Stare cegły w ogrodzie ?

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Awatar użytkownika
lukas_ana
100p
100p
Od: 14 cze 2012, o 10:25
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Stare cegły w ogrodzie ?

Post »

witam,
ja mam prawie wszystkie ścieżki na działce zrobione z cegły plus pare dodatków.
Efekt po zimie? ... hmm pewna część cegieł na ścieżce nie wytrzymała, wchłoneła wode i mróz zrobił swoje, inne są nietknięte - jaka regula?
Główne ściezki mam ze starej zabytkowej cegly [ większej niż standardowa ] były bardzo suche, długo stały pod dachem, dosyć kruche [ na pewno słabsze od tej zwyczajnej cegły ] no i one sie posypały [ ok 20%]. mam też jedną ścieżkę którą układałem przed samą zimą z mokrej cegły którą odkopałem z ziemi [ standardowa stara cegła + kilka cegieł cementowych ] one leżą jak leżały, całe nieruszone, nie pokruszone.

najpierw myślałem że to wina wykonania ścieżki, zły drenaż pod spodem, brak warstwy przepuszczalnej czy coś w tym stylu, ale te co przetrwały leża poprosut na ubietj ziemi bez zadnej izolacji ani nic i są nie tknięte... Potem zauważyłem we Wrocławiu na rynku jest jeden chodznik zdobiony cegłą klinkierową - która totalnie się posypała [ tutaj drenaż, spadki itd są zachowane, podspyka pewnie też, no i cegła nowa, klinkierowa ].... gdzie wina?

więc chyba wychodzi na to jak niektórzy tu już pisali że cegła musi być po prostu dobrze wypalona i tyle są z niej ścieżki i rózne formy porobione i się trzyma. Ale to zawsze chłonny materiał i mróz moze zrobić z nim swoje - to jednak materiał na ściany a nie podłoża - inne zastosowanie. chociaż i na ścianach czy murach widać ze potrafi sie sypać. taki urok tego materialu.

sumując cała wypowiedź, powiem że cegła na ścieżce ma swój urok, ta pokruszona tez dodaje klimatu i wygląda najlepiej! - ale praktyczne i tanie rozwiązanie to kostka betonowa, efektowne ale drogie to kamień, a najlepsza wytrzymałośc i efektowna przy pośredniej cenie to kostka granitowa.
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=57083" onclick="window.open(this.href);return false; - nasz mały ROD - zapraszamy na spacer:)
Lukas & Ana
roboczogodzina
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 kwie 2013, o 08:50

Post »

No ale umówmy się, że ta cegła nie wygląda zbyt estetycznie. Zdecydowanie wolę zamówić kostkę , która podejrzewam, że będzie tam samo trwała, a przy okazji będzie naprawdę dobrze wyglądać.
Awatar użytkownika
lukas_ana
100p
100p

Post »

wygląd to kwestia względna... wszystko zależy od efektu jaki chcemy uzyskać i tutaj "estetyka" nie zawsze jest na korzyść. cegła ma swój klimat i nie zastapi go kostka betonowa czy inna.
Tak samo jak w przypadku ściany ceglanej - są zamienniki, maszynowe, ręcznie formowane itd, ale prawdziwa cegła to prawdziwa cegła i nie zastąpisz jej. wszystko ma swój urok;)
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=57083" onclick="window.open(this.href);return false; - nasz mały ROD - zapraszamy na spacer:)
Lukas & Ana
MagdalenaKCh
500p
500p
Od: 26 sie 2011, o 19:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

lukas_ana zgadzam się z Tobą. Dość już jest tych betonów wokół i prefabrykowanych elementów pseudo "dekoracji ogrodowych".
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 cze 2008, o 10:20

Post »

Znajomy miał spory zapas cegły z rozbiórki budynku gospodarczego - wymyśliłem dla niego wtedy taki carport na 3 samochody.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Niestety projekt nie doczekał się realizacji bo znalazł się chętny na cegły.... a carport pewnie będzie ostatecznie cały drewniany.
Zapraszam: spis treści ogród
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
MagdalenaKCh
500p
500p
Od: 26 sie 2011, o 19:42

Post »

Super pomysł, ja ze starej cegły będę mieć wędzarnię.
Awatar użytkownika
ewa2019
1000p
1000p
Od: 6 sty 2012, o 21:42

Post »

Ze starej cegły zbudowaliśmy gril (ja i mój M) ,w drugim sezonie, nie które cegły zaczęły się sypać, dlaczego?
Pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
lukas_ana
100p
100p

Post »

to zależy gdzie się sypia, jak na nóżkach to może być wina złego wypalenia po prostu słabej cegły, wilgoci i po prostu mrozu, jeżeli przy palenisku to może być wynik wysokich temperatur, albo jak wyżej też wilgoci i mrozów. napisz dokładniej
Lukas & Ana
Awatar użytkownika
ewa2019
1000p
1000p

Post »

Niestety-w różnych miejscach,na zewnątrz, i wewnątrz,odpadło drobnymi płaskimi kawałeczkami.Może dlatego, że pomalowałam
cegły (lekko pociągnęłam)resztką drewnochronu (cegły miały różny kolor). ;:131
Pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
lukas_ana
100p
100p

Post »

ewa2019 pisze:Niestety-w różnych miejscach,na zewnątrz, i wewnątrz,odpadło drobnymi płaskimi kawałeczkami.Może dlatego, że pomalowałam
cegły (lekko pociągnęłam)resztką drewnochronu (cegły miały różny kolor). ;:131
możliwe że malowanie nie było zbyt dokładne/szczelne, zwłaszcza przy fugach/zaprawie, wilgoć wlazł pod część zabezpieczoną i w środku wypchała to co wzmocnione, dlatego odpadło płatami.
Lukas & Ana
Awatar użytkownika
ewa2019
1000p
1000p

Post »

Masz rację, to wilgoć i mróz sprawił te uszkodzenia :(
Pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36

Post »

Ja, gdybym miała cegłę, zbudowałabym trzykomorowy ażurowy kompostownik.
Waleria
sylwekw

Post »

Waleria .... mi sie wydaje, że tak zbudowany kompostownik miałby chyba trochę za duże "dziury" i materiał na kompost by się wysypywał i widzę też mały problem z wybieraniem kompostu z takiego kompostownika. Ale to tylko takie moje spostrzeżenia.
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36

Post »

Dziury mogą byc i mniejsze, ale kompost na początu nie jest sypki, tylko liściasto-badylasty, a potem ładnie osiada i się nie wysypuje, z przodu można dać wyjmowane deski.
Waleria
Awatar użytkownika
kamil888
500p
500p
Od: 26 lip 2012, o 17:59

Post »

Ja ze starych cegieł robię obrzeża przy rabatach :D

Tutaj pierwsze obrzeże wiec może za ładne nie jest ale kolejne już są dobre :D

Obrazek