Aprilkowy las cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2008, o 16:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Aprilkowy las cz.3

Post »

Wreszcie do Ciebie dotarłam :wit Piękny ogród pod sosnami, pewnie nie było łatwo go stworzyć. Będę zaglądać, wzdychać do Twoich sosenek i podziwiać roślinki :) Pozdrawiam ;:3
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jolu, a długo jeszcze będziesz się w kowala bawić Dużo ogrodzenia zostało do zamontowania? W kwestii róż sie nie wypowiadam, ale widziałam wpis Georginii i myślę, że ona jako przykładna znawczyni róż podpowiada słusznie ;:180
Dzień wolny :?: ;:oj Farciara :!: Ja może jutro przywagaruję :uszy
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A ja co mam powiedzieć, 40 róż i brak konkretnego planu na nie ;:223 , no wariatka jak nic ;:131
Co prawda część niby zaplanowana, ale musze najpierw wykopać z tego miejsca to co tu rośnie a dopiero potem mogę sadzić. Siedzę w fabryce i myślę o dziecku (rano wymiotował), a jeszcze róże muszę podejrzeć, bo nie wszystkie opisy mam w pamięci i nie chcę narobić sobie bałaganu a potem przesadzania, choć to akurat i tak pewnie będę miała przymusowe znając siebie.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Ja też dzisiaj miałam wolne, ale nie cały dzień mogłam poświęcić na ogród. Ale i takl sporo zrobiłam. W końcu ogarnęłam taras, bo nie był sprzatany od jesieni. Straszny bałagan tam grasował. Nawet m. pomagał.
No i konczę porządki na rabatach. Może jutro się uda?
Czego i Tobie życzę
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Witaj Mileno. Fajnie że Ci się podoba ;:196 To dopiero początki ogrodu i faktycznie bardzo ciężko się go w mojej piaskownicy pod sosnam tworzy ;:223 Ale nałóg potrafi nas zmusić do nadzwyczajnego wysiłku ;:306 Widziałam Twój ogródek. Myślałam że dopiero zaczynasz a Ty masz już ogród w takiej postaci na kórej wielu by już zakończyło działalność :wink: Ciekawa jestem jak go będziesz upiększać, bo już tylko to Ci zostało do zrobienia. Czyli niemal relaks ;:224 Żartuję, ciężka praca ale jaka przyjemna :uszy
Oj Madziu, w kowala jeszcze długo bo działka spora... Dopiero połowę zrobiliśmy ;:131
Alicja świetnie zna się na różach, wydrukowałam sobie jej wskazówki co do sadzenia i wczoraj cztery panienki wylądowały na swoich miejscach :tan Czyli dwie New Dawn i dwie Veichenblau na dwóch dużych kratkach po 180cm każda. Mam nadzieję że będzie im tam dobrze, zwłaszcza jak zrobię przecinkę sosen i dostaną więcej słońca. Jeszcze sporo drzew mam do wycięcia, które są cienkie i nie pozwalają innym ładnie rosnąć.
A dzień wolny był tak ciężko pracujący.......że dziś odpoczywam za biurkiem ;:306
Marzenko, brak planu to nic złego. Wymyślisz na bieżąco. Co z tego że miałam plan jak uległ radykalnej zmianie ;:306
Mam nadzieję że Małemu nic poważnego nie jest ;:131
Margo/Gosiaczku, ja za tarasy nawet się nie biorę. Tam największy bajzel, doniczki, przesadzanie, kartony do przykrywania, styropian. Fajnie że to ogarnęłaś. Dzięki za życzenia ale moje porządki potrwają pewnie do połowy maja. Wcześniej się nie da, za duży teren ;:306 Wczoraj rozminowywałam część przeznaczoną na psy. Cztery wiadra dobroci uzbierałam :;230

Teraz parę fotek wczorajszego sadzenia. Niestety ciężka praca bo przy jednej pergoli były trzy karpy po drzewach, które najpierw trzeba było usunąć lub ograniczyć. Czyli masa korzeni. Fotki robiłam już wieczorem, ręce mi się trzęsły ze zmęczenia.
Posadzone 2 New Dawn i dwie Veichenblau oraz pomiędzy kratkami, lilie trąbkowe Pink Planet i White Planet.
Po lewej stronie stoją ogromne donice z liliami Candy Blossom i Lorina. Ale już nie dałam rady ich wkopać. Przed pergolami rosną przetaczniki, już widać kiełki oraz lawenda. Powstanie też tam niedługo kamienny krąg na którym będzie stolik lub hustawka :tan

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek Dalej będą chyba limie Samur. Te urosły najwięcej ;:167

A takie coś znalazłam w trawach. Nie sadziłam ich ;:oj przyniesione z trawami od Justi ;:196 Niestety trawy raczej się nie przyjęły ;:131
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek Czosnek św.Krzysztofa. Pierwszy raz udało mi się go wychodować. Do tej pory marzł.
Awatar użytkownika
reniuniek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 08:01

Post »

Witaj Jolu :wit
Przez pare dni mnie u ciebie nie było a tu tyle sie dzieje ;:oj
Kratki masz super! Wiesz, wczoraj byłam u siebie na ogrodzie i szukałam miejsca na Veilchrnblau i wymyśliłam, że posadze ją na końcu rabaty, żeby robiła za tło i właśnie myślałam o takich kratkach....wchodze do ciebie i widze, że sadzisz róże na nich :lol: Chce mieć dwie z 2-3 metrach przerwy.Ty masz takie same róże na nich posadzone?
Lilie u ciebie to już olbrzymy ;:oj a krokusy śliczne, u mnie już przekwitły.
Miłego dnia!
Mój zielony kwadrat cz.5-aktualna
Zapraszam :-) Renata
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Jolu ciężką masz pracę w swoim ogródku przez te drzewa i plątaninę korzeni.....ale jest tak pięknie, że dosłownie zapiera dech. A Ty dodatkowo z tego miejsca robisz raj na ziemi...... te drewniane kratownice wyglądają wprost bajecznie, uwielbiam takie elementy w ogrodzie..... Jolu.... naprawdę jestem oczarowana ;:196
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cześć Reniu, miło Cię gościć :D Na obydwu kratkach mam tak samo, naprzemiennie New Dawn i Veichenblau. Na prawej kratce jest jeszcze jakiś fioletowy powojnik ale marnie sobie radzi więc chyba nie jest zagrożeniem dla róż. Pomiędzy kratkami są dwa metry odległości i 2 thuje szmaragd a przed nimi pęcherznica diabolo, mocno cięta.
Powodzenia w pracach ogrodowych :wit
Agness, uwielbiam Twoje słowa ;:167 tak do mnie mów, to jak paliwo dla mojego ego ;:306 Daleko mi jeszcze do bajeczności ale rozumiem, że Ty ze swoją wyobraźnią, widzisz już efekty za parę lat. Obyś miała rację. Spróbuję dorównać wymaganiom ;:180
Kratki malowałam drewnochronem w kolorze palisander. Pasują do koloru dachu i wykończenia domu. Teraz żałuję że ogrodzenie maluję na czarno bo chyba powinno też być brązowe ;:131 Może za parę lat jak będę odświeżać to zmienię ;:224

Wiosna w lesie
Obrazek

Obrazek

Obrazek peonie

Obrazek

Obrazek cisy już przycięte, nieźle sobie poradziły biorąc pod uwagę że to ich pierwsza zima.

Obrazek

Obrazek Thuja Rein gold też miała strzyżenie. Kupiona jako niesamowity drapak :;230

Obrazek pąki kaliny :tan

Obrazek

Obrazek wysadzone hiacynty kupowane na święta

Obrazek A to hiacynty zeszłoroczne :heja

Obrazek czosnki purple sensation

Obrazek czosnek giganteum

Obrazek cieniutkie czosneczki SPHAEROCEPHALON ( jej, ale one mają trudną nazwę, ja na nie mówię CEFALONKI :;230 )
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Jolu nie bądź taka skromna ;:196 już sam Twój las dookoła domu to prawdziwy raj, a Ty go wspaniale upiększasz kwiatami, krzewami i tymi drewnianymi cudeńkami :D Już jest pięknie, a z roku na rok będzie jeszcze piękniej :D
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jola, Ty to dopiero tytan pracy jesteś ;:180 . Znam to kopanie dołów i wybieranie żółtego piasku, oj znam ;:108
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agness, ja nie jestem skromna, jestem realistką ;:306 Zwłaszcza patrząc na inne ogrody takie jak np Twój to ja jestem DALEKO W LESIE...... :;230 :;230 :;230

Marzenko plecy mnie bolą jak jasna..... no młoda już nie jestem :;230 Wprawdzie nie babcia (chwała za to mojemu synowi :wink: ) ale czasem tak się czuję jakbym miała setkę na karku ;:224
Wybieranie piasku to pikuś w porównaniu z wycinaniem karp ;:223
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Domyślam się z tymi karpami, czyli to są pnie i korzenie sosen ściętych przez Was lub same splątane korzenie. Widzę wszedzie masz wąź z dziurkami porozkładany. Musze też sobie taki sprawić, bo jak piszesz u mnie... będę latać z konewką jak głupia.
Jednak i tak podziwiam Cię za planowe nasadzenia i wykonanie ;:196
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jolu no super to wyglada - pierwsza klasa ;:215 ale robote wykonalas wow. Moj duzy cis tez sie przyjal czego o jalowcach kolumnowych powiedziec nie moge buuu obrzydliwe sa, czesc galezi zeschla - wczoraj oskubalam - jednego calkiem wywalilam, bo do niczego sie nie nadawal. Wyglada to tragicznie, bo one takie spore byly kupione 1.80, to i widac z daleka. Mniejsze przed domem wszystkie sie przyjely a te 3 duze - ech szkoda gadac.
Awatar użytkownika
reniuniek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 08:01

Post »

Jolu, ale roślinki wystartowały ;:oj Cudnie!
Kalina ma już pączki ;:oj Moja dopiero liście puszcza.......może mam jakąś inną odmiane.
Rabatka z kratkami będzie piękna.Róże śliczne wybrałaś ;:108 Ja chyba dokupię drugą Veichenblau i posadze je z jakimś jasnym powojnikiem :wink:
Miłego weekendu ;:196
Mój zielony kwadrat cz.5-aktualna
Zapraszam :-) Renata
Awatar użytkownika
jola1010
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2007, o 18:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Jolu ...dawno mnie tutaj nie było ...a tyle się u Was dzieje...wow