Kaktusowy zakątek Marty

Zablokowany
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kaktusowy zakątek Marty

Post »

Nie tylko u Ciebie opóźnienia. Też mam mnóstwo zajęć różnych i chociaż nie mam ogrodu czy warzywniaka (chyba na szczęście) to pracy i tak mi nie brakuje.
Ale powoli się wszystko unormuje i będzie dobrze. Rośliny będą nas cieszyć pąkami i kwiatami a my tylko będziemy je podziwiać i fotografować... Tylko kiedy to będzie... :roll:

Tu zaznaczyć muszę, że zwykle udaje mi się "złapać" nie więcej niż 1/4 kwiatów na swoich roślinach. Jak przychodzę z pracy to część jest już zamknięta, dużo przekwitło a inne są dopiero przed. Chociaż... może to i dobrze bo jest na co czekać do następnego roku. Jest nadzieja, może się uda... :wink:
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
Rejden
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sie 2012, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Parodie piękne, aczkolwiek hybryda troszkę blaknie przy oryginale.
Pączki zapowiadają łąki kwiatów... tylko proszę zdjęcia robić, aby było co pokazać :wink:
Awatar użytkownika
Martada
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 mar 2013, o 19:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

hen_s pisze:Ale powoli się wszystko unormuje i będzie dobrze. Rośliny będą nas cieszyć pąkami i kwiatami a my tylko będziemy je podziwiać i fotografować... Tylko kiedy to będzie..
To się już powoli zaczyna a kulminację przewiduję na lato... i to u Ciebie przede wszystkim.
Ja już dawno, dawno temu przeczytałam Twoje wątki to i wiem o czym mówię ;:108
I kwitnień "tych złapanych w obiektyw" duuużo życzę :D
Rejden pisze:Pączki zapowiadają łąki kwiatów... tylko proszę zdjęcia robić, aby było co pokazać
Zdjęcia obiecuję, łąk nie gwarantuję ale coś tam jeszcze więcej pąki pokazało :tan
Moje striglianum ze zdjęcia to maluch 3 cm. Jego starszy brat ;:19 zgroza i zgorszenie po prostu.
Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 13:05

Post »

Brudaski się obudziły :wink: Striglianum zazdroszczę. Mój nie kwitł jeszcze ani razu. Każdej wiosny wypatruję pąków, na darmo. A na pewno już zdolny. Koniecznie pokaż jak będą mu te pryszcze rosły.
Awatar użytkownika
paulaIRL
200p
200p
Od: 21 lip 2012, o 08:45

Post »

Śliczne roślinki ;:138 Parodia ma piękny kolorek .. jajecznica, ale taka jakaś inna ... super ;:
Tylko ten baldianum jakiś taki nie baldianowaty ;:185 Coś mi tu nie pasuje ;:218

A tak w ogóle to witam, bo chyba mnie tu jeszcze nie bylo ;:7
Pozdrawiam :)
Paula
Moje kaktusy - PaulaIRL
Awatar użytkownika
banditoo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lis 2008, o 01:33

Post »

mi to wygląda na erinaceum ale jako że Henryk nic nie napisał to mogę się mylić, z drugiej strony troche też baldianowaty
Awatar użytkownika
Martada
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

paulaIRL pisze:A tak w ogóle to witam, bo chyba mnie tu jeszcze nie bylo
Witaj Paula :wit i dziękuję.
paulaIRL pisze:Tylko ten baldianum jakiś taki nie baldianowaty Coś mi tu nie pasuje
banditoo pisze:mi to wygląda na erinaceum ale jako że Henryk nic nie napisał to mogę się mylić, z drugiej strony troche też baldianowaty
Jeśli erinaceum jest w stanie zakwitnąć na karminowo(a on tak mi od trzech lat kwitnie) to mu zmienię metkę.
Marketowiec więc na pewno czymś maźnięty.
Zostawić mu baldianum, czy sp nabazgrać :?:
sokolica pisze:Koniecznie pokaż jak będą mu te pryszcze rosły
Magdo monitoring mu założę ;:306
Awatar użytkownika
przemek_pc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2013, o 16:20

Post »

Martada pisze:Darowane przez Przemka echinocereus już od kilku dni się werandują
adustus ssp. schwarzii
Obrazek
Martada pisze:
Rejden pisze:Marta, ten Twój nowy Echinocereus adustus ssp. schwarzii coś nie bardzo podobny.
Piotrze on jak dla mnie to czysty schwarzii nie jest :roll:
Podpisując go tak a nie inaczej posiłkowałam się netem i znalazłam to:

http://www.barnimer-kakteenclub.de/Bilder_Henry.html

http://www.cactusgarden.ru/gallery/echinocereus.html

http://www.infojardin.com/foro/showthread.php?t=146165

Nie wiem tak naprawdę do końca czym on jest ;:185
Będą kwiatki- będzie łatwiej.
Jeśli coś się Wam nasuwa to śmiało ;:108 ja się nie upieram, że dobrze go podpisałam bo pewna nie jestem.
W związku z faktem, że czuję się niejako odpowiedzialny za powstałe zamieszanie, to śpieszę wyjaśnić, że rzeczony echinocereus został przeze mnie zakupiony jakieś trzy lata lemu od Kolegi z południa, który w swoim internetowym sklepie sprzedawał kaktusy za jedną jednostkę walutową naszych przyjaciół z Zachodu :wink: Miał jeszcze numer polowy, który całkowicie rozmijał się z rzeczywistością, jak zresztą w wielu przypadkach u Niego. Miał to być E.schwarzii i tak go sobie opisałem. I tak naprawdę nigdy się nie zastanawiełm czy jest to ten gatunek, jako że echinocereusy nigdy specjalnie mnie nie interesowały. Jast on trochę podobny do tego ze zdjęcia tutaj:
http://www.cactuspedia.info/schede/ECHI ... dustus.htm (z prawej strony).
Pozdrawiam,
Przemek

Mój wątek: cz.1 cz.2
Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No a czemu nie? :wink: Ja bym się nie pogniewała, jakbyś jeszcze link wrzuciła do oglądania on live :lol:
Twoje baldianum, jak dla mnie to baldianum. Tylko ciut odwodnione i chyba już dość duże. Nie widziałam, żeby erinaceum kwitło inaczej niż z centralnej części stożka. Oczywiście mogę się mylić :)
Awatar użytkownika
banditoo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lis 2008, o 01:33

Post »

no moje zupełnie inne, ale faktycznie różne warunki i roslina może zupelnie inaczej wyglądać, a jak dobrze pamietam to u tomboja kwitł erinaceum z boku
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Martada napisał(a):
Jeśli erinaceum jest w stanie zakwitnąć na karminowo(a on tak mi od trzech lat kwitnie) to mu zmienię metkę.
Wydaje się, że nie ma takiej potrzeby. :)
Awatar użytkownika
Martada
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję wszystkim za opinie o parszatym gymnocalycium ;:180
Czyli zostaje baldianum tym bardziej, że staruszek ma prawie 11 cm średnicy(bez cierni i napojenia) a nie wiem czy do takich wielkości erinaceum dorasta :?
sokolica pisze:No a czemu nie? Ja bym się nie pogniewała, jakbyś jeszcze link wrzuciła do oglądania on live
Magdo M ;:167 M już się dziwnie na mnie patrzy jak tańczę z aparatem wokół kolczastych ;:306
I widzę w jego wzroku, że niewiele go dzieli od wezwania panów mających na wyposażeniu biały kaftan z długimi rękawami ;:224

Dziękuję Przemku za wyjaśnienie w kwestii echinocereusa i wobec tego na razie nic mu nie zmieniam no chyba, że jakiś znawca tematu błąd wytknie i na dobrą drogę naprowadzi ;:108

Idą pąki :heja

Gymnocalycium anisitsii
Obrazek

Gymnocalyciu eurypleurum
Obrazek

:?: bruchii :?:
Obrazek

doppianum pierwszy
Obrazek

doppianum drugi
Obrazek

lafaldense albispinum(tak ma na metce z jaką go kupiłam)
Obrazek

uruguayense
Obrazek

marketowe friedrichii- chyba :roll: - kwitnie na różowo i z 5-ciu "szparagów" po zimie zostawił sobie jednego
Obrazek
Awatar użytkownika
Rejden
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sie 2012, o 18:02

Post »

Marta, ale cudnie w pąki obrodziło. ;:138

Gymnocalycium bruchii :idea: lafaldense albispinum zwykle to spotykałem te nazwy jako oddzielne dla różnych form.
Sam mam oba i się różnią.
Twoje to bardziej chyba G. albispinum
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Śliczne zapowiedzi! ;:138
Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Martada pisze: Magdo M ;:167 M już się dziwnie na mnie patrzy jak tańczę z aparatem wokół kolczastych ;:306
I widzę w jego wzroku, że niewiele go dzieli od wezwania panów mających na wyposażeniu biały kaftan z długimi rękawami ;:224
Marto, to wymień M, albo wychowaj. Mój sam tańczy z aparatem wokół kaktusów :lol:

Zapowiedzi kwitnień super. I to wszystko w kilka dni? :shock: Bo u mnie jak było, tak jest i nic nowego się nie pojawia. Kiedyś pokażę mojego anisitsii. Wyglądał jak Twój, ale z biegiem czasu bardzo się zmienił. Teraz jest taki plackowaty z "rogami" :lol: I ma piękny buraczkowo-brązowy naskórek. Ciekawe, dlaczego tak zwydziwiał. Ale akurat mi podoba się bardziej. A jego kwiatki to dla mnie z tych naj u gymno ;:173
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”