Darmokoty ,Diabliki i inne kocidła w ogrodzie

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Darmokoty ,Diabliki i inne kocidła w ogrodzie

Post »

Nie wiedziałam, że chcesz akanta, a tyle razy pisałam w moim wątku, że mi wykiełkowały; mogłam Ci posłać :oops:
Ale może zechcesz mieć jeszcze jeden :lol:
Tak masz rację z kociakami ! czasem nie ma wyjścia, bo one są tak charakterne że jak nie ulegniesz to Cię zlekceważą ;:224
Brzoskwinie mam Rakoniewicką i w ubiegłym roku mi owocowały - są bezproblemowe! a ta mi bardzo smakuje; zobaczymy!
Dostałam od jednej miłej forumki siewki brzoskwini jakiejś starej zobaczymy jak te się będą spisywały :?:
Ja mam glebę też wapienną ale słabą gliniastą. Wsadziłam już sporo nawozu i dalej taka sobie. Właśnie dzisiaj debatowaliśmy ze znajomym rolnikiem jak tu do mnie dowieść obornik bo pola grząskie! A czy ten Ananas już Ci owocował?
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2012, o 20:37

Post »

Marysiu Czytałem, że Ci akanty skiełkowały ale miałaś chyba 3 to nie śmiałem prosić :oops: Mam jedną brzoskwinię, która nie rośnie ale od 20 lat owocuje, niestety nie wiem co to za odmiana. Ananas owocował, jego owoce nadają się do zbioru w sierpniu, ale go nie zerwałem, zrobiła to za mnie nawałnica. Jabłka takie obtłuczone zebrałem z ziemi i zjadłem, dobre były a miąższ miały taki dziwny, szklisty i wodnisty :D Mam jeszcze 11 brzoskwiń z nasion od koleżanki ale nie wiem co z nich wyrośnie, jak na razie trzymam je ze względu na wybarwienie jesienne - ognista czerwień ;:161 <----właśnie coś takiego :;230
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Michale to komu innemu skiełkowały trzy, a mnie wszystkie nasiona i mam ok. 10 roślinek :tan Myślę że jedną i tak zarezerwuję dla Ciebie :lol: przecież na pewno coś Ci się jeszcze z mojego ogrodu spodoba - liczę na to :lol: Miłej niedzieli ;:138
Miąższ jabłek w końcu ananasowy :?
Awatar użytkownika
romix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 paź 2010, o 21:45

Post »

Widzę, że o brzoskwiniach piszecie.
Czy u Was konieczne jest pryskanie przeciw kędzierzawości liści.
Czy radzą sobie bez oprysków (miedzian jesienią lub sylit wiosną).
Więcej osiągniesz uśmiechem, niż wyrąbiesz mieczem (William Szekspir).
Pozdrawiam serdecznie, Romek. Zielono mi
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu W takim razie bardzo dziękuję z góry za akanta ;:168
Romku Moja brzoskwinia przez całe 20 lat życia tylko 2 razy złapała kędzierzawość, jeśli chodzi o oprysk to pryskam ją wiosną miedzianem przy okazji pryskania innych drzew - wiem, że to nie jest zalecany termin ale widać też działa :D

Wczoraj jak i dziś miałem bardzo pracowity dzień, wczoraj od rana do wieczora a dziś od południa do wieczora, tak mnie coś naszło :D Wziąłem się za ogród ozdobny od końca, dziś kończąc na początku, czyli wszystkie pozimowe roboty zrobione: kopanie, grabienie, równanie, przesadzanie, tępienie mrówek, usunąłem mniejsze kamienie bo żadnego z nich pożytku, poza tym moja ziemia każdej zimy rodzi nowe kamyki więc jest co wybierać ale teraz ogródek wygląda tak
Obrazek Obrazek Obrazek
Dziś do kotów przyjechał gość w postaci Tojotki - trzeba ją zasymilować z towarzystwem bo prawdopodobnie niedługo do mnie wróci. Asymilacja całkiem dobrze wypadła, żadnego rozlewu krwi nie było, jedynie pogoniony Darmokot i trochę syczenia. Moje Diabłokoty przyjęły ją z otwartymi łapami :D
Obrazek
Dziś usunąłem cyprysika Boulevarda gdyż mimo wielu prób ratowania go nie wykazywał chęci współpracy, pobrałem 8 sadzonek a reszta wyleciała na przyszłe ognisko. W jego miejscu powsadzałem pysznogłówki z całego ogrodu bo marzy mi się taka wielka kępa jaką miałem w 2010. Później mnie skusiło na dzielenie tej kępy i teraz nic nima :evil: Tylko takie małe pojedyncze roślinki. Wsadziłem dziś akant, czosnek i pysznogłówkę różową.
Kiedyś czytając FO a konkretnie wątek Pat natknąłem się na jej rów wodny i siedział mi ten rów w głowie przez cały czas aż wczoraj spadł na mnie pomysł jak grom z nieba żeby sobie taki rów zrobić, kopałem za drewutnią ino mi łeb odskakiwał (tak Pat, Ty jesteś winna mojej roboty w niedzielę ;:306 :;230 ;:306 ).Nad rowem zrobiłem skarpę, było to też częściowo pomysł drugiej forumki Ewymaj, która kiedyś mi doradzała kiedy pytałem co posadzić w miejscu cienistym i zalewanym przez wodę, radziła by przede wszystkim podwyższyć rabatę, Ewa gajowa radziła wsadzić na podwyższonej paprocie i funkie a Pat, Marysia Mufka i Marysia Maska kosaćce. No więc wykorzystałem wszystkie pomysły za które bardzo Wam dziękuję ;:4
Wzdłuż drewutni posadziłem kosaćce od Marysi Maski, na skarpie paprocie a wokół bagienka na końcu funkie - wreszcie dziś udało mi się kupić 2 Halycony i 1 White Feather ;:138 Wczoraj wyglądało to tak:
Obrazek
Dziś jest bogatsze o nasadzenia ale zdjęć nie posiadam. Nie chciałem robić żadnych oczek wodnych tylko takie bagienko zalewane jedynie podczas deszczy. Jutro może wreszcie zakupię podkładki...
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Widzę Michale, że forum Cię mocno inspiruje :D Podziwiam przy tym ogrom wykonanej pracy ;:180
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Michale, a czym to Tojotka naraziła się babci, że dostała eksmisję?
Masz takie porządki, aż żałuję że się nie rozpędziłeś w kierunku B. Tak się zastanawiam nad tym Twoim rowem, bo ja planuję wykopać sobie małe oczko wodne, okrągłe obłożone cegłami, bo przy moich wymiarach ogrodu duże oczko nie wchodzi w rachubę :lol: nawet myślałam czy sobie nie kupić jakiegoś zbiornika, bo mam propozycje jakiejś lilii wodnej. ale to na razie plany...
Zastanawiam się czy Ci jeszcze nie dosłać tych irysów, bo już wyszły spod śniegu :tan A kamieni to masz rzeczywiście dużo mógłbyś sobie zrobić kamienisko!
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23

Post »

Ja poganka jestem, więc Cię za niedzielne roboty nie skarcę, zwłaszcza, że sama wczoraj ostro sadziłam :wink: No i fajnie, ze z różnych pomysłów tak ciekawie złożyłeś jeden...a i jeszcze powiedz, jakie dopalacze stosujesz, że Ci robota tak szybko idzie...kopanie zwłaszcza? :)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02

Post »

:wit

Michał bardzo dobry pomysł ! Kosaćce, paprocie i funkie, do doskonale dobrany tercet ;:215
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Michale :wit Widzę że odwaliłeś kawał dobrej roboty ;:215 Ja też zapytam o dopalacze jakie stosujesz - możne i mi by się przydały :;230 :;230
U nas wczoraj było zimno jak czort :( nie dało się pracować , dzisiaj trochę wiało ale już było cieplej .
Kamieni Ci nie zazdroszczę - u mnie też się rodzą na potęgę i to takie byle jakie :;230
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ciekawa jestem, jak to się sprawdzi w sezonie :D
Na razie mam przekonanie, że w ogrodzie nic nie zrobiłam, nie widać żadnych efektów i coraz więcej do zrobienia pozostaje. Wczoraj caly dzień spędziłam na rozgarnianiu kopców-wrażenie bałaganu pozimowego bez zmian :evil:
Pisałeś, że pragniesz White Feather-kup sobie raczej coś o kolorowych liściach. Ta hosta bardzo szybko robi się zupełnie zielona i, że tak powiem, nie ma na czym oka zawiesić. W dodatku łatwo się przypala od byle czego i wolno przyrasta. Jest nieduża. Lepsze wrażenie robi popularna Frances Williams (całkiem duża) czy Fire and Ice.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Bagienka
100p
100p
Od: 22 maja 2009, o 00:02

Post »

Witam się i czytam ;:65

Kociaste miodzio ;:167
perdii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2006, o 16:35

Post »

Witaj :wit Dużo już zrobiłeś u siebie. Ja też zaczęłam już szykować się do nasadzeń.
Awatar użytkownika
usa1276
1000p
1000p
Od: 22 sty 2012, o 19:30

Post »

Czy ty chłopie po nocy nie sypiasz :shock: w takim tempie jak ty pracujesz obrobisz się w mig, a jak skończysz u siebie zapraszam do mnie ;:306
Pozdrawiam Ula
Aktualny
Poprzedni
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Rano odpisałem wszystkim i mi wcięło :evil: Mam nadzieję, że teraz dobrze pójdzie.
Aniu Sweety To prawda, można tu znaleźć pełno wspaniałych rad od mądrych ludzi :D
Marysiu Babcia mieszka w bloku więc byłoby męczące i dla niej i dla kota trzymać Tojotę zamkniętą gdy na zewnątrz ciepło, po wczorajszych odwiedzinach u kotów dzisiejszej nocy Tojota dała koncert miauczenia, coś mi się wydaje, że prędzej u mnie wyląduje niż było to planowane :D Kto wie czy jak bym tak się rozpędził (bo robię z północy podwórka na południe) to bym za jakie pół roku do B. dotarł :;230 Oglądałem niedawno oczka na internecie ale są bardzo drogie, możesz sobie zrobić coś takiego jak u mnie tylko głębsze i wyłożone folią, lilia sobie powinna tam dać radę. Marysiu jeśli masz nadmiar irysów to ja je bardzo chętnie zaadoptuję :D
Pat Zamknęli sklepy z dopalaczami więc musi mi wystarczyć sam fakt, że wreszcie jest wiosna i to normalna a nie śniegowa :wink:
Marysiu Mufka Mam nadzieję, że ładnie będzie wyglądało jak te roślinki podrosną, za jakiś miesiąc ;:3
Tereniu Dziś na szczęście ciepło i wiatr trochę ustał, można kawał roboty zrobić.
Ewo Ale ja White Feather już kupiłem i wsadziłem wczoraj...może jednak da radę bo jest w miejscu przez całą dobę zacienionym, jak bym trafił na te które wymieniłaś to też kupię :D Nie mam róż więc rozgarnianie kopczyków mnie ominęło ;:138
Bagienko Zapraszam serdecznie do mojego ogródka :wit
Gosiu To bardzo dobrze, czas najwyższy na sadzenie :D
Ula Sypiam, sypiam, choć krótko. Chcę teraz jak najwięcej zrobić bo jak mi się zaczną zlecenia to moge się wtedy już nie wyrobić. Dziś zakupiłem 20 podkładek, doradzono mi żeby ze szczepieniem poczekać do przyszłego tygodnia więc tak zrobię, wykopałem drenę na wodę z sadu i została dziura jak po meteorycie, nie mam pomysłu jeszcze co z nią zrobić - proszę o porady :wink: , obciąłem korzenie z brzozy co przeszkadzały w warzywniku, oplewiłem warzywnik a po południu zamierzam doprowadzić go do stanu ostatecznego czyli wygrabić, wyrównać, zrobić ścieżki i co nieco posiać. Pogoda sprzyja robocie bo jest cieplutko, wiatr niewielki :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”