Wiejski ogród początki , radości i problemy
- ewa_rozalka
- 1000p
- Od: 10 cze 2012, o 12:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Wiejski ogród początki , radości i problemy
Joasiu ,Twoje kurki są debeściarskie ,tak powiedziała moja córka .Teren masz tam faktycznie bardzo mokry a ja z kolei mam taką Saharę ,szkoda że nie można tego wymiksować .Musimy się jakoś dostosować . 

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 sty 2013, o 21:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jonatanko,w moim ogrodzie na końcu zasadziłam aleję brzozową dęby czerwone,jałowce , sosny zrobiłam taki mały lasek i tam zakopuję wszystkie odpadki z czyszczonych grzybów i grzyby leśne pięknie mi rosną w tamtym roku urósł pierwszy prawdziwek a kozaczków szarych ,czarnych , czerwonych zbierają dzieci nawet po 40 dziennie ,jest więc dużo uciechy
- Sylwia85
- 1000p
- Od: 24 lut 2013, o 16:57

A jakie smaczne są jajeczka od swoiskich kur.
Kochana teren widzę że mokry, woda stoi czyli glina.
A co będziecie robić z korzeniem po jabłoni, wyciagacie czy zostawiacie?
Pozdrawiam serdecznie

Ogród początki - zapraszam serdecznie
Ogród cz.2-poprawianie tego co jest i ciągłe zmiany lato/jesień/zima
Moje małe, wielkie szczęście - ogród cz. III-aktualny- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=74317" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje małe, wielkie szczęście - ogród cz. III-aktualny- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=74317" onclick="window.open(this.href);return false;
- jonatanka
- Od: 4 mar 2012, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Martusiu ja się kompletnie nie znam na grzybach.Jeszcze jak jeździłam do lasu to zawsze miałam kosz pełny i w dodatku jako pierwsza.Po fachowych oględzinach zostawało parę grzybków.Zaniechałam zbierania bo mogłabym kogoś przez przypadek otruć.Podziwiam ludzi którzy znają odmiany grzybów.
Sylwuniu korzeń już w całości został wykarczowany z niego będzie kwietnik.Jeszcze nie mam pomysłu na roślinki ale coś się wymyśli.Justynko jajecznika z takich jajeczek smakuje wybornie.Jak nie miałam jeszcze swoich kurek kupiłam jajka w znanym nam markecie ,zrobiłam jajecznice której nie można było zjeść śmierdziała rybami.Kurek mam tylko 10 ale na własne potrzeby wystarczy.

Sylwuniu korzeń już w całości został wykarczowany z niego będzie kwietnik.Jeszcze nie mam pomysłu na roślinki ale coś się wymyśli.Justynko jajecznika z takich jajeczek smakuje wybornie.Jak nie miałam jeszcze swoich kurek kupiłam jajka w znanym nam markecie ,zrobiłam jajecznice której nie można było zjeść śmierdziała rybami.Kurek mam tylko 10 ale na własne potrzeby wystarczy.
-
- Od: 31 paź 2011, o 16:34
Jonatanko,u Ciebie to prawie powódz,
Szkoda ze musisz czekać z pracami i tak już wszystko opóżnione

Szkoda ze musisz czekać z pracami i tak już wszystko opóżnione

Jonatanko witaj!
Rzeczywiście strasznie mokro u Ciebie. Żywopłot z krzewów liściatych będzie pięknie wyglądał Ja mam podobny; pęcherznice Diabolo, Luteus i berberysy naprzemiennie. Krzewuszki tez mam, ale moje rosną w kilku miejscach na działce. Serdecznie pozdrawiam.

Rzeczywiście strasznie mokro u Ciebie. Żywopłot z krzewów liściatych będzie pięknie wyglądał Ja mam podobny; pęcherznice Diabolo, Luteus i berberysy naprzemiennie. Krzewuszki tez mam, ale moje rosną w kilku miejscach na działce. Serdecznie pozdrawiam.
Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga długiego czasu. Czas i tak upłynie.
H. Jackson Brown
H. Jackson Brown
- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Jonatanko ale masz fajne kureczki ja mam tylko 4 sztuki , ale mam zamiar dokupić jeszcze 3. Tawuły te białe pachną trochę duszko ale to kwestia gustu. Ja lubię tą wierzbolistną i ona na odległość nie pachnie 
U nas ani kropelka nie spadła

U nas ani kropelka nie spadła

- jonatanka
Kochani zaglądam jeszcze na chwilkę na wątek bo zaraz czas do pracy.Choć wolałabym zostać w domku i wiadomo hyc do ogródeczka.Odpowiem grupowo.Tak właśnie pomyślałam że, zrobię z krzewów liściastych raz że, iglaki długo rosną a dwa przez kilka lat dbamy o nie i nagle robią się brązowe i po iglakach.Po drugie.Mój sąsiad postawił altankę letnią przy samym ogrodzeniu i jak robią grilla to niestety ale wszystko słychać.My w chwili obecnej tez nie mamy miejsca na letnie grillowanie bo nie chcemy z sąsiadami przekrzykiwać się.kochani miłego
dnia i nie przepracujcie e się bo przed nami jeszcze sporo pracy. 

-
- Od: 31 paź 2011, o 16:34
Jonatanko miłego popołudnia ,wpadam pozdrowic CViebie i Twoje kureczki 

- ewa_rozalka
- 1000p
- Od: 10 cze 2012, o 12:18
Joasiu nie pracuj tyle ,zostaw trochę na później 

- Sylwia85
- 1000p

Pozdrawiam

- jonatanka
Mam strasznego nerwa ,jak zrozumieć ludzi którzy siedzą pod sklepem żebrają na piwo ale jak im się proponuje prace i pieniądze to nie kwapią się.Ciągle czekam na sąsiada żeby przeorał podwórko na rabatki.Jutro musimy ostatecznie dowiedzieć się czy przyjdzie to zrobić.
SylwuniuPodwórko jeszcze mokre rano jak wyjeżdżałam do pracy to auto ślizgało się, traktor wjedzie ale już nie wyjedzie
Ewuniu chętnie bym z rana popracowała w ogródku.Uwielbiam poranki na mojej wioseczce ,choć mokro i wilgotno ale ma swój urok.W niedzielny poranek często zasiadam z kawusię przed domem.Niestety w niedzielę mogę sobie na to pozwolić.
Jadziu ja Ciebie również bardzo serdecznie pozdrawiam.Mam nadzieję że, się nie przemęczasz dbaj o siebie.
Dziś tylko róże posadzone i tulipanki przesadzone.Zaznaczyłam miejsca krokusów bo będą je przesadzać.Jutro czas dla warzywniaka,Zauważyłam że, pomidorki mi żółkną, czy to oznaka że, za dużo słonka?
SylwuniuPodwórko jeszcze mokre rano jak wyjeżdżałam do pracy to auto ślizgało się, traktor wjedzie ale już nie wyjedzie

Ewuniu chętnie bym z rana popracowała w ogródku.Uwielbiam poranki na mojej wioseczce ,choć mokro i wilgotno ale ma swój urok.W niedzielny poranek często zasiadam z kawusię przed domem.Niestety w niedzielę mogę sobie na to pozwolić.
Jadziu ja Ciebie również bardzo serdecznie pozdrawiam.Mam nadzieję że, się nie przemęczasz dbaj o siebie.

Dziś tylko róże posadzone i tulipanki przesadzone.Zaznaczyłam miejsca krokusów bo będą je przesadzać.Jutro czas dla warzywniaka,Zauważyłam że, pomidorki mi żółkną, czy to oznaka że, za dużo słonka?
- Mandragora
- Od: 25 maja 2008, o 16:18
Jonatanko, strasznie niesłowny ten Twój sąsiad, nie lubię takich ludzi... Co do żebrania, kilka dni temu siedziałam pod urzędem w aucie czekając na M., tam zawsze żebrze jeden i ten sam facet. Żal mi się go zrobiło, był trzeźwy i widać, że trochę nierozgarnięty, więc dałam mu jakiś pieniążek. Wziął i wiesz co powiedział? Czy może nie miałabym więcej
Co do krokusów, to u mnie jeszcze kwitną ostatnie, te, które rosną w największym cieniu. Powiedz, co mam z nimi zrobić jak przekwitną - chodzi mi o liście - pewnie jakiś czas muszą zostać, żeby wykarmić cebulę, ale czy za np. miesiąc powinnam je ściąć?
Kurki superanckie
mam po sąsiedzku, mój pies o dziwo totalnie je ignoruje (całe szczęście
). Jaja jemy tylko od takich wiejskich kurek - czasem M. przywozi, czasem ja kupuję u gospodarza u nas na wsi 

Co do krokusów, to u mnie jeszcze kwitną ostatnie, te, które rosną w największym cieniu. Powiedz, co mam z nimi zrobić jak przekwitną - chodzi mi o liście - pewnie jakiś czas muszą zostać, żeby wykarmić cebulę, ale czy za np. miesiąc powinnam je ściąć?
Kurki superanckie

- Sylwia85
- 1000p
Jonatanko już tak to jest nic na to sie nie poradzi. Nie denerwuj się
Skoro piszesz że jeszcze mokro to może uznał że rzeczywiśćie traktorem wjedzie ale już nie wyjedzie i czeka. Mógłby jedynie dać znać co i jak żebyć sie nie denerwowała.

Skoro piszesz że jeszcze mokro to może uznał że rzeczywiśćie traktorem wjedzie ale już nie wyjedzie i czeka. Mógłby jedynie dać znać co i jak żebyć sie nie denerwowała.
- Sylwia85
- 1000p

Miłego dnia życzę, dużo