- lesioc
U mnie w ogrodzie to w zupełnym cieniu całkiem przyzwoicie radzą sobie:
* Rouge cardinal (aktualnie dostępny: OBI lub e-sklepy)
* Ville de Lyon (aktualnie dostępny: Biedronka, OBI, Leroy Merlin, Auchan lub e-sklepy)
Z takich jaśniejszych w kolorze kwiatów (w cieniu, chyba wskazane) to dobre będą:
*Matka Teresa (Leroy Merlin, Auchan lub e-sklepy)
* Mazury (Auchan lub e-sklepy)
* Omoshiro (e-sklepy)
* Rooran(e-sklepy)
* Serafina(Auchan, e-sklepy)
Jezeli bedą sadzone na balkonie, w donicy.. to nalezy zadbać o bardzo dużą donice, która w miarę możliwości okrywamy na zimę styropianem (przyciśnietą z jednej strony do ogrzewanej ściany) lub - zdecydowanie lepsze rozwiązanie - przenosimy na zimę do nieogrzewanej (ważne!) piwnicy, budynku gospodarczego lub garażu.
Z mojego doświadczenia z sadzeniem w pojemnikach:
* Omoshiro radzi sobie najlepiej, bardzo szybko i mocno się rozrasta, bardzo wcześnie startuje na wiosnę (pierwszy ze wszystkich moich powojników)
* Mazury bardzo słabo radziły sobie w donicy, niezbyt obficie kwitły, po 2 sezonach przemarzły.
* znajomy ma Rooran na balkonie i jest zadowolony
reszty nie znam z autopsji, podałem sugerując się informacjami w sieci.
* Rouge cardinal (aktualnie dostępny: OBI lub e-sklepy)
* Ville de Lyon (aktualnie dostępny: Biedronka, OBI, Leroy Merlin, Auchan lub e-sklepy)
Z takich jaśniejszych w kolorze kwiatów (w cieniu, chyba wskazane) to dobre będą:
*Matka Teresa (Leroy Merlin, Auchan lub e-sklepy)
* Mazury (Auchan lub e-sklepy)
* Omoshiro (e-sklepy)
* Rooran(e-sklepy)
* Serafina(Auchan, e-sklepy)
Jezeli bedą sadzone na balkonie, w donicy.. to nalezy zadbać o bardzo dużą donice, która w miarę możliwości okrywamy na zimę styropianem (przyciśnietą z jednej strony do ogrzewanej ściany) lub - zdecydowanie lepsze rozwiązanie - przenosimy na zimę do nieogrzewanej (ważne!) piwnicy, budynku gospodarczego lub garażu.
Z mojego doświadczenia z sadzeniem w pojemnikach:
* Omoshiro radzi sobie najlepiej, bardzo szybko i mocno się rozrasta, bardzo wcześnie startuje na wiosnę (pierwszy ze wszystkich moich powojników)
* Mazury bardzo słabo radziły sobie w donicy, niezbyt obficie kwitły, po 2 sezonach przemarzły.
* znajomy ma Rooran na balkonie i jest zadowolony
reszty nie znam z autopsji, podałem sugerując się informacjami w sieci.
-
- Od: 13 lis 2011, o 21:02
Czy powojnik Arabella będzie rósł w półcieniu?
Doradzono mi go jako roślinę okrywową w miejsce pod dużym drzewem. Jestem nim urzeczona ale czytałam niestety w opisach tej odmiany że lubi słońce. U mnie słońce bezpośrednio jest tylko zachodnie, od godz 16.30.
Jaka gleba najbardziej mu odpowiada?
Kiedy najlepiej byłoby go posadzić? Jeśli się zdecyduję to chciałabym go kupić teraz w doniczce. A może lepiej poczekać do jesieni albo wiosny?
Doradzono mi go jako roślinę okrywową w miejsce pod dużym drzewem. Jestem nim urzeczona ale czytałam niestety w opisach tej odmiany że lubi słońce. U mnie słońce bezpośrednio jest tylko zachodnie, od godz 16.30.
Jaka gleba najbardziej mu odpowiada?
Kiedy najlepiej byłoby go posadzić? Jeśli się zdecyduję to chciałabym go kupić teraz w doniczce. A może lepiej poczekać do jesieni albo wiosny?
Pozdrawiam. Sławka
Nie wiem jak będzie sobie radzić w półcieniu - choć na etykiecie jest słońce lib półcień właśnie...
Wszystkie powojniki lubią glebę zasadową- ja zawsze dodaję trochę dolomitu do do dołka, a poza tym mieszam ziemię rodzimą (mam gliniastą) z ziemią kupioną ogrodową, kwiatową lub warzywną.
Wszystkie powojniki lubią glebę zasadową- ja zawsze dodaję trochę dolomitu do do dołka, a poza tym mieszam ziemię rodzimą (mam gliniastą) z ziemią kupioną ogrodową, kwiatową lub warzywną.
- lesioc
U mnie Arabella rośnie w dosyć mocnym półcieniu (słońce ma przez góra 2h/dobę)... nie powala szybkością wzrostu i wielkością (daleko mu do nominalnych 2m, zaledwie niektóre pędy dochodzą do ~1m), ale poza tym nie ma z nią problemów i ładnie kwitnie co roku. Tak wiec, jeżeli nie przeszkadza Ci niewielki rozmiar to nie powinno być problemu.
Powojniki z donic teoretycznie można wysadzać przez cały rok, aczkolwiek nie mam zbyt dobrych doświadczeń z nasadzeniami jesiennymi. Polecałbym kupować szybko jeszcze teraz - jeżeli pójdzie do cienia to nie powinno być problemu z przyjęciem się nawet gdyby nastąpiły duże upały.
Powojniki z donic teoretycznie można wysadzać przez cały rok, aczkolwiek nie mam zbyt dobrych doświadczeń z nasadzeniami jesiennymi. Polecałbym kupować szybko jeszcze teraz - jeżeli pójdzie do cienia to nie powinno być problemu z przyjęciem się nawet gdyby nastąpiły duże upały.
Zgadzam się - lepiej dać im szansę porządnego ukorzenienia się do zimy - większa szansa, że nie przemarzną....
-
- Od: 13 lis 2011, o 21:02
Dzięki wszystkim za rady.
Miejsca gdzie będzie rósł jest niewiele więc pędy ok 1m będą ok. Postaram się jak najszybciej go kupić.

Miejsca gdzie będzie rósł jest niewiele więc pędy ok 1m będą ok. Postaram się jak najszybciej go kupić.
Pozdrawiam. Sławka