PATI- trzeba lubić to co się robi, ja mam piękny trawnik, Ty masz piękne róże, dziękuję za wizytę, zapraszam jeszcze.plomba31 pisze:Tadeusz , cudowny ogród .................
zdradź tajemnicę co robić żeby mieć tak piękny trawnik
Ranczo Nokły - Tadeusz48
Do Tadeusz48
przepiękny ogród !!! Naprawdę jest się czym pochwalić .
Ja właśnie zakładam ogród i nie mam kompletnie doświadczenia oprócz książkowej wiedzy
Drogi Tadeuszu, czy mógłbyś poradzić , jaką mieszankę traw użyć ? Zastanawiam się czy kupić w hipermarkecie gotową ,ale wyczytałam gdzieś ,że nie zawsze te mieszanki są dobre(często zawierają trawy jednoroczne) ? Zrobić samodzielnie czy może jednak są w sprzedaży jakieś gotowe dobre mieszanki na trawnik uniwersalny ?
Będę wdzięczna za rady.
pozdrawiam
Monika
Ja właśnie zakładam ogród i nie mam kompletnie doświadczenia oprócz książkowej wiedzy

Drogi Tadeuszu, czy mógłbyś poradzić , jaką mieszankę traw użyć ? Zastanawiam się czy kupić w hipermarkecie gotową ,ale wyczytałam gdzieś ,że nie zawsze te mieszanki są dobre(często zawierają trawy jednoroczne) ? Zrobić samodzielnie czy może jednak są w sprzedaży jakieś gotowe dobre mieszanki na trawnik uniwersalny ?
Będę wdzięczna za rady.
pozdrawiam
Monika

- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tadeuszu, tym razem zainteresowały mnie paliki wokół rabat i drzew, instalowane jako coś w rodzaju ogrodzenia przeciw dzieciom i psiakom (?). Albo nie doczytałam, albo nie pisałeś dokładniej. Czy możesz doprecyzować? Z czego są zrobione? Drewniane i malowane, czy z innego materiału? Jak umocowane, czy tylko wbite w ziemię, czy jakoś wzmacniane? Czy zamierzasz je zdejmować na zimę? Wyglądają bardzo profesjonalnie, a w dodatku w takich hurtowych ilościach (!), ciekawam też, czy się sprawdziły jako bariera?
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Re: Do Tadeusz48
mgmadi pisze:przepiękny ogród !!! Naprawdę jest się czym pochwalić .
Ja właśnie zakładam ogród i nie mam kompletnie doświadczenia oprócz książkowej wiedzy![]()
Będę wdzięczna za rady.
pozdrawiam
Monika
Monika
polecam piękną trawę Barenburga Golf - po 4 latach jest jak hahah angielski trawnik, no prawie.

- Zyta
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 maja 2008, o 21:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:

-
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
MONIKO- dziękuję za słowa uznania, odnośnie trawy to mogę Ci tyle powiedzieć co mnie powiedział sprzedając nasiona trawy znajomy z Centrali Nasiennej.
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... c&start=16
Ja mam na trawniku taką mieszankę traw , a właściwe już trawę która zadarniła się po 5-7 latach.
W hipermarketach nie szukałbym takich traw, a raczej w sklepach specjalistycznych,jak np;Centrali Nasiennej, gdyż tam możesz znaleźć fachowców którzy potrafią doradzić co Ci potrzeba i z jakich gatunków składa się sprzedawana mieszanka.
Dziękuję za odwiedziny, zapraszam do ponownej wizyty.
NALEWKO- jako że zima była lekka, a ja nie lubię nic nie robić, kupiłem w tartaku olchowe "zrzyny", odpady nadające się w zasadzie do spalenia. Przy pomocy pilarki tarczowej ręcznej , z tych odpadów naciąłem dużo kantówek o wym 3na 3 cm np; na pergole, paliki itp.
Te kantówki co były krótkie i nadawały się w zasadzie na opał , wykorzystałem do zrobienia palików na osłonę rabat by rozbrykane moje wnuki nie tratowały moich jeszcze malutkich roślinek, jak również by mój piesek w pogoni za "wrogiem" za płotem nie skracał sobie drogi przez moje roślinki.
Zaostrzone z jednej strony paliki zabezpieczyłem jakimś mazidłem kupionym w sklepie by zbyt szybko nie zgniły i wbiłem je w ziemię przy kostce brukowej .Paliki wszystkie są jednakowej długości( 35cm), wbite młotkiem ,też na jednakową głebokość. Myślę że na zimę je schowam do mojej szopy, wydłuży to ich okres używalności.
Muszę Ci powiedzieć że ta barierka spełnia swoje zadania, przynajmniej w zakresie skracania drogi przez pieska, wnuki też omijają barierki( jak dziadek widzi).
Kosztowało mnie to trochę pracy( jest ich około 350 szt) i zamiast w ognisko , osłaniają rabaty i chyba nie szpecą, bo nikt na nie nie zwracał uwagi.
Dziękuję za wizytę w naszym ogrodzie, zapraszam do następnych wizyt.
TESS- dziękuję za spacer po naszym ogrodzie, zapraszamy do częstych wizyt,
ŁUKASZ- bardzo mało stosuję środki ochrony roślin, stosuję je kiedy muszę, i niewiele się znam na chorobach ,zwłaszcza ogórków, u mnie też zawsze ogórki podają od chorób, ale zawsze zdążę zebrać tyle by starczyło na zapasy zimowe.
ZYTO- dziękuję że wpadłaś, Cieszę się że ..........zachorowałaś.................................na ogród. Będę musiał Ci podrzucić ......na razie kilka książek byś zimą nie leniuchowała, tylko pogłębiała wiedzę z zakresu ogrodnictwa. Mam nadzieję że z tych 70 hektarów czarnoziemów, coś zostawisz pod pszenicę, na całości nie będziesz robić ogrodu.
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... c&start=16
Ja mam na trawniku taką mieszankę traw , a właściwe już trawę która zadarniła się po 5-7 latach.
W hipermarketach nie szukałbym takich traw, a raczej w sklepach specjalistycznych,jak np;Centrali Nasiennej, gdyż tam możesz znaleźć fachowców którzy potrafią doradzić co Ci potrzeba i z jakich gatunków składa się sprzedawana mieszanka.
Dziękuję za odwiedziny, zapraszam do ponownej wizyty.
NALEWKO- jako że zima była lekka, a ja nie lubię nic nie robić, kupiłem w tartaku olchowe "zrzyny", odpady nadające się w zasadzie do spalenia. Przy pomocy pilarki tarczowej ręcznej , z tych odpadów naciąłem dużo kantówek o wym 3na 3 cm np; na pergole, paliki itp.
Te kantówki co były krótkie i nadawały się w zasadzie na opał , wykorzystałem do zrobienia palików na osłonę rabat by rozbrykane moje wnuki nie tratowały moich jeszcze malutkich roślinek, jak również by mój piesek w pogoni za "wrogiem" za płotem nie skracał sobie drogi przez moje roślinki.
Zaostrzone z jednej strony paliki zabezpieczyłem jakimś mazidłem kupionym w sklepie by zbyt szybko nie zgniły i wbiłem je w ziemię przy kostce brukowej .Paliki wszystkie są jednakowej długości( 35cm), wbite młotkiem ,też na jednakową głebokość. Myślę że na zimę je schowam do mojej szopy, wydłuży to ich okres używalności.
Muszę Ci powiedzieć że ta barierka spełnia swoje zadania, przynajmniej w zakresie skracania drogi przez pieska, wnuki też omijają barierki( jak dziadek widzi).
Kosztowało mnie to trochę pracy( jest ich około 350 szt) i zamiast w ognisko , osłaniają rabaty i chyba nie szpecą, bo nikt na nie nie zwracał uwagi.
Dziękuję za wizytę w naszym ogrodzie, zapraszam do następnych wizyt.
TESS- dziękuję za spacer po naszym ogrodzie, zapraszamy do częstych wizyt,
ŁUKASZ- bardzo mało stosuję środki ochrony roślin, stosuję je kiedy muszę, i niewiele się znam na chorobach ,zwłaszcza ogórków, u mnie też zawsze ogórki podają od chorób, ale zawsze zdążę zebrać tyle by starczyło na zapasy zimowe.
ZYTO- dziękuję że wpadłaś, Cieszę się że ..........zachorowałaś.................................na ogród. Będę musiał Ci podrzucić ......na razie kilka książek byś zimą nie leniuchowała, tylko pogłębiała wiedzę z zakresu ogrodnictwa. Mam nadzieję że z tych 70 hektarów czarnoziemów, coś zostawisz pod pszenicę, na całości nie będziesz robić ogrodu.
-
Chciałbym przedstawić moje roślinki( drzewa, krzewy i iglaki), a jest ich już chyba ponad 400 gatunków i odmian, bo to one, oprócz kwiatów zdobią nasze Ranczo Nokły.
Na początku chciałbym przedstawić roślinki rosnące na rabacie znajdującej się wzdłuż ścieżki prowadzącej od bramy, do domku.
Na rabacie tej rośnie aktualnie 84 drzew,krzewów i iglaków( w 81 gatunkach i odmianach)a wśród nich:
- 37 (w 35 odmianach) cyprysików, 6 odmian jałowców, 2 odmiany tui (niektóre cyprysiki,jałowce i tuje są tak do siebie podobne że się mogę mylić w rozpoznaniu),
- 8 rododendrony i 7 azalii o różnych kolorach kwiatów,
- 4odmiany niskich świerków, 4 odmiany niskich sosen, 3 odmian hebe, 2 odmian wierzby.
- po jednej sztuce następujących roślin: berberys,klon palmowy,magnolia,kalmia szerokolistna,piwonia drzewiasta, enkiant, pęcherznica ,kielichowiec pieris, ośnieża czteroskrzydła oraz azalia japońska.
Dzisiaj przedstawiam zdjęcia ogólne rabaty przy ścieżce, zdjęcia poszczególnych roślin przedstawę w dalszej części prezentacji ogrodu:

Na początku chciałbym przedstawić roślinki rosnące na rabacie znajdującej się wzdłuż ścieżki prowadzącej od bramy, do domku.
Na rabacie tej rośnie aktualnie 84 drzew,krzewów i iglaków( w 81 gatunkach i odmianach)a wśród nich:
- 37 (w 35 odmianach) cyprysików, 6 odmian jałowców, 2 odmiany tui (niektóre cyprysiki,jałowce i tuje są tak do siebie podobne że się mogę mylić w rozpoznaniu),
- 8 rododendrony i 7 azalii o różnych kolorach kwiatów,
- 4odmiany niskich świerków, 4 odmiany niskich sosen, 3 odmian hebe, 2 odmian wierzby.
- po jednej sztuce następujących roślin: berberys,klon palmowy,magnolia,kalmia szerokolistna,piwonia drzewiasta, enkiant, pęcherznica ,kielichowiec pieris, ośnieża czteroskrzydła oraz azalia japońska.
Dzisiaj przedstawiam zdjęcia ogólne rabaty przy ścieżce, zdjęcia poszczególnych roślin przedstawę w dalszej części prezentacji ogrodu:

- konto-puste001
- 100p
- Od: 14 kwie 2008, o 10:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wszystkie krzewy i drzewa są zdrowe i dorodne - widzę że odpowiada im podłoże u ciebie czy może im dogadzałeś specjalnie? 

Serdecznie pozdrawiam Barbara
Rzucony kamień staje się opoką.../psalm/
doniczkowe... przyblokowy w garnku
Rzucony kamień staje się opoką.../psalm/
doniczkowe... przyblokowy w garnku
-
KALMIO, WIOLU - dziękuję za wizytę w naszym ogrodzie i pozdrowienia. Zapraszamy do dalszych odwiedzin i pozdrawiamy.Zofia i Tadeusz.
BARBARO- zdecydowana większość drzew,krzewów i iglaków, sadzone były jako malutkie sadzonki,i już się zaaklimatyzowały . Ziemia , to głównie muł i ił naniesiony przez setki lat przez rzekę, Jedyny problem przy takiej ilości roślin to ochrona przed szkodnikami i chorobami.
Dziękuję za odwiedziny i zapraszamy do dalszych. Pozdrawiamy. Zofia i Tadeusz.
BARBARO- zdecydowana większość drzew,krzewów i iglaków, sadzone były jako malutkie sadzonki,i już się zaaklimatyzowały . Ziemia , to głównie muł i ił naniesiony przez setki lat przez rzekę, Jedyny problem przy takiej ilości roślin to ochrona przed szkodnikami i chorobami.
Dziękuję za odwiedziny i zapraszamy do dalszych. Pozdrawiamy. Zofia i Tadeusz.
-
Przedstawiam zdjęcia poszczególnych roślin rosnących na rabacie przy ścieżce:

cyprysik , wys.20 cm, szer.20 cm, sadzony w 2005r.

cyprysik,wys. 35 cm, szer. 25 cm, sadzony w 2005r.

cyprysik, wys.20 cm, szer. 25 cm, sadzony w 2005r.

cyprysik , wys.60 cm. szer. 30 cm , sadzony w 2007r.

cyprysik, wys. 17 cm, szer. 10cm , sadzony w 2007r

cyprysik, wys.35 cm, szer.40 cm, posadzony w 2003r.

cyprysik wys.13 cm, szer.13 cm, posadzony w 2008r

berberys Thunberga , wys 200cm, szer 200 cm posadzony w 2002r

sosna Drath , wys 37 cm, szer 10 cm, posadzona w 2006r.

Azalia, wys.50 cm, szer 50 cm , posadzona w 2003r.

cyprysik variegata, wys 35 cm, szer 70 cm, posadzony w 2005r.

cyprysik ,wys.55cm, szer.70 cm, osadzony w 2003r.

klon palmowy, wys.60 cm, posadzony w 2008r.

cyprysik , wys.20 cm, szer.20 cm, sadzony w 2005r.

cyprysik,wys. 35 cm, szer. 25 cm, sadzony w 2005r.

cyprysik, wys.20 cm, szer. 25 cm, sadzony w 2005r.

cyprysik , wys.60 cm. szer. 30 cm , sadzony w 2007r.

cyprysik, wys. 17 cm, szer. 10cm , sadzony w 2007r

cyprysik, wys.35 cm, szer.40 cm, posadzony w 2003r.

cyprysik wys.13 cm, szer.13 cm, posadzony w 2008r

berberys Thunberga , wys 200cm, szer 200 cm posadzony w 2002r

sosna Drath , wys 37 cm, szer 10 cm, posadzona w 2006r.

Azalia, wys.50 cm, szer 50 cm , posadzona w 2003r.

cyprysik variegata, wys 35 cm, szer 70 cm, posadzony w 2005r.

cyprysik ,wys.55cm, szer.70 cm, osadzony w 2003r.

klon palmowy, wys.60 cm, posadzony w 2008r.