Mój piękny ogród Mariola54
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
lila31, napisz proszę o doniczkach. Przeczytałam watek o Twojej walce z karczownikiem, więc wiem o koszyczkach, teraz masz doniczki, ale jakie, plastikowe? gliniane? duże? małe? Ja mam nornice, ale tulipany w koszyczkach kwitły. Nie wiem tylko, czy lilie nie są dla nornic przysmakiem, bo w takim razie 1. koszyczki są chyba za płytkie i 2. lilie w doniczkach trzeba co roku wyjmować na zimę? Oj, chyba strasznie się plączę, ale mam za dużo wątpliwości naraz 

"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 wrz 2006, o 00:33
Lilu znowóż kupiłam HP.
Jest to bardzo dobry aparat ale ma mały zoom.
Do HPR967 dodać zoom 12 krotni i będzie aparat marzenie
z bajerami
( to do konstruktorów).
Liliu lilie przesadzałam latem ale za tą o której wspominasz
wezmę się dopiero w przyszłym roku.
http://www.ogrody.cvd.pl/pliki/lilie.html
Jest pachnąca lilia kupiona 3 lata temu w biedronce bez nazwy.
Rośnie jak oszalała.
Jarku wszystkie lilie potrzebują miejsca słonecznego zasobnego.
Ja nie sadzę w żadne koszyczki tylko po prostu dokupuję na wiosnę jak mi
paskudne gryzonie coś porwą.
Jarku na wiosnę możesz kupić cebule i posadzić i ręczę,
że będą cieszyły Twoje oko kwiatki latem.

Jest to bardzo dobry aparat ale ma mały zoom.
Do HPR967 dodać zoom 12 krotni i będzie aparat marzenie
z bajerami

Liliu lilie przesadzałam latem ale za tą o której wspominasz
wezmę się dopiero w przyszłym roku.
http://www.ogrody.cvd.pl/pliki/lilie.html
Jest pachnąca lilia kupiona 3 lata temu w biedronce bez nazwy.
Rośnie jak oszalała.
Jarku wszystkie lilie potrzebują miejsca słonecznego zasobnego.
Ja nie sadzę w żadne koszyczki tylko po prostu dokupuję na wiosnę jak mi
paskudne gryzonie coś porwą.

Jarku na wiosnę możesz kupić cebule i posadzić i ręczę,
że będą cieszyły Twoje oko kwiatki latem.

- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
Znalazłam bardzo fajne gospodarstwo rolno-ogrodnicze ze sprzedażą wysyłkową. Ceny różne, ale wybór odmian świetny, dużo lilii, liliowców, funkii td. www.mawojtas.com.pl/akwojtas/. Zamierzam się u nich zaopatrywać w cieniolubne i może coś jeszcze, jakieś lilie?
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- Yaro32
- Przyjaciel Forum
- Od: 15 wrz 2006, o 23:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Przejrzałem ofertę proponowaną przez Nalewkę. Sporo ciekawych pięknych roślin. A co inni myślą o niej. Co myślicie o proponowanych cenach?
Pozdrawiam - Jarek
Pozdrawiam - Jarek
Jakie to wspaniałe uczucie być ojcem i mieć wspaniałą rodzinę.
Działka Anety, Jarka i Igorka (Yaro32)
Działka Anety, Jarka i Igorka (Yaro32)
- lila31
- Od: 20 lip 2006, o 12:06
Nalewko jest to ogród Marioli ale chyba się nie obrazi, że piszemy o doniczkach, a nie o Jej pięknych kwiatach.
Z doniczkami, to była determinacja, zżerał koszyczki, a później rośliny, nic nie było w stanie go wypłoszyć, tak mu to smakowało. Kupiłam największe i najtańsze doniczki do rozsad (te czarne). Kosztowały chyba po 0,8 zł za sztukę i kilka jeszcze większych na całe cebule lilii. Jak wiesz dorodna cebula lilii jest całkiem duża. Przesadzałam lilie w środku lata, w tym upale, ale udało się troszkę uratować. Jesienią, czyli o właściwej porze, przebrałam i ponownie, już w dobrą ziemię, wsadziłam do doniczek.
Tak samo zrobiłam z tulipanami, hiacyntami i co tam jeszcze cebulowego wtykałam. Trochę bałam się, że z doniczek może być gorszy odpływ wody niż z koszyczków i cebule zaczną gnić. Pocieszyła mnie Jovanka, że ona robi tak od lat i jest wszystko dobrze. Zobaczymy.
Z doniczkami, to była determinacja, zżerał koszyczki, a później rośliny, nic nie było w stanie go wypłoszyć, tak mu to smakowało. Kupiłam największe i najtańsze doniczki do rozsad (te czarne). Kosztowały chyba po 0,8 zł za sztukę i kilka jeszcze większych na całe cebule lilii. Jak wiesz dorodna cebula lilii jest całkiem duża. Przesadzałam lilie w środku lata, w tym upale, ale udało się troszkę uratować. Jesienią, czyli o właściwej porze, przebrałam i ponownie, już w dobrą ziemię, wsadziłam do doniczek.
Tak samo zrobiłam z tulipanami, hiacyntami i co tam jeszcze cebulowego wtykałam. Trochę bałam się, że z doniczek może być gorszy odpływ wody niż z koszyczków i cebule zaczną gnić. Pocieszyła mnie Jovanka, że ona robi tak od lat i jest wszystko dobrze. Zobaczymy.
O cudowna lilijo! Tyś balsamem na zmęczone oczy i natchnieniem poetów!
Mariollo, Twe lilie są przeeecuuuuuuuuudneee! Uwielbiam lilie, ale zauważyłam, że nie jestem w tym odosobniona. Mam też trochę lilii w swoim ogrodzie, niektóre nawet całkiem...okazy. Tylko nie wiem, czy po tak ciepłej jesieni jeszcze coś z nich zostanie. Mam na myśli nornice. Jeden widzę mankament w moich nasadzeniach - lilie rosną przy różach i płomykach, czyli wysokich roślinach, więc ich ekspozycja jest słaba. Będę musiała coś tu zmienić. Zgadzam się z Tobą M., że poglądanie Takich wspaniałych ogrodników jak Ty - a wiem że jest ich tutaj wielu - pomoże mi w upiększaniu mojej działki. I dzięki za słowa otuchy!
Spróbuję skorzystać z Waszych rad, w tym celu opiszę co zrobiłam tej jesieni nowego na mojej działce, na moim poście "moje zielone wzgórze".
Jeszcze pytanie, czy Twoje lilie rosną na rabacie same, czy w jakimś "towarzystwie"

Mariollo, Twe lilie są przeeecuuuuuuuuudneee! Uwielbiam lilie, ale zauważyłam, że nie jestem w tym odosobniona. Mam też trochę lilii w swoim ogrodzie, niektóre nawet całkiem...okazy. Tylko nie wiem, czy po tak ciepłej jesieni jeszcze coś z nich zostanie. Mam na myśli nornice. Jeden widzę mankament w moich nasadzeniach - lilie rosną przy różach i płomykach, czyli wysokich roślinach, więc ich ekspozycja jest słaba. Będę musiała coś tu zmienić. Zgadzam się z Tobą M., że poglądanie Takich wspaniałych ogrodników jak Ty - a wiem że jest ich tutaj wielu - pomoże mi w upiększaniu mojej działki. I dzięki za słowa otuchy!
Spróbuję skorzystać z Waszych rad, w tym celu opiszę co zrobiłam tej jesieni nowego na mojej działce, na moim poście "moje zielone wzgórze".
Jeszcze pytanie, czy Twoje lilie rosną na rabacie same, czy w jakimś "towarzystwie"

-
- Od: 11 wrz 2006, o 00:33
Terka ja mam wielką rabatę
chyba
15x 3m nie mierzyłam nigdy tego.
Po środku tej rabaty rosną sobie dumnie lilie a towarzyszą im
z jednej strony młode iglaczki i takie tam większe bylinki
a z drugiej strony niższe bylinki i jednoroczne.
W porze kwitnienia tych pięknych kwiatów
nic ich nie zasłania.
Jednocześnie potrafi kwitnąć 100 i więcej cebul lilii.
A jaki zapach się roznosi
Już pisałam, że to jest tylko cząstka kolorów i gatunków
które Wam przedstawiłam.

chyba

Po środku tej rabaty rosną sobie dumnie lilie a towarzyszą im
z jednej strony młode iglaczki i takie tam większe bylinki
a z drugiej strony niższe bylinki i jednoroczne.
W porze kwitnienia tych pięknych kwiatów
nic ich nie zasłania.
Jednocześnie potrafi kwitnąć 100 i więcej cebul lilii.
A jaki zapach się roznosi

Już pisałam, że to jest tylko cząstka kolorów i gatunków
które Wam przedstawiłam.
Mariollo! To prawda, jest gdzie kupować w Łodzi. Ja upodobałam sobie trzy takie miejsca:
1. Bałucki Rynek, bo blisko i niedrogo, a nieprawda co niektórzy twierdzą,że tam jest towar gorszego gatunku. Trzeba po prostu wiedzieć co i u kogo kupować,
2. Centrum Ogrodnicze Tracz na ul.Kasprzaka, bo duży wybór przeróżnych gatunków,
3. OBI, gdzie nieraz po promocyjnych cenach można nabyć coś ciekawego.
Jestem ciekawa, gdzie Ty się zaopatrujesz w roślinki w Łodzi. Pozdrawiam.
1. Bałucki Rynek, bo blisko i niedrogo, a nieprawda co niektórzy twierdzą,że tam jest towar gorszego gatunku. Trzeba po prostu wiedzieć co i u kogo kupować,
2. Centrum Ogrodnicze Tracz na ul.Kasprzaka, bo duży wybór przeróżnych gatunków,
3. OBI, gdzie nieraz po promocyjnych cenach można nabyć coś ciekawego.
Jestem ciekawa, gdzie Ty się zaopatrujesz w roślinki w Łodzi. Pozdrawiam.

- chatte
- Przyjaciel Forum
- Od: 19 paź 2006, o 08:52
Mariolko, przyprawiłaś mnie o szybsze bicie serca! Miałam ostróżkę, taką jak ta na przedostatnim zdjęciu, ale ubiegłej zimy, w/g tego co usłyszałam od Basi, wykończyła ją susza fizjologiczna. Od tej pory dostałam chyba obsesji na punkcie ostróżek Szczególnie zauroczyła mnie ta na trzecim zdjęciu. Cudna!!! Nie wiedziałam, że są tez ostróżki czerwone
Jestem chora...

Jestem chora...