Moja skromna kolekcja

Zablokowany
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: moja skromna kolekcja

Post »

Kurcze pięknie tam u Ciebie no :D Mam wrażenie, że Twoje storczyki kwitną wiecznie, nic Ci kolorów nie ubywa :D

Ja w domu nie byłam półtora tygodnia a listek zżółkł u D. nobile i u mojej malutkiej Phal. violacea :( ale u tej drugiej może się odbije, bo jest taki bladozielony i oklapły.. i brzoskwince, która już ładnie dźwignęła listki, od nowa klapły ;:224 Także u mnie teoria o niezaglądaniu nie sprawdza się ;)

Paczka mi jeszcze Kasiu nie przyszła a tak na nią liczyłam :( coś długo :(

Fajnie, że wróciłaś do nas ;:168
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
actus
1000p
1000p
Od: 13 sty 2013, o 13:54

Post »

Dufinko ;:196 .U mnie tez nie wszystko gra ;:224 .U jednego botanika zzolkly dwa listki a moje cuthbersonii tez oklaplo.no ale co tam ,moze dojda do siebie.Az strach latem wyjezdzac ,chyba nie wyjade ,najwyzej na tydzien.Cos dlugo ta paczka idzie ;:131 .A zaznaczyl Ci juz ze wyslal???
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

tak tak, jakoś w okresie świąt :/ ehh.. aż się boję w jakim stanie przyjdą, jak to tyle czasu trwa..

Kasiu Ty swoje storczyki przynajmniej będziesz mieć teraz na oku, a ja no cóż.. albo się w domu pojawię, albo nie :( Co za życie.. chyba zabiorę tą Violkę i mini ze sobą, albo poproszę mamę by mi je co tydzień przelewała. Ciepło się robi, wiec będę je tez musiała ściągnąć z mojego południowego parapetu.. Martwi mnie to D. nobile, bo mama je przelała i wcale nie ma pomarszczonych pseudobulw, więc nie rozumiem za bardzo czemu liść zrobił się żółty.. Może za dużo słońca? a może po prostu one tak zrzucają co jakiś czas? Zdziwiłam się bo to młoda roślinka, więc wydawało mi się, że takie liści nie gubią ;:218

Trzeba było Kaśka tam u mamy obfocić parapety, pokazałabyś co mama ma ciekawego :D

Pozdrawiam Ania!
actus
1000p
1000p

Post »

Aniu,mama jak byla u mnie to prosila tate zeby zwrocil uwage na storczyki ;:131 .Jak wrocilysmy ,katastrofa ;:oj .Tatus zafundowal im solarium ,oczywiscie zero wody ;:oj .3 jej kwitna obecnie ,3 mini przywiozlam w oplakanym stanie do reanimacji ,bo tam niechybnie czekala je smierc.reszta moze dojdzie do siebie ,moze nie.Troche masz niefajnie ze na dwa domy ,ciezko tego wszystkiego dogladac.A moze dzwon do mamy w dzien w ktory trzeba przelac.Mi tez mlode dendrobium listki zasuszylo,wiec nie wiem.poki co sie nie martwie.Jak zapewne zauwazylas wszystkie poszly na balkon juz ,oprocz tych ,ktore jeszcze kwitna.U mnie tez stoja na poludniowym oknie ,wiec rozumiem Twoje obawy.Trzeba zacieniac ,co zrobilam bo slonce tu swieci od rana do wieczora i 30 stopni.Z ta paczka mam nadzieje ze sie uda i nie przyjda w oplakanym stanie.Czasem bywa ze zaznacza "wyslane" a nie wysla.Poza tym powinnas miec numer przesylki zeby moc sledzic jej droge.Kupilm w PL Biosept i Topsin,tutaj takich rzeczy nie widzialam,wiec wczoraj wszystkie w Biosepcie (bardzo rozcienczonym) wykapalam.Teraz juz jestem spokojniejsza ,moge na biezaco dogladac :D
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No.. tak.. dzwonie kiedyś do mamy i mówię "podlej mi dzisiaj storczyki" a ona na to "już podlałam" ;] Zostawiłam mamie karteczki, kiedy którego ma przelać, tylko wiesz warunki za oknem się zmieniają i ciężko wyczuć kiedy będą wymagały moczenia. No ale nie będę tu marudzić u Ciebie w wątku :D Cieszę się bardzo, że storczyki tak dobrze zniosły rozłąkę z Tobą ;) Mam nadzieję, że z kwiaciarni tez coś przyciągniesz, miło będzie popatrzeć hehe :D Ja jutro idę rano do fryzjera ;:224 wiec w drodze powrotnej może zajrzę do jakiejś mrówki czy nie mają czegoś za przyzwoitą cenę ;:224 :D

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
Rejden
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sie 2012, o 18:02

Post »

Super że po powrocie wszystko zastałaś w doskonałym stanie.
Masz piękną kolekcje ;:oj
actus
1000p
1000p

Post »

Aniu dasz rade ,wierze w Ciebie.Popatrz jak Ci kwitna , a to ze cos tam oklapnie ,czy uschnie ,każdy przez to przechodzi.Wiosna teraz wiec mysle ze bedzie tylko lepiej.Twoja mama chociaz podlala :D .Bo moj tato..... ;:306 .
Piotrze wierz mi ,wracalam z dusza na ramieniu....Ale jak juz wiesz ,nie jest tragicznie.Mam nadzieje ze liscie odzyskaja turgor i te ktore troche oklaply ,odzyja.W koncu mamusia wrocila ;:306 .Dziekuje za mile slowa ;:196
Awatar użytkownika
Magdzia
500p
500p
Od: 30 lis 2012, o 08:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit
Zajrzałam do Ciebie z rewizytą i muszę pogratulować kwitnienia u Princess Kaiulani Miki ;:215
Również Phal.Tying Shin Classic pieknie zakwitł.
Zachwyciła mnie także Twoja pocieszajka ;:oj cudo ;:oj
Niezły masz ?gąszcz? przed oknami :shock: :D Bardzo ładnie wygląda jak wszystkie kwitną na raz.
Cieszę się, że wszystkie dobrze zniosły brak Twojej obecności w domu i teraz możesz cieszyć się pięknem ich kwiatów. Coś w tym jest, że im rzadziej się do nich zagląda tym więcej jest niespodzianek, ale ja tak nie potrafię :? Muszę przynajmniej raz dziennie do nich pozaglądać i dlatego wszystko tak pomalutku rośnie :)
Na pączek mojej mini zaglądam kilka razy dziennie, bo nie mogę się doczekać kiedy ujrzę jej kwiatuszka :D
90 storczyków :shock: ;:oj Moje gratulacje ;:138 pewnie przekroczysz 100 w tym roku :D
Ja coraz częściej zaglądam na miniaturki, tylko ceny mnie przerażają :? w Obi są po 34 złote :!: masakra jakaś :(
actus
1000p
1000p

Post »

Madziu oj to faktycznie drogie!!!Moja mama kupila sliczne mini w tesco po 9 zl ,ale trzeba trafic.teraz sa u mnie na reanimacji ,bo tatus nie dopilnowal ;:306 .Ja 2 razy dziennie zagladam kochana,wiec nie masz sie czym martwic.
Awatar użytkownika
3velyna
500p
500p
Od: 21 mar 2012, o 20:31

Post »

W OBI faktycznie miniaturki są drogie, ale w LM mają za ok 20 zł, a po przecenie poniżej 10 :wink: ostatnio nawet widziałam tam właśnie taką z nakrapianymi listkami, philadelphiopodobną :)
A w tym pierwszym sklepie, to.. trzeba się targować - zwiędnięty, pąki opadły, kwiaty uschły? Maszeruj do obsługi i niech przecenią za 9,98zł (jak to mają w zwyczaju) :D
Pozdrawiam! Ewelina
Uczę się być >dobrą< fal-mamą :) Dopiero zaczynasz? Chętnie POMOGĘ !
Zapraszam do obejrzenia moich storczyków ? mini w szklarence ?
actus
1000p
1000p

Post »

O wlasnie! :D :D
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34

Post »

Kasiu wracam z Twojej 34 tej strony i zobaczywszy Twoją kolekcję oniemiałem z wrażenia w dodatku super prezentacja-gratuluję ;:215
A ta Twoja królowa istotnie zasługuje na uhonorowanie takim tytułem-jest rewelacyjnie piękna ;:333
Pozdrawiam :wit
actus
1000p
1000p

Post »

Arkadius dziekuje serdecznie i zapraszam zawsze kiedy tylko zechcesz ;:196 .Prezentacja taka sobie ,powiedzmy sobie szczerze :D .Dobrych fotek robic nie umiem ,nie mam porzadnego sprzetu i wiekszosc jest robiona telefonem.Nie oddaje to ich naturalnego piekna.Chyba do Ciebie na "korki" wpadne z fotografii :D
actus
1000p
1000p

Post »

Pojechalam dzis do mojego ulubionego sklep? po drewniana kratke na sciane zeby kwietnik zrobic,oczywiscie tylko i wylacznie kratka byla w planach(ostatnio nic nie kupilam i bylam z siebie dumna ;:306 ) ,ale trafilo mi sie przecenione dendrobium phal ktorego szukalam od dawna wiec nie omieszkalam wlozyc do koszyka

Obrazek
Dlugo nie pokwitnie ale wypuszcza nowe psb wiec kiedys tam.....
I juz wychodzac zauwazylam takie cudenko ,każdy kwiatek inaczej wybarwiony i tyle paczkow ze ho ho! I jak tu nie kupic?No jak?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nie moglam sie oprzec i pstryknelam mojego peloric'a.Jest cudny ,uwielbiam go.Szkoda ze nie potrafie zrobic porzadnej fotki ,ktora wiernie odda jego kolory :oops:

Obrazek

Obrazek

I jeszcze takie kwitnienie sie szykuje,Phal.Tying Shing Ruby x Taipei Gold.Na fotce z flash'em tego nie widac ale paczki sa prawie czarne jak czeresnie.Ma byc woskowy ,intensywnie czerwony,zobaczymy co sie z tego wykluje

Obrazek

Maluchy i dorosli na balkonie sa w swoim zywiole :D .Mam nadzieje ze sie odwdziecza pozniej.
Awatar użytkownika
Rejden
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sie 2012, o 18:02

Post »

Wspaniałe nowości.
Takie kolory ;:oj, chyba też by nie zostawił.
Phalaenopsis hybrid podobny do mojego mini.
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”