Ogrodowe zacisze Mandragory

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Sylwia85
1000p
1000p
Od: 24 lut 2013, o 16:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogrodowe zacisze Mandragory

Post »

:wit Milenko
Wydaje mi sie jakby listki budleji delikatnie przemarzły, ale najważniejsze zeby korzen był zdrowy.
Widzę że miałaś pracowity dzień w takim razie życzę dużo odpoczynku i radosci z sadzenia nowych roślinek
Pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
ewa_rozalka
1000p
1000p
Od: 10 cze 2012, o 12:18

Post »

Milenko budlejka trochę podmarzła ,oberwij te listki ,nic jej nie będzie .Anabelka jest w porządku ,nic jej nie będzie ,jej się czasem łuszczy pierwsza warstwa .Szkoda że nie wiedziałam ,bo bym Ci dała anabelkę.
Awatar użytkownika
Mirabela
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2011, o 14:12

Post »

Widzę, że praca pali się Tobie w rękach. Te wysyłane rośliny do odbiorcy są fatalne. Jakby tak zwrócić te " dobroci" to może zaczęli by szanować kupujących. Hortensje to najmniejsze zmartwienie, odrosną , wzmocnią się. Fakt, korzenie jak będą zdrowe to dadzą sobie radę. My co roku robiliśmy wertykulację trawników. Świetna sprawa. Urządzenie z Gardeny i klops. Nie możemy wymienić pierścieni z drutami , a firmowe są tak drogie, że opłaca się kupić nowe urządzenia. Pozostały mi grabie do tego celu. Już jestem padnięta idę spać. Do jutra Milenko.
Awatar użytkownika
Josephine_83
200p
200p
Od: 23 wrz 2012, o 09:20

Post »

Milenko - biecałam i jestem! Chciałąm Ci powiedzieć, że czekam na foty z leśnej wyprawy! Na wczorajszym leśnym końskim terenie zauważyłam niebieskie przylaszczki, które nie wiem czy wiecie są pod ochroną ;:173 Czekam na zawilce gajowe, które już niebawem powinny zakwitnąć - całe gigantyczne poletka! A u Ciebie co tam w lesie słychać? ;:173
Josephine_83 ;)
Największe szczęście na świecie, leży na końskim grzbiecie
Storczyki Takie Takie Ogródkowe plany Josephine
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2008, o 16:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Misiu ;:196 jestem wyjątkowo z dzisiejszej pracy zadowolona :) Zawsze twierdziłam, że Amełykańcy się nie znają na tym, co dobre :wink:
Sylwuś ;:167 uff to mnie uspokoiłaś, nie pomyślałam o przemrożeniu, tylko jakieś choróbsko brałam pod uwagę..
Ewuś ;:3 To jak coś będziesz chciała na przyszłość usuwać/dzielić, ja chętnie przygarnę i z przyjemnością zapłacę i na rękę pocałuję ;:306 Bo sama widzisz...
Mireczko ;:168 To prawda, ale to przecież normalne, że wysyłają pewnie te najgorsze... Chociaż może hortensje uszkodziły się w transporcie. Ale już budlejka przemarzła u nich. Co zrobić, wolę zamówić przez internet, niż spędzić kilka dni na szukaniu po sklepach stacjonarnych odmian, które mnie interesują. Zresztą u mnie w popularnym centrum ogrodniczym ceny też nie do końca adekwatne do wielkości / jakości (wczoraj byłam i widziałam). Więc uznajmy, że jestem względnie zadowolona z tej przesyłki ;:108 Muszę się wybrać niebawem do Pisarzowic, gdzie jest kilka potężnych szkółek. Byłam tam w ubiegłym roku, gdy kwitły azalie, widok robi wrażenie! Zresztą co będę mówić, lepiej pokazać :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

-- Śr 17 kwi 2013 23:47 --

Josephinko :wit wstyd się przyznać, ale w lesie dawno nie byłam, choć mam tak blisko :oops: Rano szybki spacer z psem na łąkę i z powrotem, wieczorem też szybki obchód. Dziś wzięłam latarkę na spacer, bo martwi mnie brak salamander w ogrodzie. Chciałam sprawdzić, czy spotkam je gdzieś za domem. Jesienią była ich dosłownie cała masa. Niestety na trasie wzdłuż strumyka spotkałam tylko kilkanaście żab (w tym jedna rozjechana :cry: ). Martwię się, czy może nie przetrwały tej długiej zimy ;:185 Teoretycznie wybudzają się w marcu. Wiosna się przesunęła, więc mam jeszcze nadzieję...
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Awatar użytkownika
anastazja B
1000p
1000p
Od: 3 mar 2013, o 09:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Śliczne azalie, wiedzą jak o nie dbać i je wyeksponować. Razem wyglądaja przecudnie, szkoda tylko ,że tak krótko kwitną...
pozdrawiam Beata

Mój ogród w półcieniu
Awatar użytkownika
imwsz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2011, o 19:39

Post »

pw
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Milenko co do koszenia to minimum raz w tygodniu ;:333
Widzę że warzywniak przygotowany na sadzenie ;:138
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38

Post »

Ależ barwy ;:oj Ślicznie. Moja jedna sztuka ma nabrzmiałe pąki. Uwielbiam jak kwitnie.
Hortensje dojechały, więc pod koniec lata pewnie nacieszysz oko ich kwitnieniem ;:333 Ciekawe jak moje, sadzone jesienią się zaprezentują.
Awatar użytkownika
Grazka226
1000p
1000p
Od: 12 mar 2012, o 13:45

Post »

Milenko cudowne te azalie ;:167 Też posadziłam je u siebie wzdłuż tui ale kiedy będzie taki szpaler??? ;:224
Aktualny wątek http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 40&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Trzy­maj się z da­la od ludzi, którzy próbują pom­niej­szać Two­je am­bicje. Ma­li ludzie zaw­sze tak ro­bią, a nap­rawdę wiel­cy spra­wiają, że czu­jesz, że i Ty możesz być wielki. Mark Twain
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie Kochani wieczorową porą ;:4 Dziś niestety dzień nie był tak produktywny jakbym chciała, udało mi się posadzić tylko dwie hortensje - Anabelle i Vanille Fraise. Na razie wygląda to tak jak wygląda, marzy mi się większa rabata, ale to wiąże się ze ściągnięciem sporej ilości trawy (czy raczej chwastów z mchem), a siły wolę rozkładać równomiernie. Wykopanie dwóch dołków o szerokości 50 cm i takiej samej głębokości wcale nie szło mi jak z płatka ;:185 Obie dostały na sam spód trochę kompostu, siedzą w ziemi torfowej wymieszanej ze zwykłą. Czy te kamienie dookoła im nie zaszkodzą? Obsypane są korą.

Obrazek

Obrazek

Pamiętacie krzew, który zimą wyglądał fatalnie i który wspólnie identyfikowaliśmy? Kalmia wąskolistna, zimą istna szkaradka, gdy tylko słoneczko przygrzało i parę razy ją podlałam..
Było:

Obrazek

Jest tak :heja Nie mogę się doczekać, jak rozkwitnie :)

Obrazek

Obrazek

Teraz gwoźdź programu, część mojego "przedogródka" :lol: Jest reprezentacyjnie, normalnie Amełyka ;:215 (szambo jest już nieczynne, żeby nie było ;:306

Obrazek

Hortensja ogrodowa ma coraz więcej pączków:

Obrazek

Coś wyszło - nie mam pojęcia co:

Obrazek

Tego też nie znam ;:219

Obrazek

A to? Może to być hosta? Wydaje mi się, że gdzieś tu jesienią była ;:224

Obrazek

Też nie wiem co ;:185

Obrazek

I tu podobnie nie wiem (wygląda jak szczypiorek, trochę kojarzy mi się z liśćmi szafirka, ale poza szczypiorkiem nic nie wychodzi):

Obrazek

Goździk (brodaty?) zaczyna kwitnąć ;:oj

Obrazek

Obrazek

Wyrósł samotnie, ładny i dziwny - jakby karłowaty narcyz:

Obrazek

Obrazek

I zastana już różyczka - jesienią była malusieńka, kwitła jednym marnym kwiatkiem. Dostała kopczyk i przeżyła :) Niedawno zauważyłam, że jest wkopana w donicy w ziemię.

Obrazek

Niestety mam zepsuty aparat, pstrykam starą komórką (nowa też zepsuta :roll: ) i 11 letnią cyfrówką, więc póki co foty nie będą lepsze :(
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Awatar użytkownika
ewa_rozalka
1000p
1000p

Post »

Milenko to pierwsze ,co nie wiesz to wygląda jak piwonia .Też jestem ciekawa jak ci zakwitnie ten krzew nieznany ;:65
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewuś Kochana, już znany dzięki FO ;:138 Powinna zakwitnąć tak: kalmia wąskolistna
Czytam, że jest trudna w uprawie, więc z tym kwitnieniem wcale może nie być łatwo w moim przypadku :D
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Awatar użytkownika
ewa_rozalka
1000p
1000p

Post »

Nigdy bym nie odgadła ,bo miałam kalmię wąskolistną odmiana Rubra i zupełnie inaczej wyglądała ;:oj
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Witaj Mileno :wit Rewizytując Twój ogród spodziewałam się jakichś początków ale u Ciebie jest mnóstwo bardzo dojrzałych roślin. Masz wspaniałe tło do sadzenia hortensji, róż i powojników ;:oj Zazdroszczę.
Mnóstwo zwierzątek, jak ja to uwielbiam i ten Twó chiński chubaszek ;:167 Zachowuje się równie niechlujnie jak mój Golden. Błotko jest najlepsze :wink:
Podoba mi się u Ciebie i zamierzam śledzić postępy, bo idziesz jak burza ;:7
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”