Mój kawałek ziemi w ROD

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
imer
1000p
1000p
Od: 29 lip 2011, o 15:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Mój kawałek ziemi w ROD

Post »

Mariolu - wróciłem, ale co jakiś czas będą mi się zdarzały takie wyjazdy, trochę mnie martwi, że działka na tym ucierpi, no ale co zrobić. Coś za coś, a ile się da tyle zrobię. A te zdjęcia całkiem przeciętne, tym bardziej że nie brałem ze sobą aparatu a jedynie prostą pstrykawkę, która miała się zmieścić w kieszeni, żeby bagażu podręcznego nie zajmować.

Julianno - Miło, że się podobają, jak robię... chyba właśnie wprost odwrotnie, nie używam NIGDY funkcji auto. Wystarczy troszkę podstawowej wiedzy i troszkę poćwiczyć. Ale w tym temacie zapraszam do mojego wątku foto. Ty bardziej, że udało mi się wrzucić małą fotorelację z kawałka wyjazdu. A czy zawodowo.. hmm.. raczej mimo wszystko bardziej amatorsko, natomiast zawodowo bardziej obróbką. Po szczegóły zapraszam na moją www, której adres w profilu :)
Awatar użytkownika
Mirabela
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2011, o 14:12

Post »

Witaj Remi :wit To czekają cię trudy rozłąki z rodzinką . Z pogodą w tamtym rejonie jestem na bieżąco ( syn mieszka w Diren) . Ale myślę, że sobie poradzisz, zostawisz wytyczne żonie i pomorze. Wszystkiego dobrego życzę. I zajrzę do wątku Twoich fotografii.
Awatar użytkownika
imer
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Mireczko, pierwsze trudy mam już za sobą, ale im częściej tym gorzej. Z tymi wytycznymi to już troszkę gorzej, moja lepsza połowa niestety nie ma do tego zacięcia: działka służy do grilla i odpoczynku ;)
Düren, to chyba Nadrenia Północna - Westfalia, także już całkiem spory kawałek na południe od "moich rejonów" ale wiosna też już pewnie tam była :)
Awatar użytkownika
imer
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

:wit Witajcie, w końcu troszkę czasu i pierwsza wyprawa na działkę za mną.. a właściwie cały weekend. Oczywiście roboty mnóstwo, ale i udało się trochę zrobić. Jedno co to trawnik jest w opłakanym stanie i to chyba przez moją głupotę. Najprawdopodobniej zostawiłem za długą trawę na zimę, ale to przez tą ciepłą jesień. Teraz już mam nauczkę że jednak mimo wszystko trzeba i w listopadzie kosić ;)

Jedyne wiosenne akcenty na działce to kwitnące przebiśniegi i krokusy oraz wyłażące już powoli z ziemi tulipany i żonkile.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I jakieś pierwsze zakupy:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

;:7
Śliczne zakupy i krokusy, te drugie u mnie już trochę przygasły.
Awatar użytkownika
DuczekiOsia
1000p
1000p
Od: 10 sie 2012, o 08:38
Kontakt:

Post »

fajne zakupy :) :wit pozdrawiam słonecznie :)
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Zakupy super,u mnie po krokusach nie ma już śladu
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2009, o 19:05

Post »

Przebiśniegi, krokusy, to u mnie już wspomnienie. Przekwitły w tym roku w rekordowym tempie.
Zakupy bardzo ciekawe.
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 10:29

Post »

Witaj Remi.
Napomknąłeś kiedyś w swoim wątku, że mógłbyś wykorzystywać wodorosty jako nawóz. Oto, co znalazłam na ich temat :
- zawierają 180 kg materii organicznej na tonę
- skład przypomina obornik - bardzo dużo fosforu i potasu, nieco mniej azotu.
- wodorosty to w 25% - 50% minerały. Należą do najwartościowszych materiałów budujących glebę.
Można je rozkładać bezpośrednio w ogrodzie - zakopane jako małe zwitki albo używać jako ściółki.
Można zrobić z nich napar ( 4 l gorącej wody na 1 kg posiekanych wodorostów. Zostawiasz na noc a rano masz coś jak napar z obornika )
W mądrej książce ( z której czerpię wiedzę ) napisano, że nie ma konieczności spłukiwania z wodorostów soli - jej ilość jest minimalna. Mowa tu o wodorostach z oceanu, nie wiem czy Bałtyk jest mniej czy bardziej zasolony. Sam decyduj - przepłukać czy nie. Ja bym lekko spłukała ;:131
Awatar użytkownika
Kochammmkwiaty
1000p
1000p
Od: 25 maja 2012, o 09:30
Kontakt:

Post »

Remiku jak miło znów widzieć Twoją piękną działkę i zdjęcia - ale zapowiada się kolorowo . Przepiękne przebiśniegi.
Agnieszka :) wątki: cz1 ,cz2,cz3 - aktualna
"Tylko od Ciebie zależy jak będziesz się czuła w swoim życiu"
jarzebinka82
200p
200p
Od: 10 lip 2012, o 16:34

Post »

Remiku :wit .
Śliczne krokusy, muszę się rozejrzeć za żółtymi bo mam tylko fioletowe. Zakupy super! Będzie co podziwiać :lol: . Pozdrawiam cieplutko!
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 10:29

Post »

imer pisze:Mariolu - wróciłem, ale co jakiś czas będą mi się zdarzały takie wyjazdy, trochę mnie martwi, że działka na tym ucierpi, no ale co zrobić. Coś za coś, a ile się da tyle zrobię. A te zdjęcia całkiem przeciętne, tym bardziej że nie brałem ze sobą aparatu a jedynie prostą pstrykawkę, która miała się zmieścić w kieszeni, żeby bagażu podręcznego nie zajmować.
No właśnie o tym mówię. Prostą pstrykawką robisz śliiiczne foty. Podglądam Cię - może i mnie się uda.
Działką się zajmiesz gdy przyjdzie na to czas. :) ( tak myślę ;:131 ). Sama mam wyrzuty sumienia, że przez pracę zaniedbuję działkę ale ..... nie można, no nie można mieć wszystkiego ;:224 . Szkoda co ? :lol:
Awatar użytkownika
imer
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Oj szkoda Mariolu, szkoda. Przydało by się czasem aby doba miała z 72 godziny ;)

Parę fotek z niedzieli, niestety byłem tylko przelotem bez aparatu więc zdjęcia z komórki.

Zakwitły pierwsze pierwiosnki, niestety kwiatuszki są w tym roku wyjątkowo malutkie.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Czyściec wełnisty
Obrazek

narcyzy, tulipany, hiacynty... też już ruszyły
Obrazek

Obrazek

Obrazek

I niezawodny czosnek i szczypiorek ;)
Obrazek

Obrazek

I tak po zdjęciach zamieszczonych w wątku dzisiaj i przed rokiem widzę, że wiosna jest opóźniona o prawie 2 tygodnie :)
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

Ale nareszcie jest ;:215
jarzebinka82
200p
200p
Od: 10 lip 2012, o 16:34

Post »

Przepiękne pierwiosnki :D ! Ja wsadziłam na działkę śliczne prymulki, takie marketowe, ale ślad po nich zaginął. Pozdrawiam serdecznie!
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”