Jeżówka Echinacea cz. 1

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
Zablokowany
Marek Podlaskie
200p
200p
Od: 26 sie 2012, o 14:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Jeżówka Echinacea

Post »

O dziś tak piękny dzień ,więc wiosna tuz ,tuż.
Jerzy ,a jak ta pierwsza fotka i zdjęcia tych ,jak pisałem nasionek?Do wyrzucenia ,bo cały czas trzymam i zamierzam wysiać ,lub po prostu wrzucić do gruntu ,jak się ociepli. ;:3
Awatar użytkownika
santana51
500p
500p
Od: 13 maja 2012, o 18:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Na 1 zdjęciu masz nasiona zanieczyszczone, na drugim czyste, czyli wiesz jak wyglądają nasiona a jak zanieczyszczenia, wybierz nasiona i wysiej .Albo tak ok 10 maja do gruntu tak jak ja mam zrobić z pozostałymi mi nasionami.
  • Pozdrawiam Jurek
Marek Podlaskie
200p
200p

Post »

Witam wiosennie ,choć dziś u mnie kiepska pogoda.A jeżóweczki posiane ,jak na razie ;:138 .Z ponad 250 nasion skiełkowało w tej chwili ponad 50szt .Myślę ,a wręcz bym twierdził ,że należy posiać płytko nasionka.Bo cześć wysiałem dość głęboko i na razie nic nie ma w tych pojemniczkach. Ale jeszcze czas ,więc poczekamy.
Pytanie teraz o przesadzenie ubiegłorocznej jeżówki.Chciałbym przesadzić na inne miejsce ,zwiększyć odstępy między roślinkami.Kiedy ,to zrobić ,bo na razie to chyba jeszcze za zimno?Kilka porad ,za które wielkie dzięki.
Obrazek
To są te ubiegłoroczne jeżówki ;:3
Awatar użytkownika
santana51
500p
500p

Post »

Marku ja bym poczekał aż zaczną wegetacje bo jak na razie to na wierzchu są tylko pewnie zeschnięte stare liście,bynajmniej jest tak u mnie,poczekaj jeszcze jak zaczną się zielenic ale to troszkę potrwa bo jeżówka późno się budzi.
  • Pozdrawiam Jurek
Awatar użytkownika
iscar
100p
100p
Od: 18 lis 2008, o 01:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja miałem jeżówkę przykrytą liśćmi i gałązkami świerka , po odkryciu w sobotę okazało się że już widać kiełkujące jeżówki i spokojnie można by je przesadzić wydaje mi się im wcześniej tym lepiej
Pozdrawiam!!! Grzegorz
Awatar użytkownika
santana51
500p
500p

Post »

Zgadzam się z Tobą, ale jak sam mówisz miałeś je okryte i mieszkasz raczej w cieplejszym rejonie, u mnie w centralnej nie widać nawet śladu wegetacji (jeżówek) , a u Marka który jak sadze mieszka na Podlasiu to już niema co mówić, tak że my możemy na razie zapomnieć o przesadzaniu.
  • Pozdrawiam Jurek
Awatar użytkownika
iscar
100p
100p

Post »

Oczywiście jeżeli nic nie widać ,trzeba czekać bo można narobić więcej szkody niż pożytku , w tym tygodniu zapowiada się ciepła pogoda a w razie przymrozków mam przygotowaną włókninę to moje wschody okryję
Pozdrawiam!!! Grzegorz
Awatar użytkownika
santana51
500p
500p

Post »

Na działce jeżówek nie widać ale na balkonie owszem są, a tak wyglądają siane w końcu lutego:

Obrazek

jest to mix 7 odmian i jak widać tępo rośnięcia jest różne ale większość dostaje już 3 listek właściwy
  • Pozdrawiam Jurek
Marek Podlaskie
200p
200p

Post »

Dzięki Panowie za rady ;:180 .Ale gdzie kobietki ,czyżby jeszcze u nich trwała zima :;230 :;230 .Jurek ,zgadza się z moją jeżówką .na razie to prawie nic nie widać ,a na zimę nie były przykrywane.Mogę śmiało poczekać.A w jakiej rozstawie ewentualnie później sadzić .?Co do mojej wysianej w tym roku ,to kupione w sklepie i wysiane nasionka ,po 2 tyg super wschody.Nie powiem ,że 100% ,l=ale zdecydowanie więcej niż nasionka zebrane z ogródka.
Jurek super masz jeżóweczkę.Ja też miałem sadzić ,w takie doniczki ,ale w ubiegłym roku coś mi się z tym nie udało,ale podejrzewam ,że były w czasie upałów na słońcu.Pozdrowionka ;:3
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

Sadzić powinno się w rozstawie ok. 40x40. Jeżówki wychodzą w różnym terminie. W zeszłym roku jedna z serii Secret wyszła dopiero w połowie maja - podobno ta seria tak ma ;:131 .
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
IwonaJ
500p
500p
Od: 9 lis 2012, o 18:11

Post »

Wczoraj posiałam resztki nasion jeżówki, może za późno, ale za to będą miały słoneczne warunki.
Awatar użytkownika
santana51
500p
500p

Post »

Nie za późno to bylina na drugi rok, tak że spokojnie.No może nie zakwitną w tym roku ale i wcześniej siane tez nie bardzo chcą .kwitnąć
  • Pozdrawiam Jurek
Awatar użytkownika
iscar
100p
100p

Post »

jode22 pisze:Sadzić powinno się w rozstawie ok. 40x40. Jeżówki wychodzą w różnym terminie. W zeszłym roku jedna z serii Secret wyszła dopiero w połowie maja - podobno ta seria tak ma ;:131 .
Taki duży rozstaw , moje rosną ok.20x20 , czy konieczne jest przesadzanie ?
Pozdrawiam!!! Grzegorz
Marek Podlaskie
200p
200p

Post »

I chyba coś nie tak z jeżówką.O ile wysiana z nasion od znajomego ,rośnie dobrze ,są niektóre roślinki z 3 listkami ,to kupiona w sklepie kolorowa ,miała być ,niestety marnieje.Tzn ,ja nie wiem czy dobrze napisze ,ale to może zgorzel siewek?Bo jak by gniły.Może za mokro mają?Po prostu szybko wystrzeliły ,a teraz z dnia na dzień coraz ich mniej ,gną się i myślę ,ze nic z tego nie będzie ;:174 .I chyba ziemia coś nie taka ,bo po podlaniu ,jak schnie robi się taka pękająca skorupka.A może mam kiepska rękę do roślinek. :(
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

iscar 20x20 to co najmniej o połowę za mało. Jeżówki dorastają do 70-80cm. a wszerz też się rozrastają. Przesadź jak najszybciej.
Marek Podlaskie, sam sobie odpowiedziałeś. Zła ziemia, za częste podlewanie. Jeżówka purpurowa jest rośliną preriową i wcale nie musi mieć stale wilgotno. Jeżeli odglebowo wdała się choroba grzybowa to przesadź w inne podłoże i na wszelki wypadek podlej Previcurem. Jeżeli to roślinka z kapersa, to często zdarza się, że od zbyt długiego w nim przetrzymywania, wdaje się zgnilizna.
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Zablokowany

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”