Ogrodowe zacisze Mandragory
- Sylwia85
- 1000p
- Od: 24 lut 2013, o 16:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ogrodowe zacisze Mandragory
Milenko piękna kępka pierwiosnków.
A co to za śmieszne drzewo z poskręcanymi łodygami?
A co to za śmieszne drzewo z poskręcanymi łodygami?
Ogród początki - zapraszam serdecznie
Ogród cz.2-poprawianie tego co jest i ciągłe zmiany lato/jesień/zima
Moje małe, wielkie szczęście - ogród cz. III-aktualny- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=74317" onclick="window.open(this.href);return false;
Ogród cz.2-poprawianie tego co jest i ciągłe zmiany lato/jesień/zima
Moje małe, wielkie szczęście - ogród cz. III-aktualny- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=74317" onclick="window.open(this.href);return false;
- ewa_rozalka
- 1000p
- Od: 10 cze 2012, o 12:18
Cześć Milenko ,widzę że krzaczka nikt nie rozpoznał ,mnie coś chodzi po głowie jestem pewna że wiem ,co to jest ale kurczę nie mogę tego wydobyć z głowy .Nic tylko skleroza . 

- Mandragora
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 maja 2008, o 16:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tawuła, może faktycznie? Dam ją do identyfikacji, zobaczymy, co jeszcze inni powiedzą
Sylwia - to leszczyna Cotorta
Teraz jest najładniejsza, w stanie bezlistnym z baziami, liście ma niestety też poskręcane, co w mojej ocenie odbiera jej urody - wyglądają, jakby drzewo chorowało.

Sylwia - to leszczyna Cotorta

- iwona0042
- Od: 15 lis 2011, o 10:13
A to nie jest jakaś tawuła 

Milenko, kwiatostany tego Twojego krzewu wskazują faktycznie na tawułę. Pamiętasz jak kwitnie?
Mam jedną taką wyrośniętą tawułę, muszę sobie tylko przypomnieć co to za odmiana
Poszalałaś z zamówieniem - gratuluję!
Mam jedną taką wyrośniętą tawułę, muszę sobie tylko przypomnieć co to za odmiana

Poszalałaś z zamówieniem - gratuluję!
-
- Od: 16 lip 2011, o 12:31
Zdecydowanie tawuła
Przytnij nawet do połowy a najlepiej w kulkę,będzie piękna!Zakupy takie,że szczęka opada.Ja też obraziłam się na budleje
Jeszcze nie zdarzyło mi się,że odbiła po zimie, a robiłam trzy podejścia 

Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
- BOGULENKA
- 500p
- Od: 23 lis 2012, o 13:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Cześć Milenko, przyłączam się do opinii w sprawie identyfikacji, to jest tawuła. Nie wiem jakiej jest wysokości, ale sprawdź sobie odmianę Anthony Waterer, w każdym razie tawuły kwitnące wiosną tniemy ok 10-20 cm nad ziemią w marcu, w tym roku marzec był nieosiągalny, a więc zostaje nam kwiecień.
- Mandragora
Dziewczynki kochane, dziękuję
To jutro sekatorek i ciachamy
Niestety mimo, że mieszkam tu od początku września, nie kojarzę, żeby kwitła, tawułka jest mi znana z widzenia, często występuje w miejskich nasadzeniach, więc może to jakaś wcześniej kwitnąca odmiana. Ech, chciałam się podzielić radością ze zidentyfikowania krzewu z moim M, który po ciężkim dniu podrzemuje na kanapie, przez sen tylko mi wybełkotał "tabuła rasa"
i tyle mam w nim zrozumienia 

- maliola
- Od: 26 cze 2012, o 16:01
No Milenko, dużo się u Ciebie dzieje, zamówienie imponujące. Pozdrawiam.
Milenko, gwoli sprostowania, to jest tawula a nie tawulka - to dwie rozne rosliny
Bogna dobrze podpowiada odmiane... Dobrej nocy!

- lora
- Od: 25 maja 2010, o 13:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Milenko to jest tawuła...można ją przyciąć ale po kwitnieniu...

- Mandragora
Aguś - tawułka to napisałam tak zdrobniale, nie pomyślałam nawet, że przecież jest tawułka jako odrębna roślina
Misiu - jeśli to japońska, to nie powinno się ciąć teraz, tak jak dziewczyny radzą ?
Dziewczynki, ale te kwiatostany są lekko podłużne - a Anthony Waterer ma kwiaty bardziej "spłaszczone", nie kojarzy Wam się bardziej z tawułą Douglasa?

Misiu - jeśli to japońska, to nie powinno się ciąć teraz, tak jak dziewczyny radzą ?
Dziewczynki, ale te kwiatostany są lekko podłużne - a Anthony Waterer ma kwiaty bardziej "spłaszczone", nie kojarzy Wam się bardziej z tawułą Douglasa?
- lulka
- Od: 31 mar 2011, o 12:38
O widzisz, a ja się właśnie zastanawiałam, czy ciąć tawuły- w takim razie ciachnę po kwitnieniu. Tawułki za to nie dają znaku życia, martwię się czy nie wypadły
, ale może jeszcze za wcześnie na wyroki. Dam im trochę czasu 

- Mandragora
A ja właśnie swoją przycięłam. Jeśli to później kwitnąca, a na taką wygląda, to będzie kwitła na pędach tegorocznych. Jeśli nie - trudno, nie zakwitnie wcale w tym sezonie, ale wyglądała tak nieciekawie, że no... musiałam 

- lulka
- Od: 31 mar 2011, o 12:38
Za rok już będziesz mądrzejsza o tą jedną roślinę i będziesz wiedziała kiedy ciąć. W sumie to większość chabazi w tym okresie wygląda fatalnie
: pięciorniki, pęcherznice, kaliny, tawuły, berberysy, róze...itp, ale już nie długo.
Ja tymczasem ogołociłam do zera moją Hakuro, która po przesadzeniu wyglądała baaaardzo kiepściutko. Mam nadzieję, że po zabiegu chirurgii plastycznej mojego wykonania odżyje, bo szkoda by mi było drzewka, które dopiero zaczęło nabierać kształtów i gęstości

Ja tymczasem ogołociłam do zera moją Hakuro, która po przesadzeniu wyglądała baaaardzo kiepściutko. Mam nadzieję, że po zabiegu chirurgii plastycznej mojego wykonania odżyje, bo szkoda by mi było drzewka, które dopiero zaczęło nabierać kształtów i gęstości