Witam w ogrodzie u Aguniady cz. 17

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Witam w ogrodzie u Aguniady cz. 17

Post »

Moje drogie, otóż zwolnić nie mogę, wręcz przeciwnie - podkręcam tempo.

Zamówienie u Kordusa sfinalizowane... jak to zwykle bywa, na żywo zapadają inne od pierwotnych planów decyzje, zatem zmieniłam prawie wszystko:
- zamiast cisów na ekran wybrałam 2-metrowe żywotniki w ilości 7szt, które prawdopodobnie będę cięła od góry. Ra,z że cisy były małe, ok. 1,50m, a dwa, ponad dwa razy droższe od żywotników
- zamiast kosówek Varella wybrałam mugo mugo, w ilości 5szt
- zamiast klona Kelly's Gold wybrałam 4-metrowy klon Royal Red. Wiem, że już taki mam, ale zależało mi na naprawdę okazałym drzewku, a K.G. były sporo mniejsze, zarówno w wysokości jak i obszerności korony
- 9szt hortensji Limelight oraz 6szt Vanille Fraise
- 3szt kaliny Roseum

To na razie wszystko. Dostawa zaplanowana na piątek, także kory i ziemi, a tymczasem zbieram siły na weekend. Trzymajcie kciuki, żeby wszystko się powiodło.

Franci (spóźnialska! :lol: ), Jolu, Agness (życzę spełnienia wszystkich zakupowych marzeń!), Aga, Dosia, Marzka, Lesiu, Magda (leżaczki drewniane w Casto...) - dziękuję za odwiedziny i wszystkie słowa wsparcia! Plany muszą się udać :)
x-P-M
100p
100p
Od: 3 paź 2012, o 11:21

Post »

aguniada pisze: To na razie wszystko.

Dzięki Bogu.....
Awatar użytkownika
Altika
500p
500p
Od: 29 mar 2011, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Agusia nie szalej.... :D
x-ag-a
---

Post »

PanieM, ja wiem ze kto jak kto,ale Ty sie cieszysz ze to na razie wszystko ;-) Jednak jak juz rozmawialismy, pewnie konieczne beda dosadzenia....
Kasiu, staram sie nie szalec, a jednoczesnie martwie sie czy roslin nie jest zbyt malo!
Awatar użytkownika
usa1276
1000p
1000p
Od: 22 sty 2012, o 19:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A jeśli można wiedzieć i to nie tajemnica to po ile płaciłaś Limelight i Vanilię :lol:
Pozdrawiam Ula
Aktualny
Poprzedni
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2010, o 19:18
Kontakt:

Post »

No i tak właśnie weryfikują się nasze plany :lol:
Cieszę się, ze nie mam aż tylu zmian jeśli chodzi o rośliny!
Wyobraź sobie, ze w LM -rlę były róże angielskie na licencji i te od Kordesa(nie pomylilam nazwy?) piękna zdrowa pomponella po 29 zł , ale już mam :lol:
Toż to sziok! ;:306
dosia
1000p
1000p
Od: 1 lut 2009, o 16:10

Post »

;:196 Aguś i żywotniki szybciej rosną niż cisy .
Pozdrawiam Anula
pod naszym niebem
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Agus,ale poszalałaś kobieto,podziwiam.
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

aguniada pisze:Leżaczek zmieszczę, już upatrzyłam dwa ładne :)
To ja namiary poproszę bo też poszukuję leżaczka ;:65 W opcji awaryjnej mam hamak tylko nie mm na czym rozwiesić ;:306

Zakupy zrobiłaś świetne, konsekwencja pozostała, więc drobne korekty w planach nie zaszkodzą. Budleje wypadły z planów rabaty? Przypomnijmy mi jakie wymiary ma ta rabata? Ze zdjęcia cieżko wychwycić perspektywę, ale 6 hortensji to sporo w tym miejscu, one rosną na olbrzymy, budleje też.
Tak czy inaczej, niezmiennie kibicuję i podziwiam!
Pozdrowionka :wit
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23

Post »

A ja to chcę zobaczyć relację z sadzenia tak wielkiego drzewa...bo przekładam o kolejne dni wysadzanie raptem 1,5 metrowego świerka, a tu widzę, że się za dużo większe olbrzymy ludzie biorą ;:224
Awatar użytkownika
BOGULENKA
500p
500p
Od: 23 lis 2012, o 13:28

Post »

Aguś, cieszę się, że już udało Ci się zamknąć temat. Ja jutro będę dzwonić w sprawie wiąza. Może w poniedziałek by mi przywieźli. Hortensje też kupowałaś u nich? Wiesz co tę Varelle mieli u Grąbczewskich, ale była albo mała albo duża, za ponad 300 złotych.
Pozdrawiam i serdecznie zapraszam do siebie, Bogna
Żabia Łąka
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Agnieszko ambitne plany - czekam niecierpliwie na relację weekendową. Będzie pięknie na pewno - z bieżni przejdź na hantle, bo siły dużo potrzeba :lol:
Awatar użytkownika
BOGULENKA
500p
500p

Post »

Aguś, czy Ty masz u siebie różowe pięciorniki? Czy one się wykładają? W jakiej rozstawie należy je sadzić?
Żabia Łąka
x-ag-a
---

Post »

Dobry wieczór, mili goście!

Bogna, mam pięciorniki białe w dużej ilości, żółte, które teraz wysadzam dla Sosenki, oraz jeden pomarańczowy. Żeby uzyskać szpaler, należy je sadzić co 40-50cm. Zdecydowałaś się na te krzewy, zamiast irg?
Wracając do zamówienia u K., to zweryfikowałam na miejscu swoje zamówienie oglądając konkretne rośliny. Varella idealna czyli pięknie kulista, musi być od początku w ten sposób prowadzona, inaczej niewiele się różni od innych typu mugo czy mops. Stwierdziłam, że szkoda przepłacać, chociaż bez wątpienia są piękne. 300zł u Grąbczewskich? Nie no, to już przesada.
Hortensji jeszcze nie mam - pani Ania będzie je dla mnie sprowadzać od innego szkółkarza, w tym tygodniu mają być. Ewentualnie weźmie je od Grąbczewskich, w dużych 10l donicach, po 30-40zł. Drogo, ale bardzo duże mają być. Ponoć większość hortensji bukietowych przyjeżdża do nas z Holandii... nie wiedziałam o tym, a Ty?
Marysiu, relacja będzie na pewno... spoglądam na te rabaty z lekkim przerażeniem i nie jestem pewna, czy to co wymyśliłam, będzie wyglądać ok!
Z bieżni zeszłam, bo przez przeziębienie ciężko mi się oddycha, ale siłownię mam prawie codziennie na zewnątrz. Trzymaj kciuki, please!
Pat, oczywiście że zdam relację z sadzenia - może się uda zdjęciową. U mnie jest problem, bo nie mogę sadzić małych roślin, ponieważ przy istniejących maluchy kompletnie by zginęły. W związku z czym jestem zmuszona trzymać się mocno za portfel = to boli :roll:
Kasiu, leżaczki były drewniane... czy to pasuje do Twoich techno-rattanowych mebli na tarasie? Jeśli tak, to przy zakupie prześlę Ci zdjęcie. Myślę, że ten sam asortyment powinien być w każdej Castoramie. Cena = połowa ceny leżanki z teaku. Są wygodne - mają nasi sąsiedzi coś takiego.
Cieszę się, że zakupy zaakceptowane. Nie zależało mi bardzo na cisach, a efekcie ekranu, zatem rozważając wszystkie za i przeciw wybrałam rośliny znacznie wyższe, szybciej rosnące i o połowę tańsze od cisów.
Budleje nie wypadły z planów rabatowych, ale jeszcze są niedostępne. Muszę na nie poczekać. Teraz wsadzę Limelight, a między nie budeleje przyjdą później.
Nie wiem dokładnie jakie wymiary ma rabata, ale ok. 8-10m długości. Idzie tam 9szt Limelight, które będą sadzone w trójkąty.
Nie_dziękuję za kciuki! Wracaj już ;:196
Małgosiu, trochę zaszalałam :)
Dosiu, otóż to!
Kasiu, plany zweryfikowało życie ;-))
Licencjonowane róże w LM? aż mnie zaciekawiłaś i gdyby nie to, że nie mam miejsca, jutro bym pojechała czym prędzej ;-)
Ula, cena hortensji w 10l donicy (czyli bardzo dużej) 30-40zł.

EDIT: Tak sobie teraz luźno rozmawiam z PanemM na temat tego dużego drzewa na front i wspomniałam mu, że u K. widziałam przepiękne nutkaje, ok 4-5 metrowe, w gruncie... jak myślicie, w jakiej mogą być cenie?
Awatar użytkownika
BOGULENKA
500p
500p

Post »

Aguś jeśli chodzi o hortensje, to jestem bardzo zaskoczona. Wydawało mi się, że one u nas są rozmnażane. Co to za kłopot, skoro dziewczyny wkładają z sukcesami patyki wprost do gruntu. Ciekawe dlaczego ich nie hodują u nas tylko sprowadzają?
Jeśli chodzi o weryfikację zamówienia na miejscu, to jak zobaczyłam wiąza to zwątpiłam. Ja wyobraziłam go sobie z parasolowatą już koroną, a nie z gałęziami, które mam wyprowadzać. Też byłabym bliska finalizacji, ale czekam na tego z parasolem. Jeśli chodzi o cisy, to mi pasi taka wielkość, ale faktycznie jeśli Ty masz zrobić z nich ekran, to chyba faktycznie za małe troszkę były. I one wolno rosną, ja przy nich muszę zostać, ponieważ one idą u mnie do cienia. Hortensji i całej pozostałej drobnicy nawet nie oglądałam, doszłam do wniosku, że będę jeździła i kupowała ją sukcesywnie. W miarę klarowania się pomysłów.
Żabia Łąka
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”