Żywotnik zachodni Smaragd - nawożenie

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
marcin3991
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 kwie 2013, o 14:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Żywotnik zachodni Smaragd - nawożenie

Post »

Siemanko, przyszła wiosna i no i trzeba się zająć roślinami. Mam posadzone tuje (z tego co pamiętam to brabant), sadzone w sierpniu 2011. W tamtym roku wiosną dostały mieszanke polifoski i saletry amonowej, jesienią nawóz jesienno-zimowy w płynie. Teraz chce je zasilić troche bardziej świadomie, także pisze ten temat. Oczywiście przeczytałem nie jeden temat o nawożeniu tuji, ale doszedłem do wniosku, że to jest tak jakby się leczyć przez internet, więc postanowiłem zrobić zdjęcia drzewkom i pokazać fachowcom. Doradźcie czego im trzeba. Tamtego lata były obficie podlewane, woda jest twarda i troche zasadowa. Z próby helliga wynika mi, że ziemia nie jest zakwaszona. Jest dość gliniasta. Do dyspozycji mam polifoske M, saletre amonową i siarczan amonu. Trawnik obok tuji zasilany mieszanką polifoski i saletry. Nawozy specjalistyczne odpadają, nie będę płacił za ładne opakowanie tego co mam w workach. Dzięki z góry za porade :)

A to zdjęcia rzeczonych:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
deszczowymaj
200p
200p
Od: 9 sty 2013, o 21:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Tuja brabant

Post »

Witam,jak na moje oko jest to zdecydowanie tuja szmaragd.Dużo informacji o nawożeniu znajdziesz tutaj http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 97&start=0
Joanna
marcin3991
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 kwie 2013, o 14:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Tuja brabant

Post »

No właśnie nie byłem pewien czy to szmaragd czy brabant. Czytałem wszystkie te tematy, niektórzy piszą nawet żeby wcale nie nawozić, ale jak dla mnie to jest czcze gadanie, wszystko "chce jeść". Chciałbym je teraz zachęcić do wzrostu azotem, może znów mieszaniną saletry i polifoski, tylko w jakiej ilości żeby im nie zaszkodzić? Lepiej w roztworze czy w granulacie? Nikt w tych tematach nie podaje konkretnych dawek nawozu na drzewko. Azot chciałbym im dać tylko teraz na wiosne, później dałbym im coś potasowego. Czy ten kolor drzewek jest ok jak na tę porę roku?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”