Żabia Łąka

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Żabia Łąka

Post »

Witaj Bogusiu niedzielnie,nie przerobiłas się,bo ja ledwie zyje.
Awatar użytkownika
BOGULENKA
500p
500p
Od: 23 lis 2012, o 13:28

Post »

Witam wszystkich gości. Wczoraj co prawda nie wiele udało mi się zrobić, ponieważ szanowny M zorganizował mi dzień :roll: Jak ja bym tak organizowała, to dzieci by brudne i głodne chodziły, no ale starał się jak mógł. W każdym razie ledwo zdążyłam na targ, ale za to przywiozłam białe brateczki i różowe stokrotki, te ostatnie to z myślą o mojej córci, która uwielbia księżniczkowy kolor. W każdym razie udało mi się to posadzić i rozsypać nawozy, z czym zdążyłam przed deszczem. Z niedzielą wiązałam ogromne plany, więc wstałam raniutko, nastawiłam rosołek, mięsko na grilla przyszykowałam i myk do ogrodu... Jak szybko wyszłam to tak szybko wróciłam, ponieważ ziąb był niemiłosierny i przeszywające wiatrzysko. Zła byłam jak nie wiem co. W związku z czym, że nie bardzo miałam co z sobą zrobić to sprowokowałam rozmowę z M i się wydało... On chciałby, żebym wyrzuciła irgi sprzed ogrodzenia i teraz mam zagwostkę co zamiast tych irg tam posadzić. Oprócz irg znajdują się tam także tawuły w niskich odmianach takie jak golden princess, anthony waterer, gold mund. Natomiast za nimi przy płocie chciałabym posadzić zamiast tych irg coś nieco wyższego. Tylko co? Może coś pomożecie. W każdym razie rabat przed ogrodzeniem są trzy; wszytstkie są o szerokości 1,8 a długości są następujące: 1 - 8,8m; 2- 1,9m; 3-4,0m. W tej chwili ta rabata 4 metrowa wygląda tak:
Obrazek
Trzy pierwsze rzędy od ogrodzenia to są irgi odmiany lucidus sadzone na tzw mijankę, które przyciachałam dziś niemalże do ziemi - w afekcie, czwarty rząd to wspomniane wcześniej tawułki. I teraz pytanie co zamiast tych irg?
Wczoraj przyjechała do mnie też kora, która zostanie spożytkowana po zakończeniu rewolucji ogrodowych
Obrazek
W każdym razie dziś już prawie zrezygnowałam z pracy w ogrodzie, ale wyszłam na chwilę około 16 i stwierdziłam, że wiatr ustał więc jak się wzięłam to przycięłam irgi, tawuły, hakuro, posadziłam begonie do donic, przesadziłam rączniki, posadziłam do donic wszystkie krzewy owocowe. A teraz kilka migawek, oczywiście nadal nie potrafię robić ładnych zdjęć, ale znajdę instrukcję i może uda mi się coś wykrzesać jeszcze z tego sprzętu :wink: Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam i serdecznie zapraszam do siebie, Bogna
Żabia Łąka
Awatar użytkownika
BOGULENKA
500p
500p

Post »

Nikt nie zagląda, to wpiszę swój pomysł. Może w miejsce tych irg posadzić pięciornik Abbotswood? On kwitnie na biało i ma wyprostowane pędy, co prawda bardziej podoba mi się ten o czerwonych kwiatach Red Ace, ale jest napisane, że on się pokłada i jest dość niski. Tylko czy pięciorniki będą dobrze wyglądały z tawułami?
Żabia Łąka
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2008, o 16:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zagląda zagląda :wink: W doradzaniu to jestem kiepska, ale ja bym się mocno zastanawiała nad hortensjami :) Przykro mi, że dziś u Ciebie tak zimno, ale od jutra obiecują ciepło w całym kraju ;:3 Księżniczkowo różowe stokrotki rozbrajają mnie (jak wszystkie stokrotki), choć stara baba jestem ;:306
Edit: oj doczytałam, że tawuły zostają :oops: Nie mam pojęcia, jakie tawuły mają wymagania, ale pewnie raczej do hortensji nie pasują ;:131
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Bogusiu, dobry wieczór... zbyt szybko zleciał ten weekend. Podziębiłam się podczas ogrodowych szaleństw; pogoda jeszcze zdradliwa.
Bardzo ładne kompozycje w donicach przygotowałaś - cieszą niezmiernie te pierwsze kwiaty, prawda?
Pan od kory dostarczył Ci towar na paletach czy tak ułożyliście? Mam nadzieję, że będziesz zadowolona z jakości.

Co do irg błyszczących, to ja mam z nich szpaler, ale nie formowany... rosną w pokroju naturalnym, a ja je tylko koryguję. Jestem z nich zadowolona... Piszesz że w zamian chcesz posadzić coś wyższego... one rosną do 2-3m, czy w tym przypadku to ma być coś jeszcze wyższego?
Irgi o tym pokroju to jedyne, które toleruję... te płożące robią masakrę korzeniami, tak się rozrastają, i z czasem zamiast uatrakcyjniać, szpecą.

Twój pomysł z pięciornikami jest dobry (chociaż w połączeniu z tawułami całość trochę się zleje)... Abbotswood mam, właśnie posadzone szpalerem i bardzo fajnie się prezentują. Poza tym, kwitną calutkie lat. Irgi tylko wiosną, ale ich kwiatuszki są bardzo drobne.

Osobiście do tawuł pasują mi berberysy w bordowej barwie. Może Golden Ring albo wyższe Superba? Taki zestaw roślin wydaje mi się dobry, ponieważ tawuły będą podkreślać urodę berberysów, a kolory fajnie ze sobą kontrastować.
Awatar użytkownika
ewa_rozalka
1000p
1000p
Od: 10 cze 2012, o 12:18

Post »

Cześć Bogusiu ,pięciorniki to dobry pomysł bo one bardzo długo kwitną w drugiej polowie lata ,a tawuły w pierwszej ,tak więc caly czas na rabacie coś będzie kwitło. :D
Awatar użytkownika
BOGULENKA
500p
500p

Post »

Cześć dziewczyny, dziękuję za odwiedziny i pomysły, będą tłukły mi się po głowie dwie opcje pięciorniki i berberys golden ring. Kuszą mnie pięciorniki za te kwiatki i długie kwitnienie, berberysy golden ring natomiast na tą kontrastową obwódkę liści.
Aguś, pan kory na paletach nie przywiózł, one walały się już jakiś czas i wreszcie na coś się przydały. Jutro próbuję podjechać do Kordusa i Grąbczewskich. Może się uda, ewentualną relację zdam.
Żabia Łąka
Awatar użytkownika
ewa_rozalka
1000p
1000p
Od: 10 cze 2012, o 12:18

Post »

no to przyjemnych łowów :uszy
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Bogna, dobrej nocy... daj znać koniecznie czy mam już po co do nich jechać.
Awatar użytkownika
anias1
500p
500p
Od: 20 sty 2013, o 16:27

Post »

Bogusiu,pomysł zastąpienia irg pięciornikami lub berberysami jest trafiony.Tylko sama musisz podjąć decyzję czy długo kwitnące pięciorniki czy dekoracyjne z liści berberysy.Ja lubię jedne i drugie.U mnie przeważają pięciorniki.

Pozdrawiam Ania
Zapraszam
Mój ogród - moja pasja
Pozdrawiam Ania :)
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Bogusiu zaglądamy. Jakie Ty masz piękne roślinne tarasy. Czemu chcecie wyrzucić irgi. Ja tak jak poprzedniczka również proponowałabym berberysy, są odmiany pięknie przebarwiające się jesienią w odcieniach pomarańczy- czerwieni- borda.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

może i ja podpowiem,mówisz,że masz 3 rabatki o różnych długościach to może 2 z Berberysem a jedna w środku z pięciornikiem.
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38

Post »

Bogusiu, chyba pierwszy raz widzę Twój ogród w takiej krasie...nonono, fiufiufiu ;:224 . Pięknie u Ciebie, a jak wszystko się zazieleni, to dopiero będzie. A może na tą rabatę krzewuszki?
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Bogusiu,widzę,ze bratki i stokrotki juz posadzone.Byłam dzisiaj na rynku po bratki na cmentarz,bo te z netto padły mi i maja juz w sprzedazy ogrom roslin.Bratki piekne kepy po 1 zł,wiec markety niech sobie wsadza te swoje.
Awatar użytkownika
BOGULENKA
500p
500p

Post »

Witam wszystkich miłych gości i bardzo dziękuję za wpisy oraz rady dotyczące reorganizacji rabat przed ogrodzeniem. Decyzja ciągle nie podjęta, bo i pięciorniki mi się podobają i berberyski też bym tam widziała. Pięciorniki nawet widziałam wczoraj ładne egzemplarze u Grąbczeskich, były takie zgrabniutkie krzaczki. Dziś zabałam się za dzielenie żurawek, rany jaki koszmar. Z jednej wyszło mi ponad 10 roślin, nie mam pojęcia co z tego będzie. Następne już dzieliłam maksymalnie na 5 części. Jutro dalsze dzielenie na tzw rabacie żurawkowej, muszę tam wykopać dół wielkości leja po bombie dla mojego wiąza.
Małgosiu, ja wczoraj już kupiłam nawet pelargonie, po 6 zł, takie zwykłe, ale były w różnych kolorach i tak piękne sadzonki, że nie mogłam się oprzeć. U Adriana też zamówiłam sporo, także będę miała dużo w tym roku biegania z konewkami. I nawet muszę Ci się pochwalić, że moja różowa begonia ma pączka. Jestem taka zadowolona, może wreszcie zobaczę jak one kwitną z bliska.
Żabia Łąka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”