Moje kwiaty od A do Ż cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Reni4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2009, o 15:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje kwiaty od A do Ż cz.4

Post »

Danuś ja co roku coś dorabiam i przerabiam.. ;:7 Dzisiaj cały dzień z przerwami na deszcz..cięcie żywopłotu i drzew...ledwo żyję.. ;:19

Gdy kwiecień z ciepłym deszczem się zaczyna, obficie obrodzi ozimina.

Kto dzień św. Bernadetty /16.04/ obserwuje, wie, co lato szykuje.

Jak św. Feliks /21.04/ słońcem świat ogrzeje, pracowity rolnik przy żniwach się śmieje.

Mój piękny ogród
KALENDARZ OGRODNICZY NA 2013 r

13.04.2013
Dobry dzień na posadzenie ziemniaków, czosnku, chrzanu, wysianie rzodkiewki, marchwi, pietruszki czy cebuli.

14.04.2013
Przygotowujemy ziemię na rabatach i tunelach. Nawozimy nawozami mineralnymi i podlewamy rośliny.

15.04.2013
Przerywamy wschody, odchwaszczamy działkę, Spulchniamy glebę w doniczkach i na rabatach, przekładamy pryzmę kompostową.

16.04.2013
O ile nie zagrażają już mrozy, sadzimy rośliny cebulowe kwitnące latem: begonie, dalie czy mieczyki. Po 14:10 wysadzamy na stałe miejsca rozsadę niezapominajki.

17.04.2013
Sadzimy drzewa, krzewy i wieloletnie pnącza ozdobne. Wysiewamy wprost do gruntu nasiona kwiatów jednorocznych: ostróżkę, słonecznik, groszek pachnący.

18.04.2013
Do 12:10 możemy posadzić i podzielić byliny kwitnące latem i jesienią. Przez cały dzień możemy przygotowywać grządki, plewić, ściółkować czy przerzedzać siewki.

19.04.2013
Wysadzamy do gruntu rozsady kalarepy i sałaty. Wysiewamy por, szpinak, koper wprost do gruntu, a na rozsadniku przygotowujemy rozsadę brokuła i większości ziół liściowych.
Awatar użytkownika
Reni4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sobotnie zmagania z żywopłotem..trochę w połowie zapuszczonym..teraz czas na zmiany:)

Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Renata1962
1000p
1000p
Od: 24 lut 2011, o 16:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Reniu mam nadzieję że odpoczęłaś po sobotnich pracach ,u mnie też sporo pracy ale pogoda jeszcze nie pozwala na codzienne szaleństwo
miłego dnia i dużo słoneczka życzę ;:3
Awatar użytkownika
Reni4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

hahaha..Renata1962...no tak jakby to rzec ..wyżyłam się w kuchni..i gości miałam wczoraj..więc dzisiaj nowy zapas sił..i marsz do ogrodu...nie ma to ze boli..teraz już nie ma czasu na sentymenty...masa roboty..i trzeba uciekać z robotą..bo kolejna już goni.. ;:136
Tu dzisiaj muszę obrobić..
Obrazek

Wszytko w zaskakującym tempie pcha się na świat..więc i ja spieszyć się muszę..:)
a reszta po kolei.. ;:7
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

fotek już mam masę..ale nie ma kiedy wstawiać..Pozdrawiam:)
Awatar użytkownika
Renata1962
1000p
1000p
Od: 24 lut 2011, o 16:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Reniu troszeczkę się nam wiosenka spóźniła więc teraz trzeba nadrobić zaległe prace,ale ogród to dla mnie przyjemne miejsce pracy :D
Awatar użytkownika
Reni4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Renato ja też tak myślę..i ani przez chwilę nie wątpiłam..że ogród jest dla Ciebie ciężarem. ;:196
nadrobimy i my wszytko..przyroda sama się obroni ;:7
Udało mi się z grubsza obrobić..jeden trójkąt :heja
Na dzisiaj dość..ręce w nocy cierpną :(

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Reni4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

16.04.2013
O ile nie zagrażają już mrozy, sadzimy rośliny cebulowe kwitnące latem: begonie, dalie czy mieczyki. Po 14:10 wysadzamy na stałe miejsca rozsadę niezapominajki.

17.04.2013
Sadzimy drzewa, krzewy i wieloletnie pnącza ozdobne. Wysiewamy wprost do gruntu nasiona kwiatów jednorocznych: ostróżkę, słonecznik, groszek pachnący.

18.04.2013
Do 12:10 możemy posadzić i podzielić byliny kwitnące latem i jesienią. Przez cały dzień możemy przygotowywać grządki, plewić, ściółkować czy przerzedzać siewki.

19.04.2013
Wysadzamy do gruntu rozsady kalarepy i sałaty. Wysiewamy por, szpinak, koper wprost do gruntu, a na rozsadniku przygotowujemy rozsadę brokuła i większości ziół liściowych.

20.04.2013
Dobry dzień na sadzenie i przesadzanie drzew i krzewów owocowych oraz przycinanie formujące.

21.04.2013
Ścięte tego dnia kwiaty i gałązki kwitnących krzewów długo postoją w wazonie.
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Według tego kalendarza juro mam wolne (begonie w domu, a reszta nie wchodzi w grę, bo bywają mrozy - w końcu to góry), niezapominajki w gruncie. Może to i lepiej, bo po dzisiejszm dniu nie wiem nawet, czy żyje :;230
Awatar użytkownika
Reni4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wg,,tej prognozy to już prawie lato..mrozów ma nie być ;:306

http://tvnmeteo.tvn24.pl/pogoda/polska, ... ,8771.html
Awatar użytkownika
danutab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 23:02

Post »

Reniu byłam na działce kwitną tylko krokusy będą też żonkile natomiast z tulipanami będzie marnie. Liście wyglądają bardzo poniszczone więc z kwiatów też może nic nie być. Obrobiłam wszystkie róże 126 szt. teraz jutro chciałabym zrobić oprysk róż i brzoskwiń jak nie będzie wiatru.
Pozdrawiam Danuta aktualne
Moje linki
Awatar użytkownika
Reni4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Danusia jestem pełna podziwu dla Ciebie.. ;:138 Tyle róż...obrobić ;:333 u mnie na razie wychodzą tulipany..a czy będę kwitły to się okaże??
Wzięłam się dzisiaj za nową rabatkę..zdarłam trawę..dałam włókninę pod kamienie..skopałam ziemię i teraz poczekam do czwartku niech się ziemia uleży..
Obrazek
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Reniu,widzę,że tobie też trawnika ubyło.Ja nie jestem konsekwentna w swoich postanowieniach,miałam leżeć w tym sezonie do góry kołami,a tyram jak wół.Co planujesz posadzic w tej rabacie nowej?
Awatar użytkownika
roza333
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 maja 2010, o 11:30

Post »

To chyba Wszystkim w tym roku trawnika ubywa mnie też ;:108
Awatar użytkownika
Reni4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu..chciałam bylinową zrobić..i chyba taka będzie..wszytko co kupiłam tej wiosny tu się ma zmieścić..no może jeszcze lilie dołożę..dla koloru:))
Ja też miałam dawkować sobie prace..ale wiesz jak to jest..bo sama tego doświadczasz.. ;:7

roza333..gdyby to był trawnik z prawdziwego zdarzenia..to by mi może było żal..ale takiej trawki mi nie szkoda...zresztą będę miała mniej do koszenia :wink:

No dzisiaj trochę muszę jednak dać na luz..sprawy kobiece ..zmusiły mnie do lekkiego odpoczynku..ale i tak po ogrodzie się po kręcę i zawsze coś tam skubnę..
życzę Wam udanego dnia... ;:304

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
danutab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 23:02

Post »

Reniu oprysku nie było bo u nas trochę popadało i nic by z tego nie było. Wywlokłam z domku róże w donicach na taras niech się hartują.Byłam też na targu kupiłam drobne bratki i 2 wrzośce, wsadziłam wszystko do gruntu i to była moja cała dzisiejsza praca. Przyszły mi też dzisiaj róże więc jutro muszę je powsadzać na razie do donic.
Pozdrawiam Danuta aktualne
Moje linki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”